woensdag 20 januari 2016

Eerste extra aflossing van 2016 'uitgesteld'

De eerste extra maandelijkse aflossing van het nieuwe jaar stond al ingepland voor 24 januari aanstaande. Met twaalf maandelijkse extra aflossingen op onze aflossingsvrije hypotheek komen wij aan het jaarlijks maximaal extra af te lossen bedrag van € 10.550,00. Het is ėén van onze doelstellingen van 2016.

Begin deze week lazen wij in de lokale krant dat de WOZ-waarde in onze gemeente vermoedelijk met 1,8% zal dalen.  Nu onze totale hypotheeksom - hierbij houden wij en de bank geen rekening met de opgebouwde spaarwaarde in onze bankspaarhypotheek - gelijk is aan de WOZ-waarde van 1 januari 2014 houdt dit in dat ons huis vermoedelijk weer een beetje onder water zal komen te staan. 
Dat bracht Y. op het idee om eens op de website van de bank te kijken of de zogenoemde 'onder waterregeling' nog van kracht is. Deze zou eindigen op 1 januari 2016, maar is voor het zoveelste jaar op rij weer verlengd tot 1 januari 2017.
Dit staat er vermeld op de website van onze bank:

"Boetevrij aflossen tot de WOZ-waarde als uw huis onder water staat 
Is uw huidige hypotheek hoger dan de actuele WOZ-waarde van uw woning? Dan mag u het verschil tussen de hoogte van uw huidige hypotheek en de meest recente WOZ-waarde boetevrij aflossen. Dit bedrag wordt niet verrekend met het maximale bedrag dat u jaarlijks boetevrij mag aflossen. Deze regeling loopt tot 1 januari 2017."

Als de WOZ-waarde van ons huis nu daadwerkelijk 1,8% daalt, dan wordt de nieuwe WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2015 € 195.418,00. Dat houdt in dat wij € 3.582,00 extra mogen aflossen als wij van deze regeling gebruik maken. Vervolgens kunnen wij alsnog 10% boetevrij aflossen als daar de ruimte voor is. Je weet maar nooit of er een meevaller is in het komende jaar. Wij zouden een dief zijn van onze eigen portemonnee om het niet te doen.

Maar goed, eerst moet de WOZ-beschikking natuurlijk nog in de bus vallen. Dan pas weten wij de exacte WOZ-waarde van ons huis. In de afgelopen twee jaar was deze op 24 januari van dat jaar online beschikbaar, via de website van de gemeente.
Fysiek plofte de aanslag dan begin februari op de mat. 
Wij verwachten dat dat dit jaar niet anders is.

Wat gaan wij nu doen?
Wij hebben de opdracht tot extra aflossing via online internetbankieren in ieder geval een maand opgeschoven. Komende vrijdag loggen wij in op de website van de gemeente om te kijken of de WOZ-waarde van ons huis bekend is. Als deze bekend is, zullen wij diezelfde dag contact met onze bank opnemen om maximaal gebruik te maken van de onderwaterregeling. 
Dat houdt in dat wij ineens € 3.582,00 extra aflossen, afkomstig uit onze buffer. De komende vier maanden (€ 3.582,00 / € 875,00 per maand = 4,09 maanden) zullen wij onze buffer aanvullen met het bedrag, dat bedoeld was voor het maandelijks extra lossen. Vanaf maand vijf (lees: mei) zullen wij weer maandelijks extra aflossen.
Alle eventuele extra's, die wij niet nodig hebben om onze andere doelen van 2016 te verwezenlijken, lossen wij extra af op de aflossingsvrije hypotheek. 

Zouden jullie eenzelfde keuze maken?

6 opmerkingen:

 1. Dat is slim. Onze bank heeft die onderwater regeling ook doorgetrokken. Maar ik verwacht eigenlijk al boven water te zijn. Tenzij de WOZ-waarde naar beneden gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je :-) Datzelfde geldt voor ons, bij een dalende WOZ-waarde. Over een paar dagen weten wij meer.

   Verwijderen
 2. Slim! Hopelijk pakt de melding goed uit voor jullie! Als je het geld hebt en het kunt doen, zou ik het zeker doen. Ik mag jaarlijks ongeveer €50.000 boetevrij aflossen, maar daar kom ik nooit aan, dus hier is die keuze niet echt. Maar ik sla het wel op in mijn gedachten voor een volgend huis!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Over een paar dagen hebben wij uitsluitsel. Het geld komt van de buffer. Deze komt daarmee onder het streefbedrag, reden waarom wij de buffer zo snel mogelijk weer aanvullen.

   Dat is een flink boetevrij af te lossen bedrag. Ik kan mij voorstellen dat dat geen haalbaar bedrag is ;-) Fijn dat wij jou in ieder geval op een idee gebracht hebben voor de toekomst.

   Verwijderen
 3. Volgens mij maakt het niet uit wanneer je aflost, dit jaar. Ze kijken gewoon naar wat je schuld en WOZ was op 1 januari van dit jaar.
  Maar ach, het zekere voor het onzekere is natuurlijk nooit verkeerd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze kijken naar de meest actuele WOZ-waarde. De peildatum loopt altijd één jaar achter (1 januari 2015). Vervolgens kijken zij naar de hypotheekschuld als je de aanvraag van de onderwaterregeling indient. Het verschil mag je dan onder deze regeling aflossen.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews