donderdag 12 mei 2016

Steeds meer luxe op de camping

Tijdens de korte vakantie van afgelopen week is het ons opgevallen dat de faciliteiten op campings steeds luxer worden. En dat geldt ook voor de kampeermiddelen. Vol verbazing zagen wij de ene na de andere luxueuze sleurhut het terrein op rijden. Het is weliswaar al wel weer een jaar of twee geleden dat wij zelf kampeerden, vanwege het lange herstel van Y.. Maar toch is er blijkbaar een verandering gaande.

Het maakt daarbij wel uit waar je kampeert. De faciliteiten op een boerencamping zijn nu eenmaal anders dan op een vier of vijf sterren camping. De prijzen zijn ook duidelijk verschillend. Het is een keuze. 

Maar toch, luxe op de camping neemt - ook volgens een artikel dat Y. van de week las - hand over hand toe. Luxe kamperen wordt ook wel 'Glamping' genoemd. Basic kamperen, dat ook wel wordt aangeduid met 'Bamping', is niet meer hip.


Faciliteiten

Op de camping waar wij stonden waren naast standaard tentplaatsen, zonder stroom, ook comfort en comfort plus plaatsen beschikbaar. Variërend in toenemende oppervlakte alsook in het aantal voorzieningen. Naast een eigen stroompunt (in diverse wattages), een eigen drinkwaterpunt en afvoer beschikken alle plekken over een tv-kabelaansluiting. En natuurlijk overal gratis WIFI. Er waren zelfs plaatsen met privé-sanitair (wc, douche en wasbak) op de plek zelf. Ook waren alle plekken voorzien van een stuk kunstgras, ter bescherming van het normaliter door de voortent geplette gras.

Wie niet zelf zijn halve huisraad wil meenemen, zijn er de luxe ingerichte safaritenten, op een houten vlonder. Je slaapt op een heuse boxspring en voor de tent staat een lounge set. Ook een keuken, met Weber BBQ, zijn aanwezig. Had ik de hangmat al genoemd? :-) Ik mag mij hier wat cynisch over uitlaten, want basic kampeerders als wij zijn: uit ervaring weten wij dat dit erg comfortabel kamperen is. Vorig jaar huurden wij er één, omdat wij vanwege het herstel van Y. het niet zagen zitten onze tent zelf op te zetten.

In het artikel, dat Y. las, wordt ook aangegeven dat het er steeds meer naar toe gaat dat er ook wellness-faciliteiten aanwezig zijn. Een hottub op je kampeerplaats is het helemaal. Of naar de sauna op de camping. Klinkt stiekum best interessant :-)


Kampeermiddelen 

Los van de faciliteiten op de camping zelf, is er blijkbaar voldoende geld beschikbaar voor een luxe kampeermiddel. De meest grote en luxe caravans en campers hebben wij voorbij zien komen. Met een caravan zonder mover - een apparaatje met afstandsbediening die de eigenaar bediend om de caravan op zijn plek te rijden - en zonder stabilizer - een mechanisme dat de caravan automatisch waterpas zet - hoor je er echt niet meer bij.


Sociale omgang

Wat ons echt opviel is dat, waar in het verleden je na aankomst op de camping met de buren eerst een praatje maakte voordat je je tent opzette, nu meteen de schotelantennes worden geïnstalleerd. Overdag en 's avonds wordt er tv gekeken. Geloof het of niet, maar wij waren één van de weinigen die 's avonds (zij het niet lang vanwege de snel dalende temperatuur) voor de tent zaten te lezen. Menige buur ging naar binnen, waar de laptop of tablet werd aangezet.


En hoe kamperen wij zelf?

Wij kampeerden met een eigen eenvoudige tent. Enkele jaren nadat M. geboren werd, en wij met hem gingen kamperen, hebben wij geïnvesteerd in een kwalitatieve en duurzame tent. Een robuuste, opblaasbare tent van het merk Karsten. Geen nieuwe, maar overgenomen van een liefhebber die - bij het uit huis gaan van zijn kinderen - een kleiner exemplaar wilde kopen. Zo konden wij zijn tent, met alle toebehoren, vrij voordelig overnemen. Deze tent kan nog jaren en jaren mee. En mocht er wat mee zijn, dan kunnen wij bij het atelier van deze tentenmaker terecht. 

Wij kamperen met één basisvoorziening, en dat is stroom die wij voor onze koelbox en voor een lamp gebruiken. En om onze telefoon mee op te laden, dat dan weer wel. Niet om bereikbaar te zijn, maar wel om zo af en toe het weer te kunnen bekijken of om wat op te kunnen zoeken in de omgeving.

Wij kiezen nu M. ouder wordt wel voor een camping, die ook kinderen van zijn leeftijd trekt. Kleine kinderen vermaken zich nog wel in een zandbak, maar naarmate ze groter worden, worden de 'eisen' ook anders. De campings zullen dus iets groter zijn, met meer - althans in onze ogen - luxe voorzieningen. Daar is ook niets mis mee, zo lang wij onze manier van kamperen, die voor ons prettig voelt, maar niet uit het oog verliezen.

Kamperen jullie zelf ook? En houd je het dan simpel of trekt de luxe dan toch meer?

22 opmerkingen:

 1. Wij kamperen ook het liefst .wij hebben een oude maar fijne caravan . Vorig jaar mei hebben wij een plek gehuurd voor een week op een camping met eigen sanitair. En ik moet zeggen ik vond het wel fijn. Gewoon douchen wanneer wij het wilden en niet ver lopen snachts naar het toilet. V er der was er niets op de camping. Geen animatie voor de kinderen ect. Daar houden ze niet van. onze tent hebben we dit jaar verkocht voor en klein prijsje.
  Het was een super mooie katoenen maar iemand die hem goed kon gebruiken voor een gezin die het niet breed had heeft hem overgenomen. Wij gaan niet meer in een tent hebben we afgesproken. Nadat we een jaar 2 weken in de kou, augustus 13 graden met je jas aan eten brr, zo erg naar ons huis verlangden vroegen we ons af of dit nou vakantie vieren was.
  Vorig jaar zomer hebben we door Denemarken getrokken met de caravan. We staken wel erg af met alle luxe daar maar die van ons voldoet aan onzw wensen. Het heeft goede bedden. en lekt niet .
  Dit jaar kijken we wel....We hebben drie weken vakantie en vertrekken naar duidsland of zo op de bonnefooi. Behalve als ons huis verkocht wordt dan gaan we onze vakantie aanpassen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marie, bedankt voor jouw uitgebreide reactie!

   Het weer is inderdaad wel bepalend. Zelf zijn wij ook mooi-weer kampeerders. De laatste keer, twee jaar geleden, hebben wij in tegenstelling tot andere jaren niet gereserveerd. En in die weken dat wij weg zouden gaan, was het fantastisch weer. Wij hebben drie heerlijke weken gehad op een kleine boerencamping in de Achterhoek. De jaren daarvoor zochten wij toch zuidelijkere plekken op met meer 'zongarantie', zover je daar tegenwoordig nog van kan spreken.

   Als het dan wel slecht is, is een tent minder comfortabel. Een caravan is dan een goed alternatief. Ik snap jullie argumentatie wel. Helemaal als je ook nog rond wilt trekken. Denemarken is een fantastisch land. Veel plezier de komende vakantie!

   Verwijderen
 2. ...misschien is het "oranje-volk" uitgekeken op "all-inclusive" in Turkije (of zouden ze Turkije boycotten om politieke redenen?) En zonder tv en laptop op vakantie gaan is zo van de vorige eeuw!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Janne, dat zou kunnen. Politieke redenen, of terroristische dreiging, kan er voor zorgen dat men meer in eigen land / dichter bij huis op vakantie gaat. Wie het weet mag het zeggen.

   >> En zonder tv en laptop op vakantie gaan is zo van de vorige eeuw!<<
   Hahaha, ja, ieder zijn eigen voorkeur zullen wij maar zeggen ;-)

   Verwijderen
 3. Ik kampeer het liefst op natuurcampings waar weinig voorzieningen zijn, wc en douche wel graag, maar meer niet. Waar kinderen nog spelen, en men savonds met elkaar een kopje eigengemaakte koffie deelt.Geen winkeltje, geen friettent, geen disco, maar kampvuurtje en lekker slow koken.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert, Greet! Klinkt heerlijk! Deze ervaring hebben wij ook, op een camping waar wij twee jaar geleden in de Achterhoek kampeerden. Heerlijk ongedwongen was het.

   Hebben jullie voor dit jaar al vakantieplannen?

   Verwijderen
 4. Wij kamperen bij de boer en hebben geen tv of laptop of wifi nodig.
  Rust is wat wij willen met lekker fietsen of een goed boek anders kunnen we net zo goed thuis blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Wij houden ook wel van de rust en ruimte. Gelukkig geeft ieder zijn eigen invulling er aan :-)

   Verwijderen
 5. Erg leuk voor kids die iets meer willen dan alleen een zandbak, maar toch goed en goedkoop bij de boer: de Grasplas in Vorden! Een mooi zwem en viswater en veel uiteenlopende leeftijden die er komen. (geen aandelen, gewoon zelf genoten)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip; wij gaan dit weekend eens kijken of er iets voor ons tussen zit.

   Verwijderen
 6. Meer luxe komt overal voor. Het is een trend die zich al vanaf de tweede wereldoorlog zich heeft doorgezet.

  De boxspring in de tent? Geweldig. Kampeerders zijn zeker altijd minder dan 125 kilo. Het maximum dat een boxspring kan hebben.
  De vetklep van afgelopen weekend was meer dan 125 kilo. Mijn twee jaar terug gekochte hotelbedden, daarvan is er nu 1 kapot.
  Helaas is de beddenzaak waar ze ook gemaakt werden, failliet.
  Ik ben zo totaal helemaal niet blij.

  Naar daar gaat het niet over.
  Er zijn nog steeds veel mensen die kamperen op een natuurcamping. De één kiest voor eenvoudig en lost zijn huis af en de ander houdt van luxe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Gelukkig geeft ieder zijn eigen invulling er aan, voor wat betreft de mate van luxe tijdens de vakantie :-)

   Verwijderen
 7. Wij kamperen al jaren. Eerst met de tent en nu met 3 kinderen met de caravan. Wel wat luxe, 2 koelkasten mee en tv/tablet.
  We kiezen luxe staanplaatsen maar zonder privé sanitair. Wel een grotere ruimte voor een extra tent. Ook is er animatie en een zwembad. Als de kinderen wat groter zijn, gaan we wel weer verder van huis.

  Het moment dat je s ochtends vroeg de tentrits opendoet en dan de zon ziet opkomen en de rust op de camping, heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alice, bedankt voor jouw reactie! Dat laatste herken ik helemaal. Lekker buiten zijn in de natuur, niets hoeven, dat geeft rust.

   Verwijderen
 8. Wij kamperen met vouwwagen. Redelijk basic, maar met de kost van onze dochter kijken we toch iets meer naar de voorzieningen op de camping. Verder vinden we het belangrijker dat er in de omgeving wat te doen is dan dat de camping veel voorzieningen heeft. Met een boekje voor de voortent vermaken wij ons ook helemaal prima.
  En dochterlief is nog klein genoeg om met een zandbak en een zwembad tevreden te zijn..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Dat is wel herkenbaar, dat ook wij bij de komst van onze zoon toch mer naar de voorzieningen op de camping kijken. Een zandbak, een speeltuintje. Nu hij groter wordt, veranderen de wensen. Een zwembad, of zwemgelegenheid, is dan wel erg fijn.

   Verwijderen
 9. Wij kamperen nooit, kiezen altijd voor hotel of bungalow vakanties. Nu een van mijn schoonzusjes een caravan heeft gekocht, heb ik afgelopen maanden toch eens zitten snuffelen en mijn ogen uitgekeken naar campings, prachtige glampings!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert. En, kriebelt het dan niet een klein beetje om toch ook eens het kamperen uit te proberen, te ontdekken?

   Verwijderen
 10. Lees ik het goed, dat er met enige minachting naar de luxe kampeerders wordt gekeken ? En wat te denken van de 'vetklep' of het 'oranje-volk' ? Jullie pure manier van vakantie vieren is natuurlijk ver verheven boven de 'all-inclusive' kiezers !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Loudi, bedankt voor jouw reactie. Ik denk dat je de humoristische ondertoon van onze blog gemist hebt.
   Er is geenszins sprake van minachting of verhevenheid. Integendeel. Gelukkig geeft ieder zijn eigen invulling er aan, voor wat betreft de mate van luxe tijdens de vakantie :-)

   Verwijderen
 11. Tuuurlijk, humor...Iemand 'vetklep' noemen is niet grappig maar beledigend.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een hottub op een camping? Dan een lootje trekken wanneer je aan de beurt bent? Ik zie het nog niet voor me :P

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews