vrijdag 23 juni 2017

Mijn eerste stappen in beleggen

Vanaf begin januari van het vorige jaar investeer ik actief, maar erg defensief, in crowdfunding-projecten. Lees meer over onze eerste stappen in de wereld van crowdfunding, de projecten waarin hebben geïnvesteerd en welke criteria wij hanteren bij het investeren in crowdfunding-projecten.

In blogs over dit onderwerp heb ik meerder malen aangegeven dat het tijd wordt om de risico's van mijn investeringen te spreiden. Eén van de investeringsmogelijkheden is om te gaan beleggen. Iets dat ik al langer overweeg. Het risico van een investering in, bijvoorbeeld, een indexfonds is - door onder andere de geografische spreiding en het aantal deelnemende bedrijven in het fonds - een stuk kleiner dan een investering in één bedrijf. Bovendien kun je aandelen ten alle tijde weer verkopen. Dat kan bij crowdfunding niet.

Hoewel ik persoonlijk nog altijd geloof in de kracht van crowdfunding, en hiermee tot een maximaal bedrag blijf investeren, is het nu echt tijd om ook op andere manieren te investeren. Wie langer op mijn blog meeleest, weet dat ik het toch een grote stap vind om (actief) te gaan beleggen. Het voelt eng, en het is misschien ook minder concreet dan het investeren in een crowdfundingproject. En is het nu wel het juiste moment? Want crisissen komen en gaan. Persoonlijk denk ik dat een volgende crisis niet lang op zich laat wachten. En welke strategie hanteer ik bij beleggen?

Ik kan in deze gedachten - en daar ben ik heel eerlijk in - best lang blijven hangen; de tweestrijd die zich voortdurend in mijn hoofd afspeelt. Maar als ik de stap niet durft te nemen, geen keuze durft te maken, dan houd ik die tweestrijd zelf ook in stand.

Voorbereiding

Er is zoveel te lezen, dus waar begin je? Wat mij persoonlijk erg aanspreekt is de blog van Mr. FOB (Financieel Onafhankelijk Blog). Hij schrijft - althans zo ervaar ik dat - op een heel toegankelijke manier over het onderwerp beleggen. Voor beginners, zoals ik, die net in aanraking komen met beleggen is er een kennisbank. Ook schrijft hij over zijn persoonlijke beleggingsstrategie en zijn ervaringen met brokers. Je komt er zelfs handleidingen tegen om - bijvoorbeeld - een eerste order te plaatsen bij de broker, die hij zelf gebruikt. 
Zijn blog heeft mij dus heel goed op weg geholpen (waarvoor dank!) om - stapje bij stapje - mij te verdiepen in de wereld van beleggen. Daarna ben ik ook andere blogs gaan lezen die dit onderwerp veelvuldig bespreken. Maar goed, ik ben en blijf een beginner.  En daar ben ik niet de enige in. Collega-blogster LekkerLevenMetMinder schreef onlangs over haar eerste ervaringen met beleggen. Lees haar blog Beleggen voor beginners eens. Of anders het blog van Verlossende Aflossers met de titel: eerste twee aandelen.

Ook opende ik de afgelopen periode een account bij DeGiro, om eens rond te neuzen. Zonder gebruik te maken van de vriendenkorting, achteraf heel dom natuurlijk.

Strategie

Nou, daar kan ik kort over zijn: een volledig zelf uitgedachte beleggingsstrategie heb ik nog niet. Wat ik wel weet - en dat hanteer ik vooralsnog als mijn uitgangspunten - is dat ik voor de lange termijn (defensief) wil gaan beleggen. Ik denk dan aan een tijdspanne van 20 tot 30 jaar. Ik ben daarbij vooralsnog niet van plan om actief te kopen en verkopen. In vaktermen schijnt dat een buy and hold strategie te heten :-) Ook wil ik mij verre houden van voor mij nu schimmige constructies, zoals opties, hefbomen en dergelijke.
Ik wil periodiek inleggen - bij voorkeur maandelijks - en ik wil het risico zoveel mogelijk spreiden.  Niet in de laatste plaats: ik wil er niet dagelijks naar om hoeven te kijken.  

Op zich is het benoemen van deze uitgangspunten een goed begin. Het geeft een handvat om een richting te kiezen. Het ligt dan voor de hand om te beleggen in indexfondsen of obligaties. 


Gewoon beginnen

Ik heb mij voorgenomen om met een relatief klein bedrag dat ik kan missen (€ 250,00) te gaan beleggen, het uit te proberen of het iets voor mij is. Gewoon ervaring op doen. 
Ik boekte dinsdagavond het genoemde bedrag via IDeal over naar DeGiro. Ik besloot € 200,00 te gebruiken voor het aanschaffen van aandelen in indexfondsen en € 50,00 te gebruiken om 'te spelen' met losse aandelen. Dat laatste noem ik voor het gemak 'play money'.

Mijn bescheiden portefeuille

Ik heb er uiteindelijk dus voor gekozen om te beleggen in indexfondsen. Hierbij heb ik mij, ook daar ben ik heel eerlijk in, laten leiden door de strategie van Mr. FOB. Ik kocht twee aaandelen in het Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) en één aandeel in Vanguard Total Stock Market ETF (VTI).
Van de resterende € 50,00 (play money) kocht ik één aandeel Ahold en één aandeel ABN Amro. Gewoon om eens te kijken hoe dat in zijn werk gaat.

Ik installeerde de app van DeGiro op mijn telefoon en ik moet zeggen dat ik daar nu vaker dan mij lief is op heb gekeken. Dat is vast nieuwigheid, dat houd ik mij althans voor, want als je op de lange termijn wilt beleggen is dat natuurlijk geen doen. Helemaal niet als je binnen één dag al ruim 2% verlies hebt gedraaid. Maar ook daarvoor geldt: de knop om en laten gaan.

Hoe nu verder?

De komende periode ga ik mij verdiepen in andere indexfondsen en de kosten hiervan. Speciale aandacht gaat hierbij ook uit naar de groenfondsen. Kortom: ik wil mij verder gaan verdiepen door meer blogs en boeken over dit onderwerp te lezen.  En adviezen van mijn lezers zijn natuurlijk altijd welkom :-)

En wil je ook beginnen met beleggen, of ben je bezig je daarop te oriënteren, maak dan niet dezelfde fout als ik door geen gebruik te maken van de vriendendeal.
Als je je via mijn link aanmeldt, ontvangen wij beiden € 20,00. Goede deal, lijkt mij :-)

Beleg jij? En hoe lang doe je dat al? Of durf je het niet aan, en waarom dan niet?

12 opmerkingen:

 1. Mijn pensioen is geheel belegd in aandelen, sinds ik daarmee begonnen ben in 1995. Ik heb ook een aparte belegging in een index fund sinds 2000. Dit staat allemaal los van huidige pensioen opbouw in NL. Ik ben een hele grote fan van index funds, zoals Vanguard bijvoorbeeld en niet in beleggen in individuele bedrijven. Maar dat is natuurlijk puur persoonlijke voorkeur. Ik kijk een keer per jaar naar de portfolio. In januari, wanneer ik me aan het voorbereiden ben voor de belasting aangifte.
  Je moet wel tegen onzekerheid kunnen en vooral een lange adem hebben met beleggen. Na 9/11 ging mijn portfolio met 45% naar beneden, en dan moet je dat kunnen uitwachten tot herstel.
  Ik heb jaren buiten NL gewerkt en daar is er een heel ander pensioen systeem en ben je er (grotendeels) zelf verantwoordelijk voor. Er is wel een soort AOW systeem, dat valt hier dan ook buiten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw uitgebreide reactie en kijkje in jouw situatie. Dat is ook iets, tegen onzekerheid kunnen en een lange adem hebben, wat ik wil ervaren. Met name het eerste punt is, mijzelf kennende, de grootste uitdaging.

   Verwijderen
 2. Wij beleggen ook bijna alleen maar in individuele aandelen, ongeveer 10% zit in fondsen.
  Nadeel van 1 los aandeel kopen vind ik de relatief hoge transatiekosten. Volgens mij zijn die 2 euro voor Nederlandse aandelen. Op een Ahold waarde van 18 euro moet je dus al meer dan 10% koerswinst hebben om break even te spelen. Dat is best veel kan ik je vertellen.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las dat inderdaad op jullie beleggingspagina. Is dat dan ook de reden waarom jullie vooral buitenlandse losse aandelen kopen, vanwege de lagere transactiekosten?
   Juist vanwege het voorbeeld dat jij aanhaalt - de hoge transactiekosten - zou ik geen voorkeur hebben om Nederlandse aandelen te kopen. Gelden die transactiekosten ook bij verkoop dan ben je per aandeel in totaal € 4,00 kwijt. Dan loont het pas bij een rendement van 20%. Ik heb dan nu dan wel als 'spielerij' wel gedaan, maar dat is voor mij dus geen lange toekomst beschoren.

   Verwijderen
  2. Ook, maar ook vanwege het feit dat Amerikaanse bedrijven veel regelmatiger dividend uitkeren. Minimaal elk kwartaal en sommige zelfs maandelijks. Dat geeft een wat stabieler inkomen.
   Er zijn maar weining Europese aandelen die dat doen, Unilever en Shell zijn de uitzonderingen..

   Verwijderen
 3. Leuk dat je gestart bent en zoals wij het ook doen behalve de actieve belegging. Dank voor het noemen. Ik kijk ook dagelijks omdat het nieuw is maar dat za straks vanzelf minder worden mezelf kennende. Nu alleen goed om het allemaal wat te gaan snappen.

  Succes, we hanteren dezelfde strategie en zitten in hetzelfde fonds.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vind ik ook. Ik heb inmiddels de losse aandelen van de hand gedaan en het verlies (aan- en verkoopkosten) genomen. Vandaag nog wat extra aankopen gedaan in beide fondsen. Het moet niet zo verslavend worden als extra aflossen :-)

   Het per dag bekijken zal wel op termijn afnemen. Vooralsnog kijk ik, net als jullie, ook om het beter te begrijpen, en ook om mij meer te verdiepen in andere indexfondsen (uit de kernselectie).

   Jullie ook veel succes gewenst! En laten wij vooral veel van elkaar leren.

   Verwijderen
  2. ik vind het nu al verslavend, net als extra aflossen :-) dus bij deze weet je dat je ook al meer aan vast zit dan je wilt *hihi*. BTW zaterdag zal ik een blog publiceren over wat wij waard zijn, nav jouw laatste blog over dit onderwerp :-) Wij leren zeker van elkaar! Dat vind ik geweldig van alle bloggers hier onder elkaar vaak dezelfde ontwikkelingen doormakend of keuzes makend.

   Verwijderen
 4. Leuk dat ik je op weg heb kunnen helpen, graag gedaan! Succes en veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker fijn! Nogmaals, via deze weg, heel erg bedankt!

   Verwijderen
 5. Hoe gaan jullie (allen) om met het valutarisico? Vanguard fondsen zijn in USD en de daling daarvan (tov EUR) begint mijn portrfuille langzaam op te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Grappig dat je aangeeft dat je defensief wil beleggen, terwijl een 100% aandelenportefeuille niet als defensief wordt gezien en crowdfunding is ook niet echt defensief beleggen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews