dinsdag 2 februari 2016

Budgetkeuze: verzekeringen

Deze week staat in de schijnwerpers: verzekeringen

Verzekeringen hebben wij allemaal. Zijn het niet de verplichte verzekeringen, zoals bijvoorbeeld de basis zorgverzekering of een WA autoverzekering als je een auto bezit, dan zijn het wel de vrijwillige verzekeringen die je kunt afsluiten om risico's af te dekken, die je zelf niet kunt of wilt dragen. Keuzes om risico's al dan niet af te dekken zijn persoonlijk en voor iedereen verschillend.

Wat je ook verzekert, het kan geen kwaad om jaarlijks de afgesloten verzekeringen tegen het licht te houden. Vragen die je je daarbij kunt stellen zijn:

- heb ik de verzekeringen nog steeds wel nodig?
- sluiten de dekking en voorwaarden van de verzekeringen nog wel aan bij mijn wensen?
- zijn de verzekeringen die ik heb elders goedkoper?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, is het handig eerst een overzicht te maken van de verzekeringen die je momenteel hebt. Voor ons ziet dit overzicht er als volgt uit:

Type verzekering
Bedrag per maand
Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering
€ 4,74
Autoverzekering, all-risk
€ 20,92
Gezinsrechtsbijstandverzekering
€ 14,49
Inboedelverzekering
€ 6,82
Woonhuisverzekering (opstalverzekering)
€ 7,58


Overlijdensrisicoverzekering, verpand aan hypotheek
€ 38,51
Uitvaartverzekering
€ 41,34


Zorgverzekering
€ 218,00


Doorlopende reisverzekering
€ 5,51


Pechhulp verzekering
€ 5,50


Duikverzekering
€ 2,50


Totaal kosten verzekering per maand
€ 365,91

Het antwoord op de eerste vraag levert al meteen een besparing op.
Aangezien Y. herstellende is van een derde operatie, heeft hij vorig jaar niet kunnen duiken. Hoewel hij hoopt dat hij dit jaar dat weer kan oppakken, heeft hij uit voorzorg een belletje gepleegd om zijn duikverzekering op te zeggen. Dat scheelt weer € 30,00 per jaar. Mocht hij weer gaan duiken, dan is één telefoontje genoeg om de verzekering weer te actieveren. En een duikverzekering is noodzakelijk. Duiken zonder verzekering is geen optie.

De overige twee vragen hebben wij gebundeld.

De eerste vijf verzekeringen uit het overzicht zijn ondergebracht bij onze bank, waar de werkgever van Y. onderdeel van uitmaakt. Op deze verzekeringen is, naast een staffelkorting op het aantal verzekeringen, ook personeelskorting van toepassing. Deze kortingen zorgen er voor dat de verzekeringen nergens goedkoper af te sluiten zijn. De dekking en voorwaarden zijn ook erg goed. Geen reden dus om deze aan te passen.
Hoewel, voor de rechtsbijstandverzekering ligt dat iets anders. Een belangrijk component waarvoor wij deze verzekering hebben is de module 'Werk en Inkomen'. Nu deze rechtsbijstandsverzekering onder hetzelfde concern valt als de werkgever van Y. kun je je afvragen hoe onpartijdig deze verzekering zich zal opstellen. Daarnaast bieden diverse andere partijen ook een variant aan waarbij rechtsbijstand op afroep besteld kan worden, zoals bij D.AS. De moeite waard om dat eens te onderzoeken.

De overlijdensrisicoverzekering is verpand aan de hypotheek. Aanpassing levert het nodige werk op. De winst die daarmee te behalen valt met de dekking die wij hebben is bijna nihil. Deze verzekering laten wij dus ook ongewijzigd.

De uitvaartverzekering vinden wij een dubbele. Van kinds af aan heeft Y. een polis met een bijzonder goede dekking tegen hele lage kosten. Het zou kapitaalvernietiging zijn om deze op te zeggen. Toen onze zoon M. geboren werd hebben wij de polis van X. opgezegd. Voor X. en onze zoon M. hebben wij een nieuwe polis ondergebracht bij dezelfde verzekeraar als Y.
Onze buffer is niet zo groot dat wij de kosten kunnen dragen. Althans, dan blijft er weinig over. Natuurlijk kun je het geld ook apart zetten. Het duurt dan wel de nodige jaren voordat het benodigde bedrag bij elkaar is gespaard. Dan moet er niet eerder iets gebeuren. Vooralsnog laten wij deze verzekering ongemoeid.

Dan de zorgverzekering. Wij hebben een collectieve zorgverzekering via de werkgever van Y.. Eind december hebben wij een aantal veranderingen aangebracht in de basis en aanvullende verzekeringen. Wil je weten welke veranderingen dat zijn? Klik dan hier.

Toen onze zoon nog klein was, en niet leerplichtig, gingen wij in de zomer kamperen in het buitenland en in het najaar zochten wij dan de zomerzon op voor een weekje. De kortlopende reisverzekering werd ingeruild voor een doorlopende reisverzekering, om de simpele reden dat deze goedkoper is in aanschaf dan de kortlopende variant. Ook het komende jaar zullen wij het buitenland bezoeken, nu wij in het kader van ons huwelijksjubileum met het vliegtuig naar de zon willen. De kampeerspullen blijven een keer thuis :-)
Deze reisverzekering is duurder bij de werkgever van Y., maar kan wellicht goedkoper. Wij hebben nog tot volgende maand voor een goede vergelijking.

Wij hadden jarenlang een pechhulp verzekering van de A.NWB. Kosten: zo'n € 100,00 per jaar. Een aantal jaren geleden zijn wij overgestapt naar D.itzo. Wij bleven wel lid van de A.NWB zelf, aangezien wij onze doorlopende reisverzekering er ook hebben lopen.
D.itzo bood prepaid pechhulp aan. Voor eenzelfde bedrag waren wij nu voor een periode van vier jaar verzekerd. In die periode mag je dan één keer gebruik maken van pechhulp. Dat hebben wij niet nodig gehad. Vorig jaar zijn ze helaas met deze dienstverlening gestopt.
Sinds vorig jaar hebben wij pechhulp bij C.entraal B.eheer voor € 5,50 per maand. Dit is pechhulp voor binnen en buitenland. En al vrij snel bleek X. die nodig te hebben, toen 's avonds laat beide koplampen het af lieten weten. Ze werd prima op weg geholpen.

Kortom: op ons actielijstje komen de volgende acties te staan:
- controleren rechtsbijstandsverzekering;
- controleren doorlopende reisverzekering en afhankelijk hiervan het lidmaatschap van de A.NWB.

Weet jij waarvoor je verzekerd bent? En controleer jij geregeld of jouw verzekeringen nog wel up-to-date zijn?

13 opmerkingen:

 1. Ik heb een budget zorgverzekering, maar wel met het laagste eigen risico.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nicole, bedankt voor jouw reactie. Verder geen verzekeringen?

   Verwijderen
 2. weet je wat ik nooit begrijp? Als je een overlijdensrisicoverzekering hebt en ook een buffer, dan is een uitvaartverzekering toch overbodig? Je schiet de kosten voor uit de buffer en vult deze weer aan uit de ORV....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze overlijdensrisicoverzekering is gekoppeld (verpand) aan de hypotheek. Hiermee wordt de bankspaarhypotheek afgelost. Er resteert dan - op dit moment - nog een aflossingsvrije hypotheek. Hoewel hierop nog het opgebouwde saldo van de bankspaarrekeningen in mindering wordt gebracht, blijft er een heel kleine hypotheekschuld over. Geld zit dan in stenen, hiervan kunnen wij dan geen uitvaart betalen. Pas als de aflossingsvrije hypotheek in 2019 of begin 2020 geheel is afgelost, blijft er geld over. Dan is het het moment om de uitvaartverzekering te herzien.

   Verwijderen
  2. Ha bedankt voor je antwoord! Logisch en goed over nagedacht... maar ik verwachtte niet anders... :-)

   Verwijderen
 3. (oh ja, die verificatie met selecteer alle bergen / straatnaamborden etc... daardoor kan ik dus alleen reageren op de laptop. Als ik via mijn smartphone probeer dan probeer ik het een keer of 3 - 5 - 10 en krijg ik geen bericht geplaatst....)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er staat geen enkele validatie aan :-) ik snap dan ook echt niet hoe dit kan. Als iemand nog een goede tip heeft, dan hoor ik dat graag.
   Jouw eerste bericht is in het admin-gedeelte wel zichtbaar,maar het niet. Vreemd...

   Verwijderen
 4. Wij hebben een voordelige zorgverzekering (geen budgetpolis) met het hoogste risico. Het financiele risico dat je dan loopt is maar ongeveer 300 euro. Je betaald namelijk een stuk minder premie en dat geld zetten we weg. Het ligt natuurlijk ook aan je gezondheid of dit hoge eigen risico verstandig is.
  Dit jaar wel een tandartsverzekering voor drie van de vier aangezien er wat herstelwerkzaamheden nodig zijn. We betalen 150 euro premie om 250 euro te declaren. Dat is dit jaar handig, al kijken we eind van het jaar of we dit weer doen. Vanwege de verhuizing was het al even geleden dat we naar een tandarts geweest zijn.
  Onze auto is nog all risk verzekerd. Zou niet meer hoeven als je kijkt hoe oud onze auto is. Manlief heeft echter veel schadevrije jaren dus jet verschil is niet zo heel groot. Oudste zoon heeft net zijn rijbewijs en rijdt af en toe in onze auto. Daarom houden we de duurdere all risk. Zoonlief rijdt veilig maar is toch nog wat onervaren.

  We hebben geen uitvaartverzekering want daar is onze buffer voor. Wel hebben we een overlijdensrisicoverzekering voor de hypotheek en nog een aparte overlijdensrisicoverzekering voor manlief. Ik heb geen uitkering en kan wegens chronisch ziek zijn niet werken. Zo kunnen we dit financiele risico afdekken.
  We zijn een paar jaar geleden naar een andere verzekeraar overgestapt want die verzekeraar werd aan het einde van de termijn ineens tientjes duurder per maand.

  Dit jaar kregen we een verhoging van 15 euro per maand (!) op de gecombineerde opstal, inboedel, aansprakelijkheidsverzekering. En die vonden we al aan de dure kant. We zijn nu overgestapt naar een andere verzekeraar en dit scheelt ons bijna de helft aan premie, dwz 30 euro per maand.

  Als laatste hebben we nog een rechtsbijstandverzekering. Daar hebben we eigenlijk niet zoveel aandacht aan besteed de laatste jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je hele uitgebreide reactie! Leuk om te lezen, en het bevestigt maar weer eens dat regelmatig je verzekeringen nalopen loont!

   Verwijderen
 5. Wat een prachtig overzicht weer!

  Ja elk jaar kijk ik de verzekeringen even door om te kijken of we mogelijkheden zien elders. Tot nu toe zijn we voor de huis verzekeringen en auto 1 keer overgestapt naar een ander. Deze is tot nu toe nog geheel naar wens. Ook de zorg verzekering hebben we die stap 1 keer gemaakt. Maar we zijn blij dat we weer bij onze oude terug zijn. Wel iets duurder maar veel fijnere service en dekking.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je ;-) Fijn dat het nakijken van de verzekeringen ook echt loont, met uitzondering van de zorgverzekering. Daarbij vinden wij ook service en voorwaarden belangrijk. De kosten zijn dan ook niet het enige punt waar je op moet letten. Goede aanvulling dus :-)

   Verwijderen
 6. Leuk overzicht. Direct ook maar onze verzekeringen op een rijtje gezet:

  Aansprakelijkheidsverzekering Particulier € 4,80
  Rechtsbijstandverzekering Particulier € 18,80
  Autoverzekering € 20,03
  Autoverzekering € 22,98
  Particuliere woonverzekering (inboedel + opstal) € 37,85

  Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering € 10,82

  Zorgverzekering € 105,87
  Zorgverzekering € 88,93

  Overlijdensrisicoverzekering € 13,04

  Met name de inboedel+opstal is aanmerkelijk duurder dan die van jou. Wellicht deze eens nader bekijken. De ORV hebben we recent bij een andere maatschappij afgesloten wat tot een besparing leidt van 5 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je ons een inkijkje geeft in de (kosten) van jouw verzekering! De inboedel en opstalverzekering wijken inderdaad aanmerkelijk af. Nu hebben wij wel personeelskorting op onze verzekeringen, maar dat verklaart niet het grote verschil. Verstandig dus om er binnenkort eens naar te kijken. Dat zullen wij ook nogmaals doen, misschien is de dekking toch niet goed. Bedankt voor de reflectie :-)

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews