woensdag 28 juni 2017

Update: doelen 2017

Medio september van het vorige jaar kwamen wij tot de conclusie dat zowel onze initiële als aanvullende doelstellingen voor 2016 zijn gehaald. 

Het tijdig behalen van onze doelen geeft natuurlijk wel te denken. Waren onze doelen wel ambitieus genoeg? Of geeft het stellen van doelen juist focus, waardoor je ze sneller behaald? Ik denk dat het een beetje van beiden is. 

Wij hebben aan de ene kant gemerkt dat het fijn is om per jaar concrete doelen te stellen. Aan de andere kant kunnen deze doelen in het loop van het jaar weer veranderen als gevolg van veranderende prioriteiten.

Wij besloten het in 2017 anders aan te pakkenWij stelden onszelf twee concrete doelstellingen, die in lijn zijn met onze wens om in de toekomst zoveel mogelijk 'vrij' te zijn. 

Hoe staat het nu met deze twee doelen? Hoog tijd voor een update!

Doelen 2017


 • Aflossen aflossingsvrije hypotheek: € 10.550,00
 • Buffer: € 10.000,00


Aflossen aflossingsvrije hypotheek: € 10.550,00
Met de aflossing van € 4.359,35, die wij begin juni hebben aangevraagd en per 1 juli a.s. wordt verwerkt - hebben wij dit doel gehaald. 
Zodra wij begin juli het leningoverzicht van onze bank hebben ontvangen, werken wij ook ons hypotheekoverzicht weer bij.

Buffer: €10.000,00
Deze doelstelling lijkt dichtbij, maar ook weer ver weg. Lekker cryptisch hé? Dat zit zo: op dit moment is het doel bijna in zicht, maar omdat wij besloten hebben de laatste extra aflossing op onze aflossingsvrije hypotheek (weer) voor te schieten uit de buffer, daalt deze aanzienlijk. 
Met het bedrag dat wij normaal gesproken maandelijks apart zetten voor de extra aflossing op de aflossingsvrije hypotheek zuiveren wij tot het einde van het jaar de buffer aan. Naar de huidige verwachtingen komen wij uit op een buffer van ruim € 11.000,00.


Wensen

Naast de jaardoelstellingen hebben wij een wensen, die wij geprioriteerd hebben opgenomen op onze pagina 'Doelen 2017':

Boxspring: € 3.000,00
De boxspring werd eind december besteld en het was de bedoeling dat deze met zes weken - zo half februari 2017 - geleverd zou worden. Door een fout van de leverancier werd eerst een verkeerde lengte geleverd (kwamen ze achter bij het monteren!) en het vervangende exemplaar liet ook nog even op zich wachten. Inmiddels slapen wij sinds begin maart op onze nieuwe boxspring. En ik moet zeggen dat het een wereld van verschil is qua ligcomfort.

Wij zijn ruim binnen budget gebleven. Het totaalbedrag voor de boxspring, inclusief 'aanbieding' (lees: korting en gratis donzen dekbedden en luxe kussens), komt uit op € 1.770,00.
Door de leverancier werd - gezien de gemaakte fouten - al meteen een korting aangeboden van € 150,00. Bij de definitieve levering werd nogmaals het beddengoed en de kussens geleverd. Dat hebben wij dan maar zo gelaten :-) Wij hebben dit niet verkocht; wij hebben het op zolder luchtdicht opgeslagen.

Ons huidige bed hebben wij op Marktplaats verkocht voor € 100,00.

De totale investering komt hiermee uit op € 1.520,00. Dit is bijna de helft van het budget dat wij gereserveerd hadden. Dat is dan weer mooi meegenomen, nietwaar? :-)

Een wedstrijd van FC Barcelona bezoeken met mijn zoon: € 850,00
Nadat wij heel lang in (financieel) dubio hebben gezeten, hakten wij begin januari de knoop door. Het was werkelijk een onvergetelijk lang weekend; het was in alle opzichten fantástico
Hoewel ik in het betreffende blog mij niet heb uitgelaten over de totale kosten, wil ik daar nu best voor uitkomen :-) Wij hebben iets meer dan € 1.000,00 uitgegeven.

Zolderrenovatie: kamer M.: € 1.450,00
Nu onze zoon een pre-puber is, wilden wij zijn kinderkamer weer bij zijn (toekomstige) leeftijd laten aansluiten. Daarbij speelt ook dat de afwerking van die kamer niet helemaal naar onze zin was. Onze huisschilder heeft alles opnieuw strak gekit, de wanden strak gemaakt, het plafond opnieuw gesaust en een nieuwe laminaatvloer gelegd. Totale kosten, inclusief materiaal, kwamen uit op € 1.450,00.

Zolderrenovatie: voorzolder: € nog niet bekend
Nu de zolderkamer van onze zoon er weer helemaal netjes uitziet, willen wij ook de voorzolder aanpakken. Een afspraak is hierover al gemaakt met de huisschilder. Hij komt langs zodra hij buiten niet verder kan werken. Hij zal ook de voorzolder opnieuw kitten, de wanden strak afwerken en een zelfde laminaat vloer leggen als in de kamer van M. 
Het laminaat hebben wij al gekocht en zit in de materiaalkosten van de kamer van onze zoon. Wij verwachten enkel nog een paar uurtjes arbeidsloon en verf.

De overige wensen - het aanpakken van de trapopgang van eerste de en tweede verdieping - blijven nog even staan. Wij verwachten dat wij dat in de loop van volgend jaar zullen aanpakken.


Hoe staat het met jullie doelen voor dit jaar?

8 opmerkingen:

 1. Ik heb als doel om tenminste twee jaar aflossingen oo de spaar rekening te hebben, en dat is nu gelukt. Ik heb nog 22000 te sparen en dan los ik op schema boetevrij extra af. Ik heb twee grote (ongeplande) uitgiften gedaan. Mijn fiets vervangen door een nieuwe die de helt weegt van mijn oude fiets. Ik fiets nu naar mijn werk zolang het licht is in de ochtend. Dit bedrag (900€) heb ik weer voor de helft terug gespaard. En ik heb plissé gordijnen voor mijn ramen besteld. Die waren echt duur. Maar ik woon hier nu 4 jaar en de lamellen die hier al waren gaan weg. De rest van het jaar spaar ik dat bedrag terug op mijn buffer. En volgend jaar ijverig verder met het doel om de totale restschuld bij elkaar te sparen. Dat gaat niet in een jaar lukken, maar ik vind het een ambitieus doel. :) ik woon alleen en verdien net onder modaal. Ik vind financieele vrijheid van mijn hypotheek heel waardevol voor innerlijke rust. - Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met mijn doelen gaat het prima!

  Ik herken je buffer-verhaal. Om die reden had ik altijd een min-max doel voor die buffer. Misschien een idee?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. het gaat goed, binnenkort te lezen op onze blog... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Best goed. Al een half jaar leven van 50 euro per week gaat goed, we wilden extra aflossen, dat hebben we al gedaan (maar we hadden geen bedrag in ons hoofd, we kijken op het moment gewoon), schuur verbouwd, dat is gelukt. Nu nog een half jaar leven van 50 euro per week en nog 800 dingen het huis uit (al 200 gedaan van de 1000, dus gaat ook goed). Oja en niet te vergeten is m'n bedrag voor het etentje (70 euro was het doel) binnen door de verkopen die ik heb gedaan via MP en FB :)...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jeetje wat knap zeg dat je al een half jaar op 50 euro zit, met z'n 2? Echt respect. Wij willen in najaar weer een tering naar de nering doen wat betekent een krap budget voor boodschappen wat dan voor ons ongeveer 250 euro is voor 1 maand en dat voor 2 personen.

   Verwijderen
 5. Ons doel voor dit jaar was 15.000 extra aflossen. Dit wordt 15.000 euro aflossen (extra en via annuitair) dat is dus minder extra maar dat komt omdat we onverwachts eerder van auto zijn veranderd.

  Nu zullen we ook de Onvoorziene zaken spaar moeten aanvullen naar 4.000 euro en dat moet wel lukken tot eind van het jaar. En met wat geld gaan we ook beetje bij beetje beleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hebben eigenlijk maar 1 doel, de Cheesy Index opkrikken tot 65%. Zijn er nog niet, maar we gaan wel de goeie kant op!
  Oh, en twee keer op vakantie, 50% complete. In Oktober nog een keer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb er net toevallig vandaag een blogje aan gewijd! De financiële doelen schieten nog niet zo hard op, maar ik moet ook zeggen: daar heeft mijn focus ook echt te weinig gelegen. Ik merk dat ik toch nog een beetje worstel met sparen voor een huis (nu) vs aflossen (toen). Maar daar wil ik het komende jaar wel weer verandering in brengen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews