maandag 18 april 2016

Spaargeld bij negatieve rente: de uitslag van de poll


Op onze blog van afgelopen vrijdag besteedden wij aandacht aan het inmiddels veelbesproken onderwerp van negatieve rente op spaargeld. Ook verwezen wij in dit blog naar een enquête die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gehouden onder een eigen consumentenpanel. De resultaten werden deze week gepubliceerd in het economenblad ESB.

Wij waren benieuwd naar het antwoord van onze lezers op dezelfde vraag: 
Wat is het meest waarschijnlijke dat jij met jouw spaargeld gaat doen als de spaarrente negatief wordt?

Op deze vraag reageren maar liefst 77 lezers, er van uitgaande dat er één keer gestemd kon worden (tenzij lezers heel actief vanaf meerdere locaties een stem hebben uitgebracht :-)):


Ruin 37,5% van de lezers geeft aan geld fysiek te bewaren als de spaarrente negatief wordt. Dit komt redelijk overeen met de resultaten (34%) van het eigen consumentenpanel van de AFM. De overige resultaten wijken toch wel af.

Onze lezers kiezen er procentueel meer voor om schulden extra af te lossen (27,27%) en niet te consumeren (2,6%), waarbij respectievelijk 18% en 5% van de lezers van voornoemd panel deze keuzes maken. 

Beleggen is beduidend minder populair onder 'onze' stemmers: iets meer dan 10% kiest hiervoor, tegen 20% van het consumentenpanel van de AFM.

Ook kiezen de lezers van ons blog (bijna 17%) er - althans procentueel gezien - eerder voor om het geld op de spaarrekening te laten staan dan het genoemde panel (12%). Het lange tijd in deposito houden van het spaargeld is juist minder populair onder 'onze' stemmers: 5,15% tegenover 11% van de panelleden van de AFM. 

Natuurlijk kunnen de resultaten - in ieder geval marktonderzoektechnisch - niet zo maar met elkaar vergeleken worden. Want, wij weten niet hoe groot en divers het consumentenpanel van de AFM is. 
Onze lezers hebben een bepaalde interesse - bezig zijn met consuminderen, besparen en aflossen - en dat kan het resultaat ook aardig kleuren. 

Dat neemt niet weg dat het interessant blijft om te kijken wat jullie in een dergelijke situatie zouden doen. Diegenen die hebben gestemd - of gereageerd hebben op ons blog - willen wij hiervoor bedanken! :-)

5 opmerkingen:

 1. Heel goed gedaan, zouden het aantal inbraken ook gaan toenemen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kans zit er dik in, net als de stijgende verkoop van kluizen :-)

   Verwijderen
 2. Ik had niet meegedaan maar fysiek bewaren vind ik geen aantrekkelijke optie, dan zorgen dat je het geld a) aflost inderdaad op je hypotheek, b) belegt in 'assets' ik denk zelf aan een aankoop van een garage om te kunnen verhuren als opslag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee doen was ook niet verplicht :-) Als ik al een deel fysiek zout bewaren, dan gaat het om een klein deel. Aflossen van schulden spreekt ons ook meer aan.
   De vraag is of nu investeren in hard assets, zoals onroerend goed, wel zin heeft. Hebben mensen geen andere problemen en nog wel geks om een garagebox te huren? Ik ben wel benieuwd hoe je op dit idee gekomen bent?

   Verwijderen
  2. Lijkt mij de snelste manier om iets in stenen te kopen wat je kan verhuren en wat waardevast blijft, weinig tijd en onderhoud nodig heeft. Gezien mensen altijd wel ergens spullen willen opslaan, tijdelijk. Een camper kopen en verhuren is ook een mogelijkheid maar dat zal weer meer tijd en onderhoud kosten. Hoewel ik dat ook nog wel wat vind. Maar eerder een garage eerst.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews