Nu wij sinds 2012 een heel andere weg zijn ingeslagen, stellen wij ons regelmatig de vraag hoe wij enerzijds de energiekosten kunnen drukken en anderzijds energie op een meer duurzame manier zouden kunnen opwekken.
Het grootste minpunt van ons huis dat de dakligging ongunstig is voor het plaatsen van zonnepanelen. Ik zou willen dat wij daar toen (beter) over nagedacht hadden. Maar goed, als je alles van te voren weet heb je makkelijk praten.
Nu hebben wij geen verhuisplannen. Ons hoekhuis is bijzonder comfortabel en staat op een voor ons heerlijke centrale locatie. Als wij al weg zouden willen is dat als onze zoon het huis uit is. Dan zouden wij er voor kiezen om kleiner te gaan wonen. Maar goed, dat duurt nog wel even. Wat zijn dan voor ons de alternatieven? Dat is niet alleen een vraag die wij onszelf als huiseigenaren stellen, maar dat geldt vast ook voor menig huurder.
Zonnepanelen (op een ander dak) in de buurt
Waar het tot voor kort alleen mogelijk was om als particulier zonnepanelen aan te schaffen en te plaatsen op het eigen dak, hoor ik steeds vaker over initiatieven om zonnepanelen te laten plaatsen op een dak in de buurt. Je koopt dan een aantal zonnepanelen, die op een andere plaats dan het dak van jouw huis worden geplaatst. Bijvoorbeeld op een sporthal, zwembad of langs een snelweg. Een interessante ontwikkeling. Helemaal als je je bedenkt dat de overheid deze initiatieven dusdanig subsidieert dat er voor een langere periode geen energiebelasting betaald hoeft te worden als de koper in een zogenoemde 'postcoderoos' woont. Een postcoderoos houdt niets meer of minder in dan dat de koper energie afneemt in een gebied dat vlakbij zijn eigen postcodegebied ligt.Uit nieuwsgierigheid ben ik eens gaan onderzoeken welke mogelijkheden er op dit moment zijn. Deze zijn nog beperkt, zowel voor wat betreft het aantal aanbieders als het aantal projecten. In ieder geval is er geen project dat binnen mijn postcoderoos valt.
Aanbieders
Wat zoekopdrachten via onze bekende 'zoekvriend'Ook een aantal commerciële bedrijven, zoals ZonneHub (Essent) en Solar Green Point, heeft zich op het delen van zonnepanelen gestort.
En nee, ik heb geen aandelen in deze bedrijven en deze blog is al helemaal geen advertorial :-)
Vragen
Het klinkt allemaal erg interessant en bijna te mooi om waar te zijn. Er komen dan meteen wel allerlei vragen bij mij omhoog. Hoe zit dat dan bijvoorbeeld met het eigendom en verzekering van de gekochte zonnepanelen (bijvoorbeeld als het bedrijf failliet gaat of het pand afbrandt), de onderhoudskosten en wat gebeurt er als de zonnepanelen zijn afgeschreven? Ook de initiatief nemende partij, en zeker in geval van een commercieel bedrijf, zal er ook wat aan willen verdienen. Genoeg vragen om mij eens in te verdiepen de komende tijd.Zou jij er voor open staan om zonnepanelen aan te schaffen, die vervolgens wel van jou zijn maar op een ander dak liggen dan jouw eigen huis?
Ik overweeg zonnepanelen op een dak in de buurt.Omdat mijn verhuurder zonnepanelen op mijn dak niet toestaat.In mijn geval is het een lokale aanbieder die ook energieleverancier is en je moet naar hen overstappen. Dus je moet ook gas en stroom via hun bedrijf afnemen en kan nooit meer van energieleverancier wisselen.Het is het groenste energiebedrijf, dat is dan wel een pluspunt, maar klein. Er zitten ook voordelen aan die zonnepanelen, je betaalt 15 jaar geen energiebelasting. Dat kan wel eens oplopen, want energie zelf wordt niet veel duurder, die extra dingen op je afrekening wel.Zeker belasting is een post die de afgelopen jaren enorm gestegen is.
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je zo uitgebreid reageert!
VerwijderenIk ben dus niet de enige met die wens :-) Dat je verplicht moet overstappen naar die energieleverancier voor de duur van het contract klinkt niet aantrekkelijk, omdat je inderdaad zo niet kan wisselen. De dienst bij Eneco vraagt 1 jaar lid te blijven; daarna kun je wisselen.
Aan de andere kant, het niet betalen van energiebelasting kan dusdanig veel schelen dat het wel interessant is. Ik zou als jou was dat eens goed uitrekenen. Ben benieuwd wat de uitkomst is.
Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van je onderzoek. Ik heb er zelf wel eens naar gekeken, maar vond de looptijd voornamelijk te lang. Hou ons op de hoogte ;)
BeantwoordenVerwijderenDoe ik! :-)
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenWij overwegen wel zonnepanelen, maar dan wel op ons eigen dak. Ik heb daar al wel eens over geblogd, maar binnenkort volgt daar nog een blog over..
BeantwoordenVerwijderenAls jullie dak geschikt is, zou ik daar persoonlijk ook voor kiezen. Ik ben benieuwd naar jullie keuze(s)! :-)
VerwijderenBeste 'BespaarBalans',
BeantwoordenVerwijderenDank voor het vernoemen van ons initiatief ZonnepanelenDelen.
Om direct je te helpen met de vragen die je stelt in bovenstaande blog: Elk zonne-energieproject waarin je mee kunt doen op ons platform heeft een eigen informatie memorandum waarin je terug kunt lezen over hoe het project is opgebouwd. De installatie is altijd verzekerd en heeft garantie opbrengsten afgesloten. Daarbij is de investering zo opgebouwd dat je direct alle onderhoudskosten hebt afgedekt over de gehele looptijd. Dus eenmalig investeren, daarna enkel nog profiteren van de zonne-energie.
De zonnepanelen gaan na afloop van de periode over naar de dakeigenaar zodat deze nog jarenlang gratis zonnestroom heeft en ook er voordeel van heeft om zijn/haar dak beschikbaar te stellen.
Bekijk vooral de succesvolle projecten en mocht je meer vragen hebben dan help ik uiteraard graag.
Met vriendelijke groet,
Edwin Res / ZonnepanelenDelen
Hier nog in ons blog overzicht van hoe een zonne-energieproject is opgebouwd en waarin je investeert als je meedoet met een zonne-energieproject: http://blog.zonnepanelendelen.nl/2015/08/zonnedeel-zonnig-transparant-en-all-in/
VerwijderenBeste Edwin,
VerwijderenBedankt voor jouw uitgebreide reactie en de uitgebreide aanvullende informatie. Ik zal deze binnenkort eens goed doornemen. Geldt de vrijstelling van energiebelasting ook in het geval van deelname aan jullie initiatief?
Beste 'Bespaar Balans',
VerwijderenNee, wij maken voorlopig geen gebruik van de 'Postcoderoos' (regeling verlaagd tarief) en dus deze verrekening met de energiebelasting. Dit komt vooral omdat het een heel ingewikkelde regeling is.
De projecten op ZonnepanelenDelen zijn op een andere manier gestructureerd en maken veelal gebruik van SDE+ subsidie vanuit de overheid, waardoor er ook 15 jaar een vaste stabiele inkomsten stroom is voor elk duurzaam opgewekte zonnestroom deeltje (kWh). Het grote voordeel is dat je altijd kunt meedoen, waar je ook woont, bij wie je ook stroom afneemt en je kunt al mee doen vanaf 25 euro. Ik zou zeggen, probeer het vooral! We hebben bewust gekozen voor deze lage instap.
Mocht je verder nog vragen hebben dan help ik graag.
Met vriendelijke groet, Edwin Res / ZonnepanelenDelen
Het lijkt mij ook wel wat. Ik heb namelijk al 2 winddelen maar zonnedelen lijkt mij ook wel wat, helaas werken ze nog met postcoderoos. En in mijn postcode is er geen zonnedelen. Ik las dat postcoderoos wordt afgeschaft of groter gemaakt wordt.
BeantwoordenVerwijderenEr is blijkbaar, ook in de reacties op dit blog, wel behoefte aan dergelijke initiatieven. Dat laatste - het afschaffen of vergroten van de postcoderoos - wist ik nog niet. Die informatie neem ik mee in mijn 'onderzoek'.
VerwijderenOns dak is heel geschikt voor zonnepanelen, dus ik zou het niet overwegen bij een ander te doen. Misschien zou ik mijn dak wel willen gebruiken voor anderen hiervoor, goed idee! Zelf zonnepanelen kopen is de komende jaren nog geen optie voor ons.
BeantwoordenVerwijderenDat snap ik maar al te goed; als ons dak geschikt zou zijn zouden wij ook op termijn voor zonnepanelen op ons eigen dak kiezen. Het is wel een interessante gedachte om (een deel) van jouw dak voor anderen ter beschikking te stellen. Ik weet niet of dat kan, maar ik ben wel benieuwd. Ga ik ook eens naar kijken!
VerwijderenBeste 'Mom4life',
VerwijderenOok dat, zonne-energie is zo voor iedereen bereikbaar. Én je kunt je dak nuttig inzetten om de waardevolle energie op te vangen! Zo heb je voordeel van je dak. Zie de verschillende dakdelen projecten bij ons op de website. Mocht je meer interesse hebben dan kun je mij altijd mailen op edwin@zonnepanelendelen.nl
Ik zou het liever andersom doen: dat bedrijven mij betalen om hun panelen om mijn dak te leggen.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Hahaha, ja, dat zou ik ook wel een fijne oplossing vinden!
VerwijderenSjoukje, Nicole,
VerwijderenDat kan! Je dak is geld waard. Zie de dakdelen projecten bij ons op de website: https://www.zonnepanelendelen.nl/project/dakdelen1
Let me know als je meer informatie wilt!
Grt, Edwin / ZonnepanelenDelen.nl