woensdag 25 mei 2016

Wat doen wij met onze bonus en vakantiegeld?

Het blijft een fascinerend moment om het hoge banksaldo in de internetbankieren app te zien staan: gisteren werd namelijk het salaris en het vakantiegeld van Y. gestort. Het salaris en het vakantiegeld van X. volgt pas tegen het einde van de maand. Eigenlijk kijk ik liever naar dat saldo :-)

Net als vorige maand - toen de bonus van Y. werd gestort - kriebelt het meteen om de bankzaken op te pakken in plaats van in het aankomende weekend. Laat ik nu tegenwoordig op woensdag vrij zijn :-) Reden genoeg om na het ontbijt met de cijfertjes in de weer te gaan.


Bonus, vakantiegeld en teruggaaf inkomstenbelasting 2015

Hoewel sommige anonieme lezers wel erg (aanhoudend) benieuwd zijn naar deze bedragen, vraag ik mij altijd af waarom zij dat zo graag willen weten. Wij bloggen anoniem, maar de vaste lezers weten dat wij altijd erg open zijn over onze financiƫle cijfers. Zo lang het een doel dient, bijvoorbeeld om inzicht te geven in hoe wij onze doelstellingen bereiken, heb ik er geen problemen mee om er over te bloggen. Zo ook niet in dit blog.

Dit jaar ontving Y. in april een bonus van € 1.845,00 netto. Deze bonus is gebaseerd op de beoordeling en prestaties van het afgelopen jaar, die zijn afgesproken in zijn Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP). Het vakantiegeld van Y. bedroeg bijna € 2.300,00 netto. Hoewel het vakantiegeld van X. nog niet gestort is, ontving zij al wel haar salarisstrook. Conform verwachting ontvangt zij ook dit jaar weer zo'n € 1.000,00 netto vakantiegeld. Als wij de inmiddels van de Belastingdienst ontvangen teruggaaf van ruim € 2.400,00 meetellen, kwam er de afgelopen maanden ruim € 7.500,00 euro netto extra binnen. Laat duidelijk zijn dat wij hier hard voor werken, maar dat neemt niet weg dat wij er zondermeer heel erg dankbaar zijn. Juist omdat wij in het verleden hebben ervaren hoe het is om een flinke stap terug te doen. Wij zien het dan ook niet als een vanzelfsprekend.


Wat doen wij met deze extra inkomsten?

Allereerst hebben wij de eerste termijn van onze kampeervakantie van aankomende zomervakantie betaald. Het tweede deel wordt eind volgende maand overgemaakt vanuit de buffer. 

Eind vorige maand schreven dat door het uitgeven van grote bakken met geld - door investeringen in ons huis (vervanging schutting en aanschaf kunststof kozijnen achtergevel) en de aanschaf van een andere tweedehands auto - de buffer fors is gedaald. Het resterende gedeelte van de extra inkomsten hebben wij dan direct overgeboekt naar de buffer, zodat deze - ook na de tweede termijnbetaling van de kampeervakantie - weer op het minimale niveau van € 10.000,00 staat. Het geeft een gevoel van rust, dat de buffer, ondanks de eerdere investeringen, nu weer op orde is.

5 opmerkingen:

 1. Ach ja, het gaat er uiteindelijk niet om hoeveel geld je krijgt, maar hoe je het benut.

  En voor de personen die zo nieuwsgierig zijn: het heeft geen zin om jaloers te zijn op de bedragen die anderen verdienen, het gaat erom tevreden te zijn met wat jezelf verdient. En als je daar ontevreden over bent, dan kan je de energie en tijd die je nu kwijt bent met je ontevreden te voelen beter gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen en andere manieren te vinden om zelf meer te gaan verdienen.

  En nee, ik zelf heb geen makkelijk praten, ons gezin heeft op dit moment een bescheiden inkomen, maar ik probeer me via blogs als dat van Bespaarbalans te ontwikkelen op financieel gebied zodat ik betere financiele keuzes kan maken.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal waar wat je hierboven schrijft.

   Verwijderen
  2. N., bedankt voor jouw uitgebreide en openhartige reactie! Ik kan mij er helemaal in vinden. Ook goed dat je jezelf ontwikkelt op financieel vlak. Daar heb ik bewondering voor. Fijn als wij daar een bijdrage in kunnen leveren! :-)

   Verwijderen
 2. Wat vreemd dat er mensen zijn die dat vragen. Mijn man ontvangt in april vakantiegeld en daarbovenop ook nog een soort POP wat jij beschrijft. In maart nog een extra bonus. Ja, ook wij mogen echt niet klagen en zullen we ook niet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik heb mij er ook erg over verbaasd. Maar goed. Ik kan er weinig mee. Zoals N. in een reactie hierboven al aangeeft gaat het er niet om hoeveel je krijgt, maar hoe je het benut. En dankbaar zijn daarvoor, zoals ook jij aangeeft.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews