donderdag 4 mei 2017

Financiële herbalans

In de afgelopen periode - waarin ik niet actief zelf nieuwe blogs heb geschreven en ook blogs van collega-bloggers even wat vaker dan anders 'links heb laten liggen'  - heb ik gemerkt dat de focus op het financiële vlak wat minder scherp is.
Niet dat wij nu ineens geen (financieel) bewuste keuzes meer maken, integendeel. Dat is een fundament, een automatisme dat er - na al die jaren - wel ingebakken zit. Maar die focus zorgt er wel voor dat je scherp blijft, niet versloft. Het zelf schrijven van blogs - en het lezen van andere blogs - helpt mij bij het behouden van die focus. Dat is ook één van de redenen om - zoals ik gisteren al schreef - te blijven bloggen. 

Het was deze week dus de hoogste tijd voor actie, tijd voor een financiële herbalans.

Financiële herbalans

De verminderde focus zit hem niet zozeer in de lasten die 'vast' zijn. 'Vast' in de zin van de werkelijke vaste lasten, zoals die van bijvoorbeeld de hypotheek, energie en verzekeringen. Ook heb ik het hier over de 'vaste' lasten als onderdeel van het 'pay yourself first' principe dat wij al jarenlang toepassen.
Bij ontvangst van onze salarissen gebruiken wij het salaris van X. - en een gedeelte van mijn salaris - om te sparen, te investeren, te reserveren voor woningverbeteringen en/of afschrijvingen en niet in de laatste plaats de maandelijkse maximale extra aflossing op de aflossingsvrije hypotheek. Nee, die vaste en 'vaste' lasten, daar zit het pijnpunt niet. 

Maar waar zit het pijnpunt dan wel? Aan het eind van de maand bleef er een steeds kleiner saldo over op onze betaalrekening. Pak het overzicht van inkomsten en uitgaven erbij (les één in financiële bewustwording!) hoor ik je zeggen. Dan weet je precies waar de pijn zit. Juist, dat is nou net iets waar wij de afgelopen maanden wat minder aandacht aan hebben besteed. Dus namen wij afgelopen week er samen even de tijd voor te kijken waar, ongemerkt, het nodige geld weg lekt. Eigenlijk is het een bevestiging van wat je gevoelsmatig al weet.

De voornaamste posten waar wij meer geld aan uitgaven dan voorheen zijn:
  • boodschappen
  • eten halen / in de kantine eten
  • uitjes
Ten aanzien van de boodschappen geldt dat wij zoveel mogelijk één keer in de week boodschappen doen bij de online supermarkt Picnic. Wij gebruiken hiervoor een weekmenu. Wij laten deze boodschappen dan steevast op maandag aan het begin van de avond bezorgen. Ja, gratis, dat dan weer wel :-) 
Wij kochten bewust geen chips en andere snacks. Dat eten wij alleen in het weekend. En om te voorkomen dat wij toch zwichten voor het lekkers dat dan in huis is, kochten wij het niet als onderdeel van onze wekelijkse boodschappen.
Op vrijdag kochten wij dan in de reguliere supermarkt wat lekkers voor in het weekend.
De laatste periode hebben wij met name tegen en in het weekend nogal eens wat extra boodschappen gehaald. Omdat de week anders liep dan gepland, maar eerlijk is eerlijk: er werd ook méér lekkers gekocht. En dat tikt flink aan.

Wij gaan weer uit van het boodschappenbudget dat wij hanteerden, en bestellen nu, samen met de weekboodschappen, ook de lekkere dingen voor in het weekend. Hierbij hebben wij het aantal lekkere dingen fors gereduceerd. Geen chips , behalve voor zoonlief een klein zakje, maar noten en fruit, zoals een verse ananas.

Ook halen wij meer dan voorheen vaker eten buitenshuis. In plaats van de airfryer te gebruiken, halen wij regelmatig een patatje bij de snackbar. Ook is vrouwlief de afgelopen tijd veel vaker dan voorheen gezellig uit eten geweest, onder andere met collega's. Of een high tea met een vriendin. Dat moet ook allemaal kunnen - en dat kan financieel ook prima - maar het kan best wat minder.
Datzelfde geldt voor het eten in de kantine.  Daar waar ik voorheen vaak met een boterham in de hand samen met collega's een rondje liep door de wijk waar het kantoor van mijn werkgever staat, eet ik nu bijna dagelijks met mijn (nieuwe) team in de kantine. Hoewel er vooral gezond aanbod is, is het natuurlijk duur om bijna dagelijks in de kantine te eten. Ook al neem ik regelmatig zelf salades of een boterham mee. Per maand kunnen wij hier makkelijk enkele tientjes op besparen. Afspraak die ik met mijzelf heb gemaakt is dat ik nu één keer per week een betaalde maaltijd in de kantine eet en op de overige dagen zelf een lunch(salade) meeneem.

Ten slotte hebben wij dan nog de categorie uitjes. Ook dit budget is in de afgelopen maanden fors overschreden. Wij gaan regelmatig naar de sauna (lees: ergens tussen eens per kwartaal en een half jaar). Sinds eind december van vorig jaar zijn wij inmiddels vier keer naar de sauna geweest. Heerlijk, om een dag en/of avond samen te ontspannen, te genieten. Wij betalen - op één sauna na - nooit het volle pond. Maar goed, als je een kopje koffie met wat lekkers neemt, een lunch of er 's avonds eet, tikt de teller toch wel weer aan.
Ook hebben wij de afgelopen periode een bezoek gebracht aan een musicalvoorstelling (Soldaat van Oranje) en hebben wij afgelopen week de Beekse Bergen (wel met korting!) bezocht. Al met al bestedingen die niet binnen ons maandelijks budget vallen. Je kunt dan kiezen om het budget aan te passen of je kunt er voor kiezen om weer even pas op de plaats te maken. Wij kiezen voor het laatste. 

Waar het natuurlijk allemaal op terug te voeren is, is dat wij ons digitale huishoudboekje beter moeten bij houden. Want zo zie je maar weer: een stevig fundament, een automatische piloot is géén garantie om scherp te blijven. Ongemerkt geef je toch meer geld uit dat gepland. 
En nu besef ik mij terdege dat wij een luxe probleem hebben (lees: dat er naast de vaste lasten en het 'pay yourself first principe' nog geld over is). Geld dat juist gecreëerd is door in de afgelopen jaren te besparen, bewuste keuzes te maken ten aanzien van consumeren. Maar voor nu kiezen wij er voor om het door ons gecreëerde sneeuwbaleffect te blijven gebruiken om in de komende jaren eerder financieel 'los' te komen.  

Pas jij dat ook regelmatig toe, een financiële herbalans?

9 opmerkingen:

  1. Fijn dat je terug bent, maar kort je blogs wat in ajb.
    Of wat vaker bloggen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind de lengte van dit blog nog wel mee vallen eigenlijk :-)

      Verwijderen
    2. Haha,ik vond het lekker lezen. ;-) Ik herken ons er erg in, wij moeten ook zeker weer wat strakker leven. Succes!

      Verwijderen
  2. Herkenbaar en mooi thema. Sinds eind vorig jaar bij ons het inkomen stabiel en meer werd kwam bij ons een periode van vrijere besteding en meer pleziertjes gunnen.
    Met mijn nieuwe baan moet ik ook nog een modus tussen boodschappen en maaltijdsalade naar werk meenemen vinden. Ik eet uit gemak nu ook meer uit de kantine en wil dat anders.

    Ook wij hadden in februari weer even bewuster zijn met financiën en zoals je schrijft helpt dat alleen al.

    Maar goed we hebben nu meer financiële vrijheid en dat nemen we nu ook. We doen net als jullie van beide wat en beseffen ook dat we naast de extra gemakken en pleziertjes bewust moeten blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. fijn dat je weer blogt, ik vind hem helemaal niet te lang hoor. En allemaal leuke dingen, moet kunnen, maar met mate inderdaad. En ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit meer eten haal in de kantine. Dat scheelt me echt een slok op een borrel..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik doe dat in de vorm van 'uit de kasten' eten. Elke drie weken doe ik geen weekboodschappen en eten we uit de kasten. Zo komt de voorraad op, en bespaar ik die week flink.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik merk dat als ik de uitgave noteer en dus moet verantwoorden aan mezelf ik bewuster boodschappen doe. Ik laat veel makkelijkere de prijzige producten liggen en kies voor een goedkoper alternatief.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben sinds een aantal maanden ruim EUR 400 minder aan lasten per maand(bijles dochter zit erop en man is klaar met een lange opleiding). Daarnaast kreeg man een mooie verhoging en spaarden we toch al goed doordat we beiden een goed salaris hebben en matige lasten omdat we nooit aan de groter, groter huis hype hebben meegedaan. We sparen nu de helft van dit bedrag meteen als het salaris gestort wordt voor een aflossing van de hypotheek. De andere helft geven we heerlijk uit. Lekker zomaar naar de film. Even tapas eten met de kinderen of verse vis of goed vlees bij de goede slager/visboer halen. Ik kan er ook van genieten om lekker te gaan eten alleen met man of met een vriendin. Voorheen deden we dit ook wel maar nu is er ruimte voor een keertje extra.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goed dat je weet waar de extra uitgaves vandaan komen en er op gaat letten. Ik moet zelf ook weer eens opgaan letten hoeveel ik wel niet uitgeef aan buiten de deur eten en uitjes. Vooral het uit eten gaan en het thuisbezorgen van eten is iets wat ik echt te vaak doe de laatste tijd. Ik heb gewoon geen zin om te koken. Terwijl als ik eenmaal begonnen ben, ik het best leuk vind.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews