zondag 1 januari 2017

Doelen voor 2017

Vorige week keek ik samen met jullie terug op de behaalde resultaten van onze jaardoelen in 2016. Nu 2017 goed en wel begonnen is, wordt het tijd om de jaardoelen voor 2017 met jullie te delen.


Andere aanpak

Wij kiezen voor een andere aanpak dan vorig jaar, waarin wij een groot aantal doelstellingen formuleerden die niet al te ambitieus bleken te zijn (of wij zijn gewoon te fanatiek), omdat deze net na de zomer al gerealiseerd werden. Ook werden wij door de realiteit ingehaald, waardoor doelen niet meer valide bleken te zijn. Neem nou het vervangen van onze schutting, welke eigenlijk voor 2017 gepland stond. Hierdoor moesten wij schuiven met onze planning.

Wij vroegen ons dus af of er, naast het stellen van (aanvullende) doelstellingen, ook andere manieren zijn die tóch focus geven en flexibiliteit bieden. Het komend jaar pakken wij het iets anders aan. 

Er zijn 'maar' twee jaardoelen. Ja, je leest het goed :-) Deze zijn in lijn met ons 
streven om in de toekomst zoveel mogelijk financieel onafhankelijk te zijn.
 1. Het maximaal boetevrij aflossen van onze aflossingsvrije hypotheek.
 2. Het verhogen van onze buffer.
Naast deze twee jaardoelen hebben wij gekeken naar de wensen, die wij in de komende jaren graag gerealiseerd willen zien. Vervolgens hebben wij die geprioriteerd. Dit jaar beginnen wij bovenaan onze wensenlijst met het sparen voor de eerste wens. Dat geeft ons ook ruimte om na te denken hoe wij deze wens willen realiseren. Zodra deze wens financieel haalbaar is, volgt de uitvoering. Daarna pas gaan wij met de volgende wens aan de slag.
Op deze manier houden wij focus en zetten wij onze zinnen niet, zoals nu vaak gebeurt, op meerdere wensen tegelijkertijd. Eens kijken of dat voor ons werkt.   
Leuke gedachtegang, maar wat staat er dan op dat wensenlijstje van ons?


Jaardoelen 2017

 • Aflossen aflossingsvrije hypotheek: € 10.550,00
Het jaardoel bestaat, zoals gezegd, uit een maximale boetevrije aflossing op onze aflossingsvrije hypotheek. Dit is 10% van € 105.500,00, oftewel € 10.550,00 op jaarbasis. Een gedeelte van € 3.000,00 wordt gefinancierd uit de familiebanklening. Vanaf maart maken wij in tien maandelijkse termijnen het resterende bedrag over. Per maand is dat een bedrag van € 755,00. Dit bedrag hebben wij dan ook opgenomen in ons jaarbudget (lees: Excelsheet) van 2017.

 • Buffer: € 10.000,00
Het doel voor 2016 was dat de buffer uitkomt op € 6.000,00. Dat is gelukt. Dit jaar willen wij er naar streven de buffer te verhogen naar € 10.000,00.

Wensen (geprioriteerd)

 • Boxspring: € 3.000,00
Ons bed, en met name de matrassen, is echt aan vervanging toe. Wij hadden al eerder de wens om een boxspring aan te schaffen. Uiteindelijk moesten wij in 2016, zoals gezegd, de schutting eerder vervangen dan gepland. Vandaar dat deze wens in de ijskast werd gezet. Nu was het plan om begin 2017 ons te oriënteren op een boxspring.
In december van vorig jaar en in februari van dit jaar kwam/komt er een tweetal spaardeposito's vrij, die bedoeld zijn voor de vervanging van onze auto. Onze auto hebben wij echter begin in april 2016 al vervangen. Het uit de buffer voorgeschoten bedrag vullen wij eerst aan met de uit deze spaardeposito's te ontvangen bedragen. Er blijft echter nog een leuk bedrag ´over´, dat wij voor deze wens zullen gebruiken. 
Of toeval bestaat, daar zijn de meningen over verdeeld, maar in de kerstvakantie hebben wij ons laten adviseren. Niet, zoals wél gepland, door A-merk bedrijven, maar door een beddenzaak, welke vlakbij de ouders van X. is gevestigd. Hoewel wij eerst wat bedenkingen hadden, was de ervaring met dit bedrijf meteen positief.
Na een kort bezoek in de avond, een nacht slapen (wij gaan ten slotte niet over één nacht ijs) en halve ochtend 'proef slapen' waren wij om. Ook sleepten wij er nog een leuke 'aanbieding' uit, waarbij wij het donzen dekbed, twee kussens en topperovertrek zonder bijbetaling konden meenemen. Kortom: de eerste wens is in vervulling gegaan. Nou ja, het is nog even wachten, want de boxspring wordt over zes tot acht weken thuisbezorgd en gemonteerd.

Wij zijn ruim binnen budget gebleven. Het totaalbedrag voor de boxspring, inclusief 'aanbieding', komt uit op € 1.770,00. Dit bedrag moeten wij bij levering nog betalen. 
De komende maand zullen wij ons bed op Marktplaats zetten. Bedden met een lengte van 2.20 meter zijn - blijkbaar - best gewild. Het zou zo maar eens kunnen dat wij nog € 100,00 - € 150,00 voor het bed kunnen krijgen. Dat is dan weer mooi meegenomen!

 • Zolderrenovatie: kamer M.: bedrag nog nader te bepalen door schilder
Nu onze zoon 11 jaar oud is, wordt het ook tijd om (de inrichting van) zijn kamer te laten aansluiten bij zijn leeftijd. Op de planning van 2016 stond de wens om andere meubels - een bureau, stoel en kastje - voor hem te kopen.
Die zijn uitgezocht en staan inmiddels te glimmen in zijn kamer. 
In (de eerste helft) van 2017 willen wij de muren strak en fris laten maken en de vloerbedekking vervangen door laminaat.
De 'huisschilder' is nog niet langs geweest voor een offerte. Ook zullen wij - samen met M. - ons oriënteren op een laminaat vloer. De kosten zijn dus nu nog niet bekend.

 • Zolderrenovatie: voorzolder: bedrag nog nader te bepalen door schilder
Zodra de renovatie van de kamer van onze zoon M. is afgerond, willen wij ook de wanden op de voorzolder - alsook die in het trappengat - strak en fris laten maken. Ook hiervoor zullen wij een prijsopgave aan onze 'huisschilder' vragen.

 • Dit voetbalseizoen een wedstrijd van FC Barcelona gaan bezoeken. 
Niet de 'El Classico', maar wel een leuke, betaalbare wedstrijd. De verwachte kosten bedragen € 850,00.

 • Trapopgang eerste en tweede verdieping: bedrag nog nader te bepalen
Zowel de trap van de begane grond naar de eerste verdieping als de trap van de eerste verdieping naar zolder is - toen wij in dit huis kwamen wonen - geschilderd en voorzien van zogenoemde 'halve maantjes'. De trap is inmiddels weer aan een schilderbeurt toe. Wij hebben gekeken naar een Upstairs traprenovatie, maar het is niet zo gek dat er op internet geen prijsinformatie te vinden is. Via een collega van X. hoorden wij dat dit naar verluid om ongeveer € 5.000,00 per trap gaat. No way! Het plan is nu om beide trappen te voorzien van een stevig tapijt. Ook niet goedkoop, maar een beter alternatief nu wij de trap niet opnieuw willen schilderen. Wij moeten nog wel informeren naar de kosten.

Wat zijn jou doelen, die jullie dit jaar willen realiseren?

8 opmerkingen:

 1. Ik heb twee doelen: buffer naar 20,000 en aflossing voor 2018 en gedeelte van 2019 bij elkaar sparen. Dat is 6300 voor 2018 en hopelijk alvast 2000 voor 2019. Ik had vandaag spontaan lekkage van de toevoer kraan wasmachine, dus die moet of vervangen of gerepareerd. Dat komt uit de bestaande buffer. Gelukkig kan ik de kraan wel,gewoon dicht draaier, en is het hu wachten wat de klusjes meneer van mijn gebouw zegt. Of hij het kan doen, of dat ik een loodgieter moet vinden. Even afwachten. Gelukkig kan ik ook naar een wasserette en alhoewel onhandig kan ik iig wachten tot het gemaakt kan worden. Ik moet wel zeggen dat dit voor een redelijk sjagerijning begin van de dag leidde. Maar ach, het is natuurlijk alleen maar onhandig en geen drama. Beste wensen voor 2017 :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn twee mooie doelen! En ja, dit soort zaken komen altijd onverwacht. En brengen dan ook meestal de nodige kosten met zich mee. Is inmiddels het probleem verholpen?

   Verwijderen
 2. Mijn trap is met laminaat gedaan en er zijn rubberen stootranden aan iedere tree. Het staat heel mooi. Op de foto van het onderhoudsbedrijf te zien. De lelijke vlek op de muur is weg. Maar dat snap je vast wel. http://www.sga-onderhoudsbedrijf.nl/project/renovatie/. Ik ben blij met de onderhoudsarme trap. Goede kwaliteit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip! Ik vind het er erg mooi uitzien (zeker zonder vlek! :-)) Zeker een interessante oplossing!

   Verwijderen
 3. Dat klinkt goed! Toen ik ging samenwonen, heb ik nog €200 of €250 (weet even niet zeker meer) voor mijn bed gehad. Dat was een boxspring, inclusief matrassen en topper enzo, van uit m'n hoofd gezegd 5 jaar oud. Hij was volgens mij 2 m lang, maar misschien heb je er nog wat aan als richtlijn.

  Mijn doel is mijn nettowaarde met 50% verhogen. Om dat te doen heb ik verschillende subdoelen, maar het komt erop neer dat ik mijn inkomen verder verhoog en veel spaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! ;-) Dat is handig om als richtlijn te weten, hoewel wij het bed (geen boxspring) zonder matrassen verkopen. Helemaal vergelijkbaar is het dan ook niet. Ik ben benieuwd naar de opbrengst. Dat zul je hier ongetwijfeld nog wel lezen :-)

   Jouw doel is heel ambitieus, maar jouw blog volgende zeker realistisch en haalbaar. Juist nu, omdat je jouw huis hebt verkocht en de (vaste) lasten nu samen kunt delen.

   Verwijderen
 4. Leuk wensenlijstje, succes met het behalen van jullie doelen en het uitvoeren van jullie wensen.
  Mijn doel is om dit jaar wat meer te sparen dan afgelopen jaar. Moeilijk met maar één inkomen maar het moet te doen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! ;-) En wij gaan ons best er voor doen de doelen te halen en zoveel als mogelijk de wensen in vervulling te laten gaan.

   Dat is een mooi doel! Ik kan mij voorstellen dat het sparen met een inkomen lastiger is, maar zeker niet onmogelijk. Het gaat er daarbij om om bewuste keuzes te maken. Ik wens je daarbij alle succes!

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews