woensdag 27 januari 2016

De eerste extra aflossing van 2016

Zoals wij al eerder schreven, willen wij dit jaar maandelijks € 875,00 extra aflossen op het aflossingsvrije gedeelte van onze hypotheek. Op deze manier halen wij ons doel om eind 2016 het maximaal boetevrije bedrag af te lossen op dit hypotheekdeel.

De eerste extra aflossing van het nieuwe jaar werd afgelopen zondag van onze bankrekening afgeschreven. Over een paar dagen ontvangen wij normaal gesproken een brief waarin deze extra aflossing wordt bevestigd. Begin februari ontvangen wij van onze bank een nieuw leningoverzicht. 
Tegenwoordig is het ook mogelijk om via internetbankieren extra af te lossen. Hoewel wij dat nog via een maandelijkse reguliere overboeking doen, is het wel alvast mogelijk om te zien wat de nieuwe maandtermijn zal worden.

Met deze extra aflossing daalt de hypotheekschuld van dit leningdeel van € 56.450,35 naar € 55.575.35. Het levert een rentebesparing op van bruto € 3,46. Dat lijkt weinig, maar deze rente hoeven wij over de resterende looptijd van de hypotheek nooit meer te betalen. Wij houden ons vast aan de al gerealiseerde besparingen. Waar wij vóórdat wij met extra aflossen begonnen nog ruim € 1.225,00 bruto per maand betaalden aan aflossing en rente, betalen wij nu per 1 maart 2016 € 966,36 bruto per maand. 
Kijk, dat zet zoden aan de dijk! :-)

Hebben jullie deze maand al een extra aflossing gedaan?

12 opmerkingen:

 1. Ja, ook wij hebben al een aflossing gedaan.
  Een bedrag van 3000 euro op de aflossingsvrije hypotheek.
  De komende maanden gaan we onze spaarhypotheek volstorten en looptijd inkorten dat levert het meeste rendement op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooi bedrag zeg!

   Het klopt dat het bijstorten in de spaarhypotheek over het algemeen het meeste rendement oplevert. Toch kiezen wij er bewust voor om eerst de aflossingsvrije hypotheek helemaal af te lossen. Juist omdat de bankspaarhypotheek op termijn zichzelf aflost en het aflossingsvrije gedeelte niet. Als het aflossingsvrije gedeelte is afgelost, kunnen wij altijd nog bijstorten om de premie te verlagen / looptijd in te korten. Daarnaast denken wij er over om ook de bankspaarhypotheek wellicht in de toekomst om te zetten. Zie onze blog van afgelopen 16 januari.

   Verwijderen
 2. Hier nog geen ruimte voor aflossingen. En ik denk dat het ook nog wel een jaar of 2 gaat duren. Afgelopen 2 jaar enorm geïnvesteerd om oversluiten mogelijk te maken. Eind vorig jaar dan daadwerkelijk overgesloten. Rente gehalveerd en van belegging naar annuïteit.
  Maar daarvoor wel alle rekening moeten leegtrekken.

  Nu moeten we eerst weer een buffer opbouwen en binnen een jaar een nieuwe auto bij elkaar sparen, want die is dan ook aan vervanging toe. Maar dat moet geen probleem zijn met de nieuwe hypotheeklasten ;). En ondertussen lossen we toch af dankzij de annuïteit :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert, Karin! Jullie keuze klinkt weloverwogen, maar wel heftig zeg. Het klinkt of jullie er veel voor over hebben gehad om te kunnen oversluiten. Waren de condities/voorwaarden zo slecht? Of zat het met name in het beleggingsdeel, dat niet voldoende rendeerde?

   Verwijderen
 3. Nee nog niet. Dat duurt nog een paar maanden. Eerst zorgen dat het spaargeld op het niveau staat waar wij het willen hebben. Daarna wordt het geld verdeeld over de spaarpot, de auto en aflossingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook een kwestie van prioriteiten stellen. Het hebben van een goedgevulde buffer klinkt mij ook erg logisch in de oren, voordat je er voor kiest om af te lossen :-)

   Verwijderen
 4. Wij hebben de eerste 1250 euro extra aflossing gestort. Voor ons scheelt dit zes euro per maand. Vorig jaar hebben we een heel dure hypotheek afgelost (overgebleven hypotheekdeel van vorige huis) en dat scheelde per 1000 euro extra aflossing 10 euro per maand. We hoeven nu 200 euro minder hypotheek te betalen per maand en zitten nu rond de 600 euro aan bruto hypotheek. Dat is het ook netto. Vanwege het dure huurwaardeforfait hebben we geen hypotheekaftrek meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, dat is een mooi bedrag zeg! Het scheelt inderdaad wat met name de rente en voorwaarden van het hypotheekdeel zijn. Zo loont het, zoals jij al schrijft, om vaak eerst de dure hypotheekdelen af te lossen. In ons geval is er geen keuze, naast het storten in de bankspaarhypotheek.

   Verwijderen
 5. Ja hier ook al extra afgelost, en de volgende staat al in de planning. Mooi dat je met overboeken wel veel later in de maand kan aangeven dat je wil aflossen. Via internetbankieren moet dat voor de 10e van de maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi! Goed bezig!
   Dat laatste (" ia internetbankieren moet dat voor de 10e van de maand.") wist ik nog niet eens. Wij zijn ooit op deze manier (handmatige overboeking na ontvangst salaris) begonnen en dat is zo gebleven. Groot voordeel is dat je flexibeler bent. Overigens vind ik de nieuwe 'extra aflos'-functionaliteit van Internet Bankieren wel erg praktisch, omdat je op voorhand (fictief) kan zien wat de gevolgen van een extra aflossing zal zijn :-) Het is dan ook maar net wat je gewend bent :-)

   Verwijderen
 6. Ik heb nog geen extra aflossing gedaan in 2016, omdat ik van de bank maar één keer per jaar boetevrij mag extra aflossen. Dit doe ik traditiegetrouw in november. Ik ben wel geld opzij aan het zetten voor de extra aflossing op een aparte spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Petra, leuk dat je reageert! Dat is een bijzondere voorwaarde, dat het maar één keer per jaar mag. Dan snap ik wel dat je eerst de extra aflossingen bij elkaar spaart en tegen het einde van het jaar extra aflost. Als dat de enige manier is, is dat maar zo, toch?

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews