zaterdag 14 januari 2017

Een zesde investering in crowdfunding

Vanmiddag hebben wij weer een nieuwe investering gedaan van € 500,00 in het crowdfunding-project van het concept Proeflokaal Bregje. 
Sinds april van het vorige jaar hebben wij - verdeeld over zes projecten - een bedrag van € 2.000,00 geïnvesteerd. Daarvan is inmiddels € 138,60 terugbetaald via annuïtaire aflossing. 

Het bijgewerkte overzicht van crowdfunding-projecten vind je hier terug.

Hoewel wij enkel defensief investeren in projecten is en blijft investeren in crowdfunding risicovol. Het wordt nu wel écht tijd om de risico's ook te spreiden over diverse crowdfundingplatformen én bedrijven. Immers, de zowel het concept 'La Cubanita' als 'Proeflokaal Bregje' worden enkel via Horeca Crowdfunding aangeboden en ook qua concept zijn beide bedrijven aan elkaar gelieerd, omdat beide bedrijven van dezelfde eigenaren zijn. Het uitbaten van de vestigingen vindt dan wel weer via een franchise-formule plaats. 
Dat is overigens een gedachtegang waarover ik al eerder blogde. Echter, beide concepten spreken mij, los van de zeer defensieve kredietbeoordelingen, zo aan dat ik er tóch voor heb gekozen om in een vijfde project te investeren. 

Overigens krijg ik regelmatig de vraag welke criteria wij nu hanteren bij het investeren in crowdfunding. Deze criteria heb ik al eens genoemd in een eerder blog, maar zal ze hier nogmaals herhalen:

Wat zijn de criteria die wij hanteren bij crowdfunding?

Het platform - waar wij nu hebben geïnvesteerd in een zestal projecten - hanteert een risicoclassificatie. Deze risicoclassificatie geeft, kort gezegd, aan hoe de aflossingscapaciteit is van de kredietnemers.

Wij kiezen heel bewust voor een wat defensieve aanpak, zover je daarvan kunt spreken als je investeert in horecabedrijven, via crowdfunding. Er zitten nu eenmaal, zoals al eerder gezegd, risico's aan, waarvan je je bewust moet zijn. Hierover schreef ik al in de onderstaande blogs.
Concreet houdt dit in dat wij enkel investeren in projecten die een vier of vijf sterren classificatie hebben. Naast deze 'harde' criteria, moeten wij ook een goed gevoel bij het concept, het bedrijfsplan en de locatie hebben, de zogenoemde 'zachte' criteria.

Overzicht met blogs over crowdfunding


Ik heb ook meteen maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om een overzicht te maken van de reeds gepubliceerde blogs over dit onderwerp:

4 november 2016: Crowdfundinghypotheek

6 opmerkingen:

 1. Ik heb net ook 500 geïnvesteerd. Ik wil er dit jaar nog 1 project bij hebben. Verder willen wij ons dit jaar op het aflossen richten. We lopen redelijk gelijk qua investeringen en hanteren dezelfde investeringstactiek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had al zo'n vermoeden ;-) Wil je dan voor het volgende project weer via hetzelfde platform investeren, of ga je spreiden (ander platform, ander type project)?

   Juist omdat wij dezelfde investeringstactiek hanteren vind ik het leuk om te volgen hoe het jullie in dit opzicht vergaat.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Ja, zeg dat wel! Maar, wel vanuit defensief oogpunt. Aan zowel crowdfunding als aan beleggen zitten nu eenmaal risico's.

   Verwijderen
 3. Waarom niet beleggen in een breed indexfonds? Het risico is kleiner, want vele male grotere spreiding, de kosten zijn lager en het belangrijkste: het rendement is niet gemaximeerd, je kunt immers ook een hoger rendement behalen dan 7,5%. Uiteraard ook lager, maar dat kan hier ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw reactie! Dat is een goede vraag. Aan zowel crowdfunding als belegging zitten (grote) risico's.

   Hoewel ik rationeel weet dat een breed indexfonds kleinere risico's met zich meebrengt, spreekt beleggen mij (nog) niet voldoende aan. Het voelt te abstract, moeilijk de strategie (welk fonds) te bepalen. Ik moet wel zeggen dat ik een account bij deGiro heb geopend om eens rond te neuzen :-)

   Bij crowdfunding is het ook zaak risico's te spreiden en uit te gaan van een bepaald (in ons geval defensief) risicoprofiel. Echter, bij de bedrijven waarin geïnvesteerd kan worden heb ik begrijpbare context: risicoclassificatie op basis van business plan, (te verwachten) omzet, liquiditeit en een gevoel bij het (concept) van het bedrijf waarin ik investeer. Natuurlijk, hierbij speelt ook emotie een rol. Dat is bij beleggen in indexfondsen misschien toch anders.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews