zondag 29 januari 2017

Onze WOZ-waarde stijgt explosief

In de afgelopen jaren ontvingen wij rond 24 januari van onze gemeente het nieuwe aanslagbiljet met daarop de WOZ-waarde met op peildatum 1 januari van het jaar ervoor. Dit jaar ontvingen wij deze afgelopen weekend. De WOZ-waarde wordt gebruikt als grondslag voor de vaststelling van de diverse heffingen, zoals afvalstoffen- en rioolheffing.

De laatst vastgestelde WOZ-waarde, met peildatum 1 januari 2015, bedraagt € 202.000,00.

In onze straat zijn er in het afgelopen jaar twee tussenwoningen verkocht. Eén voor € 212.500,00 en de ander voor € 220.000,00. 
Wij hebben echter een hoekwoning. Een conclusie die je dan kunt trekken, is dat de verkoopwaarde toch een stuk hoger ligt, omdat enerzijds het perceel groter is en anderzijds de staat van onze woning aanzienlijk beter is.

Het WOZ-waardeloket, dat sinds dit jaar actief is, geeft ook inzicht in de WOZ-waarde van, uiteindelijk, alle woningen in Nederland. Sindskort is de WOZ-waarde van de huizen in onze gemeente ook te raadplegen. Wat opvalt is dat de WOZ-waarde, met pijldatum 1 januari 2015, van alle hoekhuizen in onze straat - deze zijn qua bouw en oppervlakte identiek - een heel stuk lager ligt; zo rond de € 188.000,00. Het verschil tussen deze WOZ-waarde en de onze is dan zo'n € 14.000,00. De WOZ-waarde van deze huizen met peildatum 1 januari 2016 is nog niet bekend.

WOZ-waarde stijgt explosief

Waar ik zelf een verhoging van de WOZ-waarde had verwacht van een hooguit een paar duizend euro, stijgt deze explosief. De WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2016 is vastgesteld op maar liefst € 221.000,00. Een stijging van € 19.000,00 in één jaar tijd. Dat komt neer op een stijging van bijna 10%!

De aanslag voor gemeentelijke belastingen komt precies € 30,00 hoger uit. Dat valt op zich nog mee. Ook heb ik deze nieuwe WOZ-waarde even ingevuld in de gewijzigde voorlopige teruggaaf. Naar verwachting krijgen wij nu bijna € 400,00 minder terug. Dat is natuurlijk een serieus bedrag.

Wel of geen bezwaar

Nu ik weet dat de WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2015 van vergelijkbare hoekhuizen in onze straat aanzienlijk lager ligt - waarbij de WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2016 fors is gestegen - overweeg ik om bezwaar aan te tekenen. Ik vind het nog al een forse stijging, die hoger is dan de gemiddelde gestegen verkoopprijs in onze regio. Aan de andere kant kun je ook aanvoeren dat de WOZ-waarde van ons huis ten opzichte van de bovengenoemde twee verkochte woningen - die tevens als referentie zijn gebruikt in het taxatierapport van de gemeente - nog relatief laag is.

Als wij ons huis zouden willen verkopen - iets dat wij niet van plan zijn - dan is een hogere WOZ-waarde juist aan te bevelen. Nu wij ons huis niet willen verkopen, is juist een lagere WOZ-waarde gunstig in verband met de gemeentelijke belastingen en de voorlopige teruggaaf.

Zouden jullie bezwaar aantekenen? En waarom wel of waarom niet?

26 opmerkingen:

 1. Bij ons is de stijging meer dan 20%. Dat is toch wel erg overdreven. Dus ja, wij gaan waarschijnlijk wel bezwaar aantekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een flinke stijging zeg! Als ik jullie was, zou ik ook even eerst contact opnemen met de gemeente (bij ons kan dat dit jaar voor het eerst via de website m.b.t. een terugbelafspraak met de taxateur). Je kunt dan op basis hiervan altijd nog formeel bezwaar aantekenen.

   Verwijderen
 2. Ik heb ook een stijging van ruim 20%. Het is niet anders, de huizenprijzen zijn hier in 2016 met gemiddeld 22% gestegen... Voordeel is wel dat ik nu renteverlaging kan aanvragen bij de bank vanwege de gewijzigde schuld/marktwaarde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De huizenprijzen zijn idd in 2016 explosief gestegen maar hou rekening dat de waarde voor WOZ op 1-1-2016 bepaald wordt.
   Dit zou inhouden dat de huizenprijzen in 2015 explosief gestegen zijn, ik denk dat dat wel meevalt.
   Ik zou toch eens kijken of het reeel is.

   Verwijderen
  2. Wat Project Lonica zegt kan idd wel iets zijn om rekening mee te houden; als je op deze manier in een andere categorie komt en aanspraak kunt maken op rentekorting, kan het zijn dat het voordeliger is om het aan de ene kant bij te betalen, zolang je het aan de andere kant dan maar (en meer) terug krijgt. Maar goed, die korting moet dan best heftig zijn, wil je tenminste rond de €450 (want waterschapsbelasting is ook op basis van WOZ) uitkomen.

   Verwijderen
  3. Je mag ook een taxatierapport gebruiken om aan te tonen dat je huis meer waard is geworden. Dat kost je eenmalig een beperkt bedrag (€200 moet mogelijk zijn als je even zoekt). Dit terwijl een te hoge WOZ waarde niet alleen dit jaar doortelt, maar ook alle komende jaren. De gemeente kan wel zeggen dat ze de waarde van je huis elk jaar opnieuw bekijken, maar je maakt mij niet wijs dat ze dat op een andere wijze doen dan 'huidige waarde' + 'opslag' te rekenen. Als je dit jaar 10k te hoog zit, dan zit die automatisch ook in de prijs van volgend jaar verdisconteerd.

   Verwijderen
  4. Lonneke, zoals hierboven al door anoniem is aangegeven gaat het om de WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2016. Je moet dus kijken naar de prijsstijging vanaf 1 januari 2015 tot en met 1 januari 2016. De NVM heeft hiervoor een mooi overzicht per NVM-regio gemaakt, per huizentype. Zo las ik dat in onze regio de stijging 4,9% is geweest terwijl de WOZ-waarde met 9,4% is gestegen. Ik heb een terugbelafspraak met de taxateur van de gemeente gemaakt. Ik zou als ik jou was hier ook een belletje aan wagen. De stijging in 2016 is inderdaad in sommige gebieden fors hoger geweestg.

   Verwijderen
  5. LLMM: goed dat je dit aangeeft. wij hebben echter een hypotheek onder NHG. Dan gaat die vlieger niet op...

   Verwijderen
  6. @Werken om te leven: inderdaad, de vastgestelde stijging telt elk jaar door. Vandaar dat ik vandaag een terugbelafspraak heb gemaakt met de taxateur van de gemeente om het te bespreken. Dan kan ik altijd nog formeel bezwaar aantekenen.

   Verwijderen
 3. Ik zou bezwaar aantekenen. Wij hebben jarenlang bezwaar aangetekend en dit is alle keren toegekend. Het loont.
  Gr .Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om te weten. Wij hebben ook bezwaar aangetekend in het verleden, en dat werd keer op keer afgewezen. Ik heb nu een terugbelafspraak gemaakt met de taxateur van de gemeente. Eens kijken of dat wat uithaalt.

   Verwijderen
 4. Wij hebben ook een keer bezwaar aangetekend en het loonde. Er kwam iemand kijken. En geen idee hoe dat kwam, maar ons huis was als groter gezien en de grond als minder. We kwamen op een lager bedrag en dat scheelde geld. We hebben destijds de nieuwr woz waarde ook doorgegeven aan het waterschap en dat scheelde ook weer een paar tientjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heeft dan zeker effect gehad! Zoals in de andere reacties al te lezen valt hebben wij al eerder tevergeefs bezwaar aangetekend. Vandaag heb ik een telefonische terugbelafspraak gemaakt met de taxateur van de gemeente. Eens kijken wat dat oplevert.

   Verwijderen
 5. Ik heb de waarde van diverse woningen in de straat overgenomen van het waardeloket zodat ik straks ook een vergelijking heb in de relatieve stijging. Dat zou een argument bij eventueel bezwaar kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De WOZ-waarde, met peildatum 1 januari 2015, heb ik ook opgezocht van alle andere hoekhuizen in onze straat (zelfde bouw en perceel even groot). Deze lag ten opzichte van onze WOZ-waarde met dezelfde peildatum bij alle huizen al € 15.000,00 lager.
   De WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2016 staan er nog niet op.

   Wel viel mij op dat in het taxatieverslag van de huidige WOZ-waardebepaling uitgegaan wordt van verkoopcijfers van medio 2016. Daarin zit dat al een groot deel van de prijsstijging in 2016, die fors hoger was dan in 2015. Ga ik ook gebruiken als argument. Ik heb zojuist een terugbelafspraak gemaakt met de taxateur van de gemeente. Eens zien wat dat oplevert.

   Verwijderen
 6. ik zou ook bezwaar aantekenen. De stijgingen waren in 2015 nog niet zo fors. Een dergelijke stijging over 2016 zou wel realistischer zijn in sommige gebieden..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! Ik heb het inmiddels nagekeken (bij NVM) en die gaan uit van een stijging tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2016 van 4,9% (in onze NVM-deelregio, hoekhuis). Ik heb inmiddels een terugbelafspraak gemaakt via de website van de gemeente met de WOZ-taxateur. Eens kijken wat dat oplevert.

   Verwijderen
 7. overigens, wij hebben nog geen aanslag gekregen. Vorig jaar op de 29e, dus het kan elk moment komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het 'gevaar' is natuurlijk dat er iemand langskomt om te kijken, en als jullie huis er beter uit ziet dan zou de aanslag alsnog omhoog kunnen gaan.
  Ik verwacht zelf ook een hogere waarde, omdat de gemeente weet (ivm de vergunning) dat we een dakkapel hebben laten plaatsen dus dat zullen ze wel meenemen in de aanslag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat 'gevaar' neem ik dan maar voor lief.

   Ik heb het inmiddels nagekeken (bij NVM) en die gaan uit van een stijging tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2016 van 4,9% (in onze NVM-deelregio, hoekhuis).

   De WOZ-waarde, met peildatum 1 januari 2015, heb ik ook opgezocht van alle andere hoekhuizen in onze straat (zelfde bouw en perceel even groot). Deze lag ten opzichte van onze WOZ-waarde met dezelfde peildatum bij alle huizen al € 15.000,00 lager.
   De WOZ-waarde met peildatum 1 januari 2016 staan er nog niet op.

   Wel viel mij op dat in het taxatieverslag van de huidige WOZ-waardebepaling uitgegaan wordt van verkoopcijfers van medio 2016. Daarin zit dat al een groot deel van de prijsstijging in 2016, die fors hoger was dan in 2015. Ga ik ook gebruiken als argument. Ik heb zojuist een terugbelafspraak gemaakt met de taxateur van de gemeente. Eens zien wat dat oplevert.

   Verwijderen
 9. Wij hebben hebben zojuist de aanslag gekregen, blog volgt morgen.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij ons dit jaar op ons appartement met 6.000 gestegen van 126.000 naar 133.000 maar ik vind het prima zo. Wij voelen uiteraard niet de pijn zo omdat we met onze verhuizing van een eengezinswoning naar appartement nu 50% minder gemeentebelasting betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Rose! Dat jullie zijn overgaan van een ruime tussenwoning naar een appartement levert ook op dit vlak zeker een forse besparing op zeg! Al met al een goede keuze geweest, lijkt mij :-)

   Verwijderen
 11. Ik zou het doen. Ik heb afgelopen jaar mijn huis verkocht en de WOZ-waarde (die ruim een ton onder de vraagprijs lag) had daar 0,0 invloed op. Ik zat er destijds ook mee, omdat ik dacht dat het invloed zou hebben, maar besloot het, oa na adviezen hier én van de makelaar, niet te doen. De extra kosten tellen op veel vlakken mee en het zegt gewoon niets. Sinds ik er in 2009 was komen wonen, was er standaard elk jaar €10.000 tot €20.000 af gegaan, terwijl de waarde door verbouwingen (o.a. nieuw dak) juist omhoog was gegaan.

  Zolang er geen controle is op hoe het huis er daadwerkelijk uitziet of bijvoorbeeld de exacte ligging, is het puur iets administratiefs.

  Als je wilt kun je nog lezen wat ik er destijds over geschreven heb, net voordat ik mijn huis te koop zette:

  http://www.lekkerlevenmetminder.nl/2015/04/bezwaar-maken-tegen-de-woz-waarde.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je zo uitgebreid reageert!

   Ik denk dat de WOZ-waarde, nu deze openbaar is, toch wel in toenemende mate als graadmeter wordt genomen door kopers. Aangezien wij ons huis niet willen verkopen, loont het wel om bezwaar aan te tekenen. Immers, de WOZ-waarde is grondslag voor allerlei heffingen. Ik vermoed dat dit een administratief proces is, en ik verwacht geen bezoek. Ik neem dat risico wel.

   Ik heb jouw blog teruggelezen, interessant!

   Inmiddels heb ik een terugbelafspraak gemaakt met de taxateur van de gemeente. Eens kijken wat dat oplevert.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews