woensdag 30 maart 2016

Hoe staat het met onze doelen voor 2016?

Eind vorig jaar stelden wij een aantal doelen op, die wij dit jaar willen realiseren. Nu het eerste kwartaal al weer bijna achter ons ligt, maken wij de balans op. Welke doelen zijn al gerealiseerd? En welke doelen nog niet? Liggen wij op schema?


Doelen 2016


Extra aflossen op aflossingsvrije hypotheek: € 10.500,00

Hiermee liggen wij goed op schema. Op 1 januari losten wij € 50,00 af. Dit bedrag konden wij nog in 2015 boetevrij aflossen. De valutadatum is echter 1 januari 2016, waardoor wij deze extra aflossing mee tellen in dit jaar.
Hoewel wij eind januari de eerste maandelijkse extra aflossing van (€ 10.500,00 / 12 =) € 875,00 overboekten, kregen wij het in februari toch weer op onze heupen :-) De buffer bereikte al eerder het minimale niveau van € 10.000,00. Dit geld staat daar maar, tegen een steeds lager wordende rentevergoeding. Wij vroegen ons dan ook hardop af of het niet, net als vorig jaar, verstandig was om drie maandelijkse extra aflossingen uit de buffer voor te schieten. Dit scheelt ook weer een klein beetje te betalen rente. 
Lees het blog dat wij er over schreven hier terug. 
Uiteindelijk werd er op 1 maart jl. € 3.074,54 vanuit de buffer extra aflost. Tot aankomende mei zuiveren wij de buffer weer netjes aan.

Tot op heden hebben wij € 3.999,54 extra af op onze aflossingsvrije hypotheek. Resteert er nog € 6.500,45. In de acht resterende termijnen (mei tot en met december 2016) moeten wij maandelijks nog € 812,55 aflossen. Dit gaat, bij gelijkblijvende omstandigheden, zeker lukken!

Kunststof kozijnen achtergevel:  9.500,00
Vorig jaar hebben wij de vurenhouten kozijnen van onze voor- en zijgevel vervangen door kunststofkozijnen. 
Afgelopen maandag brachten wij een bezoek aan de kozijnenboer, een dorp verderop, om te overleggen over de mogelijke indeling van onze achtergevel. Hierover waren wij het nog steeds niet eens. Wij twijfelden tussen twee varianten. Met de tekensoftware van tegenwoordig kun je een realistisch beeld krijgen van de mogelijkheden en met name hoe het er uit komt te zien. Wij waren vrij snel overtuigd: het wordt de - weliswaar duurdere - variant met de twee openslaande tuindeuren. 
De vorig jaar ontvangen offerte - met de nu gekozen duurdere variant - lag op ruim  10.500,00. Daarbij wilden wij ook nog graag een ander type glas, dat beter isoleert en ook beter inbraakwerend is. Daarmee zou de totaalprijs op bijna  11.000,00 uitkomen. Dit is niet in lijn met het vooraf gestelde budget. Dat werd dus een potje onderhandelen :-)

Uiteindelijk tekenden wij de offerte voor de gewenste duurdere variant met het eveneens gewenste duurdere glas en horren voor de kiep/kantelramen voor het bedrag dat gelijk is aan ons budget! Daarbij spraken wij af dat wij de laatste termijn uiterlijk eind 2016 pas hoeven te betalen.

De kozijnen worden over een week ingemeten en naar verwachting eind mei geplaatst. Dit doel kunnen wij dan ook weer doorstrepen.

Sauzen voorgevel:   1.000,00
Dit doel staat nog steeds op de planning voor het voorjaar. 

Boxspring:   3.000,00 (vervangen door: plaatsen nieuwe schutting)
Zoals dat gaat met doelen, kunnen deze in de loop van de tijd veranderen. Niet omdat wij van gedachte zijn veranderd, maar omdat wij andere prioriteiten moeten stellen. De schutting - vervanging hiervan stond voor 2017 op de planning - is in slechtere staat dan verwacht. De schuttingdelen zijn rot en de poort is er van de week ook al uitgevallen. Deze hebben wij provisorisch weer gemaakt. 
De tuinman, die vorig jaar onze voortuin opnieuw heeft bestraat, hebben wij uitgenodigd voor advies en een offerte. Het vervangen van de schutting en poort met hardhouten panelen komt uit op zo'n  1.600,00. 
Wij hebben er nu dan ook voor gekozen de schutting dit jaar te laten vervangen. Dit houdt in dat het nieuwe bed moet wachten tot volgend jaar. 
Toch een doel bereikt, zij het een jaar eerder :-)

Nieuwe halkast:   500,00
Dit doel werd eind januari al gerealiseerd, zonder dat wij daarvoor het gebudgetteerde bedrag hoefden uit te geven. Dat is altijd fijn :-) 
Wil je weten hoe wij dit hebben opgelost? Klik dan hier.

Koperen huwelijk:   2.500,00
Dit doel is nog niet gerealiseerd. Door persoonlijke omstandigheden hebben wij de high tea, met familie en naaste vrienden, vooruitgeschoven naar begin september. Dan zijn wij 13 jaar getrouwd. En ach, ook een mooi moment toch? :-)
De vakantie naar de 'gegarandeerde'  zon is nog niet geboekt. Dit heeft alles te maken met het herstel van Y. Hoewel hij hersteld is, houden wij gezien de ervaringen in de afgelopen anderhalf jaar nog een slag om de arm. Wij willen pas de vakantie boeken als wij er zeker van zijn dat er geen recidive plaatsvindt. Wij verwachten dan ook wij deze vakantie zo rond mei of juni kunnen boeken.

Diverse sauswerkzaamheden binnen:  € 0,00
Dit staat ook nog op het to do-lijstje. Nu het weer wat beter wordt in het voorjaar, zullen wij deze werkzaamheden binnen de komende twee maanden uitvoeren.

Van de zeven doelen hebben wij er nu drie helemaal af kunnen strepen. Eén doel (extra aflossen aflossingsvrije hypotheek) loopt gewoon netjes door. Wat ons betreft een tussenstand om blij van te worden! :-)

Hoe staat het met jullie doelen? Welke doelen hebben jullie al gehaald en welke nog niet?

14 opmerkingen:

 1. Dat ziet er hartstikke goed uit! Ik heb zelf inmiddels de 7,5 km gelopen, ongeveer 1/7 afgelost van mijn hypotheekdoel, de autolening vervroegd afgelost en ik ben nu dus weer aan het sparen om mijn buffer aan te vullen. De hypotheekaflossingen heb ik even uitgesteld tot het tweede halfjaar van 2016, omdat ik eigenlijk hoop voor die tijd het huis verkocht te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel :-) Jij bent ook al lekker op weg met jouw doelen! Goed hoor! Ik kan mij voorstellen dat je de extra aflossingen uitstelt tot het tweede halfjaar. Het zou fijn als je jouw huis voor de zomer kunt verkopen. Blijf positief, het mooie weer komt er aan (en hopelijk krijgen kopers dan ook een zonnig humeur) :-)

   Verwijderen
 2. Dat ziet er allemaal goed uit hoor. Ik moest wel even lachen. Je schrijft, het doel is 10.500 aflossen in 2016.
  In januari hebben wij 50 euro afgelost. Dat is een behoorlijk contrast. Toen ik verder las begreep ik waarom die genoteerd staat in januari.

  Ons doel is een cruise dit jaar. Het geld hebben wij bij elkaar. Ik was aan het sparen voor het zakgeld. Dat heb ik enorm hoog gezet omdat wij toch overal afhankelijk zijn van openbaar vervoer. Wat overblijft gaat naar de aflossing.
  Ik wil op een deel dit jaar toch de 6000 euro extra aflossen. Of ik dit allemaal haal weet ik niet. Zoonlief heeft rijlessen en dure reiskosten vanaf september (ruim 400 euro). Ook beginnen nu de studiekosten. Dit betalen wij allemaal van het maandelijkse inkomen.
  Om over 14 jaar een hypotheekvrij huis te hebben moeten wij nog 48740 aflossen. Dat gaan we halen bij leven en welzijn. Gemiddeld 3.500 per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik dat nu zo terug lees, snap ik waarom wij je aan het lachen hebben gekregen. Ook dat is een mooi doel op zich :-)

   Wat een heerlijk vooruitzicht zeg, het maken van een cruise. Waar gaan jullie heen?

   Het is altijd weer een kwestie van keuzes maken. Wat goed dat je, naast de reis ook nog ruimte kan vrijmaken voor andere doelen, zoals aflossing van de hypotheek en de financiële ondersteuning van jullie zoon! Moet je eens na gaan hoe het er over 14 jaar uit ziet, als jullie hypotheekvrij zijn :-)

   Verwijderen
 3. en jullie zijn ook al mooi op weg natuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede vraag. Geen idee hoe we staan met onze doelen eigenlijk ;)
  Oja, we hebben de buffer weer aangevuld tot het minimale niveau.
  Daarbij wilden we minimaal 3000 Euro aflossen, en daar hebben we al 1000 van afgelost. Eerder dan verwacht, dus het gaat heel goed. Mogelijk kunnen we zelfs nog meer aflossen, als we geen tegenvallers krijgen. Dat zou geweldig zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahaha... volgens mij weet jij dat maar al te goed ;-)

   Wat geeft dat een boost hè, als je voor op schema ligt en er wellicht nog meer in het vat zit. Heerlijk, en geniet er vooral van! :-)

   Verwijderen
 5. De extra aflossingen gaan lekker, er is 1 april al 40% van de geplande jaaraflossing afgelost. We eten gezonder, lekkerder en bovendien goedkoper. Het gasverbruik daalt, elektraverbruik ligt op schema, het aantal TV-uren daalt en het aantal gelezen boeken stijgt gestaag ;-) Verder stijgt het aantal bezoekers op de blog ook dus dat is ook wel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jullie gaan als een speer, als ik jullie blog zo volg, met de aflossing van de studieschuld. Goed dat de andere doelen daarmee in lijn liggen. Mijn complimenten hoor! En om de bezoekersaantallen te verhogen doen wij ook een duit in het zakje: ik heb je toegevoegd aan de blogs die wij lezen ;-)

   Verwijderen
  2. Dank daarvoor, ik zag al wat doorkomen. Zal even teruglinken van de week.

   Verwijderen
 6. Drie doelen afstrepen is toch al keurig! Ik had geen doelen gesteld. Wel blijf ik mijn spaarrekening spekken.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker! Wij zijn er ook zeker blij mee! Het spekken van de spaarrekening lijkt mij al een doel op zich :-)

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews