dinsdag 19 januari 2016

Budgetkeuze: loterijen

Deze week staat in de schijnwerpers: loterijen

Sinds het moment dat wij samenwonen - eind 1998 - tot 2014 speelden wij mee in de P.ostcode Loterij. In de begin jaren met drie loten, later met twee en op het laatst met één lot. Voor een 'klein' bedrag kans maken op mooie prijzen en, heel nobel maar tegelijkertijd ook heel cliché, het goede doel steunen.  
Zo af en toe - meestal met Koninginnedag of Oud & Nieuw - kochten wij ook een heel S.taatslot met jackpot. De spanning om op dit soort momenten een groot bedrag te winnen, te dromen over wat je met al dat geld zou gaan doen.

Bij het opstellen van een begroting in 2012 werd inzichtelijk hoeveel geld dergelijke loterijen op jaarbasis kosten. Een makkelijke post om op te besparen. Met één lot van de P.ostcode Loterij spaar je op jaarbasis al snel € 150,00 uit. 
Maar ja, áls die grote klapper nou net valt op onze postcode? Dit is natuurlijk hét argument dat gebruikt wordt om mensen er van te weerhouden hun lot(en) op te zeggen. Chantage of niet, je maakt je eigen keuzes.

Toeval of niet, juist in die periode - in het najaar van 2012 - wonnen wij de dag-straatprijs van € 1.000,00 per lot. En met twee loten komt dat dan neer op € 2.000,00 bruto. Bruto, want er moet eerst nog kansspelbelasting van 29% betaald worden. Blijft er € 1.420,00 over. Een leuk bedrag, dat dan weer wel :-)
Daarmee hebben wij dan weer een deel van onze inleg 'terugverdiend'. 

Een mooi moment om de loterij op te zeggen? Ja, eigenlijk wel. Want zeg nou zelf: wat is de kans dat je, naast een kleine ijs- of stroopwafelprijs, nog een keer zo'n bedrag wint? Hoewel Y. alle loterijen wilde opzeggen, was X. nog niet zo overtuigd.
Het compromis was om met één lot in de P.ostcode Loterij door te spelen. We besloten wel om niet meer mee te spelen met de S.taatsloterij.
Het duurde nog ruim een jaar voordat X. er klaar voor was om ook het laatste lot vaarwel te zeggen. Sindsdien grappen wij dat wij elk jaar € 150,00 hebben gewonnen. Flauw, maar het werkt wél.

Wat zijn wij dan misgelopen in de afgelopen twee jaren? Op de blog van WatKostEenGezin - die sindskort weer actief bloggen - controleerden wij de in 2014 en 2015 misgelopen prijzen:

2014
 • IJsprijs + verrassing (april)

2015
 • Postcode Dove Verwenprijs (februari)
 • DVD box naar keuze (april)
 • Postcode Peijnenburg Prijs (augustus)
 • Postcode Lipton Theeprijs (augustus)
 • Postcode Lipton Theeprijs + verrassing (augustus)

Wij hebben deze prijzen niet gemist. Maar eerlijk is eerlijk, als ze de straat inrijden om een paar miljoen te verdelen, dan is het vast even goed slikken. Het bespaarde geld (€ 300,00) hebben wij gebruikt om extra af te lossen en verbeteringen aan ons huis door te voeren. 
Goede doelen steunen wij nog wel, maar dan via een platform dat microkredieten verstrekt aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Dat past veel beter bij hoe wij nu in het leven staan. Wij zullen aankomende donderdag een blog wijden aan onze ervaringen met dit platform.

Doe jij mee aan een loterij?


16 opmerkingen:

 1. Nee, nooit. Zonde van het geld. Maar mijn man mag wel graag een lot kopen...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Ach, zo lang die vrijheid er is en jullie het er samen over eens zijn, is er niets aan de hand toch? ;-)

   Verwijderen
 2. Nee wij doen nooit mee aan loterijen, uit principiële overwegingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben een lot van de postcode loterij. Vanwege de vereniging waar twee van onze kinderen spelen zijn we lid van de Vrienden loterij, zij krijgen een deel van de inleg. De rest is opgezegd. Als wij gaan verhuizen gaat ook de Vrienden loterij er af.
  De postcode loterij blijft, laf hè? Die durf ik niet op te zeggen.ooit heeft een arts tegen mij gezegd. De kans dat u meerdere kinderen met deze stoornis krijgt is kleiner dan een kans op grote prijs in de postcodeloterij . We kregen 4 kinderen met deze stoornis.....ha ha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marie, leuk dat je reageert! Ieder maakt zijn eigen keuzes, dus laf wil ik het zeker niet noemen! En zo zie je maar dat kansrekening niet in alle gevallen op gaat :-)

   Verwijderen
 4. Wij halen heel traditie getrouw een oudjaars lot, die krijgt manlief onder de boom. Het blijft leuk de spanning om wat te winnen. Voor de rest doen we er niet aan mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo deden wij dat ook! Het is ook de kracht van loterijen, de spanning die het kopen van een lot met zich mee brengt. De prijzen met die trekkingen zijn ook gigantisch! En, wel eens wat gewonnen?

   Verwijderen
  2. Ja zeker! Nu kochten wij een lot voor 30 euro.. En wonnen 10 hele euro's ;-)

   Een grote klapper hebben wij nog nooit gemaakt, mijn oma daarin tegen won jaaaaaaren terug 15.000 gulden.

   Verwijderen
 5. Ja wij spelen met 1 lot in de postcode en iedere maand samen met zoon 1 staatslot

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij spelen ook niet mee, toevallig kochten we afgelopen jaar wel een oudejaarslot en kregen we een decemberlot. Prijs: 5 euro. We hebben het er toevallig over gehad dat we dan zelfs liever wat lokale initiatieven steunen met een donateurskaart dan de grote loterijen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een mooie gedachte om lokale initiatieven te steunen. Een goede tip voor ons om ook eens naar te kijken... Bedankt!

   Verwijderen
  2. En dat hoeft niet eens heel moeilijk te zijn, de lokale ijsbaan, een vereniging voor volksvermaken of de wijkvereniging. Wij gaan daar eens naar kijken.

   Verwijderen
 7. Heb net alle loterijen opgezegd. Scheelt ons ruim 42 euro per maand, ongeveer 510 euro per jaar en we hebben als we het geld op een spaarrekening zetten over 10 jaar gegarandeerd 5100 euro!

  De laatste tijd maak ik van alle dingen waarop we kunnen besparen zo'n berekening en dan is de keuze niet zo moeilijk meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Dat is een serieus bedrag per maand. Als ke het inderdaad over een langere periode bekijkt, dan is het een nog groter gedrag. Wauw!

   Fijn dat het op een rijtje zetten van de financiën zoveel inzicht geeft. Dat maakt het maken van keuzes makkelijker. Succes, en hopelijk nog eens tot ziens op ons blog!

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews