vrijdag 4 november 2016

Crowdfundinghypotheek

De hypothekenmarkt is vol in beweging en komt meer en meer in wild water terecht. Waar de traditionele grootbanken in 2015 nog een substantieel deel van hypotheekmarkt verloren (aandeel kleiner dan 50% van de totale hypotheekmarkt), heroveren zij vanaf het eerste kwartaal van dit jaar weer wat terrein terug. Hypotheken, gefund door pensioenfondsen en verzekeraars, rukken daarentegen steeds harder op, net als de zogenoemde fintech bedrijven, die zich op de hypothekenmarkt hebben gestort.

Deze zomer bemachtigde ‘crowdfundhypotheekverstrekker’ Jungo een AFM-vergunning, die het dit jaar nog wil gaan gebruiken. Particulieren kunnen binnenkort in hypotheken inleggen en daarop tot 3,5 procent rente vangen. 
Geen spaarrekening of spaardeposito dat daar tegenwoordig nog tegenop kan. 
Daarnaast speelt dat de Nederlandse huizenbezitters trouwe betalers van hun hypotheekrente zijn. Het risico is dan ook relatief laag. 

De afgelopen periode schreef ik al eerder over crowdfunding. Binnenkort volgt er een blog over de diverse platformen, waar ik mij meer in wil gaan verdiepen. 

Dit platform - Jungo, een marktplaats waar vraag en aanbod van hypotheken bij elkaar worden gebracht - is er ook zo één. De site biedt de nodige informatie, maar roept ook veel vragen op. Want, als de hypotheekrente nu historisch laag is, hoe kan dan een dergelijke investeringsrente aangeboden worden?
In de 'Veelgestelde vragen' kom ik deze vraag ook tegen. Het antwoord op deze vraag luidt: 'De rente die we jou betalen is inderdaad hoger. Aan de andere kant is de rente die we betalen aan de institutionele belegger flink lager. Die twee samen bepalen de rente op de hypotheek.'

Dit klinkt mij allemaal nog wat te abstract in de oren. Ook de overige informatie, zoals informatie over de investeringsvoorwaarden, is nog wat algemeen of simpelweg niet bekend. Desalniettemin vind ik het concept erg interessant. Ik blijf dit soort ontwikkelingen dan ook met bovengemiddelde interesse volgen.

Wat vind jij van een crowdfundinghypotheek? Is het een concept waarin jij zou willen of durven te investeren?

3 opmerkingen:

  1. Ja, zeker! Mijn oude werkgever bood dit al een tijdje voor institutionele beleggers. Toen dacht ik altijd al, als dit er ooit voor particulieren komt, doe ik mee. Dat wil zeggen, als dit dezelfde type hypotheken zijn als voor de institutionele beleggers (met een AAA-rating). Waar halen ze deze hypotheken vandaan? Jungo is zelf toch geen verstrekker?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een overtuigend 'ja' :-) Ik ben het volledig met jou eens dat de investeringsvoorwaarden helder moeten zijn, waaronder het type hypotheken.

      Jungo is geen verstrekker, maar een fintech bedrijf (zover ik begrijp uit informatie op hun website) dat een marktplaats biedt voor mensen die naast een bancaire hypotheek een deel van hun hypotheek via dit platform willen crowdfunden. Voor meer informatie verwijs ik je naar hun site.

      Verwijderen
  2. Ik schreef daar afgelopen zomer al over toen ze net de vergunning kregen. Ik durf het niet...
    Als ze 3,5% aan een investeerder betalen moet de rente op het andere deel bijna 0 zijn om gemiddeld concurrerend te zijn met andere verstrekkers.
    En als de rente dan hoger is dan bij andere verstrekkers waarom zou je dan als huizenkoper er dan een hypotheek afsluiten? Alleen als je op andere plekken niet terecht kunt. En dat is vast niet zonder reden.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews