dinsdag 29 maart 2016

Budgetkeuze: vakantie

Deze week staat in de schijnwerpers: vakantie

Al eerder besteedden wij in het kader van het wekelijkse thema 'Budgetkeuze' aandacht aan uitstapjes. Maar hoe zit dat met de vakanties?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: in tegenstelling tot de uitstapjes reserveren wij hier maandelijks geen bedrag voor. Wij betalen de vakantie(s) van ons vakantiegeld dat wij beiden in mei van elk jaar ontvangen. Dat is (ruim) voldoende om alle kosten van onze kampeervakantie te kunnen betalen. Het gedeelte dat wij overhouden, gaat naar de spaarrekening.

De camping werd in de afgelopen jaren al in december of januari geboekt. De aanbetaling van het 'stageld' schieten wij dan voor van de spaarrekening. De resterende kosten, zoals de reiskosten en het verblijf ter plaatse, betalen wij dan van het vakantiegeld. 

Dit jaar zijn wij van plan om - in het kader van ons 12.5-jarig huwelijk - met het vliegtuig naar de zon te gaan. Zie voor meer informatie onze doelen.
De vakantie naar de 'gegarandeerde'  zon is nog niet geboekt. Dit heeft alles te maken met het herstel van Y. Hoewel hij hersteld is, houden wij gezien de ervaringen in de afgelopen anderhalf jaar nog een slag om de arm. Wij willen pas de vakantie boeken als wij er zeker van zijn dat er geen recidive plaatsvindt. Wij verwachten dan ook wij deze vakantie zo rond mei of juni kunnen boeken.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat wij ons alvast verlekkeren aan al die zonovergoten locaties met prachtige zwembaden. Wat ons daarbij opvalt is de prijzen die daarvoor worden gevraagd in het hoogseizoen. Bedragen vanaf  € 2.500,00 voor twee weken naar de zon met zijn drieën zijn niet uitzonderlijk.
Hoewel algemeen bekend is dat de prijzen in het hoogseizoen aan de maat zijn, is het toch even slikken. Dan gaan wij normaal gesproken toch wel iets goedkoper op vakantie :-) Wij kunnen ons voorstellen dat - als je jaarlijks zo op vakantie gaat - je er wel maandelijks voor moet sparen.

Hoe doen jullie dat? Sparen jullie maandelijks een bedrag voor de vakantie(s)? Of gebruiken jullie hiervoor je spaargeld en/of vakantiegeld?

Tot slot: welk onderwerp zouden jullie graag besproken zien, als onderdeel van het wekelijkse thema 'budgetkeuze'?

21 opmerkingen:

 1. Je hebt gelijk het loopt hard op als je met het vliegtuig naar de zon wilt. Al kun je dit wel enigszins beperken door vroeg te boeken want dan zijn de goedkopere locaties nog vrij. Zo gaan wij twee weken naar een fijn appartement in Chania Kreta voor EUR 2300 incl alles (vier personen). Vorig jaar waren we EUR 2400 kwijt. Zonder eten en drinken ter plaatse.
  Man krijgt voldoende vakantiegeld voor de betaling van de vakantie en een groot deel van het leefgeld (ik reken eur 100 per dag,koken doe ik niet, vaak ook niet mogelijk en EUR 200 voor uitjes ter plaatse). Ik leg elke maand EUR 50 weg om het budget aan te vullen. Mijn vakantiegeld sparen we.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Dat klinkt als een lekker vooruitzicht zeg! Dus als ik het goed begrijp zijn de totale kosten voor de vakantie een kleine 4.000,00 euro? Dat strookt wel met wat ik tegen kom. Bedragen vanaf zo'n 1.000 euro per persoon...

   Vroeg boeken zit er dit jaar voor ons niet in, omdat wij even willen afwachten hoe het met Y. gaat de komende periode.

   Verwijderen
 2. 2500,- is inderdaad een groot bedrag voor een week vakantie. Ik kan me voorstellen dat je even moet slikken.

  Wij gaan eigenlijk nooit op vakantie, en doen alleen leuke uitjes vanuit huis.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het ook, en dat maakt het juist ook dat ik even moet slikken. En mij steeds meer begin af te vragen of wij dit wel moeten doen :-) Aan de andere kant moeten wij het onszelf, gezien de besparingen tot op heden, ook kunnen gunnen. Maar als je eenmaal bewuster bent, is zo'n uitgave toch groot.

   Wat voor uitstapjes doen jullie zoal, vanuit huis?

   Verwijderen
 3. Dat zijn behoorlijke bedragen. Wij sparen niet apart voor onze kampeervakaties. Het enige wat wij doen is dat we niet sparen in maand dat we op zomervakantie gaan. En dan kan alles gewoon vanaf de betaalrekening..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vinden wij ook :-) Dat is ook fijn zeg, dat je door een maand niet te sparen de vakantie van de betaalrekening kunt betalen. Houd je je vakantiegeld over :-) Gaan jullie dan dichtbij huis kamperen of in het buitenland?

   Verwijderen
 4. Afgelopen jaar ben ik begonnen met elke maand geld apart te zetten voor de vakantie. Puur psychisch hoor, maar zo weet ik precies wat ik heb en wat ik kan boeken. Mijn vakantiegeld gaat naar de spaarrekening, of een deel ervan als zakgeld mee op vakantie! En wij vliegen ieder jaar....

  Gr. boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat het door op deze manier te doen het te betalen bedrag niet meer zo als een verrassing komt. Je hebt het bedrag dan immers al voor een groot deel bij elkaar gespaard. Zo zie je maar weer dat ieder daar zijn eigen weg in vindt :-)

   Verwijderen
 5. Ik spaar er niet maandelijks voor maar zorg dat het geld op de spaarrekening staat. Zodra de jaardoelen bereikt zijn gaat pas het andere van start, zoals aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een mooie tactiek. Eerst de jaardoelen halen. Is het een bewuste keuze om aflossen niet als jaardoel te zien?

   Verwijderen
 6. Wij (4 personen) gaan om en om op vakantie. Het ene jaar vliegen naar een zonnige bestemming. Het andere jaar goedkoop op vakantie in Nederland, Belgie of Duitsland. Elk jaar vliegen met zijn vieren in het hoog seizoen is enorm duur. Dit jaar hebben de kinderen twee weken mei vakantie dus gaan we dan lekker naar het zonnetje. Nog steeds duur maar scheelde aanzienlijk met de prijzen in de zomervakantie.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert, Ingrid! Op deze manier middel je de kosten een beetje uit. We kunnen er ook voor kiezen om in de herfstvakantie weg te gaan. Ik zal eens kijken hoeveel dat scheelt :-)

   Verwijderen
 7. Ik schud dat bedrag gewoon uit de losse mouw. Ik heb namelijk mijn vakantiekeuze aan mijnn inkomen afgemeten.
  Komend jaar wordt duur, dat weet ik nu al. Komende winter heb ik dan weliswaar een voordelige vakantie, maar ik neem daarvoor 1 maand onbetaald WW-verlof op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt mooi! Maar even praktisch: houd je dan een percentage aan van jouw inkomen? Of doe je dit anders?

   Verwijderen
 8. Wij hebben ook nog niet geboekt, omdat X momenteel enorm op ziet om te gaan vliegen i.v.m. al die aanslagen de laatste tijd.

  Na vele heftige en non verbale discussies hebben we na goed overleg toch maar besloten om een zonnige reis te boeken in de meivakantie. Wel een plaats uitgezocht waarvan we denken dat het daar betrouwbaar is? Hoe dan ook we moeten wel door 2 luchthavens, spannend blijft het.

  In het hoogseizoen naar de hete zon vinden wij te warm, dan blijven we liever lekker thuis en gaan we hier naar het strand.

  De vakanties schieten wij altijd voor uit de reservepot en die wordt dan weer bijgevuld zodra het vakantiegeld binnen is, restant gaat de spaarrekening op.

  Onze CV ketel ging laatst op code 6, het gasblok begaf het na 16 jr. We hebben overwogen om een nieuwe ketel aan te schaffen, uiteindelijk uit zuinigheid toch maar besloten om er een nieuw gasblok van 200 euro in te laten zetten. Is dat een verstandige budgetkeus geweest?

  Veel sterkte met Y

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw eerlijke en uitgebreide reactie!

   Ik kan mij best voorstellen dat er bij vakantiegangers die normaliter met het vliegtuig naar de zon gaan discussie ontstaat. Hoewel wij ons niet willen laten leiden door angst als gevolg van terreur, kun je je aan de andere kant ook afvragen waarom je het risico wilt lopen. Een vakantie dichterbij huis, bijvoorbeeld op de camping in Nederland, is hoe je het wendt of keert relatief een stuk veiliger. Het heeft ons in ieder geval wel aan het denken gezet. Wat kun je, naast niet gaan, wel doen? Juist, een bestemming uitzoeken die minder risicovol lijkt. Het is ook niet voor niets dat specifieke landen momenteel massaal gemeden worden.

   Voor wat betreft de vervanging van de cv is het altijd maar de vraag wat verstandig is. Als er nu geregeld onderhoud en vervanging van materiaal nodig is, dan kun je je afvragen of het niet beter is een nieuwere, zuinigere cv-ketel te kopen. Maar dat hangt natuurlijk ook af van het beschikbare budget.

   Verwijderen
 9. Wat ik 'mis' in dit artikel is hoeveel budget jullie normaal hebben voor vakantie ;)
  Wij gebruiken ons vakantiegeld voor de vakantie, en meestal iets minder. Wij houden van goedkope vakanties. Dus meestal komt het erop neer dat we ongeveer 1000 Euro reserveren (in ons hoofd) voor de vakantie en voor 1 weekendje weg per jaar. Die laatste is rond de 200 Euro, dus dan blijft er nog 800 Euro over voor de grote vakantie.
  We sparen het niet op per maand, maar betalen het van het vakantiegeld. Of als we het eerder moeten betalen van de betaalrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een terechte vraag :-) Het budget voor onze vakantie varieert nogal. Vorig jaar huurden wij, gezien het herstel van Y, een safaritent voor twee weken. Kosten zo'n 1750 euro. Met benzinekosten, tol, boodschappen (wij kookten dan wel zelf) en uitstapjes zaten wij al snel op 2200 a 2300 euro. Duur dus :-)

   Het jaar er voor hebben wij in Nederland gekampeerd. Voor een maand stageld waren wij net iets meer dan 500 euro kwijt. De boodschappen, die even duur zijn als thuis, reken ik dan niet mee. Als ik dat wel doe, en de uitjes er bij op tel, dan blijven wij ruim onder de 1000 euro.

   De jaren daar weer voor gingen wij vaak kamperen op een uur of vijf tot zeven rijden. Meestal was het stageld voor drie weken zo'n 750 euro. Met reiskosten, boodschappen en uitjes kwamen wij dan uit op ongeveer 1250 - 1500 euro.

   Jullie vakantiebudget is een mooi bedrag, waarvan je zelfs twee keer kunt genieten. Jullie gaan denk ik nog wel buiten het hoogseizoen?

   Verwijderen
 10. Kampeervakanties hoeven inderdaad niet duur te zijn als je niet ook nog bijvoorbeeld iedere dag uit eten gaat.
  Ik vind het overigens wel leuk om bijvoorbeeld oude kastelen te bezoeken tijdens vakanties, dat maakt het wel wat duurder. Maar dat compenseren we dan wel weer met af en toe een dagje geen camping maar "gewoon ergens de camper neerzetten", wat prima kan en in veel landen helemaal niet illegaal zijn.

  Ik snap dat je dan een vliegreis duur vindt. Maar aan de andere kant kun je jezelf misschien met terugwerkende kracht rijk rekenen om te bedenken dat je al zo veel bespaard hebt? 't Is maar net hoe je het berekent, toch? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ben ik helemaal met jou eens, althans als je niet naar de toeristische gebieden gaat. Juist op de camping vind ik (Y.) het heerlijk om 's avonds op een gasbrandertje te kokkerellen. Biertje of wijntje er bij :-) Zo af en toe halen wij een keer een pizza of patat voor bij de groente. Zo af en toe gaan wij uit eten. Dat drukt de kosten zeker! Maar er moet ook ruimte zijn om de omgeving te bekijken. Wat dat betreft hebben wij dezelfde smaak ;-)

   Met jouw laatste opmerking heb je zeker een punt. Wij vergeten vaak dat wij al zoveel hebben bespaard cq. extra hebben afgelost dat wij het er ook wel een keer van mogen nemen. Die gedachte rechtvaardigt het in ieder geval. Het is inderdaad maar net hoe je het bekijkt :-)

   Verwijderen
 11. Als u een keer een uitstapje maakt in de buurt van Breda kom naar ons. Hotel de Klok een mooi en betaalbaar hotel in het centrum van Breda.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews