dinsdag 12 april 2016

Budgetkeuze: energie

Deze week staat in de schijnwerpers: energie

Er waren jaren - vóór 2012 - dat wij niet op of omkeken naar ons energieverbruik. Sinds onze ommezwaai in de loop 2012 zijn wij hier een heel stuk bewuster mee bezig. Het verbruik van zowel electriciteit en gas (ook gekoppeld aan het waterverbruik) is fors gedaald.

Wat hebben wij tot op heden gedaan om energie te besparen?

 • de oude cv-ketel, die al aanwezig was in het huis, hebben wij vervangen door een nieuwe hoogrendementsketel. Dit bespaart aanzienlijk op het gasverbruik, maar zeker ook op de onderhoudskosten.
  • Tip: vervang je ketel in de zomer als de mussen dood van het dak vallen, zoals wij dat gedaan hebben. Er zijn dan vaak interessante aanbiedingen, die honderden euro's kunnen schelen ten opzichte van de aanschaf van een nieuwe cv-ketel in het najaar of in de winter;
 • de verwarming hebben wij zodanig geprogrammeerd dat deze alleen aan staat als wij dat nodig vinden. En dan bij voorkeur op een wat lagere temperatuur. Zodra het kan, gaat de verwarming weer uit (rond deze periode);
 • wekelijks houden wij de meterstanden bij; dit geeft veel inzicht in het verbruik; 
 • jaarlijks stappen wij over van energiemaatschappij, altijd met een stevige bonus, die voor deze contractperiode € 230,00 per jaar is. Het voordeel is het grootst als je nog nooit bent overgestapt. En het is en blijft een administratieve handeling, die tot op heden altijd soepel is verlopen; 
 • toen wij hier kwamen wonen hebben wij overal spaarlampen gebruikt. En zodra er één kapot gaat, vervangen wij deze door een led-lamp.
  • Tip: zet een datum op de fitting van de lamp; zo weet je (als hij stuk is) hoe lang deze mee is gegaan;
 • lichten in ruimtes waar je niet bent gewoon uit doen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor apparaten die je niet gebruikt, al vindt onze zoon M. dan soms nog best lastig ;-)
 • wassen opsparen tot in het weekend, enkel met volle trommel!
 • wij hebben de droger verkocht. Was hangen wij nu op, op een groot droogrek dat op de voorzolder staat. Of als er geen vocht in de lucht zit lekker buiten aan de lijn. Dat ruikt ook nog eens veel lekkerder! Nu zijn wij met zijn drieën en lukt dat prima. Met een groter gezin snappen wij dat een droger de voorkeur heeft; 
 • meer verantwoord omgaan met (warm) water. Hierover schreven wij recent nog een blog.
Het is zeker geen volledig lijstje, en ja, er zitten ook genoeg open deuren in waarvan je zult zeggen: dat is geen nieuws, dat doen wij al jaren zo. Goed zo! Maar dat geldt niet voor iedereen. Dus kan het geen kwaad het te blijven herhalen :-)

En voor diegene die zich afvraagt hoe het met ons energieverbruik zit, verwijs ik jullie graag door naar onze blog, waarin wij de eindafrekening van het afgelopen jaar uitvoerig bespreken.

Ben jij bewust bezig met energie? En welke energiebesparende maatregelen hebben jullie genomen? Aanvullingen op het bovengenoemde lijstje zijn natuurlijk altijd welkom :-)

6 opmerkingen:

 1. Eind 2015 is mijn huis gerenoveerd, en daarbij ook goed geïsoleerd. Dat is echt een verschil. Doordat het niet meer waait in huis, voelt het warmer aan, en de verwarming sloeg minder vaak aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede isolatie bespaart inderdaad veel energie. Fijn dat het nu niet meer waait in huis :-) De reden dat wij dit niet noemen is dat ons huis nieuw is en al goed geïsoleerd is. Wel hebben wij nog de wens om de kruipruimte nog beter te isoleren (met schelpen).

   Verwijderen
 2. Ik ben er wel mee bezig maar met vijf kinderen in huis vind ik het best lastig. Ik verwacht een enorme besparing als die vijf het huis uit zijn!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alle kleine beetjes helpen! Maar ik kan mij voorstellen dat de grootste besparing pas komt als ze het huis uit zijn :-)

   Verwijderen
 3. Leuke tips, ook over de aanschaf van een nieuwe cv ketel. Zo zijn er nog zo veel slagen te maken met bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! :-) Wij kwamen er destijds ook bij toeval achter dat het in die periode heel veel geld scheelt. Die er je voordeel mee ;-)

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews