zaterdag 5 maart 2016

Besparen met geld-terug-acties

In één van onze eerste blogs - in het kader van het wekelijkse thema 'Budgetkeuze' - gaven wij jullie inzicht in ons boodschappenbudget en hoe wij hier vorig jaar mee zijn omgegaan. Ook stonden wij stil bij het voor dit jaar verlaagde budget.

Eén van de mogelijkheden om te besparen is het kopen van boodschappen waar geld-terug-acties op van toepassing zijn. En dan met name die geld-terug-acties waarbij het product helemaal gratis is. Zo hebben wij vorig jaar voor € 148,32 gratis boodschappen gedaan. Een fors bedrag, voor relatief weinig moeite.

Vaak gaat het om nieuwe producten of bestaande producten met een nieuwe smaak. Je kunt natuurlijk stellen dat je deze producten niet nodig hebt of niet zou kopen als je er voor zou moeten betalen. Dat is aan de ene kant waar, maar aan de andere kant is het een goede vervanger voor een product dat wij toch al gebruiken. Je kunt net zo goed een keer ontbijtcrackers via een volledige geld-terug-actie kopen in plaats van de crackers die wij normaal gesproken zouden aanschaffen. Datzelfde geldt voor allerhande andere producten, zoals wc-papier, frisdrank, verzorgingsproducten en ga zo maar door. De besparing is er, en als je het op jaarbasis bekijkt is deze groot.

Hoe werkt dat dan zo'n geld-terug-actie?

Er is een aantal websites (zoals deze en deze), waarop producten worden vermeld die onder een geld-terug-actie vallen. Het is dan wel belangrijk om het product te kopen volgens de bij het product beschreven voorwaarden. Soms doen maar een specifiek aantal supermarkten mee, omdat zij alleen dit nieuwe product mogen verkopen. Ook kan het zijn dat het om een product gaat met specifieke inhoud of volume. 
Eenmaal het product gevonden? Je kunt dan de aankoop combineren met het doen van de reguliere boodschappen. Bewaar wel de bon, want die heb je nog nodig. Thuis vul je op de website, die het product aanbiedt, een online formulier in en voegt de kassabon digitaal bij. Enkele dagen later wordt het bedrag teruggestort op je bankrekening. 

X. houdt de sites waarop geld-terug-acties wekelijks goed in de gaten. Nu wij sinds een half jaar online boodschappen doen bij een nu nog lokale supermarkt, fietst zij op weg naar haar werk dan even om om van een geld-terug-actie gebruik te maken. Het voorgeschoten bedrag staat, zoals gezegd, meestal met een paar dagen op onze rekening. Wij hebben er inmiddels een gewoonte van gemaakt om dit bedrag dan meteen naar een spaarrekening over te maken. Een verkapte vorm van sparen :-)

Maak jij gebruik van geld-terug-acties? En hoeveel heb jij al bespaard? Of vind je het te veel gedoe?

21 opmerkingen:

 1. Kun je dan niet beter gewoon je spaarrekening opgeven bij die websites. Dan gaat het helemaal vanzelf ;). Op de spaarrekening mag wel door een ander gestort worden namelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ehm ja, dáár had ik zelf nog niet aan gedacht. Dusss... :-)
   Ik zal het even bij mijn vrouw aangeven dat ze het voortaan ook zo kan laten afhandelen.

   Verwijderen
 2. Dat klopt Karin, ik laat de terugbetalingen ook meteen op mijn spaarrekening storten. Als de geld-terug-acties beperkt zijn tot 1 x per huishouden, doe ik mee voor mezelf en voor mijn vader. Die gebruikt de producten toch niet, dus ik mag die gewoon houden. En vermits ik ze koop, worden ze teruggestort op een tweede spaaarrekening van me.
  Als meerdere personen op één adres mogen deelnemen aan de actie, dan doe ik mee voor mezelf en beide zoons.
  Zo heb ik vorig jaar meer dan 500 € bijeen gespaard dankzij dit soort acties.
  Ook in België bestaan dit soort acties, dus voor Belgische lezers: de websites staan vermeld op mijn blog (zie de pagina Het 2016 fonds).
  Ik vind het alvast leuk om af en toe eens iets nieuws uit te proberen. Vinden we iets niet lekker en hebben we nog een product staan, dan geven we het weg of ruilen we het voor iets anders.
  Tip: op facebook vind je sites om producten van geld-terug-acties te ruilen. Ik heb bijvoorbeeld geen huisdieren, maar koop de producten van de geld-terug-acties van katten- en hondenvoer. Ondertussen heb ik al wat ruilvriendinnen in de buurt en ik krijg die probleemloos omgeruild voor andere producten die we wel gebruiken.
  Behalve de mooie som op de spaarrekening bespaar je zo ook op je boodschappenbudget!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals ik al aan Karin liet weten hebben wij hier nooit bij stil gestaan. Dusssss... :-) Voortaan mag X. het via deze manier laten afhandelen.

   Een goede tip om bij beperkingen tot één huishouden het op een ander adres te doen. Daar hadden wij dan wel weer over nagedacht, maar begrepen dat het rekeningnummer dan óók op naam van dat huishouden moet staan. Als dat niet zo is, dan worden de mogelijkheden tot besparen nóg veel groter.
   Bedankt voor de tips, die ik aan X. heb doorgegeven!

   Verwijderen
 3. Ik hdoe ook mee aan die geld terug acties, maar de laatste keer dat hier iets voor mij bij zat was begin januari.. Het zijn vooral 1 euro retour actues van a-merken ( die ik sowieso nauwelijks koop). Hoop dat er meer aanbod gaat komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert, Rianne! Wij zijn ook selectief en kopen alleen die producten met een volledige (100%) geld-terug-actie die wij ook daadwerkelijk zelf gebruiken.

   Verwijderen
 4. Soms maak ik er wel gebruik van om iets wat ik ook echt regelmatig koop van een ander merk te proberen of nieuwe produkten.
  Maar te vaak zijn het dingen die ik nooit eet en heel vaak snoep. Vandaag zag ik bij korting is leuk hagelslag en kitkat staan en dat koop ik normaal ook nooit.

  Ook leuk voor jullie dat je met anderen ruilt dan loont het zeker de extra moeite die je ervoor moet doen en dat ook allemaal in de gaten te houden.
  Zelf ga ik daar niet aan beginnen, is me teveel gedoe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lot, bedankt voor je reactie! Wij zijn ook selectief en kopen alleen die producten met een volledige (100%) geld-terug-actie die wij ook daadwerkelijk zelf gebruiken. Ruilen doen wij zelf niet, maar Petra (reactie hierboven) doet dat wel. Het is denk ik ook net hoeveel energie je er in wilt en/of kunt steken.

   Verwijderen
 5. Als we toevallig tegen een actie aan lopen wat we leuk of lekker vinden ja, maar over het algemeen zijn het nieuwe producten die in de markt gezet worden. Scoren om te scoren, ieder zijn ding.

  Wat we wel interessant vinden is de korting die er gegeven wordt op vakanties in binnen en buitenland. Daar vallen soms honderden euro's op te besparen door simpelweg te zoeken op % korting. Dit jaar weer naar Zeeland met 40% korting, scheelt toch weer meer dan 500 euro.

  Dan komen we daar weer in contact met mensen die dat niet gezien hebben en daarvan zichtbaar balen.

  Maar we hebben ook nog de aha actie om allemaal in de rij te mogen staan voor lange Jan.

  We zijn er dol op en groot mee geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan natuurlijk ook! :-) Hahaha... ik moest erg lachen om jouw opmerking over het in contact komen met mensen die die korting niet gezien hebben!

   Wij gaan elk jaar kamperen, maar heb eigenlijk nog nooit gekeken of daarvoor ook kortingsacties gelden (anders dan een aantal dagen korting). Korting en/of kortingskaarten gelden vaak alleen buiten het seizoen.

   Ik denk dat de korting die jij noemt bedoeld is voor vakantieparken (bungalows) en dergelijke?

   Verwijderen
  2. Niet alleen hoor, ook voor kamperen!
   Kijk hier maar eens, http://www.droomparken.nl/actie/kpn
   Code was KPN2016, maar is inmiddels niet meer te gebruiken:-(

   Kleinere kampeergelegenheden kennen deze acties veelal niet, maar zijn meestal ook goedkoper.

   Verwijderen
 6. Ik doe dit bijna nooit omdat ik te laks ben om door te pakken en het geld ook echt terug te vragen. Ik weet dit van mezelf, en daarom doe ik al niet eens mee....

  Huisvllijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het moet je ook net liggen, voor wat betreft de moeite die je er in moet steken en wat het oplevert :-)

   Verwijderen
 7. Wat me opvalt is dat voor veel acties die coupons al op zijn. Dus hoe doen jullie dat dan? Kijken elke dag, meteen kopen en de coupon verzilveren? of andere volgorde?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je weer reageert! Mijn vrouw kijkt bijna dagelijks op de diverse sites (en Facebook) of er nog iets tussen zit wat wij gebruiken. Dat is onderdeel van haar strategie :-)
   Doe je dat niet, dan loop je het risico dat het aantal coupons inderdaad op is.

   Verwijderen
 8. Het is mij te veel gedoe. Bovendien vind ik er vaak (ongezonde) dingen tussen zitten die wij niet gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ivy, leuk dat je weer reageert! Het is ook een afweging of je de moeite die je er voor moet doen vs. wat het oplevert er voor over hebt. Voor ons loont het :-)

   Verwijderen
 9. Ja, ik maak er vrij regelmatig gebruik van. Hoeveel ik daar precies mee bespaard heb, heb ik niet bijhouden, maar dat is denk ik al een bedrag dat in de honderden euro's loopt. Maar: ik had niet alles even goed gekocht, dus het zijn niet altijd allemaal pure besparingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een flink bedrag, zeg! Als je er een beetje werk van maakt, kan het inderdaad goed oplopen.
   Het is dan wel zaak goed op de actievoorwaarden te letten, zodat je niet naast de korting grijpt. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan :-)

   Verwijderen
 10. H. van der Zee27 juni 2016 om 09:02

  Doe ook altijd mee met GTA acties.Heb vanaf 24 Maart 2016 tot nu ( 29 juni 2016 ) alles opgeschreven / bij gehouden in een schrift. Heb voor 176,94 Euro gekocht en er 28,05 Euro voor betaald. Dit i.v.m. SCOUPY waar je voor de meeste producten toch nog 0,50 of 1 euro zelf moet betalen.

  Heb dus voor 148,89 Euro gratis producten in 3 maanden tijd gekocht. Leuke besparing.

  Heb nu nog een lijstje liggen met nog een aantal GTA s.

  Wil dit een jaar bijhouden en kijken hoeveel ik kan besparen.
  Word nu gewoon een soort hobby.

  Elke dag check ik een aantal GTA sites.Een paar minuten werk.

  Zal mij benieuwen wat ik in 1 jaar kan besparen.
  Breng jullie dan wel ff op de hoogte. Gr.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. IK hou de score bij en kom gemiddeld op 30 euro gratis boodschappen per maand

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews