Verjaardagen, kinderfeestjes, babyshowers en kraamvisite, het behalen van een (zwem)diploma, Sinterklaas of kerst. Allemaal momenten waarop mensen elkaar cadeautjes geven. Dan hebben wij het nog niet over het geven van cadeautjes op 'spontane' momenten, zoals momenten waarop 'extra' inkomsten verwacht worden: het vakantiegeld of een dertiende maand.
Hoe gaan wij hier mee om? Wij 'sparen' (feitelijk is dit een reservering) een bedrag van € 250,00 per maand, dat naar de lopende spaarrekening gaat. Hiervan betalen wij - naast contributies, jaarlijkse lidmaatschappen/abonnementen en kleding - ook de grotere cadeautjes (vanaf € 50,00) voor onze verjaardagen, Sinterklaas of kerst. Kleine cadeautjes, voor bijvoorbeeld kinderfeestjes, kraamvisite of een mooi rapport halen wij uit een 'potje', waarvoor wij maandelijks een bedrag pinnen. Uit dit potje wordt overigens meer betaald, maar dat terzijde :-)
De ervaring leert dat het bedrag dat wij via deze twee methodes opzij zetten ruim voldoende is. Aangezien wij geen specifieke bedragen budgetteren voor cadeautjes, zou je kunnen zeggen dat je er snel te veel aan uitgeeft. Sleutelwoord is wat ons betreft: bewuste keuzes maken. Ons kind krijgt genoeg, en ja, misschien wel meer dan in een gezin waar er gedeeld moet worden.
Maar de cadeautjes zijn wel in verhouding, niet buitensporig. Hoewel dat natuurlijk maar een kwestie van definitie is. Géén dure, nieuwe Playstation of een populaire hoverboard. Als hij dat zou willen - en naar mate hij ouder wordt, worden zijn interesses ook steeds breder - dan moet hij daar ook (een groot deel) zelf voor sparen.
Wij zien om ons heen - wij noemen dat zelf compensatiegedrag - situaties dat kinderen vanaf jonge leeftijd van alles krijgen. Wat geef je een kind dan nog als hij tien is? Laten wij vooropstellen dat wij dit niet veroordelen; iedere ouder is oud en wijs genoeg om dit zelf te bepalen. Wij zitten er duidelijk anders in.
Om een voorbeeld te geven: tot zijn laatste verjaardag kochten wij jonge, kwalitatief goede fietsen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Geen nieuwe fietsen dus. Wel fietsen die er werkelijk bijna als nieuw uitzien. Die worden dan verkocht, omdat zoonlief ineens een groeispurt heeft gemaakt. Het is overigens wel goed zoeken; het kost wel de nodige tijd :-) Deze fietsen gebruikte onze zoon dan totdat ze te klein waren. Dat er een lichte gebruiksporen op zitten vinden wij niet erg. Bij een nieuwe fiets zit deze er met een dag of wat ook op.
Daarna verkochten wij de fiets weer, meestal tegen dezelfde prijs of met een tientje verlies. Nu hij ouder is, afgelopen verjaardag werd hij 10 jaar, heeft hij voor het eerst een nieuwe fiets gekregen. Trots dat hij is! En ook valt op dat hij er zo zuinig op is.
Hiervoor hebben wij dan ook al een jaar van te voren geld apart gezet. Een bewuste keuze.
Hoe gaan jullie om met de uitgaven van cadeautjes? Hanteren jullie een (strak) budget en sparen jullie hiervoor? Of laten jullie het (helemaal) los?
Ik heb niet een strak budget maar wel een soort richtlijn bedrag. En ik koop ook bij voorkeur tweedehands. Zo krijgen de kinderen cadeautje's die anders te duur zouden zijn geweest.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Ook wij kiezen er soms bewust voor om tweedehands een cadeau te kopen. Zo hebben wij in december van 2014 een vrijwel jonge Playstation 3 gekocht, met toebehoren, voor nog geen 75 euro. En een plezier dat hij er sindsdien van heeft. Koop je zo'n spelcomputer nieuw, dan moet je er een twee voorzetten :-)
VerwijderenIk hanteer niet echt een budget per persoon, ik zie wel wat er dan leuk is om te kopen voor dat moment. Voor klasgenootjes feestjes hanteer ik wel een vast bedrag, wat er voor gekocht wordt bepalen mijn kinderen zelf, bedrag blijft gelijk. Ik heb nu voor afgelopen sinterklaas mijn kinderen een gezamenlijk cadeau gegeven in de vorm van een tweedehands xbox! Normaliter kocht ik per kind voor een bepaald bedrag allerlei cadeautjes, alleen ze geloven beide niet meer dus 1 "groot" cadeau en ze zijn er superblij mee!
BeantwoordenVerwijderenGr. Boukje
Boukje, leuk dat je reageert! Slim hoor, om het cadeau zo te combineren! :-)
VerwijderenVaak heeft onze zoon al wel een verlanglijstje. Dat regelt zich vanzelf. Zoals ik in de reactie op het bericht van Nicole al schreef, kiezen wij er soms ook bewust voor om tweedehands een cadeau te kopen, in dit geval een jonge Playstation 3. Met de nieuwprijs scheelde dat veel geld. Net als jouw kinderen heeft hij daar zoveel plezier van.
Voor verjaardagsfeestjes hebben ook wij een vast bedrag, dat meestal zo rond de 7,50 ligt. Vroeger waren het meer klein speelgoed, tegenwoordig een waardebon of geld (hoewel wij zelf dat laatste niet zo leuk vinden om te geven).
Voor kinderfeestjes heb ik een cadeau doos. Soms komen hier de uitnodigingen 2 dagen van te voren. Dan is het fijn om wat op voorraad te hebben. Voor volwassene doen wij niet meer aan cadeaus. Bevalt ons heel goed. Opa en oma nemen we elk jaar een dagje mee voor hun verjaardag. De kinderen krijgen bij ons ook 2e handsfietsen voor hun verjaardag, de vorige keer bestelde we een lak stift in de juiste kleur en poetste zo alle krassen weg.
BeantwoordenVerwijderenKraamcadeaus variëren per ontvanger. Mijn schoonzusje is nu eindelijk na 6,5 jaar zwanger van hun 2e kindje. Net als de vorige keer neem ik haar rond de 7 maanden mee te shoppen. Dan mag ze een leuk setje uit kiezen en een aantal dingen die nog op haar lijstje staan. Voor hun is ons budget 100 euro. Terwijl we aan een ander max 15 euro uit geven.
Sint. Dan krijgen de kinderen van ons max 3 cadeaus. 1 ding wat ze heel graag willen max 50 euro en dan iets wat ze nodig hebben ( een warme winter pyjama bijvoorbeeld )en iets om te lezen of knutselen.
Manlief verrast mij af en toe met een cadeautje. Meestal is dat een gadget wat hij helemaal te gek vind, vorige week kreeg ik van hem een elektrische gum handig voor m'n nieuwe hobby. Volgens hem.
Zelf heb ik ook een lijstje met dingen die ik nog nodig heb. Zo kreeg ik van Sint een strijkplank overtrek. Voorkomt veel onnuttige prullaria in huis.
Zo, dat is een hele uitgebreide reactie; leuk om te lezen!
VerwijderenDat is wel heul erg kort van te voren, twee dagen. Gelukkig hebben wij dat nog niet mee gemaakt :-)
Toch wel lief van jouw man dat hij aan jouw denkt. Ik ken ook genoeg situaties waarbij de man een cadeau (lees: gadget) koopt en dat dan vervolgens alleen zelf gebruikt.
Met onze verjaardagen geven wij eigenlijk elkaar alleen cadeau's die nuttig zijn en die wij toch al wilden kopen. Zo heb ik vorig jaar een Weber BBQ gekregen, en sindsdien (met vaderdag enzo) de bijbehorende accessoires.
Als wij niets nodig hebben, dan is een dag met zijn tweeën naar de sauna, met een hapje en een drankje, ook een mooi verjaardagscadeau.
Vraagje tav kinderfeestjes: hoeveel geven jullie uit aan een cadeautje voor een feestje van een klasgenootje?
BeantwoordenVerwijderenFleur, wij houden een bedrag aan van 7,50 euro. Voor zijn beste vriend ligt dat rond de 10 euro. Onze zoon is nu tien jaar. Toen hij kleiner was, lag het bedrag rond de 5 euro. Bij jullie?
VerwijderenOnze dochter gaat nog maar vier weken naar school dus dat is nog niet van toepassing geweest. Maar het komt vast binnenkort wel.... vandaar mijn vraag. Leuk om te lezen hoe jullie dit doen!
VerwijderenKinderfeestjes hebben wij gelukkig nog geen last van. We hebben dit jaar onze verjaardagscadeautjes maar bij elkaar gelegd en die van volgend jaar ook en dan kopen we voor onszelf dan een goed fototoestel van die we al een paar jaar willen. Ik hoef zelf verder niks voor m'n verjaardag; ik heb alles al ;-)
BeantwoordenVerwijderenHahahaha! Dat scheelt dan weer ;-)
VerwijderenHeel herkenbaar die aanpak. En je hebt er dan meteen iets voor wat je echt graag wil hebben dat heel lang mee gaat.
Wij zijn vlak na elkaar jarig en bekijken dan wat wij nodig hebben en graag willen aanschaffen. Vaak is dat niet zo veel, want ook ik zeg vaak dat ik alles al heb ;-)
Zo voorkom je dat je onzinnige dingen koopt. En als wij niets nodig hebben, dan gaan wij gewoon een dag met zijn tweeën er op uit. Lekker een dagje sauna bijvoorbeeld
Wij hebben niet echt een budget voor cadeautjes, de ene keer kopen we iets duurders en de andere keer iets goedkoops. Afgelopen verjaardag kreeg onze zoon een fiets die we tweedehands hadden gekocht en al eventjes in de schuur stond ;) Onze tweeling was ook in die week jarig en die hebben wij niks gegeven, ze werden 1 en hebben al zo veel. Ze merken het nu natuurlijk ook nog niet ;)
BeantwoordenVerwijderenHet is ook een kwestie van keuzes maken. Ik vind dat helemaal nog niet zo gek; de volgende keer is jullie tweeling weer aan de beurt. Zo lang ze maar een leuke dag hebben gehad; de aandacht telt dan ook veel meer ;-)
VerwijderenQua kinderfeestjes kom ik meestal rond de 5 euro uit. (jongste wordt veel gevraagd) De oudste 2 zitten al op de middelbare en geven vrienden meestal ook 5 euro of een cadeautje ter waarde van ong dat bedrag.
BeantwoordenVerwijderenDe verjaardagen van de kinderen zelf geven we rond de 50 euro uit. Behalve als ze bv een fiets nodig hebben, dan is het meer natuurlijk. Mijn zoon die binnenkort 15 wordt, wil graag een headset. Kost tussen de 30 en 60 euro volgens hem, dus die krijgt hij voor zijn verjaardag.
In de familie geven we de volwassenen een cadeautje van ong. 15 tot 20 euro. De neefjes/nichtjes rond de 10 euro
Bedankt voor jouw reactie! Leuk om te lezen dat wij redelijk op een lijn zitten. Voor de kinderfeestjes ligt het iets hoger, maar voor verjaardagen (met uitzondering van zijn eerste nieuwe fiets) houden wij ook een dergelijk bedrag aan.
VerwijderenMet kinderfeestjes ligt het bedrag zo tussen de 7,50 en de 10 euro. Ik ga meestal wel helemaal los met het leuk inpakken van het cadeau, ballonnen erbij, in cellofaanpapier, snoepjes e.d. Gewoon omdat ik dat heel erg leuk vind en de jarige dit altijd super leuk ontvangt.
BeantwoordenVerwijderen