zondag 1 mei 2016

Update: toch nog grote besparing op verzekeringen

Zoals wij begin februari al schreven, hebben wij de in dit blog genoemde verzekeringen - de rechtsbijstand- en de doorlopende reisverzekering - onder de loep genomen. Nu wij sinds deze week ook een andere auto hebben, hebben wij ook kritisch naar de autoverzekering gekeken.

Rechtsbijstandverzekering

Voor de gezinsrechtsbijstandverzekering (leuk scrabble woord overigens) betalen wij nu € 14,49 per maand, inclusief personeelskorting. De dekking van deze verzekering bestaat uit de modules 'Consument en Recht', 'Medisch en Familie', 'Verkeer' en 'Werk en Inkomen'.  Los van de kosten speelt ook mee dat deze verzekering via de werkgever van Y. loopt. De vraag rijst dan hoe onpartijdig de afhandeling van een geschil is in het geval van een geschil tussen Y. met zijn werkgever (module 'Werk en Inkomen'.

De online verzekeraar NederlandVanNu, waar wij ook sinds vorige week onze auto hebben verzekerd, vraagt een maandelijkse premie van € 16,03. Hierbij is de dekking niet gelijk: de module 'Medisch en Familie' kennen zij niet. Niet echt interessant dus. Andere partijen rekenen met een premie van € 18,50 tot € 25,00 euro per maand.

Een ander alternatief is om de rechtsbijstandverzekering op te zeggen en gebruik te maken van flexibele rechtsbijstand. DAS biedt bijvoorbeeld een dergelijke dienst, waarbij per geschil een vast bedrag gevraagd wordt voor het uit handen nemen van een gedeelte van of zelfs het gehele traject. De terugverdientijd, ten opzichte van een traditionele rechtsbijstandverzekering, is bij een groter geschil al snel een jaar of vijf tot acht.

Dan zijn er natuurlijk ook nog de vakbonden. Een lidmaatschap geeft vaak ook recht op een breed rechtsbijstandpakket. De kosten zijn gemiddeld zo'n € 15,00 per maand. Vrijwel gelijk dus aan de huidige rechtsbijstandsverzekering. De werkgever van Y. kent een regeling waarbij zij de helft (50%) van de lidmaatschapskosten betaald. Dan wordt het wél heul interessant! 

Y. zal maandag de vakbond eens bellen voor meer informatie. Afhankelijk van de dekking die zij bieden, is de kans dus groot dat wij hiervan gebruik gaan maken.

De kosten van een rechtsbijstandverzekering kunnen dan bijna gehalveerd worden. Op jaarbasis is dat een besparing van € 90,00

Doorlopende reisverzekering

Voor deze verzekering bij de ANWB betalen wij € 66,12 per jaar. Dit komt neer op € 5,51 per maand. De dekking geldt voor Europa, inclusief medische kosten buitenland. Overige zaken zijn niet verzekerd. Aangezien wij meerdere keren per jaar een weekend weg zijn en in de zomervakantie vaak in het buitenland zijn, is een dergelijke verzekering wel nodig. Opzeggen is dan ook geen optie.  

Eerder genoemde online verzekeraar rekent met een premie van € 6.50 per maand. Vergelijking op andere sites levert een premie op van € 4,11. Hierin zit ook onderwatersportdekking; dit houdt in dat als Y. weer mag duiken hij geen aparte verzekering van € 2,50 per maand (vorige duikverzekering) hoeft af te sluiten. Ook hierover gaat Y. zich maandag eens nader laten informeren.

Dit zou een besparing (inclusief duikverzekering) van € 3,90 per maand op kunnen leveren. Op jaarbasis een besparing van € 46.80

Autoverzekering

Dan de autoverzekering. De autoverzekering van onze vorige week verkochte auto was afgesloten via de werkgever van Y.  Voor de aangeschafte auto, met een WA Beperkt Casco dekking, zouden wij € 26,95 moeten betalen. 
De al eerder genoemde online verzekeraar vraagt voor dezelfde dekking een premie van € 19,50 per maand. Wij hebben dan ook besloten de autoverzekering via de werkgever van Y. te beëindigen en de goedkopere verzekering af te sluiten. Bij het afsluiten zagen wij dat onze nieuwe verzekeraar ook goedkopere pechhulp aanbiedt. Waar wij eerst in de veronderstelling waren dat wij het contract bij onze huidige pechhulp verzekeraar moesten uitdienen tot juli van dit jaar, bleek het contract bij verkoop van de auto direct opzegbaar. 
Zo beëindigden wij ook dit contract en brachten ook de pechhulp onder bij onze nieuwe verzekeraar.  Een besparing van € 7,75 per maand. Op jaarbasis hebben wij dan toch weer € 93,00 verdiend. 

Al met al levert het kritisch bekijken van deze drie verzekeringen al snel een besparing op van € 229,80 per jaar, en dus € 19,15 per maand. 
Het regelmatig kritisch bekijken van de verzekeringen loont dus, ook al denk je dat het niet goedkoper kan met eenzelfde dekking. Kleine besparingen maken grote besparingen. Dat bewijst ook maar weer eens dit voorbeeld.

Onderwerp jij jouw verzekeringen ook regelmatig aan een kritische blik? 

12 opmerkingen:

 1. Meer door minder1 mei 2016 om 09:27

  Een lidmaatschap van de Vakbond is alleen werk/inkomen gerelateerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Dat klinkt dan meteen een stuk minder interessant. Net als onderstaande reactie van anoniem, hoorde ik ook van een collega die ik sprak dat hij geen goede ervaringen heeft met rechtsbijstand van de bond. Ik denk dan ook dat wij dit plan moeten laten varen.

   Verwijderen
 2. Persoonlijk zou ik nooit mijn rechtsbijstand opzeggen voor iets bij de vakbond. Bij zowel mijn vader als broer stelde dit bijna niets voor en ging er ook nog zoveel mis dat het voor mijn vader erge (financiele) gevolgen had gehad als we niet tijdig aan de noodrem hadden getrokken.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Dat klinkt heftig! Ik hoorde van een collega, die ik sprak, dat hij ook geen goede ervaringen heeft met de rechtsbijstand van de bond. Ik denk dan ook dat wij dit plan moeten laten varen. Bedankt voor de waarschuwing! :-)

   Verwijderen
 3. Wauw dat is nog eens een fijne besparing over een jaar gezien! Misschien dat het voor ons ook weer eens tijd word om de verzekeringen onder de loep te nemen. Waarbij ik het liefst de orv voor manlief omhoog wil schroeven, hij is toch de kost winnaar in het gezin. En als hij weg valt. Ontstaat daar dus wel een gat. We hebben deze nu op minimaal gezet ivm de schuld die we snel wilde aflossen. Nu deze weg is kan de verzekering wellicht iets omhoog.

  Zorg is maximaal, auto verzekering nog altijd allrisk, huis en inboelen standaard hmm. Ik hoef me de komendetijd niet te vervelen, tijd om polissen door te spitten! Dankje voor die digitale schop onder m'n kont hahah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé, leuk dat je weer reageert! Het is zeker een leuk bedrag, al twijfelen wij nu aan de haalbaarheid van het onderbrengen van de rechtsbijstandverzekering bij de bond. Zie de reacties hierboven. Wellicht zijn er nog andere alternatieven. Zo zie je maar weer dat regelmatig vergelijken loont. Fijn dat wij jouw een ´digitale schop´ onder jouw kont hebben kunnen geven. Ik zeg: mission accomplished! ;-)

   Het is zeker slim om te kijken of de dekking van jullie verzekering omhoog kan. Tegenwoordig zijn de premies van de ORV een stuk lager dan vroeger. Om die paar euro zou ik het er dan niet op gokken. Maar natuurlijk hopen wij met jullie dat het nooit zover hoeft te komen...

   Verwijderen
 4. Leuk onderwerp, ook voor ons wordt het de hoogste tijd om er nog eens in te duiken.

  De rechtsbijstandsverzekering van de vakbond loopt ook via DAS en dekt zoals al eerder genoemd alleen maar werk en inkomen.
  Bij FBTO kun je die module er uitslopen t.g.v. de vakbond. Daarnaast komt de bond ook op voor andere belangen zoals de loonsverhoging van Y. Je kunt er echter ook voor kiezen om deze niet af te sluiten?

  Doorlopende reisverzekering: ook voor deze geldt dat je er voor kunt kiezen deze niet af te sluiten?

  Autoverzekering: Is er nog een verschil met het eigen risico t.o.v. je huidige autoverzekering, daar zijn nog wel verschillen te zien?

  Dan hebben we nog de WA-, en inboedelverzekering, al met al vallen er nog de nodige eurootjes te besparen!
  Hebben jullie naast de basisverzekering ook een tandartsverzekering afgesloten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw uitgebreide reactie. En compliment :-)

   Gezien de ervaring met de rechtsbijstandverzekering van de bond van anoniem van hierboven, alsook die van een directe collega, heb ik er geen rooskleurig beeld van gekregen.
   Dat de bond opkomt voor de belangen van hun leden is geen reden om lid te worden. Van de bonden die deze belangen voor de leden bij de werkgever van Y. behartigen, wisselen de bonden te frequent van bestuurder (lees: vertegenwoordiger) en bereiken zij vrijwel niets.

   Voor alle verzekeringen geldt dat je altijd moet afwegen of je ze nodig hebt. Het is een risicoafweging. Voor het af te dekken risico betaal je simpelweg premie. Voor de rechtsbijstandverzekering en de doorlopende reisverzekering kiezen wij er voor deze wel af te nemen.

   Voor wat betreft de autoverzekering geldt dat er een verschil is in eigen risico. Deze is juist nihil bij onze nieuwe verzekering. Bij de oude verzekering was deze 150 euro per schademelding.

   Zoals in onze vorige blog (zie link in de blog zelf) hebben wi je overige verzekeringen al vergeleken. Gezien het feit dat hierop personeelskorting rust, kunnen deze (helaas) niet goedkoper.

   Naast de basisverzekering hadden wij tot vorig jaar een 1 ster aanvullende verzekering en een 2 sterren aanvullende tandartsverzekering. Beide aanvullende verzekeringen hebben wij dit jaar opgezegd; hiervoor zetten wij nu zelf maandelijks geld apart.

   Verwijderen
 5. Hallo, leuke blog.
  Ik heb hier een vraag.
  Wij hebben ANWB voor pechhulp en reisverz, dan via toyota ook pechhulp.
  Dan zit er bij de autoverzekering ook hulp.
  Komen ze dan alle drie als je iets hebt???😀
  Wat moet je hier aan doen.
  Trouwens met medische kosten buitenland ook dubbel.
  Via zorgverz en ANWB

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Patricia, leuk dat je reageert! En bedankt voor je compliment :-)

   Als je verzekeringen dubbel hebt lopen, dan zou ik serieus overwegen deze op te zeggen. Heb je bij je auto (via Toyota) ook pechhulp, dan zou ik deze bij de ANWB en je autoverzekering opzeggen. En als dat bij je autoverzekering niet kan, dan zou ik er voor één kiezen die deze dekking niet heeft (en daarmee vast goedkoper is).
   Ook de dubbele verzekering voor medische kosten buitenland zou ik opzeggen bij de ANWB. Je moet dan wel heel zeker weten dat je zorgverzekering deze ook dekt (met dezelfde dekking). Succes met het uitzoeken; het loont zeker!

   Verwijderen
 6. Nee, de laatste tijd niet, maar je brengt me op een goed idee!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews