dinsdag 22 november 2016

Budgetkeuze: kinderfeestje

Begin van dit jaar schreef ik een veel gelezen wekelijkse serie met het thema 'budgetkeuze'. Op een druiligere zondag in augustus van dit jaar plaatste ik een overzicht van alle blogs die ik over dit thema schreef. 

Afgelopen vrijdagmiddag vierden wij het voorlaatste kinderfeestje van onze zoon M. Hij en zijn vrienden hebben heel erg genoten! 
Hij wordt aankomende zondag al weer 11 jaar. Volgend jaar zal het de laatste keer zijn dat hij een kinderfeestje geeft. Na de zomervakantie van 2018 wordt hij immers een brugpieper (maar gelukkig is dat nog heel ver weg :-)).

Een goede reden om over dit onderwerp eens een blog te schrijven, als mooie aanvulling op de blogs rondom het thema 'budgetkeuze'.

Budgetkeuze: kinderfeestje

Kinderfeestjes zijn er in alle soorten en maten. Je kunt het goedkoop houden, maar zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen kan het budget per kind flink oplopen. En helemaal als je mee gaat in het 'overklassen' van het kinderfeestje van dat klasgenootje of het buurjongetje. 

De meest - in mijn ogen - extreme variant is een kind van vijf, dat zijn vriendjes mee vroeg naar Disney Land in Parijs. De ouders van het betreffende kind vonden het toch wel vreemd dat de ouders van de kinderen die waren uitgenodigd dit niet zo'n strak plan vonden. Een extreem voorbeeld natuurlijk. 
Maar overal om ons heen zie ik dat de kinderfeestjes steeds grotere vormen aannemen. Daar is natuurlijk an sich niets mis mee. Iedereen moet zelf weten welk budget hij of zij er voor over heeft. Het zijn budgettaire keuzes. En die zijn persoonlijk.

Welke keuzes hebben wij gemaakt?

Het eerste jaar dat onze zoon van toen vijf zijn kinderfeestje vierde, hebben wij er bewust voor gekozen om dit thuis te vieren. Het nostalgische beeld dat wij hadden van oer-Hollandse spelletjes, zoals koekhappen en spijkerpoepen, sprak ons aan. Wij wilden dat onze zoon ook mee geven. Nou, en dat hebben wij geweten :-) Vermaak maar eens vijf jongetjes, die om de paar minuten de focus op het spelletje verliezen en vragen welk spelletje er nu weer op het programma staat. Ter interventie is X. met ze - met temperaturen rond het vriespunt - even naar de speeltuin gegaan, zodat ik de zelfgemaakte pizzabodems met versiersels (lees: beleg) kon klaarmaken. Bij terugkomst waren ze hun energie een beetje kwijt en konden ze lekker met het beleggen van hun pizza (en één voor hun papa en mama) in de weer. Ook dat was van korte duur :-) De ravage was na afloop van het feestje overweldigend. Daar spatte onze droom uiteen :-) Geen kinderfeestjes meer voor ons, bij ons thuis. 
Het was wel - met stip op één - het goedkoopste kinderfeestje tot nu toe.

De jaren erna hebben wij zijn kinderfeestje bij een ballenbak-speelparadijs gehouden, gezwommen én gebowld (combinatiedeal bij een lokaal recreatiepark), een indoor hoogteparcours gelopen én trampoline gesprongen en vorig jaar een disco zwemfeestje gehouden. Dit jaar zijn wij naar het grootste trampolinepark van Europa geweest, in Nieuwegein. Een uur springen is relatief duur, maar met 15% korting bleven wij binnen budget, omdat wij thuis patat hebben gebakken en de jongens lekker hebben gevoetbald, buiten.

Budget

Het budget ligt voor ons tussen de € 75,00 en € 100,00. Wij hebben één zoon en hoeven qua budget geen rekening te houden met broers en/of zussen. Ik kan mij voorstellen dat, als je meerdere kinderen hebt, je kritischer moet kijken naar het budget.

In het eerste jaar - het thuisfeestje - kwamen wij zoals gezegd ver onder budget uit. De jaren erna lag het bedrag steeds tussen het door ons gestelde budget. Op het moment dat onze zoon, zoals bij zijn laatste feestje, iets wil doen dat qua entree duurder is, dan houdt dat in dat er keuzes gemaakt moeten worden in het aantal uit te nodigen kinderen. Dat klinkt misschien 'hard', maar het moet enerzijds financieel leuk blijven en anderzijds leert het hem ook dat er (financiële) grenzen zijn.

Wat is jouw aanpak met betrekking tot kinderfeestjes?

31 opmerkingen:

 1. Zoon is net 1 dus ik heb er nog niet echt over nagedacht. Bij ons thuis werden wel altijd sobere feestjes gevierd. Voetbaltoernooi of picknick in de kasteeltuin waarna we thuis zelfgebakken friet kregen. Ik ben benieuwd of wij dit over vier jaar ook kunnen doen of dat blijkt dat het niet meer geaccepteerd wordt. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn toch ook leuke dingen! Voor ons geldt daarbij dat onze zoon eind november is geboren. Daardoor vallen al veel buitenactiviteiten af. Wat dat betreft zie ik veel meer mogelijkheden voor een kinderfeestje in de lente of zomer :-)

   Verwijderen
 2. Onze oudste is 31 december jarig en het kinderfeestje werd altijd op de laatste werkdag van de kerstvakantie gehouden. De jongste is 30 augustus jarig en het kinderfeestje werd op de dag na zijn verjaardag gehouden. Er kwamen bij beide kinderen jongens en meisjes. De eerste jaren altijd thuis, ging ookk altijd goed. De laatste 2 jaren vd basisschool 1 x zwemmen en 1x bioscoop. Ik ben dol op kinderfeestjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het zeker ook altijd wel leuk! Vooral de leuke praat onderling, helemaal nu ze ouder zijn. En zo kom je nog eens wat te weten :-)

   Verwijderen
 3. Onze zoon was begin november jarig, en hield dus zijn 1e kinder feestje eerder deze maand, ook een thuis feestje, jeetje een stel jongens in huis wat een drukte! Ook wij hebben ons hier flink op verkeken. Savonds toen wij compleet uitgeput op de bank plofte zei man. Noooooit meer! Nog een paar maandjes en mag onze jongste ook een feestje geven. Tja dat word toch echt wel weer thuis. Maar een stuk korter ( ik denk maximaal 2 uurtjes) en aangezien hij in het voorjaar jarig is denk ik dat we het enkele weken na zijn verjaardag vieren waardoor we de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je jouw ervaring hier achter laat! Gelukkig zijn wij niet de enigen :-) Ja, jongens kunnen erg druk zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat dat wel 'erger' was toen ze kleiner waren. Ik geniet nu vooral van de leuke praat onderling, ze worden al zo groot.

   Verwijderen
 4. Onze dochter is nog niet in de leeftijd van kinderfeestjes, dus ik kan er nog niet over mee praten..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar je kunt wel mee lezen, zodat je in ieder geval alvast een beetje een indruk krijgt. Nu schijnt het, zo hoor ik ook om ons heen, dat kinderfeestjes met meisjes er een stuk rustiger aan toe gaat. Zij willen nog wel lekker knutselen en frobelen. Dat mag jij dan straks ook gaan doen. Ik kijk al uit naar het blog erover ;-)

   Verwijderen
 5. Wij hebben de kinderfeesten altijd thuis gevierd. Allebei waren ze in december jarig.
  Bij dochter maakten we er een kerst - feest van. Met een bingo met kleine kerskadootjes. Bij zoon gingen we in de oudjaar sfeer. Buiten sterretjes afsteken bv.
  Hoe koud het ook was, altijd even naar buiten en eindigend in de dorps friettent.
  Voor allemaal een frietje mèt. Thuis lieten we ze gewoon vrij spelen. Georganiseerde spelletjes.... geen succes.

  Een eenvoudige verjaardagstaart en later wat chips.
  Niet teveel kindjes. Hooguit zes.
  Man thuis om mee te helpen en het was altijd leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Katrina, leuk dat je jouw ervaring hier wilt delen! Ik vind het kinderfeestje van zowel jouw zoon als dochter erg origineel! Misschien zat hem er ook wel in dat wij graag 'te veel' wilden organiseren. Zowel toen als nu is het aantal kinderen overigens beperkt, hooguit zes (inclusief onze zoon).

   Verwijderen
 6. Haha daar gáát je droom inderdaad!

  Toen Zonne een dikke maand geleden vijf werd, gingen we naar de speeltuin om de hoek. Lekker makkelijk voor iedereen en een opgeruimd huis na afloop. Ze is een herfstkind, dus bij regen was het alternatief een binnenspeeltuin. Dat was wel wat duurder geweest.... maar nu waren de kosten in totaal zo'n 25 euro, waarvan een tientje naar de taart ging... ;-)

  En ja, de kleuters hadden het prima naar hun zin. Volgend jaar bij mooi weer gewoon weer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé, leuk dat je reageert! :-) Het klinkt als een prima en ontspannen kinderfeestje. En met een opgeruimd huis :-)

   Ja, daar ging onze droom... Soms kun je zo iets voor ogen hebben, vanuit een stukje nostalgie. Het werkte gewoon niet, misschien ook wel omdat wij te veel wilden 'organiseren'. Onze zoon heeft van elke verjaardag enorm genoten, zowel thuis als er buiten. Het is zo mooi om te zien hoe hij, nu hij groter is, met zijn vrienden om gaat en vice versa. Ik kan enorm genieten van hun 'praat'. Heerlijk!

   Verwijderen
 7. Ik wil er nier zoveel geld aan spenderen. 1e kinderfeestje vanaf 5 jaar. Dus nu 2 van dochter gehad en 1 van zoon. Laatste bij zoon waren er 2 jongens en 1 meisje uitgenodigd, plus onze eigen 3 kids was 6. Het was erg druk, we hadden ook een speeltuin-deel bedacht maar het regende enorm. Dus dat was idd heftig. Maarja, bijna 100€ aan een binnenspeeltuin uitgeven vind ik ook niks. Ik denk nog even verder na.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! ;-) En nu ben ik natuurlijk wel benieuwd wat je als binnenactiviteit hebt bedacht, in plaats van het speeltuin-idee?

   Verwijderen
 8. mn man trekt alle drukte en rommel thuis niet ;) dus al vanaf de eerste verjaardag (nou ja vanaf t eerste kinderfeestje dan) buiten de deur gevierd. eerste feestje in de biesbosch. enorm geluk met t weer (herfstvakantie.. dus afwachten maar bijna 20 graden :p bizar he) vorig jaar binnenspeeltuin en dit jaar gezwommen. ben blij dat we dit zo kunnen doen. vanaf volgend jaar ook zoontje kinderfeestjes.. benieuwd wat we dan gaan verzinnen aangezien hij midden in de zomervakantie jarig is, en met hem zijn hele klas.. (per 3 maanden dat ze jarig zijn in 1 klas... dus alle kindjes in zijn klas zijn in (juni) juli, augustus en september jarig... lastig denk ik. gelukkig wordt dat in groep 3 weer gehusseld... :p dan gaan de verjaardagen wat verschillen en dus ook geen 10 feestjes tegelijk :p maar ja we zullen zien ;)

  kosten van het zwemmen vond ik meevallen, maar ze had ook maar 3 kindjes mee ;) (ze mocht er 5, maar heeft 3 vriendinnen/vriendjes in de klas.. vond het onzin om dan aan te gaan vullen tot 5 alleen omdat ze er 5 mag.. komt de sfeer niet ten goede denk ik ;) en een erg leuk feestje gehad dus was een prima keus!!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw uitgebreide reactie! Zo zie je maar weer dat het enorm mee kan vallen met het weer. Zo'n temperatuur in de herfstvakantie is wel uitzonderlijk. Het probleem is wel dat je er in de novembermaand niet echt op kunt plannen.

   Misschien is het een idee om in het geval van jouw zoontje het kinderfeestje te combineren met een jarig kindje uit zijn klas. Een aantal vriendjes van mijn zoon doen dat ook. Zo kun je de kosten ook nog eens delen.

   Verwijderen
  2. geen idee .. zo goed ken ik de andere ouders nog niet ;) maar zal tegen die tijd vast wel goed komen, we zullen zien :)

   leuk om te lezen hoe bijzonder de meeste ouders de feestjes thuis vinden ;) ik ben gastouder en thuis dus altijd al bezig met kinderen.. heb er eerlijk gezegd ook helemaal geen zin in om dan nog meer kinderdingen voor te bereiden thuis... hoe leuk t ook is! samen met iemand prima, maar weer alles alleen doen ? geniet er heel erg van, maar dan wat meer van de zijlijn ;) maar snap wel dat t voor iedereen anders is, en gelukkig mag dat ook ;)

   Verwijderen
 9. Voor onze kinderen hebben we tot nu toe alle feestjes thuis gevierd, maar daar zijn we wel redelijk uniek in. Mijn kinderen zijn echt al overal geweest (gelukkig ook niet naar Disney!): bij de bakker, bij Feijenoord, bij allerhande speelparadijzen... Gelukkig vinden ze hun eigen feestjes tot nu toe nog altijd het leukst. Zelfs het volledig verregende voetbalfeestje was een hit ("we mochten gewoon in de regen doorspelen, dat mag normaal nooit!") :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert, Sjoukje! Grappig is dat eigenlijk hè, dat ze hun eigen feestjes thuis leuker vinden dan de kinderfeestjes buitenshuis. Misschien ook wel omdat ze dan, zoals in het voorbeeld dat jij noemt, dingen doen, die anders niet vanzelfsprekend zijn :-)

   Verwijderen
 10. Haha ja herkenbaar, die droom die uiteenspat. Om die reden zorgden wij in latere jaren meestal voor behoorlijk uitputtende fysieke activiteiten.
  We hanteerden een vergelijkbaar budget.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig dat je dat herkend van die droom :-) Die uitputtende fysieke activiteiten werken inderdaad erg goed. Na een uur 'superjumpen' waren ze ook goed af :-) Er zit gewoon erg veel energie in jongens, die ze op deze manier goed kwijt kunnen.

   Verwijderen
 11. Toen jongste 11 werd hebben we een lasergameset gehuurd .
  Super leuk! Hier achter in buurtje in het donker! Groot succes!!!
  Het is niet erg duur en echt de moeite waard. Je krijgt een kist met lasers een oplader kaartjes ect. Verder moet je maar kijken waar en hoe je het speelt. In het bos, of een grote boerenschuur
  Wat lekkers erbij in de pauze en KLAAR! Een vriendje van jongste deed het ook en daar hebben de vaders die hun zoon kwamen halen nog een spelletje gedaan in het donker met de lasers....lachen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert Marie! Van het huren van een lasergame set heb ik onlangs ook van een collega gehoord. Het was, net als bij jou, een enorm succes. Ik twijfel dan altijd of het daarvoor niet te koud is in deze periode. Aan de andere kant, als zij aan het rennen zijn krijgen ze het vanzelf warm :-) En eigenlijk lijkt deze papa dat ook wel wat. Bedankt voor de goede tip, wellicht voor volgend jaar!

   Heb jij hem online gehuurd (en zo ja waar?) of bij een bedrijf bij jullie in de buurt?

   Verwijderen
 12. Hier nog niet aan kinderfeestjes toe maar ik hoop straks de feestjes thuis te kunnen doen. Gelukkig is dat hier nog best normaal. En ik heb een schoonzus met twee leuke neefjes en een nichtje waarvan ik mooi wat ideeën en ervaringen kan afkijken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, alvast wat ideeën op doen kan helemaal geen kwaad :-) Misschien heb je hier ook nog wel enkele ideeën opgedaan.

   Verwijderen
 13. Ik heb zelf nog (lang) geen kinderen, dus kan er nog niet echt over meepraten. Wat ik wel van mijn eigen kinderfeestjes herinner zijn de speeltuinentochten en het zelf pannenkoekenbakken op het gourmetstel. Daarnaast was cake versieren een vast onderdeel en werden we op die manier weer een middag bezig gehouden. In groep 8 (omdat het het laatste jaar was) vierden we het niet thuis. Toen zijn we gaan bowlen (na natuurlijk eerst langs 2 speeltuinen te zijn gegaan). In de speeltuin kregen we een pakje drinken, zodat we die niet bij de bowling hoefden te kopen. Hoewel het altijd budget feestjes waren, maakte je daar als kind toch niks van mee. Zolang het die middag maar geweldig was :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je zo uitgebreid reageert. Heerlijk hè, die herinneringen van vroeger ten aanzien van de eigen kinderfeestjes! Ik heb er ook mooie herinneringen aan...

   Verwijderen
 14. Het scheelt heel erg voor meiden vgl met jongens hebben wij gemerkt. Met meiden kun je vaak goed knutselen: met brooddeeg kralen en sieraden maken bijvoorbeeld. Onze jongste is eind oktober jarig: in de uitverkoop Halloweendingetjes gekocht, en nu al 2x een halloweenfeestje gedaan. Via Pinterest kun je hele goede ideeen krijgen voor verschillende thema's. Ik had nu een zelfgebakken spinneweb appeltaart, dekens over de tafel zodat eronder een donkere ruimte ontstond, daar met een zaklampje een griezelverhaal uit de bieb voorgelezen. Daarna ieder kind een eigen speurtochtje waarbij ze een letter vonden, deze letters combineren en daar kwam een locatie uit waar ze allemaal kleine pompoenen vonden. Deze uithollen en met gezichtjes - ben je zo een uur verder! Voor jongens heb je vaak bij een natuurcentrum dingen die je kunt doen zoals een kabouterpad of ontdekkingsreis

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je zo uitgebreid reageert, anoniem! En jouw ervaring deelt!

   Hoewel wij alleen een zoon hebben, kan ik het mij goed voorstellen dat dat erg verschilt tussen jongens en meiden. Dat hoor ik ook van mensen om ons heen. Die knutselen hele middagen met hun dochters, of slaan aan het kokkerellen. Daar hoef ik bij mijn zoon niet mee aan te komen :-) De alternatieven die jij noemt zijn inderdaad leuk en hebben wij buiten de kinderfeestjes regelmatig gedaan.

   Verwijderen
 15. Mijn aanpak is om ze gewoon thuis te vieren. Ik vind dat veel origineler dan die voorverpakte, ingeblikte kinderfeestjes.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nicole, dat laatste is zeker waar. Een kinderfeestje thuis is ook interactiever, je bent meer betrokken bij de activiteit die je met ze doet. Aan de andere kant kunnen ze, zoals dit jaar bij 'Super Jump' zich lekker uitleven. Hij heeft er van genoten, en onderweg en tijdens het eten thuis waren juist de gesprekken met elkaar, en tussen zijn vrienden, erg leuk om te horen. Ik kan daar enorm van genieten.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews