Doelen

Doelen 2017

  • Aflossen aflossingsvrije hypotheek: € 10.550,00
Het jaardoel bestaat uit een maximale boetevrije aflossing op onze aflossingsvrije hypotheek. Dit is 10% van € 105.500,00, oftewel € 10.550,00 op jaarbasis. Een gedeelte van € 3.000,00 wordt gefinancierd uit de familiebanklening. Vanaf maart maken wij in tien maandelijkse termijnen het resterende bedrag over. Per maand is dat een bedrag van € 755,00. Dit bedrag hebben wij dan ook opgenomen in ons jaarbudget (lees: Excelsheet) van 2017.

  • Buffer: € 10.000,00
Dit jaar willen wij er naar streven de buffer te verhogen naar € 10.000,00.

Wensen (geprioriteerd)

  • Boxspring: € 3.000,00
Deze wens is inmiddels gerealiseerd. De totale kosten zijn uitgekomen op € 1.750, en dus ruim binnen het gebudgetteerde bedrag.

  • Een wedstrijd van FC Barcelona bezoeken met mijn zoon:  € 850,00
    
  • Zolderrenovatie: kamer M.: € 1.450,00
  •     
  • Zolderrenovatie: voorzolder: bedrag nog niet bekend

  • Trapopgang eerste en tweede verdieping: bedrag nog niet bekend

Terugblik: 


Doelen 2016


Wij werken graag moet doelen, om zo een langere en vooral haalbare termijnplanning te kunnen maken. 

Voor 2016 hebben wij de volgende doelen vastgesteld:

Extra aflossen op aflossingsvrije hypotheek:  10.500,00
Per jaar mogen wij 10% boetevrij extra aflossen op onze aflossingsvrije hypotheek. Ook voor het komend jaar stellen wij ons als doel om dit percentage extra af te lossen. Dit komt neer op een bedrag van  10.500,00.
We kiezen er hierbij voor om dit bedrag niet ineens aan het einde van het jaar af te lossen, maar per maand. Zo hebben wij meteen profijt van het rentevoordeel. De eerste overboeking van € 875,00 staat al klaar voor eind januari 2016.

Kunststof kozijnen achtergevel:  9.500,00
Hoewel ons huis nog niet zo oud is (1997), is de Vinex-wijk waarin wij wonen 'duurzaam' gebouwd. De kozijnen zijn van vurenhout. Dat resulteert erin dat we om de twee tot vier jaar de buitenboel moeten schilderen en herstelwerkzaamheden aan de kozijnen moeten uitvoeren. Er valt bijna niet meer tegen op te werken; bij een goede westerstorm levert het steevast lekkages op. Dat roept de vraag op wat op de lange termijn verstandig is: blijven schilderen en oplappen of de kozijnen vervangen door kunststof kozijnen. Na een lang traject van advies inwinnen en het maken van doorrekenen, hebben we eind 2014 de knoop doorgehakt: we hebben gekozen voor kunststofkozijnen met een wat luxer en subtiel profiel. Begin 2015 zijn de kozijnen van de gehele voorgevel en zijgevel vervangen. Komend jaar is de achtergevel aan de beurt. Hiervoor reserveren we  9.500,00.

Sauzen voorgevel:   1.000,00
Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig als je het doel hierboven net hebt gelezen. De voorgevel bestaat, naast de kozijnen, uit een groot gedeelte dat gespoten is. Dit hebben we gereinigd, maar het ziet er na al die jaren niet meer uit. Eigenlijk stond dit doel al voor 2015 op de planning, maar onze vaste huisschilder was zo druk, dat het er niet meer van is gekomen om dat nog dit jaar te doen. Nu staat het voor het voorjaar op de planning. Kosten  1.000,00.

Boxspring:   3.000,00 (vervangen door: plaatsen nieuwe schutting)
Ons bed, en met name de matrassen zijn inmiddels aan vervanging toe. 
We hebben besloten niet te investeren in nieuwe matrassen, maar te gaan sparen voor een langgekoesterde wens: een goede boxspring. 
We verwachten dat wij voor een goede boxspring al snel  3.000,00 kwijt zijn.
Misschien dat de uitverkoop, in januari of later dit jaar, nog een mooi financieel voordeel oplevert.

Nieuwe halkast:   500,00
Tsja, dit is een lastige. In de hal hebben wij een nis. Boven deze nis en onder de trap is al wel wat bergruimte beschikbaar. Toen onze zoon klein was, was deze nis een mooie plek om de wandelwagen te parkeren. Wat mij betreft is de situatie prima, maar X. wil graag liever meer bergruimte. Zo kan de aangelegde voorraad vanaf zolder naar deze uitgebreide bergruimte verplaatst worden. Verwachte kosten:  500,00

Koperen huwelijk:   2.500,00
In het voorjaar zijn wij 12,5 jaar getrouwd. Nu wij sinds 2012 andere prioriteiten stellen (lees: extra afgelost en investeringen in het huis), hebben wij er bewust voor gekozen om dichterbij huis op vakantie te gaan. Heerlijk kamperen in Duitsland of Noord-Frankrijk, of zoals vorig jaar naar de prachtige Achterhoek. 
Aangezien wij dit jaar onze koperen huwelijk vieren, willen wij graag voor onze directe familie en een aantal vrienden bijvoorbeeld een high-tea organiseren. Een groot feest hebben ze 12,5 jaar geleden al gehad :-)
Met ons drie├źn willen wij om dit heuglijke feit te vieren graag de (gegarandeerde) zon weer eens opzoeken. Een vliegreis in het hoogseizoen is peperduur, en daar wringt ook meteen de schoen. Als je al een aantal jaren bewuste keuzes maakt, voelt het als een uitgave die wij ons zelf niet gunnen. Per slot van rekening kunnen we dit bedrag ook gebruiken voor het realiseren van andere doelen. Aan de andere kant hebben wij de afgelopen jaren steeds onze doelstellingen gehaald en moeten wij onszelf ook luxe gunnen.
Zoals het er nu voorstaat gaan beide plannen door en reserveren wij hiervoor  2.500,00.

Diverse sauswerkzaamheden binnen:   0,00
Ten slotte moeten er nog een aantal muren worden gesausd. Het liefst zouden wij deze muren willen laten stuken, maar wij hebben besloten dat pas te doen als het nodig is ons huis te renoveren. Dat duurt nog wel even (10 jaar). 
De verf hebben we nog. Voor dit doel is dus geen extra budget nodig.

Al met al toch een stevige waslijst met doelen, en niet in de laatste plaats het benodigde budget van in totaal  27.000,00. In de loop van het jaar houden wij jullie via dit blog op de hoogte of wij onze doelen halen of dat wij deze tussentijds hebben moeten bijstellen.

Totaal aantal pageviews