woensdag 13 april 2016

Proeven aan minder werken

Eén van die dingen waar je in positieve zin mee geconfronteerd wordt als je - zij het noodgedwongen - een tijdje uit de running bent als gevolg van een aantal operaties, is de enorme mentale en fysieke ontspanning. Even helemaal niets aan je hoofd. Geen druk, geen deadlines. Geen stress. Niets moeten. Althans zakelijk gezien :-) Herstellen, dat is wat elke dag weer aan de orde was. Een balans zoeken tussen rust nemen en steeds meer gedoseerd belasten. En laten wij eerlijk zijn: dat kost ook energie en doorzettingsvermogen.

Van een druk zakelijk bestaan, waar veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen en de werkdruk alsmaar hoger wordt als gevolg van steeds hoger wordende prestatieverwachtingen, was de afgelopen jaar dus geen sprake. Y. werkte in die periode, in golfbewegingen, de nodige uren waar dat verantwoord was. In de afgelopen weken is Y. weer begonnen en bouwt hij het aantal uren weer op. Naar verwachting werkt hij eind april weer fulltime.

Als je aan de zijlijn staat van deze ratrace, en de rust en ontspanning letterlijk voelt, dan zet dat je aan het denken. Waarom doen wij ons dit zelf eigenlijk aan? Wat bereik je er mee, naast plezier in het werk zelf, contact met collega's, persoonlijke ontwikkeling en - laten wij eerlijk zijn - een mooi salaris? Wil ik dit nog wel, op deze manier?

Voor diegenen die de afgelopen maanden onze blog meelezen, weten dat wij een – in onze ogen – gezonde balans nastreven tussen optimaal kunnen genieten van ons (gezins)leven nu en zo veel mogelijk voorbereid zijn op de toekomst. Hoe wij dit zien lees je ondermeer terug in ons aflosverhaal. Een van de doelstellingen is om later (over een jaar of tien) minder en minder lang door te hoeven werken. Maar hoe zou het zijn om daar nu alvast aan te proeven?

Door de altijd maar aanhoudende druk is er weinig tijd om vakantiedagen op te nemen. Y. heeft momenteel een stuwmeer van meer dan 60 vrije dagen. Verkopen levert in onze ogen te weinig op; vrije tijd daarentegen vinden wij waardevoller. Nu Y. weer langzaamaan opbouwt, is dit misschien wel het moment om deze dagen op te nemen in de rest van het jaar.

Zo ontstond het plan, zodra Y. weer fulltime werkt begin mei, om tot het einde van het jaar één dag in de week een vrije dag op te nemen. De manager van Y. was erg te spreken over dit plan. Het is dan natuurlijk wel zaak het werk op deze vrije dag zoveel mogelijk te beperken :-)
Er blijven dan nog genoeg dagen over voor de zomer-, herfst- en kerstvakantie. En de nodige vrije dagen om de studiedagen van zoonlief op te vangen.  

Wie weet bevalt het wel zo goed dat Y. er begin volgend jaar voor kiest om permanent één dag in de week minder te gaan werken. Financieel gezien kan dat inmiddels ook makkelijk, nu wij sinds 2012 enerzijds bewuster leven en anderzijds onze maandlasten fors hebben zien dalen als gevolg van extra aflossingen op onze hypotheek. Het heeft enkel impact op het sparen van het volledige salaris van X.. Dat zal dan iets minder worden.

De tijd zal het leren... :-)

12 opmerkingen:

  1. Een vierdaagse werkweek lijkt me heel prettig. Ik weet dat mijn jongste zusje dit ooit heeft gehad, en ze vond het een wereld van verschil. Ze had veel meer het gevoel dat ze nog een leven had naast het werk.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nicole, dat lijkt mij nou ook! Hoewel ik dichtbij mijn werk woon - en dat scheelt al heel veel kostbare tijd ten opzichte van de tijd dat ik in de detachering werkte en veel reistijd had - is een hele dag vrij wel erg welkom. Ik ben dan ook benieuwd hoe het bevalt...

      Verwijderen
  2. Dat klinkt als een goed plan! Ik werk iets meer dan 4 dagen in de week en de vrije tijd is goud waard. Tijd is iets wat je nooit meer terug krijgt, geld kan je altijd wel weer verdienen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://www.youtube.com/watch?v=jdpIKXLLYYM

      Weet niet of je deze al kent ;-)

      Verwijderen
    2. Daar heb je zeker een punt @Meneer en Mevrouw. Bovendien een wijze les :-) En hoewel ik nu dichtbij mijn werk woon - en dat scheelt al heel veel kostbare tijd ten opzichte van de tijd dat ik in de detachering werkte en veel reistijd had - is deze extra dag erg welkom. Ik ben benieuwd hoe het mij bevalt. Ik denk erg goed ;-)

      Verwijderen
  3. Heerlijk de ontspanning en 1dag minder werken. Zal Mark Rutte dat goed vinden al die niet werkende mensen. :-)). Lol. Geniet er van

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahahaha! Zo is het maar net! Je moet voor jezelf kiezen, anders doet een ander het voor je. En dat zou ook zo maar eens Mark R. kunnen zijn ;-)

      Verwijderen
  4. Hoe meer mensen er 3,5 of 4 dagen werken, hoe minder mensen werkloos blijven. Vergeleken met een 5daagse werkweek dus.
    Zou super zijn als dat de standaard werd, meer tijd voor jezelf(of voor mantelzorg) en toch genoeg om van te leven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zondermeer waar! Maar datzelfde geldt wat mij betreft ook voor het langer door moeten werken. Althans, als het aan de regering ligt. Wat dat betreft is een basisinkomen nog niet eens zo'n gek idee. Als we alle 'overhead' aan regelgeving (en de controle daarop) nou eens afschaffen, dan moet het vast te financieren zijn :-)

      Verwijderen
  5. Dat klinkt erg leuk! Lijkt me ook voor de lichamelijke opbouw goed, om niet weer snel fulltime te werken maar het op die manier uit te smeren. En wie weet idd, voor de toekomst zo te houden. Strak plan :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klinkt niet alleen erg leuk, maar ik wéét nu al dat het leuk zal zijn ;-) En bevorderlijk voor mijn verdere herstel.
      Als het bevalt dan overweeg ik het zeker volgend jaar door te zetten. Ik denk dat als je er eenmaal aan gewend ben je ook niet zo makkelijk meer terug gaat naar een vijf daagse werkweek...

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews