donderdag 29 december 2016

Onze jaardoelen 2016: het resultaat!

Het jaar 2016 loopt al weer bijna ten einde. Hoog tijd om terug te blikken op de jaardoelen die wij onszelf een jaar geleden hebben gesteld voor dit jaar.

Initiële doelen 2016:

De jaardoelstellingen voor 2016 bleken wat minder ambitieus dan van te voren gedacht. Of wij zijn te fanatiek. Het is net hoe je het bekijkt :-)

In de loop van september van dit jaar waren bijna alle doelen - met uitzondering van het aflosdoel - al bereikt. Dat bracht ons in financieel dubio. Slaan wij niet door in besparen om onze doelen te behalen? Zoals in dit blog te lezen valt hebben wij onszelf herpakt en een aantal aanvullende doelen gesteld.

Deze aanvullende doelstellingen voor 2016 zijn inmiddels ook allemaal behaald:

 • onverminderd maandelijks maximaal extra blijven aflossen op onze hypotheek (resterend: € 4.750.46)
 • Alleen de meubels kopen voor de kamer van M. (€ 250,00). 
 • M. met haar zus, zwager en kids weer mee laten gaan op wintersport (€ 600,00).
 • de buffer minimaal op € 6.000,00 willen houden

Toelichting op aanvullende doelen 2016:

Voor wat betreft de extra aflossing op de hypotheek hebben wij ons doel zelfs ver overschreden. Wij losten op eigen kracht de maximale 10% boetevrij af. Door een grote extra aflossing op onze hypotheek door het aangaan van een familiebanklening kwam het totaal afgeloste bedrag uit op ruim € 16.000,00. Omdat wij niet meer boetevrij mogen aflossen dit jaar, zal het resterende deel van de familiebanklening (€ 3.000,00) op 1 februari 2017 worden afgelost.

De wintersportvakantie is inmiddels betaald; dit bedrag is iets hoger uitgekomen (€ 850,00) dan gepland, omdat M. een nieuwe skibril en helm nodig had. Ook heeft hij voor zijn verjaardag van mijn schoonzus en zwager een skiles cadeau gehad. Hij was zo enthousiast en gedreven dat wij besloten hebben een pakket aan te schaffen van zes lessen. Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel hij zich de materie eigen maakt. De skileraar gaf aan dat hij dit nog niet vaak gezien had. Talent of niet, van ons heeft hij dat zeker niet :-)
De rest van de materialen zijn gehuurd. Zondag a.s. vertrekt hij samen met het gezin van mijn schoonzus naar Oostenrijk. Spannend, maar wij gunnen het hem zo! Hij gaat mooie herinneringen maken. 

De buffer komt naar verwachting uit op iets meer dan € 6.000,00. Dat had hoger kunnen zijn, als wij de extra kosten voor de skilessen niet voor onze rekening hadden genomen. Ook zijn er nog een tweetal extra investeringen gedaan in crowdfunding. In totaal hebben wij dit jaar € 1.500,00 geïnvesteerd. 
Ten slotte hebben wij besloten - omdat successen ook gevierd moeten worden (wij zijn er gewoon heel erg aan toe) - om deze week, als M. logeert, samen een dagje en nachtje weg te gaan. Even heerlijk ontspannen en ons onderdompelen in luxe.

Als je het zo bekijkt, mogen wij trots zijn op het behaalde resultaat!

Begin volgende week kijk ik vooruit, naar de jaardoelen voor 2017. Wie ons het afgelopen jaar gevolgd heeft, weet dat wij het aankomende jaar geen grootschalige projecten op de planning hebben staan. Juist omdat plannen (steeds) kunnen veranderen zullen wij er voor kiezen bovenaan ons wensenlijstje te beginnen en pas na realisatie van het eerste doel het volgende doel op te pakken. 

Hoe staat het met jullie doelen voor dit jaar? Heb je ze allemaal kunnen afstrepen, of zijn er ook een paar blijven liggen, en zo ja, waarom?

8 opmerkingen:

 1. Jullie mogen zeker trots zijn op het behaalde resultaat. Over het behalen van onze doelen volgt snel ook een blog....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! En dat zijn wij ook! IK heb je blog gelezen. Wat dat betreft zijn jullie ook erg goed bezig. Keep the good work going this year :-)

   Verwijderen
 2. Mooi resultaat en ook een sociaal doel. Er komen in de loop van het jaar altijd nog problemen die geld kosten.

  Geniet er van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Genieten doen wij zeker!

   Ook al stel je jezelf doelen, er zijn altijd onverwachte zaken die om de hoek komen kijken. En dat zal dit jaar echt niet anders worden.

   Verwijderen
 3. Gefeliciteerd met het ruimschoots behalen van jullie doelen! Mijn doelen worden meer grenzen stellen op werk en 55% van mijn inkomen beleggen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Dat zijn ook belangrijke doelen, om een juiste balans te vinden tussen werk en privé. Misschien is het stellen grenzen nog wel belangrijker, zodat het je lucht geeft om ook andere doelen te kunnen stellen en bereiken. Succes!

   Verwijderen
 4. Super hoor. En onze dochter gaat dit jaar ook voor het tweede jaar op ski vakantie. Zij gaat met school. Vorig jaar helaas gevallen, maar ze gaat er dit jaar voor.
  Onze doelen hebben wij allemaal kunnen afstrepen en nog veel meer. Op naar 2017. Ik wens je een gezond en gelukkig 2017.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! :-) Wat leuk voor jouw dochter dat zij met school gaat skiën! Ik had daar, eerlijk gezegd, nog nooit van gehoord.
   Wat goed dat zij, ondanks een val, dit jaar er 'gewoon' weer voor gaat. Dat is overigens wel de beste remedie; anders gaat zij nooit meer.

   Fijn dat jullie je doelen ook gehaald hebben. Dat geeft voldoening. Op naar een nieuw jaar, met weer nieuwe kansen!

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews