zondag 8 januari 2017

Eerste aflossing van 2017!

In onze doelen van 2017 gaan wij uit van een maximale extra aflossing van € 10.550,00 op onze aflossingsvrije hypotheek. Dat komt neer op een maandelijkse extra aflossing van € 879,16. Maar, zoals ik in dit blog al uitlegde hebben wij eind vorig jaar een familiebankhypotheek afgesloten om gebruik te kunnen maken van de extra boetevrije aflossingsruimte, die is ontstaan door het aanvragen van rentemiddeling medio vorig jaar. 
Bij het aanvragen van rentemiddeling worden namelijk de voorwaarden op leningdeelniveau weer opnieuw toegepast. En dat houdt in dat wij per afgelopen augustus weer maximaal boetevrij mogen aflossen. 

Eind november losten wij het resterende boetevrije bedrag van € 7.050,00 af op de aflossingsvrije hypotheek. Via internetbankieren waren wij van plan het resterende deel van de familiebankhypotheek - van € 2.950,00 - per 1 januari 2017 over te maken naar de bank. Nu heb ik een aardige voorliefde voor getallen en met name afgeronde getallen.
En zo maakte ik eind december een bedrag over van € 3.190,70, waardoor de restschuld van de aflossingsvrije hypotheek uitkomt op precies € 37.000,00. 

De extra aflossing wordt per 1 februari 2017 verwerkt, tegelijkertijd met het nieuwe termijnbedrag. Door deze extra aflossing daalt onze maandtermijn voor dit leningdeel van € 103,83 naar € 95,58. Een rentebesparing van € 8,25 bruto.

De totale hypotheekschuld daalt daarmee tot net onder € 150.000,00, tot € 149.959,58. Het positieve verschil tussen de in 2010 afgesloten hypotheek en de stand per 1 februari 2017 is € 99.040.42. De details vind je, zoals inmiddels gebruikelijk, weer terug in ons hypotheekoverzicht.

Met de eerstvolgende aflossing in maart van dit jaar - wij lossen vanaf dat moment nog tien maandelijkse termijnen af van € 735,93 - en de inleg op de bankspaarhypotheek bereiken wij een nieuwe mijlpaal: wij hebben dan een bedrag afgelost van de zes magische cijfers voor de komma.

Hoe staat het met jouw aflosdrift aan het begin van dit nieuwe jaar?

8 opmerkingen:

 1. Mooie aflossing maar ook een heel mooi bedrag dat jullie al hebben afgelost. Ik voel in maart of april een mijlpaal aankomen ­čśä

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed! Fijn om alles zo naar beneden te zien gaan. Ik heb op 2 januari weer 10% extra afgelost (6300) en op het blog van Hypotheekweg staat een link voor een excel sheet en dan kan je je eigen bedragen invoeren, en meteen zien wat je nieuwe maandbedrag wordt. Handig en motiverend om te zien. In 2018 is mijn maandelijks bedrag dan onder de 200€ - dat is in de toekomst leven, maar ik was blij om dat te zien. In 2013 betaalde ik nog 395€ per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is zeker fijn! In het begin, eind 2012, zet je een eerste stap en lijkt de weg nog lang. Nu, na 4 jaar, is het verschil echt te merken, ook in de maandlasten. Dat geeft voldoende motivatie om ook het resterende deel van de aflossingsvrije hypotheek in de komende paar jaar helemaal weg te werken.

   Dat effect, van lagere maandlasten door aflossen, zie je ook duidelijk terug in jouw maandlast. Super zeg!

   Ik zag inderdaad de blog van collega-blogger Hypotheekweg. Zelf hebben wij geen annuïteitenhypotheek, dus voor ons is deze berekening niet relevant. Voor diegenen die wel deze hypotheekvorm hebben, is het een zeer nuttige sheet. Het geeft inzicht, en daar begint het mee.

   Verwijderen
 3. Ik was altijd dolgelukkig met de aflossingen waardoor het bijvoorbeeld 36.999 werd, en topgelukkig wanneer die 24.999 uitkwam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahaha, ja dat natuurlijk ook. Net alsof het bedrag dan onder een magische grens valt ;-)

   Verwijderen
 4. Wat gaan jullie toch super hard! Petje af voor jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Maar vlak ook jezelf niet uit, ieder komt er op zijn eigen tempo! :-)

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews