vrijdag 16 december 2016

Jaarafrekening elektriciteit en gas (2)

Medio vorige week plofte de eindafrekening van onze vorige energieleverancier, Essent, op de mat. Hoe valt de eindafrekening dit jaar uit?

Verbruik 2016

Ons energiecontract liep van 2 december 2015 tot en met 1 december 2016.
In deze periode hebben wij het volgende verbruikt:

Electriciteit:

 • Normaal tarief: 1223 kwh
 • Dal tarief: 1408 kwh

Totaal: 2631 kwh

Gas:

 • 813 m3

In vergelijk met de eindafrekening van vorig jaar is het elektriciteitsverbruik ten aanzien van het normale en lage tarief respectievelijk gedaald met 81 kwh en 64 kwh. Een kleine besparing. Maar een besparing is een besparing, zonder dat ik kan aangeven waardoor deze besparing is gerealiseerd.
De besparing op gas is een stuk interessanter. Gebruikten wij vorige periode nog 886 m3, dit jaar gebruikten wij 73 m3 minder.

Opvallend is dat Essent administratie- en afhandelingskosten in rekening brengt voor het betalingsverkeer: € 2,33 x 13 maanden = € 30,29. De korting voor het betalen via automatische incasso bedraagt € 26,00. Per saldo betalen wij € 4,29. 
Ik had dit niet eerder gezien, en ook niet bij andere leveranciers. 

De totale kosten van de eindafrekening

De totale energienota, gerekend over 366 dagen, komt voor elektriciteit en gas samen neer op € 1.098,95, waar de eindafrekening in de voorgaande periode nog € 1.335,02 bedroeg. Als wij de welkomstbonus van € 210,00, die wij al afgelopen oktober ontvingen, verrekenen, dan komt de eindafrekening neer op € 888,95.  Dit komt dan weer neer op een maandtermijn van € 74,07. Vorig jaar betaalden wij, na aftrek van de welkomstbonus, nog een maandbedrag van € 89,33.

Overstap naar andere energieleverancier

Begin oktober zijn wij per 2 december 2016 weer vlekkeloos overgestapt naar een andere energieleverancier, Energie Direct. Deze energiemaatschappij biedt een welkomstbonus van € 80,00. In deze periode waren er - via de verschillende vergelijkingssites - bijna geen aanbiedingen met welkomstbonussen, zoals wij dit gewend zijn (minimaal € 200,00). 
Onze maandtermijn, bij gelijkblijvend verbruik, komt nu uit op € 82,00.

Dat klinkt niet als een goede deal, maar op dat moment was er niet beter te krijgen. Bovendien vind ik ons verbruik voor een gezin van drie personen acceptabel. Natuurlijk, nóg beter opletten zal een besparing opleveren. De verwarming nóg een tandje lager zetten ook. Dat eerste zullen wij doen, het laatste niet. Het comfortniveau dat wij nu hanteren is prima zo.

Ben jij tevreden met het huidige verbruik (comfortniveau) of valt er nog wel het een en ander te besparen?

10 opmerkingen:

 1. Ik ben ook aan het kijken om over te stappen, maar weet niet zo goed waar te beginnen. Ik had mijn nummer al op een site ingevoerd, maar daar door een hele lompe callcenter medewerker geholpen, dus daar boos opgehangen. Z'n headset werkte niet goed (Wat zegt u meneer, zo'n 20x) en als je zegt dat het even snel moet, moet je geen lang verhaal op gaan hangen. Dat, plus nog wat andere irritaties... Waar maken jullie de vergelijking?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Ik snap dat het lastig is om door de spreekwoordelijke vele bomen het bos te zien. Begin bij stap 1. Zoek op de laatst ontvangen energie jaarnota jouw verbruik voor elektriciteit en gas op. Met deze gegevens kun je op verschillende vergelijkingssites (ik gebruik al jaren EasySwitch.nl) kijken welke energieleverancier het product levert dat naar jouw smaak is en wat daar de prijs van is.
   Met callcenters die een vergelijking uitvoeren heb ik zelf niet zulke goede ervaringen. Zij willen jouw overtuigen van hun product, wat niet altijd het beste product (en prijs) voor jouw is.
   Overstappen wordt door de nieuwe leverancier geregeld met de oude leverancier en is eigenlijk niet meer dan een administratieve handeling; je merkt er zelf helemaal niets van. Succes met het uitzoeken! :-)

   Verwijderen
 2. Je kunt op ieder moment over stappen. Ik zou zelf dus gewacht hebben op een betere deal. Ik ben op 2 november weer over gestapt. Van Eneco naar Nuon deze keer. Welkomsbonus €250. Maandbedrag na aftrek bonus €35,00. Voorschot op €39,00 gezet zodat ik wel iets terug krijg maar niet de volledige €250,00. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Dat kan inderdaad, maar als je - over het algemeen - korter dan zes weken van te voren overstapt, zit er een gat tussen het huidige en nieuwe contract, waardoor je variabel tarief betaalt. Dat hoeft niet erg te zijn, maar ik heb het liever aansluitend. Bovendien moet, als je wel tussentijds overstapt, de overnemende partij wel de boete willen betalen. De partij die jij noemt doet dat bijvoorbeeld niet.

   Verwijderen
 3. Wij doen alles via gaslicht.com. ik kijk regelmatig om te vergelijken. Plus je eigen aanbieder aangeven dat je weg wilt en vragen of zij nog een leuke aanbieding hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fleur, leuk dat je reageert! Dat is ook een site, die ik naast EasySwitch, jaarlijks gebruik om een vergelijking uit te voeren.

   >> Plus je eigen aanbieder aangeven dat je weg wilt en vragen of zij nog een leuke aanbieding hebben.<<
   Dat heb ik ook al een aantal keer geprobeerd, maar tot op heden zonder resultaat. Het argument is dan dat aanbiedingen alleen voor nieuwe klanten gelden. Overigens heeft Essent het een keer gepresteerd een week na de overstap alsnog zelf terug te bellen, nadat ik hen vóór mijn overstap zelf had benaderd, om mij 'terug te winnen' :-)

   Verwijderen
 4. Wij hebben nog een contract tot 1 juli. Dus wij gaan in het voorjaar weer kijken. Verder ligt jullie verbruik ongeveer gelijk aan de onze..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed plan!

   >> Verder ligt jullie verbruik ongeveer gelijk aan de onze.. <<
   Dat is dan wel weer leuk om te constateren, hoewel het natuurlijk ook uitmaakt in welke levensfase het kind zit (die van jou is een stuk jonger) en hoe het huis is geïsoleerd.

   Verwijderen
 5. Probeer in ieder geval ten minste 3 vergelijkingssites.
  Er zijn namelijk verschillen die kunnen oplopen tot 25 euro of meer!
  De sites hebben namelijk niet alle dezelfde contracten met de energieleveranciers. Bij sommige sites worden bepaalde leveranciers zelfs niet genoemd. Dan krijg je minder aanbiedingen dan je zou verwachten. Als je je inschrijft bij een energiecollectief (bijvoorbeeld via de Consumentenbond) kan je zelfs een beter aanbod krijgen dan welke andere. Let wel op het tijdvenster (3 of 6 maanden) Veel succes, Harm

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Harm, leuk dat je zo uitgebreid reageert! Ik heb het helemaal met jou eens dat het verstandig is om meerdere vergelijkingssites te raadplegen. Ook raadpleeg ik de sites van de energiemaatschappijen zelf. Soms zit er een hele leuke aanbieding tussen. IK heb nog geen ervaring met een energiecollectief, zoals jij noemt.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews