maandag 17 oktober 2016

Crowdfunding: tweede investering een feit

Aan het begin van dit jaar schreef ik een blog over onze eerste stappen in de wereld van crowdfunding. Hierin vind je onze beweegredenen terug om te investeren in crowdfunding, en specifiek in een project van La Cubanita in Noordwijk.


Tweede investering crowdfunding

Vorige maand hebben wij een tweede investering gedaan in een project van Proeflokaal Bregje in Meppel. Dit is een nieuw franchise-concept van de oprichters van La Cubanita. Ook de blog 'In 10 jaar financieel onafhankelijk' besteedde hier al eerder aandacht aan.

Goed voorbeeld doet volgen. Om een goed overzicht bij te houden heb ook ik een aparte pagina gemaakt waarop ik al onze investeringen in crowdfunding en de voortgang van de projecten bijhoud. Deze pagina is in het menu te vinden of kan je bereiken door hier te klikken. 



Onze ervaringen

Nadat het eerste investeringscontract door ons was getekend duurde het even voordat wij het online betaalverzoek ontvingen. Eerst moesten namelijk alle individuele andere investeringscontracten worden getekend, zowel door de mede investeerders als de kredietnemers. De eerst volgende maand, in mei, vond de eerste annuitaire betaling plaats, waarbij de eenmalige in rekening gebrachte kosten (administratiekosten crowdfundingplatform) werden verrekend. In de daarop volgende maanden werd keurig op de eerste van de maand de annuitaire verplichting door de kredietnemers voldaan.

Bij de tweede investering is dit proces nog altijd hetzelfde, al was de doorlooptijd van het ondertekenen van de individuele investeringscontracten een stuk korter. De eerste betaling verwachten wij rond 14 oktober aanstaande.

Wat zijn de criteria die wij hanteren?

Het platform - waar wij nu tweemaal hebben geïnvesteerd in een tweetal projecten - hanteert een risicoclassificatie. Deze risicoclassificatie geeft, kort gezegd, aan hoe de aflossingscapaciteit is van de kredietnemers.

Wij kiezen heel bewust voor een wat defensieve aanpak, zover je daarvan kunt spreken als je investeert in horecabedrijven, via crowdfunding. Er zitten nu eenmaal risico's aan, waarvan je je bewust moet zijn. Hierover schreef ik al in de eerder genoemde blog. Concreet houdt dit in dat wij enkel investeren in projecten die een vier of vijf sterren classificatie hebben. Naast deze 'harde' criteria, moeten wij ook een goed gevoel bij het concept en de locatie hebben, de zogenoemde 'zachte' criteria.

Investeer jij via crowdfunding? Via welke platforms doe jij dat? En wat zijn jouw ervaringen?

11 opmerkingen:

  1. Moedig en spannend. Zelf heb ik ook in 2 projecten geïnvesteerd via Crowdfunding waarvan we bij 1 lokaal (Het Lokaal in Amersfoort) van begin veel zijn betrokken via nieuwsbrief en facebookpagina over de voortgang. Inmiddels loopt het Lokaal prima. Toch moeten wij nog wachten tot wij daar de eerste van 3 termijnen terugkrijgen. Ondanks succes weten we dat pas als ze tot zeker in 2018 nog succesvol bestaan. We hopen het van harte, maar ze zijn een aanwinst en zeer actief. Wij hebben daar 1.000 euro ingestoken.

    In 2e project Peerby Go hebben we 500 euro ingestoken maar daar heb ik geen enkele voeling mee. Worden niet meegenomen in hun voortgang maar volgens mij loopt PeerbyGo wel goed in de grote steden. Hier verdienen we jaarlijks onze investering over 5 jaar terug.

    5 jaar is best lang maar als een project de eerste 3 jaar door zijn gekomen dan hebben ze een goede kans.

    Zelf niet bewust voor echte horeca gekozen omdat ik dat riskant vind. Maar zoals jij het doet, goed volgen dan kan dat geen kwaad :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rose, bedankt voor jouw uitgebreide reactie en het delen van jouw ervaringen!

      >> Zelf niet bewust voor echte horeca gekozen omdat ik dat riskant vind. Maar zoals jij het doet, goed volgen dan kan dat geen kwaad :-) <<
      Laten wij vooropstellen dat investeren in horeca ook riskant is. Het risico op faillissement is aanwezig. Vandaar dat ik er alleen voor kies om te investeren in 'defensieve' projecten, zoals beschreven in mijn blog.

      Mag ik vragen waarom je er voor kiest te investeren in een project, waar je geen enkele feeling mee hebt? Persoonlijk vind ik dit toch wel een belangrijk aspect om te willen investeren. Gewoon benieuwd :-)

      Verwijderen
  2. Leuk dat je ook zo'n pagina aan hebt gemaakt! Ik vond het zo'n gemis op het Internet, er zijn er weinig die een goed beeld schetsen en zo is het mooi te volgen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hé? En ach, zo inspireren wij - bloggers - elkaar :-)

      Ik ben het met je eens dat er geen, of in ieder geval onvoldoende, beeld wordt geschetst rondom crowdfunding. Niet alleen de opbrengsten, maar ook de (spreiding van) risico's die hierbij komen kijken. Ik probeer, net als jij, hieraan mijn steentje bij te dragen.

      Verwijderen
  3. Ik heb via Crowd About Now geïnvesteerd in twee bierbrouwerijen, in allebei 500 euro. Van de ene brouwerij ken ik de eigenaren, van de andere ken ik de reputatie van de eigenaar. Ze doen het tot nu toe erg goed! Ik overweeg om in de toekomst zelf ook een crowdfundingproject te starten.

    Eerder een blogje over geschreven:
    http://lonicatekst.com/2016/08/crowdfunding/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het delen van jouw ervaring! Het door jouw genoemde blog had ik gemist. Ik ga deze straks even lezen en mij verdiepen in dit crowdfunding platform.

      Verwijderen
  4. Dit vind ik ook heel interessant. Ik heb me er nog niet echt in verdiept (eerst mijn eigen bedrijf maar eens opzetten), maar in de toekomst lijkt dit me ook wel wat, zo'n portefeuille. Leuk om je pagina te kunnen blijven checken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sjoukje, leuk dat je reageert! Het is zeker interessant, een crowdfunding portefeuille. Het is, net als bij beleggen, een kwestie van risicobeheersing en -spreiding.

      Verwijderen
  5. Ik heb ons ook aangemeld op de website als potentieel investeerder. Nu in afwachting van de bevestiging van ontvangst van de papieren.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Intussen bevestigd en afgelopen vrijdag bijna gelijk ingestapt bij Bregje Alphen a/d Rijn. Maar op het laatst niet gedaan omdat ik niet de tijd had om me goed te verdiepen in het project.
    Nu wachten op een volgende...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De aanmelding verliep, net als bij jou, ook bij ons vrij soepel. Je moet inderdaad niet overhaast instappen, als je - voor jouw gevoel - je nog niet voldoende hebt kunnen verdiepen in het project. Ik zag het bericht tijdens onze vakantie in Marokko, en ben wel ingestapt. De pagina is weer bijgewerkt :-)

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews