maandag 6 maart 2017

Aangifte inkomstenbelasting 2016 en rentemiddeling

Vanaf vorige week woensdag, 1 maart, is het weer mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting 2016 in te vullen. Een dag waar ik - om eerlijk te zijn - al langere tijd naar uit kijk. Noem mij wat je mij noemen wilt, maar ik hou het er op dat ik gewoon erg nieuwsgierig ben naar hoeveel wij terugkrijgen over 2016.

Hypotheekrenteaftrek en rentemiddeling

Dus zat ik gewapend met alle benodigde paperassen om op woensdagavond de aangifte inkomstenbelasting 2016 in te vullen. 

Wat mij meteen opviel was dat de voor-ingevulde hypotheekgegevens niet klopten. Er waren weliswaar drie hypotheekdelen aanwezig - één aflossingsvrije en twee bankspaardelen - maar de af te trekken hypotheekrente bleek wel erg laag. 
Het financiële jaaroverzicht van onze bank bracht uitkomst. En wat bleek?

Het leningdeel waarop wij in augustus 2016 rentemiddeling hadden toegepast is - als gevolg van rentemiddeling - omgezet van leningdeel A naar leningdeel B. Alléén leningdeel B werd vermeld in de aangifte met een bijbehorende schuldrest op 1 januari 2015 van € 0,00 en op 31 december van ruim € 40.000,00. De betaalde hypotheekrente had enkel betrekking op de periode 1 augustus tot en met 31 december 2016. 
De schuldrest en de betaalde (en dus af te trekken) hypotheekrente van leningdeel A (dus vóór rentemiddeling) heeft de bank voor het gemak maar niet doorgegeven aan de Belastingdienst. 

Voor de zekerheid heb ik alle voor-ingevulde hypotheekdelen handmatig verwijderd en weer opnieuw toegevoegd, conform het financiële jaaroverzicht van de bank. 

Tip: ook de administratiekosten voor rentemiddeling zijn aftrekbaar!

Vergeet niet, in geval je vorig jaar rentemiddeling hebt toegepast, de door de tussenpersoon of bank in rekening gebrachte administratiekosten als aftrekpost op te voeren. In ons geval een aftrekpost van € 250,00.

Een andere tip: zorg bij 'de verdeling' - zover dat van toepassing is - dat je maximaal € 45,00 moet terugbetalen. Dat zorgt voor een paar euro extra teruggaaf, terwijl deze € 45,00 niet betaald hoeft te worden. Hoe dat kan? De Belastingdienst hanteert een marge van € 45,00 voor het innen van belastinggeld. Blijf je hier binnen, dan wordt het te betalen bedrag op € 0,00 gesteld. Doe hier je voordeel mee!

Een uurtje stoeien met de aangifte resulteert in een teruggaaf van ruim € 2.350,00. En dat is ook het bedrag dat ik verwacht had terug te krijgen.

Fout in aangifte-programma inkomstenbelasting 2016

Afgelopen vrijdag las ik in een blog van een collega-blogger dat de Belastingdienst een fout heeft ontdekt in haar aangifte-programma voor wat betreft de hypotheekrente van hypotheken die vóór 2012 zijn afgesloten. Nu gebeurt dat wel vaker dat er nog fouten in zitten. Een verstandig mens wacht twee weken voordat hij zijn aangifte invult, maar zo lang kon ik niet wachten :-)

Aangezien ik de aangifte al direct op de eerste dag waarop dat mogelijk was heb ingevuld én ingediend was ik wel benieuwd welke gevolgen dat had. Helaas, want dat viel niet op te maken uit het bericht van de Belastingdienst.

Afgelopen weekend waren wij de hort op, waardoor ik pas vandaag weer de site van de Belastingdienst kon raadplegen. De enige 'geruststelling' die ik kreeg was dat - voor diegenen die nog aangifte moesten doen - de fout was opgelost. Wáár de fout dan uit bestond werd niet gemeld. Wél dat ik de berichtgeving in de gaten moest houden. Tsja, daar zit je dan met je goede gedrag. Dus klom ik in de Belastingtelefoon en vroeg het na.
Wat blijkt? In geval van een overgesloten hypotheek vóór 2012 bleek de vraag of de hypotheekrente aftrekbaar is standaard op 'nee' te staan. De niet oplettende lezer zou ik dat geval de hypotheekrenteaftrek mislopen.

Nu ik a) geen overgesloten hypotheek heb en b) alle hypotheekdelen handmatig had verwijderd en weer heb toegevoegd heb ik hier gelukkig geen last van. De aangifte hoef ik dus niet aan te passen. Ik kijk reikhalzend uit naar begin mei, want - zoals in voorgaande jaren dat het geval was - ontvangen wij dan de definitieve aanslag, kort daarop gevolgd door de uitbetaling.

Ben jij tegen dezelfde fout met betrekking tot rentemiddeling aangelopen? En heb jij dit jaar nog fouten ontdekt?

9 opmerkingen:

 1. Die fout was bij ons niet ongemerkt voorbij gegaan. Het is onze enige aftrekpost. Dus het verschil tussen de verwachting en uitkomst was wel opvallend geweest ;). De uitkomst was in ons geval boven verwachting positief dus ik durf gerust te zeggen dat het bij ons niet is gebeurt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ook niet anders verwacht, Karin ;-) Fijn dat de uitkomst boven verwachting is; een lekker vooruitzicht!

   Verwijderen
 2. Een fijn bedrag om terug te krijgen. Ik had al meer gelezen dat het niet goed ging met de rentemiddeling. Dat is iets om goed in de gaten te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker! Dan was jij beter op de hoogte dan ik; ik had dit nog niet eerder gehoord. Vandaar mijn blog ook hierover, om meelezers te waarschuwen.

   Weet je al hoe dit voor jullie uitpakt?

   Verwijderen
 3. Ik heb hem nog niet gedaan. Ik ga er dus weer eens extra naar kijken. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het ook direct 1 maart gedaan. 2.611 euro terug. Maar vanaf dit jaar zal het enorm zakken omdat wij grote bedragen aflossen. Ik heb ook geen verschil gevonden in de opmerking m.b.t. de hypotheek voor 2012. Fijn dat je gebeld hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, dat is een serieus bedrag! Als je inderdaad forse bedragen gaat aflossen, dan heeft dat natuurlijk impact op de terug te krijgen hypotheekrente. Aan de andere kant, door die grote aflossingen daalt de maandlast ook flink. Heerlijk vooruitzicht, nietwaar?

   Verwijderen
 5. Bij ons was het gelukkig goed gegaan met de rentemiddeling.
  En met een hypotheek voor 2012 was het nu slechts een kwestie van een vinkje zetten.
  Bedankt voor je waarschuwing.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews