vrijdag 15 april 2016

Spaargeld bij negatieve rente: wat zou jij doen?

Een negatieve spaarrente, een onderwerp dat de afgelopen periode steevast de publiciteit haalt als een of andere 'deskundige' hier een mening over heeft of er een uitspraak over doet. Ook op de diverse blogs hebben wij dit onderwerp al diverse keren voorbij zien komen.  

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft deze week een vraag gesteld aan een eigen consumentenpanel. De uitslag is gisteren gepubliceerd in het economenblad ESB. 

Met 34% gaat een ruime meerderheid zijn of haar spaargeld waarschijnlijk thuis of in een kluis bewaren als de spaarrente negatief wordt. Slechts iets meer dan een tiende van de spaarders laat zijn geld op de bank staan bij een negatieve spaarrente.
Van de ondervraagden zegt 20% van plan te zijn om te gaan beleggen. Opvallend is dat van dit percentage slechts 6% aangeeft op dit moment al te beleggen.
Het spaargeld gebruiken om de hypotheek of andere schulden (versneld) af te lossen is 18% van plan.  De AFM noemt dit laatste plan het meest verstandig. Waarop zij dit advies baseren, wordt ons dan weer niet duidelijk :-)

Hoe zou jij deze vraag beantwoorden?

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers 

De uitslag van deze enquête plaatsen wij maandag 18 april a.s..

22 opmerkingen:

  1. Ik vind een negatieve spaarrente absurd en ik vind dat de Noordeuropese landen Draghi op het matje moeten roepen. Dit is geen oplossing van de economische problemen, dit is een beloning op het maken van schulden.
    De kloof tussen noord en zuid en de onvrede worden steeds groter.
    Ik denk dat wij nog meer gekd in de extra aflossing van de hypotheek gaan steken en wij hebben nog een aantal verbeteringen voor ons huis op ons lijstje staan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ben ik met je eens, dat het geen oplossing is. Dat geldt natuurlijk ook voor het onbeperkt aanzetten van de geldpers (lees: het maken en vergroten van schulden).

      Wij hebben dezelfde gedachte: maximaal blijven (extra) aflossen en een aantal verbeteringen in het huis doorvoeren. Een aantal hebben wij zelfs vervroegd naar dit jaar (zie onzea blog over de update van onze doelstellingen).

      Wat zouden jullie nog willen (laten) verbeteren aan het huis?

      Verwijderen
    2. De tuin, de slaapkamers, kledingkast, nieuwe toiletten, buitenschilderwerk, evt rolluiken. We hebben nog genoeg wensen.

      Verwijderen
  2. Ik weet het nog niet, maar ik zou wel iets doen!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat ook de gedachte is die bij veel mensen lees (althans die ik spreek). Iets willen doen, om een signaal af te geven.

      Verwijderen
  3. Ik zou een overschot in de hypotheek stoppen, maar een bepaalde basisbuffer wel op de rekening laten staan. Ik zou het niet fijn vinden om het in huis te hebben liggen. En je hebt toch wat direct bereikbaar geld nodig, dus alles beleggen lijkt me ook niet praktisch.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zet het op de betaalrekening. Daar wordt nu ook geen rente verrekend.. :)

      Verwijderen
    2. Goed idee, op de betaalrekening parkeren!

      Verwijderen
    3. Moet je niet geskimmed worden!

      Verwijderen
    4. @Kartin: klinkt als een goede keuze, in ieder geval eentje die wij ook zullen maken. Naast de al geplande woningverbeteringen. En toch kijken wij ook naar 'hard assets'. Ben nu bezig in het boek 'Goud en geheim van geld', geschreven door Willem Middelkoop. Erg praktisch boek (op basis van Q&A) en ook goed te doorgronden.
      En voor wat betreft geld op je betaalrekening zetten i.c.m. skimmen. Je kunt ook de betaallimieten (betaalautomaat en pinnen) zo laag mogelijk zetten. Hebben wij in ieder geval wel gedaan :-)

      @Hypotheekweg: dat is inderdaad misschien nog wel een betere optie. Of een bankrekening bij ASN openen, waar je nu nog 0,5% rentevergoeding krijgt op het positieve saldo van je betaalrekening (maar dat zal dan ook wel niet meer bestaan) :-)

      Verwijderen
  4. Ik zou het belachelijk vinden als er negatieve rente komt. De banken verdienen nog steeds genoeg. Aan gezien mijn vertrouwen in banken en financiële instanties toch al minimaal is, zou ik er zo min mogelijk op laten staan.
    Met het overschot zou ik een combi doen. Aflossen, beleggen, bedrag thuis en ook een bedrag op de bank houden.
    Hoop niet dat het zover komt.

    Groet nomoskar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert! Ik kan het niet anders dan met je eens zijn dat de winstmarges van banken nog altijd riant zijn. Het vertrouwen in banken en financiële instanties is bij ons ook tanende. Hoe meer ik er over lees (o.a. Deflatie in aantocht, goud en het geheim van geld'), hoe meer weerstand ik voel tegen het ronduit verziekte monetaire (geld)systeem. Ik hoop ook dat het niet zover komt, maar als je er echt in verdiept zijn de voortekenen verre van gunstig.

      Het enige dat je kunt doen is maatregelen nemen, het risico te spreiden, zoals jij zelf ook al aangeeft.

      Verwijderen
  5. De banken willen onze centen helemaal niet omdat ze zelf kunnen lenen voor 0% rente.
    En daarom willen ze het liefst geen geld van ons want dat kost hun geld, en het zou toch een kunnen gebeuren dat ze lees de bank directeuren onder de 100.000 euro komen met hun salarissen.
    Eigenlijk zou iedereen hun geld van de bank af moeten halen ( en/of in de hypotheek stoppen)evt tijdelijk op een bank buiten Nl, geloof maar dat ze dan schrikken!
    De salarissen zijn daar belachelijk hoog aan de top en de gewone Jan met zijn korte achternaam die vliegt er ui!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert! Nu banken gratis geld kunnen lenen, de geldpers is al lange tijd volledig opengedraaid, zijn ze inderdaad minder afhankelijk van ons (spaar)geld. Ik denk dan ook dat niet om die reden dat zij zullen schrikken als wij allemaal het geld van de bank afhalen. Dat zit hem veel meer in het vertrouwen dat wij in het geld hebben, nu het geld niet meer gedekt is door de goudstandaard.

      Verwijderen
  6. Ik heb niet zo heel veel spaargeld, maar voor mij is het wel veel. Ik zou negatieve rente niet fijn vinden. Ik zal daarom ook mijn geld overschrijven naar mijn betaalrekening. Wellicht zal ik dan toch ook dingen gaan kopen die ik al een poos voor me uitstel, omdat het niet echt nodig is nu. Vind het lastig als het moment daar zou komen...

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Boukje, dat is denk ik zeker een lastig moment. Juist omdat wij allemaal alleen een stijgende lijn van welvaart ontwikkeling kennen. Geen ervaring met een krimpende (of erger: ineenstortende) monetair (geld)systeem. Ik lees er veel over en het boezemt mij ook wel angst in. Het is een kwestie van het spreiden van risico's. En hoe je dat dan weer invult is ook lastig. Want zoals je zelf al schrijft, is dat voor iedereen verschillend.

      Verwijderen
  7. Ik zou in elk geval niet betalen om te sparen, dus ik zou het op een betaalrekening zetten of cash bewaren.
    Wij hebben geen schulden buiten onze hypotheek en daarop lossen wij al maximaal af dus dat gaat verder niet op. Ook beleggen doen wij al, en ik wil niet veel meer van ons geld beleggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helder verhaal! Ook wij zouden het vertikken om te betalen om te kunnen sparen op een spaarrekening. Het gaat denk ik ook om het spreiden van de risico's: cash geld, beleggen, extra aflossen en edelmetalen (allemaal hard assets). Al spreekt beleggen (zij het in grondstoffen ofzo) ons minder aan. Hebben jullie hier een specifieke keuze in gemaakt?

      Verwijderen
  8. Beleggen doe ik al. Schulden heb ik niet meer dus niet aflossen. Het gewone spaargeld zou ik opnemen en thuis bewaren. Ik ga nooiit never op een bamk voor mijn geld betalen, het is al erg genoeg dat ik er belasting overmoet betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ineke, heldere reactie! Ik denk er hetzelfde over: voor spaargeld ga ik niet betalen. Dan maar op een reguliere bankrekening en een deel cash en in hard assets (edelmetalen). Hieronder valt ook aflossen op onroerend goed, dat doen wij al.

      Verwijderen
  9. Wat ik mis in de enquête zijn de goede doelen, maar ook het beginnen van een wietplantage is een winstgevende optie!


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Terecht punt, maar er zijn vast nog meer mogelijkheden. Om te kunnen 'vergelijken'(zover je daar van kunt spreken, omdat ik de doelgrootte niet weet van het AFM-panel) heb ik dezelfde categorieën aangehouden.

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews