zaterdag 20 februari 2016

Op wintersport zonder ouders

Gisterenmiddag brachten wij onze zoon bepakt en bezakt bij de zus van X. en haar man. Meneer gaat op wintersport (in Frankrijk), en wel zonder zijn ouders. 

Hoe het zo kwam...
Van kleins af aan zijn wij beiden niet opgegroeid met het fenomeen wintersport. Tijdens een schooluitwisseling op de middelbare school heeft Y. weliswaar een week gelanglauft en een poging gewaagd om te skiën in het Zwarte Woud (Zuid-Duitsland). Een leuke ervaring, maar door hoogtevrees werd het skiën niet zo'n succes :-)
En als wij zelf mogen kiezen, dan trekt een zonvakantie of stedentrip ons dus eigenlijk meer.

De zus van X. en haar man gaan al jaren op wintersport. Nu zij een zoontje hebben dat oud genoeg is om ook mee te kunnen (hij mag nu op les), gooiden zij vorig jaar al eens een balletje op of onze zoon M. het niet leuk zou vinden om mee te gaan. Eigenlijk waren het al weer helemaal vergeten, totdat zij begin december het voorstel concreet maakten. 

Nadat wij de kosten in kaart hadden (schrik, maar gelukkig een goedgevulde buffer!) en wij het er over eens waren dat dit wel een mooie manier was om hem kennis te laten maken met snowboarden, legden wij het voor aan M. Dolenthousiast was hij! De keuze werd dus snel door hem gemaakt :-)

Maar wat kost dat dan zo'n weekje wintersport? 
Ja, dat het duur is, dat hadden wij - wereldburgers - al wel eens gehoord :-) Al kun je het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk. 
Wij hoeven 'enkel' de kosten voor de snowboardlessen, inclusief het benodigde materiaal, te betalen. Deze lessen volgt hij dan gedurende vijf dagen twee keer per dag. De kosten hiervan zijn € 337,00. Deze hebben wij al voldaan. 
Ook betalen wij voor de skipas. Die kopen zij ter plekke. De kosten hiervan zijn naar verwachting zo'n € 150,00. Dan zitten wij al snel op € 500,00. 
Maar daarmee ben je er nog niet. Meneer heeft natuurlijk ook skikleding, snowboots en een skibril nodig, die voordelig werden aangeschaft in de aanbieding bij de L.lidl. Deze heeft hij met Sinterklaas cadeau gekregen :-)
Ook schoot ons te binnen dat de reisverzekering geen wintersportdekking heeft. Bij de ANWB kun je - gelukkig - deze dekking per persoon uitbreiden. Kosten hiervan zijn eenmalig € 12,50.
De kosten voor de reis, het verblijf en eten nemen mijn schoonzus en zwager voor hun rekening, omdat zij aangeven dat zij dat zelf ook nodig hebben. 
Al geven wij M. nog wel een bedrag mee om een keer te trakteren op avondeten. 

Al met al komen wij naar verwachting uit op een bedrag van € 600,00. Hiermee komen wij iets hoger uit dat de voorspelde € 500,00. 
Als je de kosten dan extrapoleert naar een gezin van vier personen (waarvan er twee les hebben), waarbij ook nog de kosten van vervoer, verblijf en eten meegerekend moeten worden, dan schatten wij dat je al snel op een bedrag tussen € 2.500,00 en € 3.000,00 uitkomt voor één week wintersportvakantie. 

Ga jij dit jaar op wintersport? En wat ben je daar - in totaal - aan kwijt?

13 opmerkingen:

 1. Nee nooit gedaan ook, wij gaan in de zomer met een heel klein caravannetje kamperen bij de boer en dat kost ons voor 2 weken nog geen 200 euro.
  En net zo veel plezier, de vrije natuur en veel buiten voor weinig geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt heerlijk! En goed betaalbaar!

   Twee jaar geleden hebben wij ook op heel kleinschalige boerencamping in de Achterhoek gekampeerd. Wij waren een fractie kwijt van wat wij normaal gesproken op een camping in Frankrijk kwijt zijn. Dan hebben wij het nog niet over de benzinekosten, tol, etc.
   Het was er zo gemoedelijk, de natuur zo prachtig!. En het weer zat mee :-)

   Verwijderen
 2. Toen we nog van de schoolvakanties afhankelijk waren, rond de 3000 -4000 euro. Nu studeren de kinderen en kunnen we tussendoor. Heerlijk! Vorig jaar 2200 voor 6 personen inclusief alles. En de pistes zijn veel rustiger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Dat is veel geld, En helemaal als je afhankelijk bent van de schoolvakantie liggen de prijzen fors hoger. Maar goed, dat is in de zomervakantie niet anders. Fijn dat jullie nu buiten de schoolvakanties kunnen, dat scheelt toch een flinke slok op een borrel :-)

   Verwijderen
 3. Woon wat een bedrag nee dat heb ik echt niet over voor een vakantie! Wij besteden 1000 euro per jaar aan dagjes weg en vakanties

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Woow moet dat zijn natuurlijk. Wel heel dapper van zoon dat hij zonder zijn ouders op vakantie gaat!

   Verwijderen
  2. Ik ben het ook helemaal met je eens dat het veel geld is. Geld dat eigenlijk ook nog niet eens is gereserveerd en geen deel uitmaakt van onze doelen van 2016. Dat maakt het - om eerlijk te zijn - ook best moeilijk om het uit te geven nu wij sinds een aantal jaren een andere levenswijze hebben.

   Aan de andere kant willen wij ons ook niet blindstaren op van te voren gestelde doelen. Het is veel geld, maar het is ook een mooie ervaring voor hem. Het is zoeken naar een goede balans. En als de middelen er voor zijn, en wij hier een bewuste afweging in maken, dan moeten wij het ook kunnen loslaten. Zien het als een investering. En het is in ieder geval een stuk goedkoper dan als wij met zijn drieën zouden gaan :-)

   Verwijderen
 4. Wij zijn net in januari geweest en waren uiteindelijk 700 p.p kwijt.

  Wintersport is nu eenmaal duur. Behalve de materialen is het ook relatief een kort seizoen voor de pistes om de kosten eruit te halen.

  Maar ik heb er veel plezier van. Het is machtig mooi spelen tussen de witte bergen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je weer reageert! Fijn dat jullie zo hebben genoten!

   Uit jouw, en andere reacties, blijkt dat een dergelijk bedrag al heel snel gebruikelijk is, nog afhankelijk van of je wel of niet in de schoolvakanties gaat. Al blijft het naar ons gevoel veel geld. Maar je hebt een punt dat de investeringen ook in een relatief korte periode terugverdiend moeten worden. Dat bepaalt natuurlijk ook een aanzienlijk deel van de prijs.

   En niet geheel onbelangrijk: je hebt er ook heel veel plezier van. En iedereen maakt daar zijn eigen keuzes in. Gelukkig maar :-)

   Verwijderen
 5. En het is ook stoer en dapper van jullie dat jullie je zoon op deze manier loslaten! Natuurlijk is het familie dus vertrouwd maar daarom niet minder spanend.
  En nee, wij gaan niet op wintersport. Mijn oudste heeft een dwarslaesie en wil heel graag. Maar die vakanties zijn nog duurder, ook omdat kind dan in een speciale skizit moet en speciaal hotel en, en, en. Er zijn georganiseerde reizen speciaal voor gehandicapten maar die zijn behoorlijk aan de prijs. Ook heeft kin heel veel hulp nodig. Zelfs school durft het niet aan met kind. En ik durf niet want als ik iets breek dan kan ik kind niet meer verzorgen. Tot groot verdriet van kind.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo hadden wij het nog niet eens bekeken. Bedankt voor de reflectie en het 'compliment' :-)

   Vertrouwd is het zeker; hij is in zeer goede handen. Maar spannend ook. Meer in die zin of hij niet met een gipsvlucht terug komt :-) Wij weten zeker dat hij er op en top van zal genieten! Wij denken ook dat wij meer tijd hebben om hem te missen dan andersom :-)

   Ik ben het ook helemaal met je eens dat het duur is. Geld dat eigenlijk ook nog niet eens is gereserveerd en geen deel uitmaakt van onze doelen van 2016. Dat maakt het - om eerlijk te zijn - ook best moeilijk om het uit te geven nu wij sinds een aantal jaren een andere levenswijze hebben.

   Aan de andere kant willen wij ons ook niet blindstaren op van te voren gestelde doelen. Het is veel geld, maar het is ook een mooie ervaring voor hem. Het is zoeken naar een goede balans. En als de middelen er voor zijn, en wij hier een bewuste afweging in maken, dan moeten wij het ook kunnen loslaten.

   Wij kunnen ons voorstellen dat het voor jou - en daarmee jouw kind - veel extra 'regelwerk' bij komt kijken om samen op wintersport te gaan. Nog los van de verzorging.
   Dat voelt oneerlijk, alleen al omdat hij vanwege zijn 'beperking' vast zit aan extra hoge kosten.

   Verwijderen
 6. Wij hebben altijd gelanglauft in de Harz. Dat kostte zo'n 500 gulden voor vier personen. Langlaufski's tweedehands, spijkerbroek waterdicht gemaakt en klaar!

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Siebrie, leuk dat je reageert! Dat is goed betaalbaar, als ik het omreken naar euro's. Het hangt er inderdaad ook van af naar welk gebied (en in welke periode) je gaat en hoe je aan het materiaal komt.
   Gaan jullie tegenwoordig nog op wintersport / langlaufen?

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews