zaterdag 13 februari 2016

Binnentemperatuur van je buitenmuur meten: het resultaat

Op 16 januari besteedde OpnieuwBegonnen (Consuminderen) aandacht aan een initiatief van Milieu Centraal om met behulp van een 'ThermoCard' de binnentemperatuur van de buitenmuur te meten. Op deze wijze valt vast te stellen of de buitenmuur voldoende geïsoleerd is. Meten is weten, dus hebben wij deze gratis kaart besteld

Afgelopen week werd de ThermoCard per post bezorgd. In de begeleidende brief wordt duidelijk aangegeven hoe deze kaart moet worden gebruikt:

Zo werkt de ThermoCard®
  1. Kies een moment waarop de buitentemperatuur rond de 0 graden ligt
  2. Zet de thermostaat op 20 graden en wacht tot hij afslaat. Het is nu 20 graden in de kamer
  3. Houd deze kaart tegen de binnenkant van buitenmuur
  4. Is de temperatuur op de kaart 16 graden of minder? Dan is isoleren een slim idee!
Gisterenavond laat was de temperatuur zodanig, dat aan punt 1 werd voldaan. Dan punt 2. Tsja, als consuminderaar zo maar de verwarming zo hoog zetten? Nou, vooruit, voor deze keer dan :-) Dus gaven wij een spreekwoordelijke draai aan de thermostaat, zodat de kamertemperatuur na enige tijd 20 graden was. 
Vervolgens stap 3 uitgevoerd, met het volgende resultaat (kijk naar het lichte streepje):


De ThermoCard geeft een temperatuur aan van 18 graden. Conclusie is dus dat onze buitenmuur voldoende is geïsoleerd. Eigenlijk vermoedden wij dat al, omdat ons huis in 1998 volgens de toen geldende duurzaamheidsvoorschriften is gebouwd. 

Natuurlijk zit er ook een commercieel tintje aan dit initiatief. In de begeleidende brief wordt gesteld dat: 'Milieu Centraal biedt isolatie van de beste kwaliteit, geleverd door een betrouwbare partij die echt duurzaam werkt.' 

Weet jij of jouw buitenmuur al voldoende is geïsoleerd? En wat vind je van een dergelijk initiatief?

12 opmerkingen:

  1. Goed van je. Bij mij was het 18 graden binnen en 16 graden buitenmuur. Idem de vloer, vond ik een beetje raar, want ik vind mijn vloer niet goed geïsoleerd, slechts zes cm piepschuim,


    Ben je geabonneerd op de vereniging eigen huis? Staat deze maand een mooi overzicht hoe je een woning uit de 50-er jaren label G naar label A kan isoleren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, daar zijn wij niet (meer) op geabonneerd. Eens kijken of ik via via aan een exemplaar kan komen. Lijkt mij namelijk wel een heel interessant artikel.

      Verwijderen
  2. Ik verwacht eigenlijk dat mijn huis voldoende geïsoleerd is. De woningbouw heeft namelijk eerst de voor en achtergevel vervangen voordat de huizen in de verkoop gingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is netjes zeg! Had de woningbouwvereniging, waarvan wij het huis hebben gekocht, dat maar gedaan :-)
      Deze 'meter' meet de isolatie niet van de voor- of achtergevel, maar van de binnentemperatuur van de buitenmuur. Of is dit al eerder door de woningbouwvereniging aangepakt?

      Verwijderen
  3. Ik had er niet van gehoord. Ons huis heeft denk ik een C label dus zou wel eens niet voldoende geïsoleerd kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kan best interessant zijn om hier eens naar te kijken. Wat zou een (kleine) investering jouw opleveren voor wat betreft bijvoorbeeld energiebesparing. Wij denken er ook over na om in de komende jaren de vloer eens te laten bekijken. Ik zie steeds van die reclames van TomZon vloerisolatie voorbij komen. Misschien toch iets om een keer zelf in te duiken...

      Verwijderen
  4. Ja, ik weet dat mijn muren niet goed zijn geïsoleerd. Mijn huis is begin jaren 70 gebouwd. Doordat ze nogal geknoeid hebben met specie en andere troep tijdens de bouw heb ik koudebruggen in de spouw zitten. Hierdoor kan ik de spouw niet isoleren. Wat ik wel gedaan heb is de vloer laten isoleren met schelpen. Ik heb voor schelpen gekozen omdat ik een hele natte kruipruimte heb en schelpen een natuurproduct is wat niet gaat schimmelen of zo. Ik heb ook al een offerte ondertekend om de voegen tussen de stenen te laten verwijderen, nieuwe voegen maken en de stenen te laten impregneren. Door opnieuw te laten voegen hoop ik dat de woning weer beter bestand is tegen de elementen.
    Leuk initiatief. Zorgt wel voor een stukje bewustwording. En zoals het met een heleboel dingen is: haal eruit wat je gebruiken kan en vergeet de rest (het reclamegedeelte dus).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je weer reageert! Bewustwording, daar draait het inderdaad om.

      Ai, dat is minder zeg! Maar wat niet kan, kan niet. Wel goed dat je naar andere alternatieven van isolatie zoekt!

      Zoals ik hierboven al schreef willen wij in de komende jaren eens kijken of het nodig is onze vloer te isoleren; deze is vrij koud. Wij zien steeds reclames van Tomzon voorbij komen, maar jouw suggestie klinkt ook interessant. Liggen die schelpen dan gewoon in de kruipruimte, op de aarde? Merk je een substantieel verschil?

      Verwijderen
    2. Ja, ze komen met een soort van tankwagen waar de gewassen schelpen in water liggen opgeslagen. Dan gaan ze met een grote slang in de kruipruimte. Daar worden de natte schelpen dan met de slang gespoten op de aarde. Doordat de schelpen gewassen zijn met schoon "zoet" water stinkt het niet naar de zee of zo. En doordat de schelpen nat zijn stoft het ook niet in huis. De laag schelpen moet minimaal 25 cm dik zijn om effect te hebben. Daardoor heb je ook een minimale hoogte in je kruipruimte nodig. Het duurt ongeveer 7 weken voordat de schelpen gedroogd zijn. Bij mij liggen ze er pas twee maanden onder en ik heb het idee dat ik inderdaad wat minder stook. Maar het is te kort om er nu al wat zinnigs over te zeggen. Mochten jullie overwegen om het te doen: ga in zee met een erkend bedrijf (ik wil geen reclame maken dus als jullie meer info willen hoor ik het wel)

      Verwijderen
    3. Bedankt voor de aanvullende informatie. Zou je ons wat meer informatie kunnen mailen over het erkend bedrijf waar jullie goede ervaringen mee hebben: info@bespaarbalans.nl

      Verwijderen
  5. Wij hebben onze vloer zelf geïsoleerd met pir isolatie platen. We hebben afgelopen week iemand laten komen voor de voor en achter gevel. De voegen zijn heel slecht dus die moeten worden vervangen ook willen we de muur laten inpregneren en isoleren. En als ze dan toch bezig zijn ook maar de schoorsteen mee laten nemen, deze staat zown beetje op in storten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo, jullie zijn goed bezig zeg! Groot gelijk om, als je toch bezig bent, meteen ook het helemaal goed te doen (de schoorsteen).
      Bedankt voor de tip; deze zet ik op het lijstje voor de vloerisolatie :-)

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews