zaterdag 9 januari 2016

Maandmenu in een weekmenu-jasje

Al jaren geleden zijn wij afgestapt van het dagelijks boodschappen doen. Voor anderen werkt het vast en zeker, maar voor ons niet. Elke dag weer bedenken wat je wilt eten, afstemmen wie langs de supermarkt rijdt. En altijd weer met iets extra's thuiskomen dan op het boodschappen staat. Okee, dat heeft met discipline te maken en dat is niet Y's onze sterke kant. Dat moest anders.

Wij werken met een weekmenu. In het weekend - voorafgaande aan de komende week - maakten wij braaf een lijstje en deed X. de weekboodschappen op haar vrije maandag. Aan het eind van de week haalde Y. de verse producten die nog nodig waren voor het weekend. Want ja, sommige producten kun je nou eenmaal niet een week lang bewaren. Lekker overzichtelijk en het werkt op zich prima. 

Op diverse blogs lazen wij het afgelopen jaar initiatieven om een maandmenu te introduceren. Dat leek ons ook wel wat. Afgelopen december begonnen wij er mee! Een maand lang vooruit plannen wat je eet. En je er dan vervolgens ook een maand niet druk om hoeven te maken, althans voor wat betreft de planning dan :-) Wij spraken wel met elkaar af dat wij het schema wel flexibel wilden gebruiken. Dat wil zeggen dat als er in een week zich iets onverwachts voordoet, dat wij dan schuiven met de maaltijden of een kliekje uit de vriezer halen. Aangezien wij nog steeds tweewekelijks onze boodschappen bleven doen, veranderde feitelijk weinig. Wij planden alleen nu langer vooruit. 
En wij houden in het maandmenu voortaan meer rekening met een 'P-dag' en/of 'kliekjesdag' per week. De 'P'-dag is een dag waarop wij makkelijk eten: Patat uit de Airfryer, Pannenkoeken, Poffertjes of Pizza (al maken wij deze geregeld zelf). 
Er blijven geregeld ook kleine hoeveelheden avondeten over; die vriezen wij in en eten die op, op de geplande 'kliekjesdag'.

En wat een verademing was dat zeg! Gewoon weten wat je vier weken lang elke week aan boodschappen moet halen laten bezorgen, wat je dagelijks eet. Het gaf ons met name veel meer rust. Natuurlijk ging het ook wel eens mis, in die zin er af en toe te veel geschoven moest worden vanwege onverwachte afspraken of gebeurtenissen. In een enkel geval moesten wij iets weggooien, maar dat kwam eigenlijk sporadisch voor. 

Dat het iets voor ons is, is ons wel duidelijk :-) 

Wat wij als bijkomend voordeel hebben ervaren is dat, nu wij tweewekelijks onze boodschappen doen via een onlangs gestarte online supermarkt, wij alleen producten kopen, die wij op basis van het maandmenu nodig hebben. Daarnaast scheelt het ook de nodige ritjes van en naar de supermarkt en het tillen van al die boodschappentassen :-)

Samengevat de voordelen op een rijtje:
 • een maandmenu geeft ons rust en duidelijkheid
 • de online supermarkt bespaart ook heel veel tijd en de nodige kosten:
  • rustig van te voren je boodschappen uitzoeken en in de digitale winkelwagen van de zeer gebruiksvriendelijke app plaatsen, bestellen en betalen. Niet meer 'op zoek' in de vaak drukke supermarkt
  • de boodschappen worden gratis, duurzaam (met elektrische karretjes) en netjes op tijd thuisbezorgd in biologisch afbreekbare zakken. Deze zakken geven wij de volgende keer weer mee terug. Dus: geen ritjes meer van en naar de supermarkt met de fiets en/of auto. Ook het tillen van de zware boodschappen hoort tot het verleden
  • geen verleidingen en ad-hoc aankopen tijdens het winkelen in de supermarkt
Er zijn natuurlijk ook nadelen:
 • wij vergeten toch nog wel eens wat te bestellen, waardoor wij alsnog heel af ten toe naar de 'echte' supermarkt bij ons in de buurt moeten fietsen
 • het assortiment bevat geen bierkratten. Wij kunnen kiezen voor kleinere verpakkingen, maar kiezen over het algemeen er voor één keer in de zoveel tijd (als wij iets vergeten zijn :-)) een krat zelf te halen.
De voordelen wegen wat ons betreft zeker op tegen de nadelen. Het scheelt naast veel tijd ook nog de nodige kosten, zoals benzine en met name veel ad-hoc aankopen. Wat ons betreft is ook de balans tussen de tijd die wij nu besteden aan noodzakelijke dingen, zoals boodschappen doen, en die tijd er nu overblijft om te genieten van andere dingen beter.

Ons maandmenu voor januari 2016 - met de nodige spelfouten :-( - ziet er als volgt uit:Werken jullie met een dag-, week- of maandplanning? Sta je open voor het doen van de boodschappen via een online supermarkt?

8 opmerkingen:

 1. Ik koop zoveel tegelijk als ik mee kan nemen op de fiets en dat ik meerdere maaktijden ervan kan maken. Ik koop die groentes die in de aanbieding zijn/in het seizoen. Op de dag zelf beslis ik pas wat ik ga maken en soms in de middag pas. Het ligt aan mijn energie en waar ik zin in heb.
  Weekmenu plannen lukt me prima, maar ik kan me er niet aan houden. Of ik wil me er niet aan houden ;-) Ik ben (afgezien van mijn strenge dieet) verder heel makkelijk. Ik had een paar dagen geleden voor twee dagen gekookt. Ik kan alleen niet altijd goed maat houden dus eten we vanavond voor de derde keer op rij vegan wittekooljambalaya. Voor de afwisseling maak ik er komkommersalade bij. Het maakt mij niks uit om drie dagen achter elkaar hetzelfde te eten. Al komt dit eigenlijk bijna nooit voor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw reactie! Leuk om te lezen hoe jullie het aanpakken. Je moet ook doen wat het beste past. Drie keer achter hetzelfde eten zou ons weer niet lukken :-)

   Verwijderen
 2. Altijd een weekmenu. Lijkt me niet dat een maandmenu mij meer voordeel oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Voor de een werkt het een beter dan het andere. Wel interessant om te lezen hoe diegenen die gereageerd hebben het aanpakken.

   Verwijderen
 3. Nee ik doe nooit online boodschappen, ik wil zien voelen en ruiken wat ik koop.
  Een week menu maak ik naar de aanbiedingen die er zijn of naar wat ik in huis heb.
  Maar met regelmaat veranderd dat, dan heb ik opeens voor 2 dagen gekookt of hebben we gewoon geen zin in het menu van die dag en dan schuiven we gewoon.. wat dat betreft zijn we heel relax ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Daar hadden wij nog niet zo bij stil gestaan dat je het wilt kunnen voelen en ruiken wat je koopt. Zien dan weer wel :-)
   Wij letten er wel op hoeveel dagen het houdbaar is (aangegeven in de app). Ga je dan ook vaak naar de markt voor verse(re) producten?

   Verwijderen
 4. Ik bestel af en toe online. Vind ik eigenlijk wel heel fijn, maar voor ons kan het qua kosten niet echt uit, want wij gaan altijd lopend boodschappen doen. Maargoed, nu was het gratis bij 3 verpakkingen yakult, dus kon het wel weer eens :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Voor kleine boodschappen kan het bij andere online boodschappendiensten inderdaad vaak niet uit. Koop je dan deze aanbiedingen voor de gratis bezorging of had je zo sowieso al nodig?
   Bij 'onze' online supermarkt is het drempelbedrag 25 euro. Daar aan zit je al snel :-)

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews