zaterdag 17 september 2016

Lezersvraag van MeerGeldMinderStress

Ruim een maand geleden plaatste ik een oproep voor een nieuwe rubriek ´Lezersvraag´. Sjoukje, die met haar inspirerende blog ´MeerGeldMinderStress´ sindskort flink aan de weg timmert, reageerde op deze oproep. Vandaag een antwoord op de door haar gestelde vraag:

Leuk idee! Ik ben wel benieuwd hoe jullie de meeste besparingen realiseren. Wat zijn jullie grootste aanpassingen sinds je bewust bezig bent met geld?

Ik ben wel benieuwd hoe jullie de meeste besparingen realiseren.

De meeste besparingen hebben wij gerealiseerd door eerst onze inkomsten en uitgaven goed inzichtelijk te maken. Hoewel wij goed weten wat er elke maand binnen komt, stond met name het uitgavenpatroon minder scherp op het netvlies. Wij hebben eind 2012 een realistische begroting opgesteld, waarin wij - naast de inkomsten - alle vaste en variabele lasten, inclusief sparen en reserveringen, hebben opgenomen. Dat geeft zoveel inzicht! 

Vanaf dat moment zijn wij de inkomsten en meer nog de uitgaven nauwlettend gaan bij houden in een Excelsheet. Naarmate het jaar vorderde hebben wij – door een beter en voortschrijdend inzicht, maar ook door het lezen van diverse interessante boeken en blogs met bespaar- en financiële tips – de begroting steeds verder verfijnd. 
De besparingen werden daardoor steeds groter. Op een gegeven moment is de grootste rek er wel uit. Natuurlijk, door andere keuzes te maken zouden wij nóg meer kunnen besparen. Daar komt dan het onderschrift van ons blog om de hoek kijken: 'Op zoek naar een balans tussen genieten en besparen'. 

Na al die jaren is die balans er nu. Wij houden de uitgaven niet meer op dagbasis bij. Om het gevaar van 'blinde vlekken' te beteugelen, kijken wij nu op maandbasis naar onze inkomsten en uitgaven. Wij kijken, net als voorgaande jaren, wel een aantal keer per jaar kritisch naar te behalen besparingen, op bijvoorbeeld verzekeringen en energie.

Wat zijn jullie grootste aanpassingen sinds je bewust bezig bent met geld?

De grootste aanpassing, naast het inzichtelijk maken van onze inkomsten en uitgaven, is het toepassen van het 'pay-yourself-first'-principe. In plaats van aan het einde van de maand te kijken wat er over is en dit te sparen, boeken wij direct na ontvangst van onze salarissen een vast bedrag over naar de spaar- en reserveringsrekeningen en naar de bank voor een extra maximale aflossing - binnen het boetevrije toegestane percentage - op onze aflossingsvrije hypotheek. 

Op dit moment gebruiken wij bijna 40% van ons inkomen hiervoor, wat neerkomt op een bedrag van € 2.000,00 per maand. Dit bedrag is vanzelfsprekend ook opgenomen in onze begroting, en wordt regelmatig aangepast aangezien wij het rentevoordeel ook weer extra sparen. Het bekende sneeuwbal effect.

Heb je een lezersvraag? Laat dan hieronder een reactie achter. Mailen mag natuurlijk ook naar info@bespaarbalans.nl

1 opmerking:

  1. Wat leuk dat je antwoord hebt gegeven op mijn vraag! Ik had het nog niet gezien, door grote drukte dit weekend. Heel interessant om te lezen ook. Wel echt heel veel zeg, je spaarbedrag. Ik moet dat van ons ook eens uitrekenen.
    Ik denk ook dat pay-yourself-first voor veel mensen het grootste verschil zal maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews