vrijdag 28 oktober 2016

Extra inleg bankspaarrekening: de stand van zaken

Eerder dit jaar schreven wij al een aantal blogs, waarvan deze het meest recent is, over extra inleggen in de bankspaarrekening(en). Hoe staat het daar nu mee?

Het reserveringspotje dat wij hiervoor hebben aangelegd, en waarin wij maandelijks € 125,00 inleggen, is in februari van 2017 gevuld met het doelbedrag van € 1.500,00.

Aangezien de 'polisverjaardag' - de datum waarop de polis of in dit geval de bankspaarrekeningen zijn geopend - op 1 februari van elk jaar valt, kiezen wij er voor het tot januari 2017 opgebouwde saldo vanuit de buffer aan te vullen met € 125,00 tot het doelbedrag. Zo rendeert het bedrag ten volle in het nieuwe 'polisjaar'. 

Wij twijfelen alleen nog of wij het bedrag door tweeën delen en een gelijk bedrag storten op elk van de in totaal twee bankspaarrekeningen of dat wij het totale bedrag op één van de twee bankspaarrekeningen inleggen. Begin 2018 kunnen wij dan het volledige bedrag op de andere bankspaarrekening storten.

Wij zullen begin december contact opnemen met de bank voor het administratief afhandelen van deze extra inleg. Tegen die tijd zal ik daar weer een blog aan wijden.

8 opmerkingen:

 1. jullie zijn lekker bezig. het gaat hard op deze manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hard gaat het zeker, maar het is juist de uitdaging om de balans te blijven behouden tussen besparen en genieten. Kortom: niet door te schieten. En dat lukt aardig :-)

   Verwijderen
 2. Ik zou denk ik kiezen voor het hele bedrag op 1 rekening. Makkelijker overzicht houden en minder administratie (en kans op fouten) voor de bank.

  Denk je dat jullie nog steeds niet genoeg genieten - besparen balans hebben?

  Wel vet cool eigenlijk, jullie lossen zo 1000€ per maand af. 875+125 =🎉
  Voor velen een droom!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het meedenken! ;-) Daar gaat onze voorkeur ook naar uit, het hele bedrag op één van de twee bankspaarrekeningen storten.

   >> Denk je dat jullie nog steeds niet genoeg genieten - besparen balans hebben? <<
   Een interessante vraag, ook een vraag die mij de laatste periode bezig houdt. De manier waarop je hem stelt impliceert dat jij vindt - op basis van mijn blogs - dat die balans er al (lang) is. Zit ik er ver naast? ;-)
   Ik denk dat je in principe je hele leven op zoek kunt blijven naar die balans. Keuzes maken. De vraag is hoe hoog je de lat voor jezelf let. Kortom: wanneer ben je tevreden? Het is naar mijn mening goed om er alert op te blijven, bij te sturen. Maar ik denk dat ik kan zeggen dat wij in de laatste maanden over het algemeen een goede balans gevonden hebben.

   Verwijderen
 3. Misschien leuk om er dan ook weer een plaatje in te plakken met de actuele stand van zaken. Ben benieuwd of de extra storting nog invloed heeft op de overlijdensrisicopremie. Die zou je eigenlijk in het overzicht mee moeten nemen om het juiste netto voordeel te berekenen, maar weer weg moeten halen voor de berekening van de bandbreedte.(telt niet mee) Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert, anoniem! Zodra de extra inleg per 1 februari 2017 is verwerkt zal ik er een blog over schrijven. Ik ben net als jou benieuwd of actuele stand dan klopt met hetgeen ik berekend heb.
   Deze houd je dus nog van mij tegoed :-)

   De extra storting heeft overigens geen invloed op de overlijdensrisicopremie. Deze verzekering is bij een bankspaarproduct losgekoppeld van de rekening. Wel is de verzekering verpand aan de hypotheek, zodat bij overlijden het bedrag in mindering gebracht wordt op de resterende hypotheekschuld.
   Bij een spaarpolis is deze overlijdensrisicoverzekering vaak onderdeel van de polis en zal een extra storting invloed hebben op de premie van de verzekering.

   Banksparen is niet meer en niet minder dan een geblokkeerde spaarrekening, waarop rente vergoed wordt, onder fiscale regels.

   Verwijderen
  2. Ik vind dat toch vreemd de spaarpot wordt meer gevuld, maar je blijft toch dezelfde premie betalen? Kun je straks weer een nieuwe afsluiten tegen een vollere spaarpot waardoor je dan misschien minder premie gaat betalen?

   Verwijderen
  3. Dat is op zich niet vreemd. De overlijdensrisicoverzekering is verpand aan de hypotheek, niet aan de bankspaarhypotheek zelf. Als één van ons overlijd, wordt het uitgekeerde bedrag in mindering gebracht op de hypotheek schuldrest.

   Het is wel zaak om de door ons zelf afgesloten en verpande overlijdensrisicoverzekering aan te passen als de aflossingsvrije hypotheek, waarop wij fanatiek aflossen, de bankspaartegoeden dusdanig zijn dat de huidige dekking niet meer nodig is.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews