dinsdag 19 april 2016

Budgetkeuze: de kapper

Deze week staat in de schijnwerpers: de kapper

Tot vorig jaar gingen wij met zijn drieën naar een kapper - die qua naam overigens eerder aan een Chinees restaurant doet denken :-) - in een wijk, die aan de onze grenst. Een kapper die goed knipt tegen redelijke prijzen.
Op het laatst betaalde Y. € 19,50, X. € 22,50 en M. € 17,50 voor een knipbeurt. 
In totaal toch een slordige € 59,50. 
Andere, meer trendy kappers - zoals bij ons in de wijk - vragen al snel € 34,00 voor een was- en knipbeurt. Daarvoor kun je een dag met het gezin naar een willekeurig pretpark :-)

Wij maakten met name gebruik van de inloopmomenten aan het einde van de dag. Je hoeft dan geen afspraak te maken op de dag zelf, want dan moet er gewerkt worden. Vaak waren wij niet de enige met die gedachtegang, zodat wij vaak toch lang moesten wachten. 

Een thuiskapper is een goed alternatief. Vindt er maar eens een goede, die ook nog ruimte heeft voor nieuwe klanten. Dat heeft nog best lang geduurd. Uiteindelijk vonden wij er één via een moeder van een vriendje van onze zoon. En dat bevalt erg goed.
Wij zien meer voor- dan nadelen.

Voordelen die wij ervaren zijn:
- geen reistijd;
- de afspraken kunnen in de (voor)avond en flexibel ingepland worden;
- je hoeft niet te wachten terwijl de ander wordt geknipt;
- en niet in de laatste plaats is de prijs ook aantrekkelijk: € 49,50 voor ons drieën; dat scheelt toch € 10,00).

Een nadeel is er ook: je moet zelf even de keuken stofzuigen na de knipbeurten. Dit nadeel weegt naar onze mening niet op tegen de voordelen.

Hoe doen jullie dat? Gaan jullie naar een kapper of maken jullie ook gebruik van een thuiskapper? Of knip je jouw partner en/of kinderen zelf?

23 opmerkingen:

 1. Thuiskapper voor mezelf bij een vriendin. Ik ga zelf 1x in de 10 weken. Mijn kinderen (meisjes) gaan 1x per half jaar bij de Thuiskapper van mijn ouders. Alleen eff de puntjes eraf. Voor mezelf betaal ik 15 euro en voor de kinderen 7,50 per kind.

  Mijn man is kaal door zijn ziekte dus daar besparen we op. (Dat grapje maken we altijd maar)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert, Samantha. Dat valt qua kosten nog reuze mee, zo te lezen. En ja, met humor maak je de zaken soms wat luchtiger :-)

   Verwijderen
 2. Thuiskapper voor mezelf bij een vriendin. Ik ga zelf 1x in de 10 weken. Mijn kinderen (meisjes) gaan 1x per half jaar bij de Thuiskapper van mijn ouders. Alleen eff de puntjes eraf. Voor mezelf betaal ik 15 euro en voor de kinderen 7,50 per kind.

  Mijn man is kaal door zijn ziekte dus daar besparen we op. (Dat grapje maken we altijd maar)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ging zelf ook altijd naar een dameskapper die ook heren knipte en dat kon je ook goed merken in de prijs. Daar betaalde ik 33 euro voor een kale knipbeurt.
  Tegenwoordig zit ik bij Brainwash en daar wordt mijn haar ook nog gewassen voor 16,50
  Ik ga maar 1 keer in de 2 maanden, maar het scheelt toch de helft.

  Wat betreft die thuiskappers, is dat wel allemaal zuivere koffie, ik bedoel wordt er wel belasting betaald van die goedkope knipbeurten? Hoe voel je je daar zelf bij?
  Je ziet het overigens steeds meer, zelfs de Turkse kapper is sterk in opkomst, voor 10 euro krijg je een strak aangemeten kapsel waar ze in het leger nog trots op zouden zijn.
  Er vindt momenteel een grote verschuiving plaats qua consumptie, want na V&D sluiten nu ook Houtbrox en Duthler de deuren, want het is elders allemaal veel goedkoper te krijgen.

  Zullen straks de reguliere kappers ook de deuren moeten sluiten, omdat iedereen achter de voordeur zit te werken om de kosten laag te houden? Denk trouwens dat daar wel een verschil tussen mannen en vrouwen is, mijn vrouw wil niet geknipt worden door een thuiskapper, maar zweert bij haar vaste kapster, maar voor mezelf maakt het me niets uit. Moet zeggen dat het wel prettiger voelt als een jonge blonde je haren wast, tja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw uitgebreide reactie!

   Je hebt natuurlijk thuiskappers die zwart bij klussen, maar ook thuiskappers die het wit doen en alles netjes op orde hebben. Zo'n kapster, met een eigen bedrijfje, hebben wij dus. En in dat licht voelt dat erg goed :-)

   Dat zij relatief goedkoper kan opereren zit hem natuurlijk met name in de kosten, die zij niet heeft, zoals een bedrijfsruimte, personeel, een werkplek, enzovoorts.

   Dat er economisch een verschuiving plaatsvindt is helemaal waar. Althans, zo ervaar ik dat ook. Natuurlijk heeft dit negatieve effecten (met name voor personeel door verlies van werk), maar er zitten wat mij betreft ook positieve ontwikkelingen aan. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe beroepen die ontstaan (door digitalisering) en deel-economie initiatieven.

   Verwijderen
 4. ik ken zowel thuiskappers die zwart als wit werken en in prijs zit niet veel verschil. Waarom ze goedkoper zijn? Wellicht omdat ze geen eigen werkplek hebben die ze moeten bekostigen? Denk aan het pand, de inrichting, het onderhoud etc.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Zie mijn antwoord op de reactie hierboven.

   Verwijderen
 5. Zowel man als ik zelf hebben een tondeuse waar we ons kapsel mee kortwieken. Dus hier amper kosten aan de kapper. Dochter betaald het zelf en gaat naar een kapper in de buurt, die voor 18,50 euro knipt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, dat is helemaal goedkoop :-) Overigens, voor dochterlief is dat een nette prijs.

   Verwijderen
 6. Mijn man en ik worden geknipt door een thuiskapper. De kinderen knipte ik altijd zelf. Ik heb geen kappersopleiding dus kan ook maar 1 model knippen. De oudste is nu 12 en wil dat niet meer (mede doordat ik bij de laatste knipbeurt de tondeuse een standje te laag had staan, oeps..)
  Voortaan worden zij dus ook door de thuiskapster geknipt. De prijs maar vooral het feit dat ze flexibel is in haar werktijden vind ik een voordeel. Met al het werk en sportclubjes is het een gedoe om iedereen naar de kapper te krijgen. Zij komt lekker in de avonduren.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha... ik zie het al helemaal voor mij, dat te te korte kapsel :-) Die flexibiliteit ervaren wij, naast de prijs, inderdaad ook als prettig. Misschien is dat nog wel het grootste voordeel :-)

   Verwijderen
 7. Ik heb nu een Turkse kapper gevonden die maar 10 euro kost. Ideaal.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die schijnen inderdaad erg goedkoop te zijn. Als je tenminste om de zes weken gaat. Mijn Turkse collega gaat elke week om de boel bij te werken (hij heeft van die scherpe lijnen in zijn kapsel) en ook zijn baard te laten doen. Dan wordt het natuurlijk kostentechnisch een ander verhaal ;-)

   Verwijderen
 8. Mijn man en zoon gaan elke 6 weken en een knipbeurt kost 21 euro. Ik ga elke 10 weken en ben een heel stuk duurder uit. Laat er meestal een kleurtje indoen en omdat ik allergisch ben voor haarverf moet dit speciale verf zijn. Rond de 70 euro.
  Mijn dochter gaat 3-4 keer per jaar en betaalt ook 21 euro bij knippen. Soms wil ze wat plukjes en dat is dan natuurlijk ook duurder.
  Wij zijn allemaal erg tevreden met deze kapper. Natuurlijk kan het goedkoper maar dat doen we niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je weer reageert! Het is ook niet alleen een kwestie van alléén de prijs. Hoe tevreden je bent met jouw kapper (de kwaliteit die hij/zij aflevert) en wat je daarvoor over hebt speelt daarin natuurlijk ook een belangrijke rol. Je hoeft dat dan toch ook niet te veranderen :-)

   Verwijderen
 9. Wij gaan al 13 jaar naar dezelfde kapsalon. Man elke 5 a 6 weken, zoon elke 6 weken en dochter twee keer per jaar. Ikzelf ga regelmatig om te verven. Knippen wat minder vaak. Het is geen goedkope kapper, maar we zijn allemaal tevreden. Zoon (16_) heeft tig kruinen en dat is heel lastig netjes te krijgen en hij heeft een eigen mening over zijn kapsel, maar onze kapster lukt het. Mijn tot voorkort korte koppie viel na het knippen 6 weken moeiteloos in model en daarna ook nog met wat meer inspanning. Zolang we het kunnen betalen blijven we bij deze kapsalon.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nic, leuk dat je weer reageert! Zoals ik in mijn reactie aan Gewoon Vlijtig al schreef is het ook niet alleen een kwestie van alléén de prijs. Hoe tevreden je bent met jouw kapper (de kwaliteit die hij/zij aflevert) en wat je daarvoor over hebt speelt daarin natuurlijk ook een belangrijke rol. Ik snap dan ook wel dat je trouw blijft aan jullie eigen kapper :-)

   Verwijderen
 10. Ik heb lang haar in lagen en met een pony, de pony knipte ik altijd al zelf en nu de rest sinds een jaartje ook. Ik heb er een trucje voor dus het zit eigenlijk altijd goed. Dus voor mij geen kapperskosten meer gelukkig. Verven deed ik al zelf want dat vond ik bij de kapper altijd al veel te duur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ineke, dat is handig als je het zelf kunt. Je het jezelf hebt aangeleerd. Misschien is het ook wel - afhankelijk wat het soort haar / coupe - een kwestie van 'gewoon doen'. Wij hebben er geen goede ervaringen mee ;-) Fijn dat het voor jullie wel werkt, en dat geld kun je dan weer aan iets anders besteden.

   Verwijderen
 11. Ik hoef mijn haren - nog niet - te verven. Ik heb eerder weleens gebruik gemaakt van lappersleerlingen maar nu al een tweetal jaar niet meer. Bij ons in de straat woont een thuis kapster met een officieel bedrijfje. Ze komt weleens hier n wij gaan weleens naar haar. Net wat uitkomt. Man gaat iedere zes weken en ik zo'n 3 keer op een jaar. Een knipbeurt kost €13,50. Zoon is laatst voor het eerst geknipt en dit was gratis. Leuke meevaller.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Daar hebben wij ook wel eens over nagedacht, ons laten knippen door een kappersleerlingen. Er zit wel een kappersschool in onze woonplaats, maar die zit best ver weg. Vandaar dat wij, net als jullie, voor een thuiskapster, met eigen bedrijfje, hebben gekozen. Bevalt prima, al is die van jullie wel een paar euro goedkoper :-)

   Verwijderen
 12. Wij worden gratis geknipt door een kapster, in ruil daarvoor doet manlief daar klussen aan de computer, laptop, of scooter van haar dochter. Voor beide fijn dat het met gesloten beurs kan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je weer reageert! Deze variant was ik nog niet tegen gekomen in de reacties. Dat is helemaal handig, een soort ruilhandel met diensten. Past ook helemaal in de deel-economie initiatieven van tegenwoordig :-)

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews