dinsdag 1 maart 2016

Budgetkeuze: mobiele telefoon

Deze week staat in de schijnwerpers: mobiele telefoon

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon. Alhoewel het nu heel vanzelfsprekend lijkt, wordt mobiele telefonie pas sinds begin de jaren negentig van de vorige eeuw op steeds groter wordende schaal door consumenten gebruikt. Een smartphone is vandaag de dag bijna niet meer uit het straatbeeld weg te denken. 

Er wordt in deze branche veel geld verdiend. Een recent, topmodel smartphone kost tegenwoordig al snel minimaal € 600,00. En vaak meer. De productiekosten zijn substantieel lager. Winstmarges van 70% zijn niet uitzonderlijk.
Natuurlijk is er ook een goedkoper segment, maar desondanks nemen die topmodellen gretig aftrek, en dan met name in combinatie met abonnementen. Want ja, € 600,00 heeft niet iedereen op de plank liggen. Het is veel geld om ineens uit te geven. Een abonnement - inclusief topmodel smartphone, belminuten, sms en databundel - van minimaal € 40,00 of € 50,00 per maand is dan toch een stuk meer behapbaar en aantrekkelijk. Of toch niet?
Een abonnement voor twee jaar van € 50,00 per maand levert een kostenpost op van maar liefst € 1.200,00. Conclusie is dan ook dat je je telefoon dus gewoon zelf betaald, en vaak meer dan dat. Dat geldt natuurlijk ook voor een telefoon uit een goedkoper segment. Oók als je de gebruikskosten verrekend. 
Daarnaast wordt een 'gratis' mobiele telefoon van meer dan € 250,00 gezien als een lening, aldus een uitspraak van de Hoge Raad.

Het is een keuze. En gelukkig maakt iedereen die helemaal zelf. Wil je rondlopen met het nieuwste model? Prima! Of kun je ook met een minder geavanceerd exemplaar uit een ander segment toe? Of gebruik je je 'oude' telefoon, die het nog steeds goed doet, gebruiken in combinatie met een sim only abonnement van ongeveer € 10,00 per maand?

Juist van de keuze om steeds met het nieuwste model smartphone rond te willen lopen maakten wij in het verleden dankbaar gebruik. De een zijn dood, de ander zijn brood, zullen wij maar zeggen :-) De door het nieuwste model uit de gratie geraakte voorganger wordt in grote aantallen aangeboden op Marktplaats. Wel goed zoeken naar eentje die er nog tiptop uitziet, en bij voorkeur met garantiebon. En zelf ophalen natuurlijk :-) 

Toen de telefoon van X. echt op was, hebben wij voor haar via deze bovengenoemde manier een goedkope smartphone (Iphone 5c) gekocht. Ze gebruikt de smartphone nu in combinatie met een sim only abonnement van € 10,00 per maand. Y. heeft daarentegen nog wel een toestel met abonnement. Zodra deze is afgelopen (dit jaar) gaat hij over op een sim only abonnement.

Wil jij ook steeds een nieuwe smartphone? Gewoon omdat je gek bent op de nieuwste gadgets? Of neem je genoegen met een wat ouder model?
En wat voor een abonnement hebben jullie? En wat ben je hiervoor kwijt?

26 opmerkingen:

 1. Ik heb een mobieltje,zonder smart, van 10 euro...en prepaid van 5 euro...per jaar maak ik dat net of net niet op. Ik hoef niet steeds door te geven waar ik ben of wat ik doe, zoals ik anderen met meer kosten wel zie doen. Dat scheelt een hoop.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert, Greet! Dat scheelt zeker een hoop. Het is ook net wat je belangrijk vindt en wat je er voor over hebt.

   Verwijderen
 2. Ik gebruik prepaid omdat ik geen vaste uitgaven wil hebben met mijn smartphone en ik bel toch zelden. Ik heb een tweedehands iPhone4.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nicole, dat is inderdaad een voordelige manier! Ik heb de indruk dat de kosten met name ook zitten in het internetgebruik (bundels). Bellen krijg je er tegenwoordig bijna gratis bij :-)

   Verwijderen
 3. Heb een oude appel, model 4 gehad van mijn zoon met een abonnement van 13 euro. Bel weinig en ben zuinig op mijn belminuten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je weinig belt en gebruik maakt van jouw telefoon, dan is di toch een prima oplossing.

   Verwijderen
 4. Hier een 11 jaar oude mobiele telefoon die het nog steeds prima doet in combinatie met eens in de zoveel tijd een tientje opwaarderen. Gewoon om zelf te kunnen bellen in bijvoorbeeld noodgevallen, haast niemand weet het nummer, lekker rustig.

  Daarnaast een vaste telefoon thuis waar we op gebeld kunnen worden met ingebouwd antwoordapparaat om de kosten van het afluisteren van voice-mail te omzeilen.

  Toch ben ik nu wel aan het overdenken of het misschien niet goedkoper is om het vaste nummer op te zeggen en alleen mobiel te bellen.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Dat moet dan wel bijna een Nokia zijn :-) Maar het grappige is dat dit soort toestellen oerdegelijk is en lekker lang mee gaan. En je kunt er prima mee bellen.

   De vaste telefoon zit bij ons in het alles-in-1 abonnement in. Het loskoppelen levert geen voordeel op. Bij andere providers is dat wel het geval. Voor bijvoorbeeld 5 euro kun je heel wat belminuten via sim only aanschaffen. Het loont dus zeker om hier naar te kijken.

   Verwijderen
  2. Het is een Sony Ericsson (worden die nog wel gemaakt?). Volgens mij is ie zelfs ouder trouwens. Ik zou er mee op internet kunnen, maar het schermpje is een beetje klein in vergelijking met de huidige generatie smartphones.

   Ons alles-in-1 abo kost nu 69 euro per maand, is als ik andere reacties lees aardig aan de prijs. Dus ik ga zeker eens rondkijken. Tips zijn welkom.

   N.

   Verwijderen
  3. Wij zitten bij Telfort Glasvezel voor 45,00. Ziggo heeft een zelfde prijsstelling voor alles-in-een via de kabel.

   Verwijderen
  4. Wij zitten dus ook bij T.elfort via glasvezel. Vraag me af waar dat verschil in prijs dan vandaan komt. We hebben internet, analoge tv en gratis bellen. En jullie?

   N.

   Verwijderen
  5. Wij hebben een alles-in-een glasvezelpakket (internet 50MB, digitale televisie incl. analoog en bellen (niet gratis) bij Telfort. Wij betalen hiervoor 45 euro per maand.

   Verwijderen
 5. Ik koop alleen een nieuwe telefoon als de oude kapot is, maar helaas is dat na 2 a 3 jaar vaak wel het geval, dan is zo´n toestel gewoon echt op. Maar ik kies dan wel voor een goedkoper model smartphone met sim only abo. Stukken goedkoper!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is waar dat software-updates en apps steeds meer ruimte in nemen en het apparaat ook zwaarder belasten. Hierdoor worden smartphones trager en wordt je bijna wel 'gedwongen' om na een aantal jaren een meer recenter mldel te kopen. Met pc's, laptops en tablets is dat trouwens niet anders.

   Koop je dan een losse telefoon en gebruik je dan een sim only abo? Of is het een abo met telefoon? Dat laatste is namelijk geen sim only :-)

   Verwijderen
 6. Omdat wij in het grensgebied wonen, valt het netwerk vaak uit. Een kleine 3 maanden geleden hebben wij samen met de provider gezocht naar oplossingen omdat automatisch gekozen wordt voor het duits netwerk en dit een stuk duurder uitvalt. Wij mochten kostenloos overstappen naar een andere providers. Ziggo. Daar heb ik een familie abonnement afgesloten zodat wij veel mb's hebben.
  De kids en ik hebben allemaal een eigen telefoon want ik vind op afbetaling kopen met een abonnement ook lenen. Zoonlief heeft afgelopen maand de iphone 6 gekocht van zijn spaargeld. Dochter een samsung 5s mini en ik ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Ik dacht altijd dat je de provider ook handmatig kunt instellen, zodat niet automatisch een buitenlandse provider wordt geselecteerd. Nadeel is dan natuurlijk wel dat je helemaal geen gebruik kunt maken van het netwerk. Blijkbaar is dit dus een betere oplossing. Fijn dat je kon overstappen en tegelijkertijd een gunstiger abonnement kon uitkiezen.

   Je hebt wat dat betreft gelijk: een telefoon bij een abonnement 'gratis' krijgen is feitelijk gewoon lenen. De manier zoals jullie dat hebben opgelost is prima. En zo leren jouw kinderen de waarde van zo'n telefoon goed inschatten. En zijn ze er wellicht ook voorzichtiger mee.

   Verwijderen
 7. Ik heb een Samsung Galaxy SIII. Hij doet het gelukkig nog. Sim only abbonement, kost 15€ per maand. Mocht de telefoon ooit echt overleden, koop ik een losse smart phone en stop mijn sim card erin. Ik koop dan weer een model dat een paar jaar oud is. -M

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. M, leuk dat je reageert! Ik denk dat dat de meest voordelige manier is en blijft als je gebruik wilt maken van een smartphone. Ons bevalt het ook prima.

   Verwijderen
 8. Al jaren koop ik mijn toestellen los. Ik geef wel de voorkeur aan de luxe en gebruiksgemak van Apple, maar om de kosten te drukken verleng ik de levensduur door tussentijds een nieuwe batterij aan te schaffen. Mijn vorige Iphone 4S heeft het bijna 3,5 jaar uitgehouden. Totale kosten telefoon en batterij €640,-

  Sim only met gemiddelde belbundel en lage data bundel. Thuis en op het werk via wifi. Provider Symio is niet de goedkoopste, maar voor mij wel de beste keus omdat ik voor een laag bedrag van het KPN netwerk gebruik wil maken. Het bereik van de andere 2 netwerken Vodafone en Tele 2 vallen hier in huis te vaak weg.

  Voordeel van mijn sim only is per maand kunnen wisselen van bundel en dat deze per maand opzegbaar is. Ik wil niet aan een duur abonnement vast zitten wanneer ik onverwachts werkloos zou kunnen raken (dezelfde argumenten als de Private lease auto vorige maand)

  Chris

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Chris, leuk dat je weer reageert!

   Ik denk dat dat de meest voordelige manier is en blijft als je gebruik wilt maken van een smartphone. Ons bevalt het ook prima. En je zit inderdaad niet vast aan een duur abonnement.

   Simyo is inderdaad niet de goedkoopste, maar ook wij hebben bewust voor KPN gekozen, ook al wonen wij in een middelgrote stad. De kwaliteit en betrouwbaarheid van het netwerk is erg belangrijk; in het buitengebied liet T-Mobile ons zo vaak in de steek (al wel weer wat jaren geleden trouwens).

   Verwijderen
 9. Mijn abonnement is bijna verlopen en kan weer een nieuw toestel aanschaffen. Ik ben er alleen nog niet helemaal over uit. Ik gebruik mijn databundel flink. Bellen nauwelijks maar Internet er flink wat mb doorheen. Nu heb ik onbeperkt Internet. Als ik 2gb heb verbruikt wordt hij alleen langzamer. Mijn abonnement kost nu 47 euro. Een hoop geld maar gebruik mijn telefoon intensief.

  Ik ga mij daar deze maand maar eens in verdiepen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Samantha, leuk dat je reageert! Volgens mij is dat steeds meer een trend aan het worden: veel datagebruik en weinig bellen. Op zich ook niet zo gek, want tegenwoordig kun je bijna alles via de smartphone afhandelen.

   Ik hoorde een deskundige zeggen dat je de belminuten er gratis bij krijgt :-)

   Succes met de keuze!

   Verwijderen
 10. Ik koop het toestel los en heb een sim only abonnement van (op het moment van afsluiten) Hi (nu kpn) voor 15,- per maand. Ik heb een iphone 4s van nu ruim 3 jaar oud. Ik doe wel veel via mijn telefoon, mailen, betalen etc etc. Eigenlijk alles behalve bellen :-)
  Ik ben wel een apple fan en zit nu te twijfelen of ik de verwachte iphone se zal gaan aanschaffen.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert, Ingrid! Dat is een schappelijk bedrag, waarbij je dan ook nog belt via het KPN-netwerk. Dat bevalt ons erg goed qua stabiliteit en dekking.

   Hahaha... herkenbaar, steeds meer acties gaan via de smartphone :-) En bellen doe ik ook weinig. En daar was hij toch ooit voor bedoeld ;-)

   Succes met jouw keuze!

   Verwijderen
 11. Wij hebben ook simyo pre-paid en bellen bijna nooit meer, maar gebruiken het steeds meer om de mail te checken en om te appen op stekken waar het gratis is. We hebben nog wel een vaste lijn in het pakket zitten voor het gratis bellen naar 06 (spelen quitte).

  Wat ik onlangs in de consumentengids las is dat internet straks veel meer via de TV gaat lopen.
  Bellen, internetten, mailen, skypen, tv en films kijken alles met dat vierkante (ovale) kastje is al mogelijk, maar dat levert de providers momenteel nog niet voldoende op.

  Ergens ligt een balans, maar waar en wanneer?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is dat het algehele beeld: meer datagebruik en maar weinig bellen/sms-en.

   Zelfs internetten via smart-tv's schijnt al weer ouderwets te zijn vanwege het ongebruikt vriendelijke karakter van de invoer van tekst en navigatie. Ik ben wel eens benieuwd hoe het er over 10 jaar voor staat...

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews