zaterdag 26 december 2015

De balans opmaken

Het einde van het jaar is al weer in zicht. Een mooi moment om de balans van het afgelopen jaar op te maken. Als we naar de door ons gestelde doelen van dit jaar kijken, mogen we zeker tevreden zijn. 

Onze doelen voor 2015 waren:


Extra aflossen op aflossingsvrije hypotheek: € 10.500,00
Per jaar mogen wij 10% boetevrij extra aflossen op onze aflossingsvrije hypotheek. Dit komt neer op een bedrag van € 10.500,00. Ons doel was om dit bedrag extra af te lossen en dat is gelukt!
We hebben afgelopen november besloten om ook gebruik te maken van de 'onderwaterregeling', die onze bank nog aanbiedt tot 31 december 2015. Op basis van deze regeling is het toegestaan om het verschil tussen de meest actuele WOZ-waarde van het onderpand (lees: woonhuis) en de hypotheekschuld boetevrij af te lossen. Wij hebben er voor gekozen het volledige verschil te benutten. Op 1 december hebben wij € 1.280,00 'extra-extra' afgelost. Deze 'extra-extra' aflossing hebben wij kunnen financieren, omdat de schilder voorgesteld heeft het sauzen van de voorgevel van onze woning naar medio 2016 door te schuiven. Hij had het te druk :-)


Kunststof kozijnen voor- en zijgevel: € 16.000,00
Ons huis is gebouwd in 1997. De Vinex-wijk waarin wij wonen is 'duurzaam' gebouwd. De kozijnen zijn van vurenhout. Duurzaam is het in de praktijk allerminst. Dat resulteert erin dat we om de twee tot vier jaar de buitenboel moeten schilderen en geregeld herstelwerkzaamheden aan de kozijnen moeten uitvoeren.
Daarbij speelt ook dat de woningbouwvereniging (het was een huurhuis toen wij het kochten begin 2005) er bijna geen onderhoud aan heeft laten uitvoeren. De aankoopprijs was er dan ook wel naar :-) Maar goed, er valt bijna niet meer tegen op te werken; en bij een goede westerstorm levert het steevast lekkages op. Dat roept de vraag op wat op de lange termijn verstandig is: blijven schilderen en oplappen of de kozijnen vervangen door degelijke kunststof kozijnen. Na een lang traject van advies inwinnen en het maken van doorrekenen, hebben we eind 2014 de knoop definitief doorgehakt: we hebben gekozen voor kunststofkozijnen met een wat luxer, subtiel profiel. Het bedrag was is in de afgelopen jaren al bij elkaar gespaard. Begin 2015 zijn de kozijnen van de gehele voorgevel en zijgevel vervangen voor een naar onze begrippen astronomisch bedrag van € 16.000,00. Kortom: missie geslaagd! 


Sauzen voorgevel: € 1.000,00
Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig als je het doel hierboven net hebt gelezen. De voorgevel bestaat, naast de kozijnen, uit een groot gedeelte dat gespoten is. Dit hebben we gereinigd onder hoge druk, maar het ziet er na al die jaren (na slecht onderhoud) niet meer uit. Onze vaste huisschilder was zo druk, dat het er niet meer van is gekomen om dat nog dit jaar te doen. Nu staat het voor het voorjaar op de planning. Dit doel hebben we dan ook helaas niet behaald. 

Voortuin opnieuw bestraten: € 450,00

De bestrating in de voortuin is de laatste jaren flink verzakt. Dit hebben we zelf enkele jaren geleden al eens proberen te corrigeren, en dat is - zelfs met twee linkerhanden - nog aardig gelukt. Maar echt 'strak' is het niet. De klinkers en betontegels wilden we dan ook graag vervangen door grote (60x60) grijs/zwarte tegels. Wij zijn erg tevreden met het resultaat. De voortuin ziet er nu weer netjes uit. Ook dit doel is dus gerealiseerd.

Nieuwe fiets: € 500,00 
Al sinds onze zoon fietsen kan, fietst hij op een kwalitatief goede, maar tweedehands fiets. Gekocht op M.arktplaats en zodra hij er uit groeide werd dezelfde fiets weer verkocht met een klein verlies. Onze beweegreden hiervoor is dat (kleine) kinderen zo hard groeien dat er in no-time weer een grotere fiets nodig is. 
De tiende verjaardag van onze zoon M. - eind november - grepen wij aan om een nieuwe fiets voor hem te kopen. Het werd, hoe verrassend, een C.ortina damesmodel, waar zowat de gehele schoolgaande jeugd van Nederland op fietst :-) Zo blij dat hij was met zijn eerste echte nieuwe fiets. En zuinig dat hij er op is!

Buffer naar € 10.000,00
Het doel was om de buffer eind 2015 naar € 10.000,00 te brengen. Voor de hiervoor genoemde doelen gebruiken we aparte 'spaarpotten'. 
Deze buffer gebruiken wij met name voor onverwachte uitgaven. Ook is het bedoeld om eventuele tegenslagen (bijvoorbeeld bij werkloosheid) op te kunnen vangen. Eind 2014 hebben wij, na 16 jaar, onze wasmachine moeten vervangen en dit jaar ging een tablet kapot. Natuurlijk is dit een luxe-product, die niet meteen vervangen hoeft te worden. Aan de andere kant wordt hij dagelijks veel gebruikt. We besloten hem toch te vervangen. 
Ook de vakantie viel iets duurder uit dan gepland. Wegens gezondheidsproblemen van Y. (herstel van een tweede operatie) hebben wij er bewust voor gekozen om niet met onze eigen tent te gaan kamperen, maar een kant en klare safari tent te huren. 

Ten slotte hebben wij - eerder dan gepland - besloten onze toch wel uitgeleefde eetkamertafel met zes stoelen (de laatste meubelen in ons interieur van eiken in de olie), en twee antieke stoeltjes van de grootouders van X., op te laten knappen. De tafel en stoelen zijn degelijk; zonde om deze zo maar weg te doen. Een lokale meubelspuiterij heeft fantastisch werk geleverd en deze meubelen weer een heel nieuw leven ingeblazen. De totale kosten, inclusief halen en brengen, kwamen neer op € 390,00. Voor dit bedrag koop je geen nieuwe meubelen. Dit bedrag haalden wij uit de buffer.

Het leek er tot begin december op dat onze buffer zou blijven steken op iets meer dan € 9.000,00. Ook een heel mooi bedrag. Door een onverwacht kerstcadeau van de ouders van X. komt de buffer alsnog uit op het gestelde doel van € 10.000,00. Met een beetje hulp, kunnen we ook deze doelstelling wegstrepen!n

Werk jij met doelstellingen? Welke doelen heb je wel en welke doelen heb je niet gehaald?

5 opmerkingen:

 1. Ik werk niet met doelen. Het enige doel is uitkomen met het geld wat er is en als het mogelijk is, extra aflossen. Dat deden we ook afgelopen jaar weer. En we kwamen dus ruim uit met ons geld. Wat een luxe!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn dat dat er dit jaar in zat! Het is inderdaad een luxe om (ruim) uit te komen. Dat is tegenwoordig zeker niet voor iedereen weg gelegd; dat beseffen wij ons maar al te goed!

   Verwijderen
 2. Fijn dat jullie zoveel doelen hebben kunnen behalen en door strepen!

  Ons doel was om de restschuld van de woning af te lossen. Bij de bank is dit gelukt nu alleen de leningen bij familie nog aflossen. Hopelijk is dit in juni 2016 helemaal klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed zeg! Iets om trots op te zijn! Nog even volhouden en dan kum je dit hoofdstuk afsluiten. Ik zal de vorderingen op je blog volgen. Succes!

   Verwijderen
 3. Wat een leuk nieuw blog!
  Wij hebben ons voorgenomen om in ongeveer zeven jaar tijd onze hele hypotheek afgelost te hebben. Dat is nog ruim voor het pensioen van manlief, maar het geeft dan al wel ruimte als hij eerder wil stoppen met werken of minder wil gaan werken. En vooral fijn als ons huis helemaal van ons is en er geen bank meer mee te maken heeft :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews