dinsdag 26 januari 2016

Budgetkeuze: kleding en schoenen

Deze week staat in de schijnwerpers: kleding en schoenen

Regelmatig verbazen wij ons hoeveel mensen gemiddeld per maand uitgeven aan kleding. Bedragen van een paar honderd euro zijn geen uitzondering. Kasten vol met kleding en een heel arsenaal aan schoenen. Ieder zijn hobby zullen wij dan maar zeggen :-)
Wij zitten duidelijk anders in de 'wedstrijd'.

Eigenlijk zijn wij allebei nooit van die 'big spenders' geweest op kledinggebied. Wij gaan zelden 'zo maar' de stad in om kleding te shoppen. Als wij kleding nodig hebben, gaan wij doelgericht te werk. 
Y. koopt, en dat is misschien wel heel mannen eigen, één of twee keer per jaar 'ter vervanging van' een aantal nieuwe overhemden, polo's en/of broeken bij een mannenmodezaak in onze woonplaats. Hij gaat hierbij duidelijk voor kwaliteit. En dan hebben wij het niet sec over merkkleding. Zijn kleding gaat erg lang mee. 
Daarbij speelt ook dat hij dusdanig lang is - ruim over de twee meter - dat hij niet kan slagen voor een aanbieding in een reguliere kledingzaak. Een grote uitgave ineens van meestal tussen de € 150,00 en € 250,00 euro. Schoenen koopt hij ook heel doelgericht.
Omgerekend per maand heb je het dan over hooguit € 25,00.

Ook X. staat er precies hetzelfde in. Zij gaat alleen naar de stad als ze ook echt iets nodig heeft. En natuurlijk, het komt heus nog wel eens voor dat als ze in de stad is en iets leuks tegen komt dat ze dat dan meeneemt. Maar ook hier geldt dat zij sinds onze ommezwaai in 2012 steeds meer voor kwalitatieve kleding en schoenen kiest, die ook beduidend langer mee gaat dan één seizoen. Zij komt niet eens aan het bovengenoemde bedrag dat manlief gemiddeld per maand uitgeeft. 

Onze zoon M. daarentegen heeft een heel eigen smaak. Hij trekt echt niets aan dat niet naar zijn zin is :-) In het begin ging X. met hem nog wel eens de stad in om kleding te shoppen. Meneer vond dat maar niets. Te veel winkels, te veel dat mama mooi vond en hij niet. Tegenwoordig gaan de mannen samen de stad in om heel gericht kleding en schoenen uit te kiezen. En in no-time zijn ze dan geslaagd. En even gezellig een terrasje meepikken, dat dan wel weer wel :-)
Waar het in het begin vaak om kleding ging uit de H.&M - toegegeven het is leuke kleding - komen wij met zoonlief tegenwoordig steeds vaker in de wat duurdere (merk)winkels. Ook bezoeken we elk jaar wel de G.aastra Sale, waar je tegen zeer aantrekkelijke prijzen goede kwalitatieve kleding en schoenen kunt kopen. Ook wij kijken of er dan iets voor ons tussen zit. 
Kleding en schoenen voor onze zoon bekostigen wij uit de kinderbijslag. 

Klinkt het misschien allemaal wel erg suf? Niet meer even lekker ongegeneerd de stad in gaan en thuiskomen met tassen vol kleding en schoenen? Dan zijn wij dat misschien ook wel een beetje :-) 

Hoe gaan jullie hiermee om? Werken jullie met een kledingbudget?

15 opmerkingen:

 1. Ja wij hanteren een kledingbudget. En ja ook wij kiezen voor kwaliteit. Mijn wederhelft heeft de schurft aan kledingshoppen dus alles online. Ik ook veel online. Ik heb een basis gemaakt waar ik me aan hou, dus ook wij doen uitsluitend aan vervangen.
  Kort zwart vestje versleten? Dan koop ik een nieuw kort zwart vestje. Zo dus.
  Nette winterjas gaat pillen of is niet netjes genoeg meer? Koop ik een nieuwe en dan zakt de jas die ik had af naar "boodschappenjas" en later naar "klusjas".
  Ik ben niet erg modegevoelig en hou van tijdloos.
  We hebben een kledingbudget van 170 euro per maand voor 2 volwassenen. Hiervan wordt ook de kapper en haarverf betaald. Eigenlijk heet het budget dan ook "uiterlijke verzorging". Alles wat hiermee te maken heeft (dus ook de schoenmaker, sjaals, handschoenen, ondergoed, sportkleding) wordt hiervan betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wilma, leuk om te lezen hoe jullie het aanpakken. Ik zie veel overeenkomsten! :-)

   Verwijderen
 2. wij gaan soms naar de uitverkoop van het confectiecentrum. Daar kopen we dan merkkleding voor een prikkie. Maar ook bij merkkleding zit er vaak troep tussen. zo kocht ik een mooi vest dat na een paar keer dragen ging pillen. Eeuwig zonde!
  Hubbie koopt daar zijn broeken die een vierde zijn van de prijs als dat hij ze in de winkel zou kopen.
  Nu zijn we er anderhalf jaar niet geweest.Ik koop voornamelijk tweedehands dan weet je dat het goed bljft in de was...
  En ik las regelmatig een niet kopen jaar er tussen.
  Dit jaar mag ik alleen voorjaarsschoenen kopen van mij zelf en wat ondergoed. Het geld dat ik daarmee uitspaar gebruik ik voor andere zaken die nuttiger zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marie, bedankt voor jouw reactie! Leuk en leerzaam om te lezen!

   Verwijderen
 3. Leuk om te lezen hoe jullie hier tegenover staan.
  Ik ben aan mijn 2e jaar van geen kleding kopen bezig en dat bevalt heel goed. Ik heb zelfs nog genoeg kleding in de kast die ik bijna niet gedragen heb ! Dat komt omdat ik veel thuis ben en daar over het algemeen niet meer zo heel mooie kleding en vooral wel comfortabele kleding draag zodat ik er lekker in kan poetsen en koken zonder dat ik bang ben voor vlekken of babysnotneuzen.
  Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw reactie Anne-Marie. Fijn dat je dat zo ervaart! :-) Dat vind ik een hele uitdaging, twee jaar lang geen kleding kopen (al is het maar om het te vervangen). Maar goed, ik snap ook wel dat als je veel thuis bent, je er voor kiest om makkelijke / 'niet meer zo heel mooie' kleding te dragen. Dat scheelt natuurlijk een slok op een borrel :-)

   Verwijderen
 4. Ik ken eerlijk gezegd niemand die de stad ingaat om zomaar wat te shoppoen en kleren te kopen. Ook mensen die noodgedwongen bij de goedkope winkels kopen doen dat niet zomaar. Zelf koop ik weinig, alleen als ik echt iets nodig heb. Het liefst kleren en schoenen van goede merken, maar dan altijd in de uitverkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Goed om ook andere geluiden te horen, naast de ervaringen die wij zelf hebben.
   Kleding en schoenen aanschaffen in de uitverkoop scheelt echt enorm. Wij proberen er ook altijd op te letten. Met name voor onze zoon, die om de haverklap nieuwe schoenen nodig heeft omdat hij er uit is gegroeid...

   Verwijderen
 5. Wij shoppen ook gericht. Het liefst online voor de man en kinderen. Voor de kinderen slagen we ook wel eens voor kleding op marktplaats. Laatste keer een compleet pakket voor 25 euro. Jongste vind Het super om te shoppen dus die gaat wel eens met oma op stap. Zelf draag ik het liefst een jeans en een basic shirt met een vest. Ik ben dol op vesten maar heb een limiet van 3. Vorige week kocht ik een prachtig vest! In de sale voor slechts 69 euro ;-). Wij houden een kleding budget aan van 100 euro per maand. Voor het gezin en daar komen wij prima mee uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is dat alleen bovenkleding en schoenen of ook sportkleding, zwemkleding e.d.? Ik vind het knap.....

   Verwijderen
 6. Hier worden veel 2e hands gedragen en dan kost het niks onze kleding, juist oog voor merkkleding en wordt voor meer verkocht en zo kopen wij voor 6 personen kleding :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert, Nadasurf! Dat is ook een slimme tactiek. Het bespaart je bijzonder veel in aanschaf. Kopen jullie dat dan in tweedehands kledingwinkels of online, bijvoorbeeld via M.arktplaats?

   Verwijderen
 7. Voor de kinderen hebben wij wel een budget. gemiddeld 50 euro per maand. Voor onszelf gewoon wat we nodig hebben. Sinds 1 jaar ben ik overstag gegaan en koop kleding in een duurdere zaak, maar minder in aantal. Nu in de uitverkoop wil ik in die zaak een paar truitjes halen en een spijkerbroek. Na een aantal jaren heb ik mijn kleding dan van goede kwaliteit en duurzaam. Ik ben blij met deze keuze. Manlief koopt 1-2 keer per jaar een paar overhemden en 1-2 broeken. En dat was het.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je jouw ervaringen deelt! Dat is een net budget voor de kinderen! Zij hebben, is onze ervaring, toch net wat vaker bijvoorbeeld nieuwe schoenen nodig, omdat ze er uitgroeien.
   De keuze voor kwalitatieve kleding en schoenen betaalt zich echt uit, denken wij. Fijn om te horen dat jij ook die ervaring hebt.

   Verwijderen
 8. Ik begin vandaag met een jaar geen nieuwe kleding te kopen, met uitzondering van ondergoed. Ik ben al op zoek naar weblogs van mensen die ook in 2018 hiermee starten. Nog niet gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews