woensdag 18 mei 2016

Vakantiegeld wordt steeds minder vaak besteed aan vakantie(s)

Volgende week wordt - voor de meeste mensen die in loondienst werken - het vakantiegeld weer gestort. Een leuk moment om naar uit te kijken. Dat geldt zeker ook voor ons. Wat dat betreft zijn de maanden april (variabele beloning Y.) en mei (vakantiegeld X. en Y.) financieel gezien erg interessant. 

Maar hoe is het ontstaan en waar wordt het aan uitgegeven?

De oorsprong van het vakantiegeld

"Historisch onderzoek heeft uitgewezen dat rond 1910 het vakantiegeld voor het eerst op kleine schaal werd ingevoerd. In de jaren twintig kregen steeds meer werknemers doorbetaald. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er bovenop het betaalde verlof nog een extra vakantietoeslag. Veel mensen konden het zich niet veroorloven om van hun normale salaris een vakantie te betalen. De werkgevers waren ook blij met hun uitgeruste werknemers en het vakantiegeld werd voor iedereen ingevoerd."
Bron: isgeschiedenis.nl

In Nederland is vakantiegeld (ook wel geheten: vakantietoeslag of vakantiebijslag) over het algemeen vastgesteld op 8% van het bruto loon, meestal uitgekeerd eind mei, en opgebouwd over de periode 1 juni tot en met 31 mei van het daaropvolgende jaar. 

De minimale vakantiebijslag is vastgelegd in de Wet Minimumloon en Minimumvakantiebijslag. Vanaf 1969 was de minimumvakantiebijslag gelijk aan 6% van het bruto jaarloon, vanaf 1 juni 1974 gelijk aan 7%, vanaf 1 juni 1980 gelijk aan 7½%, en vanaf 1 juni 1988 gelijk aan 8%. Overigens was al vanaf eind jaren '70 de vakantiebijslag in de meeste bedrijfstakken 8%.
Bron: wikipedia

Besteding vakantiegeld anno nu

De nieuwsberichten in de diverse media hierover zijn weer volop te vinden. Zo ook vandaag, zij het dat het nieuwsbericht van RTL Nieuws gebaseerd is op een onderzoek van ING. Dan beginnen bij mij wel alle alarmbellen te rinkelen :-) Een interessante discussie, die als onderdeel van deze berichtgeving steeds luider wordt, is of het vakantiegeld zijn doel niet voorbij schiet en afgeschaft moet worden.

Het vakantiegeld wordt tegenwoordig namelijk steeds vaker gebruikt voor andere zaken dan op vakantie gaan, zoals het aflossen van een schuld of het aanschaffen van luxeproducten. 

Onderzoek uit 2015 van het NIBUD wijst uit dat 43% van degenen die vakantiegeld ontvangen ook daadwerkelijk op vakantie gingen. 38% zette het vakantiegeld op een spaarrekening en bij 16% kwam het op de grote hoop terecht. Degenen die niet op vakantie gingen (26%) gebruikten het vakantiegeld voor het aflossen van schulden of ter aanvulling op de huishoudelijke uitgaven.

Waar geven wij het aan uit?

Wij geven een deel van ons vakantiegeld uit aan - jawel - de vakantie. Meestal gaan wij in het voorjaar (lees: meivakantie) een paar dagen weg. Dit jaar kampeerden wij in Nederland, de jaren ervoor huurden wij een huisje in Denemarken. In de zomervakantie kamperen wij, de laatste jaren steeds dichterbij huis. Het resterende gedeelte van het vakantiegeld gaat lekker op de spaarrekening :-)

Waar geef jij jouw vakantiegeld aan uit?

28 opmerkingen:

 1. Het vakantiegeld wordt gestort op de bufferspaarrekening. En wat we nodig hebben wordt van die spaarrekening gehaald. De vakantie, de nieuwe verwarmingsketel of wat dan ook maar nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel herkenbaar, zo doen wij het ook. Verwachten jullie veel onderhoudskosten, zoals een nieuwe verwarmingsketel?

   Verwijderen
 2. Helaas bij geen werk, geen vakantiegeld (maar wel altijd vakantie:)Ik betaal de zomervakantie van de kinderbijslag van juli. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Julia, zo kun je het inderdaad ook bekijken: altijd vakantie, maar geen vakantiegeld. Het mooiste zou én én zijn ;-)
   Wat zijn jullie vakantieplannen dit jaar?

   Verwijderen
 3. Bij de verkoop van mijn oude huis en de aankoop van mijn huidige huis heb ik een restschuld overgehouden. Deze ben ik aan het aflossen door alles wat ik missen kan te gebruiken voor een maandelijkse aflossing. Zo ook het vakantiegeld en de teruggave van de belastingdienst. Ik hoop dan ook dat ik in december 2016 de restschuld volledig afgelost heb.
  Grtjs, Astrid C.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Astrid, leuk dat je reageert! Wat goed van je zeg om je zo te focussen op het aflossen van de restschuld. Een fijn vooruitzicht om aan het einde van dit jaar die schuld weggewerkt te hebben. Succes!

   Verwijderen
 4. Wij zijn in de meivakantie op vakantie geweest. Dat hebben we betaald van de spaarrekening. Deze wordt nu weer aangevuld met het vakantiegeld. Technisch gezien gaat het vakantiegeld dus naar de spaarrekening maar eigenlijk hebben we een voorschot genomen op het vakantiegeld. Ik vind dus dat wij het geld gebruiken voor een vakantie. Het is maar net hoe je het bekijkt.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert, Ingrid! Eens! Ik denk dat het bij veel mensen zo gaat. De vakanties worden ten slotte in veel gevallen al (ver) vooruit geboekt. Bij ontvangst van het vakantiegeld wordt de spaarrekening dan weer aangevuld.

   Verwijderen
 5. Ik krijg ongeveer €2.000,00 aan vakantiegeld. De helft gebruik ik voor meerdere korte vakanties. Ik let goed op aanbiedingen en dan ik hiermee ongeveer 4 keer weg. Nu 1 week naar Spanje geweest met vliegtuig. 5 dagen in hotel in Zuid Limburg. Juni nog een midweek in een stacaravan aan zee. Dan heb ik van de €1.000,00 nog €300,00 over. Hiermee wil ik najaar nog 1 weekje naar het buitenland. Het is geen ramp als dit iets meer kost dan €300,00. Andere helft gaat naar spaarrekening. Er zijn ook jaren dat ik een verre reis maak. Dan is €2.000,00 niet genoeg. Ik denk dat ik over 10 jaar gezien wel het vakantiegeld op maak aan vakantie. Wel altijd 3-4 vakanties per jaar. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie, Mascha! Leuk om te lezen hoe jij jouw vakantie gebruikt. Door het zo in te steken, kun je nu wel meerdere keren per jaar (kort) op vakantie. Heerlijk hoor, geniet er van!

   Verwijderen
 6. Hier beiden in loondienst en beiden geen vakantie geld. In plaats daarvan een persoonlijk budget dat maandelijks wordt uitgekeerd. Gunstig voor onszelf (hoeven niet meer tot 12 maanden te wachten voordat het uitgekeerd wordt ) en gunstig voor werkgever (stabiele cashflow). Jammer voor een bank als ING die hoopt met hun superaantrekkelijke rente extra spaarders te trekken.

  Vervolgens vermoed ik dat er maar weinig mensen zijn die hun uitgaven voor vakantie net in juni doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hoor ik ook steeds vaker - in ieder geval bij mensen die via uitzendbureau's werken - dat het vakantiegeld per maand bij het salaris wordt uitbetaald. Dat heeft zo zijn voordelen, als je het meteen apart zet en niet ziet als loon.

   Vakanties worden vaak (ver) vooruit geboekt, waardoor het vakantiegeld vaak als aanzuivering wordt gebruikt op het spaargeld.

   Verwijderen
 7. Ons vakantiegeld gaat naar vakanties, er komt veel binnen en dat zetten we meteen op de spaarrekening. Daarnaast boeken we ook iedere maand een klein bedrag bij op deze spaarrekening, Zodra we iets gaan boeken of op vakantie gaan, betalen we dat hiervan. Nog wel iets anders: Nu zijn we aan het sparen voor een reis naar Amerika voor 3 weken met z'n viertjes, dat gaat naar de Amerika-rekening en iedere maand spekken we deze rekening. (we gaan er in 2019 naartoe)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt als een heel verstandige keuze, om hetgeen dat binnenkomt meteen apart te zetten voor een specifiek doel, zoals de vakantie.

   Wat een mooi vooruitzicht zeg, zo'n mooie reis! Weten jullie al waar je heen wilt in Amerika? Oost, west?
   Ook wij willen graag, als onze zoon wat ouder is, graag een mooie reis maken. Persoonlijk zou ik graag nog eens terug willen naar Canada en Amerika, maar Australië en Nieuw-Zeeland trekt mij (en ons) ook. Voorlopig is het nog niet zo ver...

   Verwijderen
 8. Ons vakantiegeld gaat op de grote hoop, waar we (indien gewenst) ook vakanties en/of uitjes van betalen. Zo lang de hoop groot genoeg is, boeken we af en toe een huisje voor een midweek, of verwennen we ons zelf met een afhaalmaaltijd of etentje. Is de hoop iets kleiner, doen we het niet of stellen het uit. Niet perse afhankelijk van het vakantiegeld dus, maar van keuzes die we lopende het jaar maken. (aflossen geeft ons ook vrijheid, maar dan in een andere vorm dan vakantie bijvoorbeeld)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het delen van jouw inkijkje. Zo zie je maar weer dat iedereen het op zijn en/of haar manier doet. De een zet het apart op een aparte spaarrekening, bij een ander - zoals bij jullie - komt het op de grote hoop. Je kiest dan toch de manier waar je jezelf het prettigst bij voelt. En onder de streep maakt dat ook niet zoveel uit, als het geld er maar is voor dat doel.

   Verwijderen
 9. Bij mij wordt het vakantiegeld maandelijks uitgekeerd. Dus dat gaat op de grote hoop en wordt dus gebruikt voor sparen en aflossen voornamelijk. Vakantie betalen we dan eigenlijk van de lopende rekening. Vriendin is zelfstandige dus die krijgt geen vakantiegeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals ik hierboven in een reactie al schreef heeft dat zeker ook voordleen, zover je het vakantiegeld maar apart zet en niet ziet als loon :-) Hebben jullie al vakantieplannen? Kamperen?

   Verwijderen
 10. We gebruiken ons vakantiegeld voor de vakantie. Hoewel dit jaar al eerder betaald moest worden dan het geld binnen was. We stellen elk jaar een budget op voor de vakantie. Dit jaar was het de helft vh vakantiegeld voor vakantie, en de andere helft om extra af te lossen. Dus misschien over 2wk weer een extra aflossing :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé, leuk dat je weer reageert! ;-) Jullie gebruiken het vakantiegeld dus voor twee doeleinden. Fijn dat dat kan! En een extra aflossing mooi meegenomen; kun je er na van (na)genieten op vakantie :-)

   Verwijderen
 11. als zzper heb ik geen vakantiegeld (en ook geen doorbetaalde vakantiedagen..) mn man gelukkig wel. dat geld gaat eerst naar de spaarrekening. soms boeken we in februari met een vroegboekkorting al een vakatnie, dus is het al betaald voor het geld binnen komt. dit wordt dan van de spaarrekening betaald. dit jaar hebben we nog niet geboekt omdat we net verhuisd zijn en niet wisten wat het klussen precies ging kosten (en ook omdat we totaal geen idee hebben waar we heen willen.. wel in nl, 1 weekje in een huisje, maar nog geen idee welk park.. :p en zo na de verhuizing weten we wat t budget is, we hebben nog wel even om te verzinnen waarheen) het wordt dus niet letterlijk voor de vakantie gebruikt. onze vakantie is vaak ok goedkoper dan t vakantiegeld dat we krijgen, gelukkig :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je een uitgebreide reactie achterlaat :-)
   Ik kan mij voorstellen dat de prioriteit ligt bij jullie nieuwe huis, en wat daar nog allemaal in moet gebeuren. Toch goed om er ook samen even (kort) tussen uit te gaan. En zo lang je niet aan de schoolvakanties vast zit, is er vast nog wel een leuk huisje op een park te vinden...

   Verwijderen
 12. wij hebben geen vakantiegeld meer omdat we het nu iedere maand krijgen
  in de zomer gaan we met de kinderen naar zee een paar dagen vakantie houden. veel plezier

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Het maandelijks uitbetalen van vakantiegeld hoor ik steeds vaker om mij heen, met name van mensen die via uitzendbureau's werken.

   Lekker hoor, een paar dagen naar zee. Huren jullie dan een accommodatie, kamperen jullie of gaan jullie dagjes op en neer?

   Verwijderen
 13. Reacties
  1. Lekker, dat spekt de spaarrekening weer lekker :-) Zijn jullie nog wel van plan weg te gaan of blijven jullie bewust thuis?

   Verwijderen
 14. Wij betalen er dit jaar en voegbedrijf voor die de gevel van onze woning renoveert. Iets waar we nog jaren plezier van hopen te hebben. Begin dit jaar zijn we een weekje weg geweest en we hadden zo veel heimwee naar huis dat we na 3 dagen de tassen gepakt hebben en naar huis zijn gegaan. Voorlopig geen vakantie meer voor ons. De zomer word dan ook in Tuinesie of Gardenia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt als een goede investering! Daar ga je zeker nog heel veel plezier aan beleven. Je liet toch ook nog een deel isoleren?

   Dat is minder, tijdens vakantie heimwee krijgen. Daarvoor ga je inderdaad niet op vakantie. Al wel vaker last van?

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews