dinsdag 23 februari 2016

Budgetkeuze: kinderbijslag

Deze week staat in de schijnwerpers: kinderbijslag

De kinderbijslag is één van de vier volksverzekeringen in Nederland. 

Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind tot 18 jaar. De uitkering ervan vindt per kwartaal plaats.
Als ouder van een opgroeiend kind ben je hier natuurlijk al wel bekend mee :-)

Vraag is dan ook hoe ouders de kinderbijslag gebruiken. Het leek ons een interessant onderwerp om een blog aan te wijden in het kader van de wekelijkse rubriek 'budgetkeuze'.

Hoe gebruiken wij de kinderbijslag? 

Zodra de kinderbijslag wordt gestort - en om eerlijk te zijn is het soms best een verrassing, omdat wij de betaaldatums niet in onze agenda hebben staan - maken wij het volledige bedrag over naar een aparte spaarrekening. 
Als onze zoon vervolgens kleren, schoenen en/of een jas nodig heeft, dan halen wij het benodigde bedrag van deze spaarrekening. 
Y. gaat vrijwel altijd met M. de stad in om te winkelen. Heel doelgericht en efficiënt gaan zij dan te werk. M. heeft namelijk een heel eigen smaak. Hij trekt echt niets aan dat hem niet aan staat. Koop je het wel - zoals X. in het verleden nog wel eens deed - dan ligt het ongebruikt in de kast totdat hij er te groot voor is. En een eigen smaak hebben mag, binnen de grenzen die wij hem aangeven voor wat betreft het budget :-) 
Toen hij kleiner was betaalden wij ook (een gedeelte) van de luiers en andere noodzakelijke babyverzorgingsproducten van deze 'bijdrage'.

Elk kwartaal blijft er wel een bedrag over. De ene keer wat meer dan de andere. Dat bedrag laten wij dan vooral staan voor eventuele duurdere uitgaven in de nabije toekomst, zoals een zomer- of winterjas.

Eigenlijk levert de overheid hiermee - nu wij er zo over nadenken - een grote bijdrage in de kosten van onze zoon. Want de overige kosten - naast de boodschappen - zijn nu naar onze mening nog niet erg hoog. En dat terwijl altijd wordt gezegd dat kinderen zo duur zijn. 
De vrijwillige bijdrage van school, de jaarlijkse contributie voor de voetbalclub en voetbalkamp zijn zo uit ons hoofd wel de grootste kostenposten. Dat wordt vast anders als hij straks naar de middelbare school gaat. 
Misschien zien wij dit te rooskleurig en is het een goed idee om al deze kosten - en met name de verborgen kosten - eens op een rijtje te zetten. Als jullie daar ideeën bij hebben, dan horen wij dat graag :-)

Hoe gebruik jij de kinderbijslag die je ontvangt? 

18 opmerkingen:

  1. Wij hebben het geluk het gehele bedrag naar de spaarrekening te kunnen overmaken. Ze is pas 1,5 jaar dus zoveel zijn we nog niet kwijt qua kosten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En dan bedoel ik naar de spaarrekening van onze dochter, niet die van ons zelf

      Verwijderen
    2. Leuk dat je reageert! Fijn zeg, dat je het hele bedrag apart kunt zetten voor haar. Dat je het eigenlijk niet nodig hebt. Dan groeit de spaarrekening mooi in al die jaren!

      Datzelfde geldt voor ons. Wij betalen de kosten voor onze zoon van deze bijdrage, maar sparen daarnaast bijna de helft van ons inkomen, óók maandelijks voor onze zoon (zij het niet een bedrag zo groot als de bijdrage). We zouden de kosten ook vanuit een ander potje kunnen betalen. Lood om oud ijzer :-)

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Fijn dat dat kan! Bedoel je dan jullie eigen spaarrekening of die van jullie kind?

      Verwijderen
  3. Alles gaat naar een aparte rekening. Hiervan betalen we kleding en schoenen voor zoon. Omdat we veel tweedehands / in de uitverkoop kopen houden we hiervan over. Dat is mooi, want dan hebben we tzt alvast een bedrag gespaard voor eventuele studiekosten of wat ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook een manier om het aan te pakken. En zo vang je twee vliegen in één klap :-)

      Wij betalen de kosten voor onze zoon van deze bijdrage, maar sparen daarnaast bijna de helft van ons inkomen, óók maandelijks voor onze zoon (zij het niet een bedrag zo groot als de bijdrage). We zouden de kosten ook vanuit een ander potje kunnen betalen. Lood om oud ijzer :-)

      Verwijderen
  4. Ons kind is 13 en de kinderbijslag gaat elk kwartaal op aan kledinggeld, zakgeld en telefoonkosten mobiel. De eerste 10 jaar werd het gebruikt voor kleding, zwemles, muziekles en voor grotere aankopen zoals een bed of fietsje. Gr. Elle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Elle, leuk dat je reageert! Zoals ik al schreef, en jij bevestigt dat in jouw reactie, worden de kosten van een kind dat op de middelbare school zit aanzienlijk hoger. Tot die tijd valt het nogal mee, is onze ervaring.

      Verwijderen
  5. Wij hebben voor beide een aparte spaarrekening geopend (op onze naam). Het bedrag gaat vanaf hun geboorte al meteen door naar die spaarrekeningen zo hebben we inmiddels al een aardig studiepotje opgebouwd voor ze. Gaan ze niet studeren dan hebben ze een mooi startkapitaal voor als ze op zichzelf gaan wonen.
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert, Ingrid! De keuze die jullie hebben gemaakt, vind ik eigenlijk wel heel erg slim. Eigenlijk niet eerder zelf over nagedacht. Hoewel, wij sparen ook een flink bedrag per maand voor onze zoon, maar niet ter grote van de bijdrage van de overheid. Misschien toch overwegen dat de komende jaren (tot in ieder geval de middelbare school) wel te doen.

      Verwijderen
  6. De helft zetten we op een spaarrekening tot zijn 18e, de andere helft op een vrij onneembare spaarrekening voor kleding, meubels etc.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert! Dat is ook een optie. Maar bedoel je dan dat de andere helft niet specifiek voor hem bedoeld is, maar voor jullie als gezin (als extra spaarbedrag)?

      Verwijderen
  7. De helft zetten we op een spaarrekening tot zijn 18e, de andere helft op een vrij onneembare spaarrekening voor kleding, meubels etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Onze dochter ontvangt een groot gedeelte als kleedgeld elk kwartaal. Van onze zoon beheren wij dit. Hij heeft (nog) geen zin in het bijhouden van een administratie en die verplichting leggen wij hen op.
    Het geld is bedoeld voor kleding en dat wil ik dan terugzien in een schrift, of als ze niets nodig hebben op de rekening.
    De rest gaat naar de spaarrekening.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het inkijkje in jullie situatie! Erg leerzaam! Wij hadden het er gisteren samen over hoe wij dat zouden aanpakken. Juist het bijhouden van een administratie zien wij ook wel zitten, om hem bewust te maken van waar hij het budget aan besteed. Hij moet er dan wel aan toe zijn. Dat is per kind verschillend. En ik denk dat onze zoon daar niet al te snel aan zal beginnen. Met welke leeftijd zijn jullie begonnen met kleedgeld?

      Verwijderen
  9. Onze kleine meid is nu bijna 2, dus nog niet heel erg lang dat wij dit cadeautje van de overheid krijgen. Gelukkig hebben we dit niet echt nodig, dus ook hier gaat het volledig op een spaarrekening voor de kleine. Het doel is om er uiteindelijk mee te kunnen bijdragen aan een studie of rijbewijs.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert! Zo zien wij het ook, als een cadeautje of extraatje van de overheid. Nodig hebben wij het ook niet. Wij sparen al een flink deel (bijna de helft) van onze salarissen, ook voor onze zoon. Het is alleen niet ter grootte van het bedrag van de bijdrage van de overheid.
      Het is dus lood om oud ijzer waar de kosten van betaald worden cq. waarvan gespaard wordt.

      Ik vind het wel slim om het gehele bedrag te sparen. Dat zet over al die jaren flink zoden aan de dijk. Zoals ik in een eerdere reactie al aangaf, zullen wij dat ook overwegen totdat hij in ieder geval naar de middelbare school gaat. Bij jullie duurt dat nog wel even :-)

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews