donderdag 2 februari 2017

Nieuwe uitdaging!

Bijna een jaar geleden schreef ik een blog waarin ik mij afvroeg of ik mijzelf wel genoeg ontwikkel. In deze blog stond ik uitvoerig stil bij mijn persoonlijke achtergrond, gevolgde opleidingen en certificeringen en het pad dat ik de afgelopen bijna 20 jaar op werkgebied heb gelopen. Ik vroeg mij hardop af wat het volgen van een HBO-opleiding - naast mijn werk - mij brengt voor de toekomst. Het betreffende blog lees je hier nog eens rustig terug.

Eind mei schreef ik een vervolg op deze blog. Het volgen van zowel soft skill cursussen en het behalen van hard skill certificeringen, om bij te blijven op zakelijk vlak, vind ik erg belangrijk. Tegenwoordig wordt daarvoor ook wel vaak de term 'een leven lang leren' gebruikt. Dat geldt niet alleen op zakelijk, maar zeker ook op het privévlak. Zo had ik nooit gedacht dat ik duiken zo leuk zou vinden. Inmiddels ben ik drie brevetten verder en is het een serieuze hobby geworden, waarin ik veel rust en ontspanning vind.

Een jaar geleden heb ik - na een workshop leren masseren - een opleiding tot klassiek masseur gevolgd. In mei slaagde ik voor mijn examen.
Ik liep met het idee rond om mij hierin verder te verdiepen door een allround opleiding of in ieder geval een aantal specialisaties te gaan doen. Wel met de gedachte om hier op termijn - naast mijn werk - iets mee te gaan doen. Die wens is er nog steeds, maar de praktijk is weerbarstiger. Het is een vrij beroep en het aanbod is groot. Je moet je kunnen onderscheiden. Daar heb ik wel ideeën over, maar dan nog zal het geen vetpot worden. Deze werkzaamheden zal mijn huidige baan zeker niet kunnen vervangen, als je het vanuit financieel perspectief bekijkt. Dat hoeft ook niet. Tot de ideeën wat concreter zijn geworden, blijf ik vooral veel oefenen in de privésfeer. Modellen genoeg :-)
Wat ook mee speelt is een andere nieuwe ontwikkeling.

Nieuwe uitdaging

Inmiddels werk ik al weer ruim 15 jaar in de ICT als software tester, waarvan de laatste 7 jaar op senior niveau. Een fascinerend, uitdagend en vooral leuk beroep. Maar wel een beroep dat steeds meer de technische kant op gaat (automatiseren van testen). Hiervoor is in toenemende mate kennis van programmeertalen nodig. Hoewel ik zeker de toegevoegde waarde hiervan zie, heb ik gemerkt dat dit niet de weg is die ik wil in slaan richting de toekomst. Het geeft mij te weinig energie.

Dat roept de vraag op waar ik over vijf tot tien jaar (en verder) zou willen staan. Al langer speel ik met de gedachte, naast mijn persoonlijke bovengenoemde ontwikkeling, om mij meer te richten op informatie-analyse en het ontwerpen van oplossingen, zodat klantwensen in het applicatielandschap van mijn werkgever en haar klanten geïmplementeerd kunnen worden. Feitelijk heb ik een groot deel van deze kennis ook nodig binnen mijn huidige vakgebied.

Toen er in het najaar in mijn team één van de twee collega's vertrok, die zich hiermee primair mee bezighouden, ben ik het gesprek aangegaan met mijn manager en het team. Over de voor deze functie gevraagde competenties beschik ik en heb daarnaast veel inhoudelijke kennis van de systemen. Het team was ronduit enthousiast. En mijn manager ook!

De vervolggesprekken met mijn manager over de overstap naar deze nieuwe functie van applicatie consultant verliepen erg positief. Inmiddels heb ik een voorstel voor een ontwikkelplan gemaakt, waarbij deze week de laatste puntjes op de spreekwoordelijke ´i´worden gezet, zodat het management goedkeuring kan geven. Ik verwacht hier overigens geen problemen.

Concreet houdt dit in dat ik de komende maanden twee opleidingen en in het najaar twee aanvullende modules mag volgen. Volgend jaar rond ik de resterende modules af. De kosten worden gedragen door mijn werkgever, zij het dat ik een studieovereenkomst moet tekenen. De dagen dat ik afwezig ben verdelen wij onderling; ik zal dus wel een aantal extra vakantiedagen moeten opnemen. Maar dat staat in schril contrast met de investering die de werkgever doet. Een goede deal dus :-)

Parallel is de vervanging van mijn functie in gang gezet, en hiervoor is inmiddels iemand aangenomen, zodat ik de werkzaamheden - die vanuit de nieuwe functie verwacht worden - kan gaan oppakken (feitelijk doe ik dat nu al 80% van mijn tijd, dat terzijde).
Na het afronden van de eerste twee opleidingen wordt ook de formele overstap naar de nieuwe functie gerealiseerd.

Al met al mag ik in mijn handjes knijpen met de afgesproken voorwaarden en de gemaakte afspraken. Ik blij, mijn werkgever ook. Want, op deze manier kan ik mij zelf verder ontwikkelen en raakt mijn werkgever de inmiddels opgedane kennis van zijn werknemer niet kwijt en kan deze op een ander vlak worden ingezet. Klinkt goed, nietwaar?

13 opmerkingen:

 1. Leuk hoor. En inderdaad mooi dat je je zo binnen het bedrijf kunt ontwikkelen. Ik hoor en zie dat helaas vaak anders..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker leuk! Ik moet eerlijk zeggen dat dit niet gebruikelijk is binnen de organisatie waar ik werk. Ik zie het helaas vaak ook anders. Ik heb de mazzel dat ik een meedenkende teamleider en manager heb :-)

   Verwijderen
 2. Dat is nog eens goed personeelsmanagement van je werkgever. Jullie allebei blij zo! Mooi dat je zo je verder kunt gaan ontwikkelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het zeker! Al moet ik zeggen dat er geen bedrijfsbreed beleid is op dit vlak, helaas. Ik heb de mazzel dat ik een meedenkende en proactieve teamleider en manager heb.
   Het is inderdaad een win-win situatie. En ik merk dat ik de energie weer terugkrijg, die ik langer heb gemist. Fijn!

   Verwijderen
 3. Wat betreft dat masseren kun je kijken of je een tak kan vinden die onder de alternatieve geneeskunde valt bij de zorgverzekeraars (o.a. bowentherapie e.d.). De markt van mensen die daarvoor in aanmerking komt is een stuk kleiner en doordat het declareerbaar is voor mensen met een aanvullend pakket ook laagdrempeliger.

  Daar staat tegenover dat het wel wat investeringen vergt. Mijn therapeut is ermee gestopt omdat er te veel tijd in ging zitten voor haar gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mensen moet zijn aanbieders. Je moet namelijk cursussen volgen om declareerbaar te zijn.

   Verwijderen
  2. Leuk dat je reageert! Tijdens mijn opleiding hebben wij het hier ook over gehad. De ervaring leert dat de investering die het vraagt om met een specifieke doelgroep en therapie te gaan werken - met name gezien de binnenkort veranderende strengere regelgeving - er vaak niet uit kan.
   Ik denk, om een tipje van de sluier op te lichten, massage te combineren in het bedrijfsleven, waar mensen veel zitten en veel last hebben van rug, schouder en nek.

   Verwijderen
 4. Beter kan ik het niet maken en dat allemaal op kosten vd baas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga er maar van uit, anoniem, dat je deze opmerking positief hebt ingestoken. Ik ben er ook erg blij mee, want het is een win-win situatie. Als zij iemand met moeten aannemen en tot het kennisniveau moeten brengen dat ik in ruim 12 jaar heb opgedaan, dan kost het ze nog veel meer.
   Bovendien teken ik een studieovereenkomst, wat inhoudt dat als ik binnen vier jaar toch weg ga ik een deel moet terugbetalen. Daarnaast lever ik een aantal vrije dagen in om mijn studietijd te compenseren. Maar al met al een goede deal! :-)

   Verwijderen
 5. Gefeliciteerd! Dat is een prachtige deal met je werkgever.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een kansen. Mooi! Is het niet te druk voor je?
  Met die promotie, zit er misschien in de toekomst nog een financiële vergoeding tegenover?
  Bij mijn man zie ik dat eerst de promotie komt, en het jaar erna de financiële vergoeding.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een mooi kans, dat zeker! En die komt naar mijn gevoel precies op het juiste moment. Ik merk nu al dat ik door het uitvoeren van de werkzaamheden - zij het nog formeel vanuit mijn huidige functie - er zoveel meer energie en plezier voor terugkrijg. Dat was ik kwijt in mijn huidige functie.

   Natuurlijk, het zal een investering van tijd en energie vragen, maar ik heb het er voor over. En ik denk dat ik het aankan en dat het niet te druk zal worden.

   Een promotie zit er niet in, in die zin dat de salarisschalen van mijn huidige functie en nieuwe functie gelijk aan elkaar liggen. En ik zit ook al over het maximum van wat de CAO toestaat in deze salarisschaal. Ik zie het puur als een nieuwe uitdaging, een ontwikkeling van mijzelf richting de toekomst.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews