zaterdag 23 april 2016

Grote Bakken Met Geld Uitgeven

Hebben jullie dat ook wel eens, dat het geld er werkelijk met bakken tegelijk uitvliegt? Dat klinkt niet erg ´bespaarderig´of heel ´consuminderig´, is het wel? :-)
Het is een gevolg van het verschuiven van toekomstige doelen naar het heden. En zo lang het geld bij elkaar gespaard is en het een eigen - weloverwogen - keuze is waarbij wij ons prettig voelen, dan is het ook prima. Wij krijgen er ook weer veel woon- en rijgenot voor terug. Maar toch, het blijft veel geld :-)


Vervanging schutting

Deze week werd, zoals al eind maart aangekondigd in de update van onze jaardoelen - de schutting en poort vervangen. Het was een project dat eigenlijk voor 2017 op de planning stond. Maar doordat de bovenzijde van de schutting - en met name de poort - in veel slechtere staat was dan gedacht (de poort is er zelfs uitgevallen), hebben wij besloten deze dit jaar te vervangen door hardhouten panelen. Deze zijn bevestigd tegen een al aanwezige stenen muur. Zie hiernaast het resultaat. 
Wij zijn er erg blij mee, en de al niet zo grote tuin lijkt nu meer één geheel. Wel zijn er nog een aantal puntjes die opgelost moeten worden. Zo heeft onze tuinman in onze tafel gezaagd (oeps!). Dat wordt door zijn verzekering opgelost. Ook moet hij nog wat schade aan de poort en de buitenzijde van de muur herstellen (te grote pluggen gebruikt). 
Deze laatste punten komt hij volgende week zaterdag oplossen. Dan pas wordt ook het resterende deel van de nota betaald :-)

Kunststof kozijnen
Zoals ook in de update te lezen is, hebben wij vorig jaar de gehele voor- en zijgevel van onze woning van luxe kunststof kozijnen laten voorzien. De achterzijde is - na flink sparen - dit jaar aan de beurt. Wij tekenden het contract een paar weken geleden. De maten zijn van de week opgenomen. De nota van de eerste termijn (30%) viel deze week op de mat. De kozijnen worden eind mei geplaatst. Tegen die tijd volgt daar ongetwijfeld nog een blog over, met foto's :-)

Andere auto
Nóg een tweede doel dat wij naar voren hebben geschoven: de aanschaf van een andere auto. Wij blogden er al eerder over. Wij hebben hier best lang over nagedacht. Er zijn veel argumenten vóór maar ook tegen te bedenken. In 2012 kozen wij er namelijk heel bewust voor om onze grote auto in te ruilen voor een jong, klein en vooral zuinig exemplaar: een Peugot 107. Want ja, waarom zou je een grote auto het hele jaar voor de deur laten staan, als je hem met name voor drie weken vakantie per jaar gebruikt? Wij rekenden jullie al eens voor wat onze autokosten per maand zijn en welke besparing wij hiermee hebben gerealiseerd.
Van deze besparing, zo redeneerden wij, konden wij makkelijk een auto huren voor de zomervakantie. Zo bedacht, maar niet (elk jaar) zo gedaan. 

In de praktijk komt het er toch op neer dat wij het zonde vinden om voor drie weken, en zelfs via een deeleconomie als SnappCar, veel geld neer te tellen voor een huurauto. Ook al is dat geld dat wij zelf hebben uitgespaard. 
Wij hebben het gevoel dat het steeds meer onze vrijheid inperkt, in die zin dat wij niet spontaan even een weekendje weg kunnen om te kamperen. Fietsen mee te nemen als wij er eens op uit gaan. Welke eisen stellen wij dan een een andere auto? Hij moet dus voldoende ruimte hebben om de kampeerspullen en fietsen mee te kunnen nemen, zonder dat daar een aanhangwagen voor nodig is. Een auto die, in tegenstelling tot onze vorige auto's, iets ouder mag zijn. Wij willen een gedeelte van het reeds afgeschreven bedrag, dat wij voor een deel apart hebben gezet op een spaarrekening en voor een ander deel nog een half jaar vast staat in spaardepositorekeningen, bijleggen op de inruilwaarde van de Peugot 107. Na veel speuren vonden wij een zeer net onderhouden Peugot 207 stationwagon (SW). Eentje uit 2009 met 78.000 kilometers op de teller.  Niet om de hoek - in Apeldoorn - maar dat mocht de pret niet drukken. Vorige week hebben wij - na enkele dagen nadenken en het maken van doorrekeningen - de knoop doorgehakt. Vandaag konden wij onze nieuwe aanwinst ophalen. En, eerlijk is eerlijk, wat een heerlijke comfortabele auto. 
De vraag is nu of wij deze auto ook weer gaan verhuren via SnappCar. De huuropbrengsten drukken dan mooi de nu iets hogere maandlasten. Wij hebben hier nog geen besluit over genomen. Eerst er maar eens zelf van genieten :-) En de kampeervakantie is ook al uitgezocht. Hierover later meer in een apart blog.


De financiering

Zoals gezegd hebben wij, naast alle extra maximale aflossingen, hard gespaard voor de aanschaf van de kunststof kozijnen. Op € 1.000,00 na hebben wij het bedrag bij elkaar. Door goede onderhandelingen zijn wij precies op budget gebleven. Wij hebben bedongen dat wij zelf mogen bepalen wanneer wij de resterende termijn - na oplevering - mogen overmaken. In die zin, dat het bedrag uiterlijk 31 december 2016 op de rekening van de kozijnenboer moet staan. Die ruimte is er zondermeer. Nadat de kozijnen geplaatst zijn blijven wij € 500,00 per maand sparen voor woningverbeteringen. Deze laatste termijn zal dan ook waarschijnlijk in augustus of september betaald worden.

De schutting - die dus onvoorzien is - halen wij van de buffer. In totaal € 1.500,00. 

Ook de aanschaf van de andere auto halen wij voor een deel van de spaarrekening, waarop wij maandelijks een bedrag voor afschrijving zetten. Het overige deel hebben wij voorgefinancierd uit de buffer, omdat het resterende deel nog in twee termijndeposito's is ondergebracht. Eén loopt eind dit jaar af en de ander begin februari 2017. De gespaarde afschrijving is overigens aanzienlijk hoger dan het bedrag dat wij nu moeten bijbetalen. Tegen de tijd dat deze termijndeposito's vrij vallen, zuiveren wij de buffer weer aan. Het deel dat overblijft gebruiken wij dan weer als basis voor de afschrijving van de huidige auto.

Duidelijk mag zijn dat de buffer - tijdelijk - fors is gedaald. Gelukkig wordt deze al weer voor een groot deel aangezuiverd als maandag de variabele beloning van Y. wordt gestort en in mei het vakantiegeld van ons beiden. Ook wordt dan de teruggaaf van de Belastingdienst overgemaakt. Hoewel, ook zonder deze aanzuivering is deze nog hoog genoeg om directe tegenvallers (kapotte apparatuur) op te kunnen vangen. Voor onze baan hoeven wij beiden op korte termijn niet te vrezen, omdat Y. in een branche werkt waar meer vraag dan aanbod is. Daarnaast is er ook nog zoiets is als een royaal sociaal plan en een WW-uitkering. In deze noodsituatie hebben wij een noodbegroting klaar liggen. Dit is wel een belangrijk punt dat wij hebben meegenomen in onze overweging de doelen naar voren te halen. Het moet wel verantwoord blijven.

12 opmerkingen:

 1. Misschien toch een beetje gek dat je om een bepaald bedrag te besparen in de zomervakantie voor de huur van een auto, nu waarschijnlijk meer, veel meer, dan dat bedrag gaat betalen door het jaar heen. Aan hogere aanschafkosten, verzekeringskosten, reparatiekosten en benzinekosten en zo. Financieel geen goede beslissing, al voelt het misschien beter.

  Wel fijn natuurlijk dat het allemaal uit kan, financieel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Petra, bedankt voor jouw reactie! Het is maar hoe je het bekijkt: wij hebben de keuze destijds bewust gemaakt en in de afgelopen jaren gekeken of die keuze voor ons werkt. Dat het anders uit heeft gepakt - dat deze keuze naar mate de tijd vorderde meer nadelen heeft dan verwacht - is een conclusie die wij hebben getrokken. En dan moet je ook je 'fout' durven toegeven. En naar een wel werkbaar alternatief zoeken.

   Natuurlijk is het financieel gezien een niet voordeligere keuze (ik vind een 'financieel geen goede beslissing' geen goede weerspiegeling om de reden die ik hiervoor noem), maar deze keuze past wel beter bij ons, bij de situatie.

   Deze keuze kan ook alleen gemaakt worden als hier de financiën voor zijn. Wij willen onder geen beding lenen voor een auto.

   Verwijderen
 2. Ik heb even goed naar de foto’s gekeken en inderdaad de tuin lijkt erg op een pijpenla. Wat ik me dan afvraag is of jullie dan ook in dat hoekje gaan zitten of toch gewoon dicht bij de achterdeur?
  Zelf mag ik graag een beetje tuinieren (niet te veel ;-)) en zou ik gek worden van zo’n klein platje.
  Valt er nog iets leuks te maken van die stenen posten, nu steken ze maar een beetje uit?

  Mooie auto, wij hebben zelf ook jaren Peugeot gereden, prima zitcomfort daar kan geen ander automerk tegen op. Heeft iedereen trouwens zijn eigen parkeerplaats in de wijk, want ik zag iets van een nummer op de grond?

  Welke kleur kozijnen hebben jullie gekozen en toch niet van dat opvallende kunststof waarbij je direct ziet dat het nep is? Er zijn prachtige kozijnen te koop tegenwoordig en moet dat ook nog door een welstandscommissie beoordeeld worden of is dat niet nodig bij kozijnen?

  SnappCar: het niet gebruiken ontneemt je de vrijheid, maar ook het afstaan. Het blijft toch je eigen karretje, hoe gaat een ander met mijn auto om?

  Jullie zijn heel goed bezig, lekker genieten van je verdiende en gespaarde centen

  Nu nog een lekker zonnetje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie!

   Op de foto staat slechts een deel van de tuin; het achterste gedeelte om precies te zijn. Het voorste gedeelte is breder en biedt voldoende ruimte voor een loungebank, tafel en en dito stoelen. Desalniettemin is onze tuin niet groot, zo'n 40 m3 (8 meter lang, 5 meter breed). Op die stenen palen, deze verstevigen een deel van de muur die achter de houten schuttingpanelen zit, staan meestal potten met planten. Of kruiden.

   Het rij- en zitcomfort is erg prettig. Aan de andere kant, het verschil is ook wel erg groot tussen een instapmodel (107) en andere, duurdere modellen.

   Wij hebben bewust voor kunststof kozijnen gekozen, die niet op een kilometer afstand al als zodanig te herkennen zijn :-)
   Wij hebben destijds voor een wat luxer profiel van Schüco gekozen. Het kost wat meer, maar dat zie je er ook aan af. Je hebt gelijk, tegenwoordig zijn er heel mooie kozijnen verkrijgbaar. De vaste delen zijn net geen wit; de draaiende delen, en de voordeur, zijn diep donkerblauw. Als de kozijnen achter geplaatst worden, zal ik er een blog met foto's aan wijden, goed?
   In onze gemeente komen alleen die delen, die aan de openbare weg grenzen (de voorgevel en zijgevel dus), voor een omgevingsvergunning in aanmerking. Daarbij geldt ook dat dat alleen van toepassing is als de indeling wordt veranderd. Wij hebben dat niet gedaan, waardoor wij deze stap niet hoeven te nemen. De eerste jaren was onze gemeente (en meer gemeenten) er erg scherp op als je iets aan je huis veranderd (indeling, kleurstelling, etc).

   Voor wat betreft de verhuur via SnappCar verwijs ik je graag naar de blog die wij hierover schreven. Het platform biedt juist die vrijheid wél. Jij als verhuurder hebt vrijwel alles zelf in de hand. Datzelfde geldt ook voor aan wie jij je auto verhuurt. Er blijft een persoonlijke inschatting bij zitten of je het vertrouwt. Het is onze ervaring dat mensen (deze zijn vooraf gescreend) die van dit deeleconomie-initiatief gebruik maken, juist niet de rauwdouwers zijn :-) Daarnaast is de auto all-risk verzekerd en betaalt de huurder voor afschrijving (boven maximaal aantal kilometers. Dat neemt niet weg dat er wel eens wat kan gebeuren. Het is ook een mindset, waar je je wel senang bij moet voelen. Anders moet je het zeker niet doen :-)

   Bedankt voor de afsluitende woorden :-) Wij gaan zeker genieten; hier schijnt de zon uitbundig (met wel veel wind)!


   Verwijderen
 3. Ik merk dat ik het nog steeds lastig vind om uitgaven te doen aan het huis. Zo lang het niet is om binnen regenen tegen te gaan merk ik dat ik het al snel overbodig vind en de prioriteit geef aan aflossen.

  Daarom heb ik nu ook een maximum gesteld aan aflossen. Ben benieuwd of ik me dan wat minder bezwaard voel....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Oh, maar dat herkennen wij ook wel hoor! Het liefst zouden wij al dit geld gebruiken om extra en versneld af te lossen. Maar dat gaat simpelweg niet, omdat wij binnen het boetevrije gedeelte ervan willen blijven. Dat is maximaal € 10.500,00 per jaar. Door wél te investeren in het huis, wordt het ook mooier, steeds meer ons huis. En ook een huis met meer woongenot.

   Ik denk dat dat best goed kan werken, een maximale grens stellen aan het aflosbedrag. Het geeft je misschien gevoelsmatig wat meer lucht om het aan andere zaken uit te geven. Doe je dat alleen met het aflosbedrag of ook met andere bedragen (categorieën)?

   Verwijderen
 4. WoW wat een veranderingen! Die schutting wisten we natuurlijk al, maar de rest toch een verrassing. Ben benieuwd wanneer jullie weer op je gewenste bufferbedrag zitten :)
  Succes met alle plannen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hè? Dat vinden wij ook! Vandaar dat wij het er ook best wat moeite mee hadden om deze doelen naar voren te schuiven, juist omdat het tijdelijk ten koste gaat van de buffer. En verrassingen zijn leuk, maar dan moeten ze wel financieel verantwoord zijn ;-)
   Aan de andere kant wordt het nu erg mooi. Dat geeft ook weer veel woongenot. Het is steeds een kwestie van afwegen...

   Wij verwachten dat - met de variabele beloning die overmorgen wordt gestort, het vakantiegeld en na ontvangst van de (hoger dan verwachte) teruggave van de Belastingdienst in mei - dat de buffer in juli weer helemaal op peil is. MAAR, dan moeten de zomervakantie en de vakantie in het najaar (in het kader van ons 12,5-jarig huwelijk) er nog wel van af. Zodra het deposito van de auto in december vrij valt, zitten wij weer op peil en moeten wij onze jaardoelstelling gewoon kunnen halen :-)

   Verwijderen
  2. Oké klinkt niet slecht! Want jullie buffer was volgens mij zeer ruim, dus dan zit er nog genoeg in de pot voorlopig.
   Ik snap het wel hoor, al die veranderingen. Je weegt toch steeds af wat handig is en wat niet. 2wk geleden dachten wij nog over zonnepanelen, afgelopen week over hypotheekrente oversluiten. Beide niet gedaan, maar je probeert toch te bedenken wat het meeste rendement + zekerheid geeft met het geld wat je nu hebt. Dan verandert je mening nog wel eens ;)

   Verwijderen
  3. Daar sla je de spijker op zijn kop: het blijven afwegen wat handig is en wat niet. Dat komt misschien wat wispelturig over, maar dat is het zeker niet ;-)

   Verwijderen
 5. Goed voor de economie! Mooie kunstof kozijnen zijn inderdaad prima, maar die ouderwetse lelijke..grrruwel!

  Hier ook een beetje aan het kijken naar een nieuwe auto, we zijn er nog niet uit ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, inderdaad. De kunststof kozijnen van vroeger zijn ook naar onze mening niet om aan te zien. Deze zijn echt heel mooi. Als de achterzijde wordt vervangen, plaats ik een blog met wat foto's. Vermoedelijk eind mei.

   De afwegingen, berekeningen is al genoeg voorpret. Wat zou een reden zijn om de auto te willen vervangen?

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews