Begin januari schreven wij over de dalende spaarrente. Inmiddels is de spaarrente weer wat verder gedaald, ook bij de banken waar wij ons spaargeld hebben staan. Je vraagt je dan af of er andere mogelijkheden zijn om wat meer rendement te halen uit een deel van het spaargeld dat wij niet direct nodig hebben voor onze doelen van 2016.
Beleggen is dan een alternatief. Een alternatief waar wij geen enkele ervaring mee hebben. Het klinkt ook allemaal best ingewikkeld: turbo-optie-sprint-futures en andere ingewikkelde abracadabra met hoge en niet te begrijpen risico’s. Met Geldnerd raakten wij 'in gesprek' hierover en hij gaf aan dat je juist simpel moet beginnen. Dat je moet wennen aan de gedachte dat de waarde van je belegging soms naar beneden fluctueert. En dat is best lastig voor mensen die vanuit nature op zoek zijn naar zekerheden :-) Desondanks hebben wij ons er wat meer in verdiept. Toen eind van het jaar, en begin dit jaar, de beurzen weer hard naar beneden kelderden sloeg de twijfel toch weer toe... Ook al 'moet' je het op de lange termijn bekijken en is het misschien juist nu het instapmoment.
Wij denken dat wij voor nu nog onvoldoende kunnen wennen aan de voornoemde gedachte.
Wij denken dat wij voor nu nog onvoldoende kunnen wennen aan de voornoemde gedachte.
Crowdfunding, is dat iets voor ons?
Vorig jaar september besteedde Zuinigaan aandacht hieraan in een blog met de titel 'Meer rente bij crowdfunding?'. 'In 10 jaar financieel afhankelijk' deelde in zijn blog van medio deze maand zijn ervaringen over crowdfunding. Interessant leesvoer.
Waar wij dus met beleggen moeite hebben met het fluctueren van de waarde van beleggingen, biedt crowdfunding in die zin vooraf meer inzicht in het mogelijk te behalen rendement en de termijn waarbinnen dit rendement behaald kan worden. Mogelijk, want feitelijk is crowdfunding niets meer of minder dan een investering in een (vaak startende) onderneming, die (grote) risico's met zich mee kan brengen. Je kunt je dan ook afvragen of dit risico niet veel groter is dan defensief beleggen.
In de genoemde blogs werd verwezen naar HorecaCrowdfunding.nl, dat zich - de naam zegt het al - toelegt op het financieren van horecaconcepten. Natuurlijk zijn er diverse andere platforms, die zich focussen op andere concepten.
Investeren in een startende (horeca)onderneming is an sich erg risicovol. Er bestaat een kans dat deze onderneming het helemaal niet redt en dan kun je fluiten naar je investering. Om van het rendement maar te zwijgen.
Spreiding van de investeringen wordt dan ook op deze platforms sterk aangeraden.
Wij zagen dat er ook regelmatig investeringen gevraagd worden voor ´La Cubanita´.
La Cubanita is een laagdrempelig tapasrestaurant met een Cubaanse uitstraling volgens een vaste formule. Er zijn inmiddels ruim 40 vestigingen in Nederland en de formule groeit gestaag. Zelf eten wij ook af en toe bij dit restaurant in onze woonplaats. Je moet er altijd reserveren. Het zit er bijna altijd helemaal vol. Een bewezen concept, denken wij. De investering wordt ook getypeerd als ´behoedzaam´, waarbij de geprognosticeerde jaarlijkse vrije kasstroom meer is dan 75% van de jaarlijkse annuïteit.
Hoewel ook het investeren in een onderneming met ´bewezen formule´ simpelweg risico´s met zich mee brengt, denken wij dat op basis van de financiële onderbouwing bij deze investering de risico´s aanvaardbaar zijn.
Wij hebben dan ook gisteren € 500,00 geïnvesteerd in de vestiging van La Cubanita in Noordwijk. De looptijd is 48 maanden, het rendement 7,5%. Aflossing vindt maandelijks plaats (annuìtair).
Wat zijn jouw ervaringen met Crowdfunding? Sta jij er voor open, of vind je het te riskant?
Ik heb een niet te groot bedrag (voor mij) in verschillende ondernemingen geïnvesteerd, via geldvoorelkaar. Tot nu toe word alles nog netjes terug betaald. Ik heb nu iets meer dan 20% van mijn investering terug en omdat het gespreid is, vind ik het risico te overzien. Maar het blijft voor mij dat ik alleen op deze manier investeer met geld wat ik zou kunnen missen, als ik er niets van terug kreeg!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het delen van jouw ervaring! Alles valt en staat met het inschatten van het risico en hoe je hier mee omgaat, zoals spreiding van het risico. Dat is - zover mijn kennis strekt - met beleggen niet anders (door anderen genoemd: indexbeleggen).
VerwijderenOok wij hebben enkel geïnvesteerd met geld dat wij kunnen missen.
Leuk om te lezen, ik heb er ook goede ervaringen mee. Ik zag hem te laat voorbij komen, hij zat binnen een dag al vol geloof ik. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!
BeantwoordenVerwijderenDank je! :-) Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief. Je krijgt dan meteen een seintje als er weer een nieuw project wordt aangeboden. Hen volgen op Twitter levert hetzelfde resultaat.
VerwijderenIk vind de risico's van crowdfunding nog steeds groot. Lees bijv. eens dit artikel: http://www.nu.nl/ondernemen/4190886/tijd-openheid-faillissementen-bij-crowdfunding.html
BeantwoordenVerwijderenDaar wordt aangehaald dat uit een proefportfolio van 200 projecten 5% niet uitbetaalde. Met andere woorden als je 100 euro hebt geinvesteerd tegen 6% (0,50 euro per project) dan krijg je enerzijds 6 euro rente, en schrijf je anderzijds 5 euro af op projecten die het niet hebben gehaald. Naar mijn mening een te groot risico.
Rendement komt met risico. Dat is altijd zo geweest en is deze keer echt niet anders.
Bedankt voor jouw uitgebreide reactie! Ik heb het artikel gelezen. Interessant artikel. Ik ben het met de schrijver eens dat crowdfunding in Nederland minder volwassen is dan in andere landen. Daar wordt inderdaad meer informatie gedeeld, zoals in het artikel genoemd (wanbetaling investeringen). Het is een kwestie van tijd denk ik dat wij deze volwassenheid ook in Nederland terug gaan zien.
VerwijderenIk ben het je eens dat rendement komt met risico. Alles valt en staat met het inschatten van het risico en hoe je hier mee omgaat, zoals spreiding van het risico. Dat is - zover mijn kennis strekt - met beleggen niet anders (door anderen genoemd: indexbeleggen).
Het is grappig hoe mensen crowdfunding kiezen omdat ze bang zijn voor beleggen, terwijl beleggen in een gespreid indexfonds (bijvoorbeeld in een Europees of wereldwijd gespreid fonds) veel en veel minder risicovol is dan al je geld in 1 tot 10 ondernemingen (in 1 branche, namelijk de horeca) stoppen.
BeantwoordenVerwijderenIk heb voor de lol wat belegd in geldvoorelkaar.nl (ook crowdfunding), maar ben daar nu mee gestopt. De opbrengsten zijn veel te laag voor de risico's die je neemt. (Bij mij zijn trouwens nu twee van de achttien bedrijven wanbetalers).
Petra, bedankt dat je jouw mening hier wilt delen! Het klinkt heel plausibel wat je zegt over (de risico's bij) het beleggen in een gespreid indexfonds.
VerwijderenIk denk dat de keuze met name bepaald wordt door de laagdrempelige manier van crowdfunding. Beleggen wordt wellicht (onterecht) vaak gezien als iets ingewikkelds, waar je de nodige voorkennis voor moet hebben, en is wellicht voor een leek ook minder goed te overzien (de diverse kosten en dergelijke).
Persoonlijk zou ik niet naar de bank gaan voor advies. Met financieel advies hebben wij, als het om onze hypotheek gaat, niet zulke goede ervaringen. Dus vertrouwen het ook minder als het om ander financieel advies gaat. De bank moet er ten slotte ook aan verdienen.
Wij beseffen ons terdege dat wij een (groter) risico lopen en dat wij het bedrijf zijn verplichtingen mogelijk niet na kan komen. Vandaar dat wij dit met geld gedaan hebben dat wij kunnen missen.
Crowdfunding is inderdaad een veel hoger risico dan indexbeleggen (ondanks de recente daling, gewoon stug in blijven leggen) ook de fondsen bij triodosbank hebben het goed gedaan ondanks de crash, ze staan nog steeds goed positief. Je raakt je geld daar nooit helemaal kwijt terwijl dat bij crowdfunding wel kan. Een project van de bijvoorbeeld 10 failliet en je bent al je rendement kwijt want dat moet je op andere projecten terug verdienen. Ik begin er dus niet aan. Mensen worden opgejut door hoge rendementen en veel zullen van een koude kermis thuiskomen net als met de aandelenlease van jaren terug.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reactie en het delen van jouw mening! Zoals wij in de reactie bij Petra al schreven, klinkt het heel plausibel wat je zegt over (de risico's bij) het beleggen in een gespreid indexfonds. Op de een of andere manier trekt het ons minder. Ik denk dat dat gewoon door kennisgebrek komt.
VerwijderenWij beseffen ons terdege dat wij een (groter) risico lopen en dat wij het bedrijf zijn verplichtingen mogelijk niet na kan komen. Vandaar dat wij dit met geld gedaan hebben dat wij kunnen missen.
Crowdfunding is een uitstekend alternatief voor beleggen vanwege haar iets persoonlijkere karakter. Zo is het met beleggen altijd dat het gaat om zeer grote bedrijven en daar zijn vaker net iets grotere risico's in begrepen vanwege de omvang.
BeantwoordenVerwijderenMet crowdfunding kan je iets meer onderzoek verrichten of de investering zal lonen. Het mooie van deze vorm van investeren is dat je vaak ook de locatie kan bezichtigen waardoor je een directe indruk zal ontvangen van de regio.
Wat ik me dan altijd zou afvragen is: "Zou ik zelf zo'n investering op deze locatie maken?" Indien het antwoord een "Ja" geeft , dan zit je vaker goed dan een twijfelende ja op de beurs waar je rekening moet houden met meer variabelen!