donderdag 4 februari 2016

Review: MijnOverheid.nl

Gisteren ontving Y. per mail een notificatie dat er een nieuw bericht is van MijnOverheid. Al weer even geleden had Y. dit account geactiveerd, maar hij heeft zich er tot op heden nog niet verder in verdiept. Hoog tijd om deze 'dienst' aan een nadere blik te onderwerpen :-) 

Wat is MijnOverheid?

MijnOverheid is uw persoonlijke website voor overheidszaken. U kunt hier zien hoe u bent geregistreerd bij de overheid, berichten van de overheid ontvangen en overzicht houden over uw zaken met de overheid.
Bron: MijnOverheid

Sinds 1 november 2015 - bij inwerkingtreding van de Wet Electronisch Berichten Verkeer (EBV) - heeft elke Nederlander van 14 jaar of ouder een account bij MijnOverheid. Dit account moet eenmalig geactiveerd worden door in te loggen met DigiD. Tijdens de activatie geef je ook een e-mailadres op. Op dit e-mailadres ontvang je, indien gewenst, notificaties bij nieuwe berichten van de overheid. Inloggen kan vervolgens telkens door gebruik te maken van jouw persoonlijke DigiD. 
Uit de veelgestelde vragen blijkt overigens dat je dit account niet zelf kunt opzeggen.

Het Ministerie van Binnenlandse zaken is eindverantwoordelijk voor deze dienst.

Opbouw van het menu

Zodra je bent ingelogd met jouw eigen DigiD op MijnOverheid wordt er een hoofdmenu getoond. Je kunt hier kiezen uit de tabbladen:
- Home
- Berichtenbox
- Lopende zaken, en
- Persoonlijke gegevens

Op het tabblad berichtenbox worden alle nieuwe berichten van de overheid geplaatst. Ook alle gelezen berichten kunnen er worden gearchiveerd. Je moet dit eigenlijk zien als een soort mailbox. Het door Y. ontvangen bericht had bijvoorbeeld betrekking op een verzoek tot het doen van aangifte inkomstenbelasting 2015.

Alle jouw lopende zaken bij de overheid worden weergegeven in het tabblad met de logisch gekozen naam Lopende zaken. Denk hierbij aan een belastingaanslag, een vergunningaanvraag, subsidieverzoek of klacht. 

Het meest interessante tabblad is toch wel Persoonlijke gegevens. 

Welke gegevens kan ik dan inzien?

Benieuwd welke gegevens je terug kunt vinden in het tabblad Persoonlijke gegevens? Lees dan snel verder. 

Het genoemde tabblad is onderverdeeld in een zevental onderwerpen, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in sub onderwerpen:

-  Basis persoonsgegevens 
 - Basisregistratie personen     
   - Naam en adres
   - Familie
   - Nationaliteit
   - Paspoort en ID-kaart
   - Inschrijving

-  Financieel 
 - Mijn Toeslagen
 - Mijn Belastingdienst
 - Mijn geregistreerde inkomen
 - LBIO (noot Y.: zaakgegevens kinder- en partneralimentatie)
 - Mijn SVB   

-  Werk en loopbaan
 - Digitaal Klantdossier (noot Y.: Digitaal Klantdossier voor Werk en Inkomen)
 - Mijn Pensioenoverzicht
 - Mijn UWV

-  Zorg en gezondheid
 - Donorregister
 - Mijn PGB

-  Wonen
 - Kadaster
 - WOZ

-  Vervoer
 - RDW

-  Onderwijs
 - Mijn DUO


Al met al moeten wij concluderen dat het een vrij volledig portaal is, van waaruit je centraal een groot deel van jouw persoonlijke gegevens in detail kunt inzien. Wat wij zelf persoonlijk handig vinden is dat je eenmalig in dit portaal inlogt met DigiD, waarna je - zonder opnieuw in te hoeven loggen met DigiD op de betreffende overheidssites -  ook deze overheidssites (zoals de Belastingdienst of SVB) kunt raadplegen.

Veiligheid

In de veelgestelde vragen is een onderwerp hierover opgenomen. Naar onze mening wordt hier teveel de nadruk gelegd op wat jij er als gebruiker aan kunt doen om veilig te werk te gaan. Er wordt niet expliciet uitgelegd wat de overheid er aan doet, anders dan te verwijzen naar het Privacy statement en de Wet Electronisch Berichten Verkeer (EBV). Meer lezen over deze wet, klik dan hier.
Mocht je interesse hebben, dan kun je hier ook de brief van staatssecretaris Wiebes aan de Tweede Kamer lezen, die gaat over het 'ingroeischema' van deze wet.


Tip

Over het algemeen weten wij allemaal waar wij vandaan komen en waar wij in de loop der jaren hebben gewoond. Maar wanneer was dat ook al weer precies? Wij vonden het wel leuk om terug te lezen wanneer wij - toen wij jonger waren - nu exact zijn ingeschreven in de diverse gemeentes waar wij gewoond hebben.
Deze informatie vind je terug in het tabblad Persoonlijke gegevens > Basisregistratie personen > Naam en adres: adresgegevens

Ben jij al bekend met MijnOverheid, en zo ja, wat vind je er van?

8 opmerkingen:

  1. Kan handig zijn om alles op een plaats te kunnen vinden, scheelt zeker elke keer opnieuw inloggen.

    Ik schrik wel van de hoeveelheid gegevens die over je bekend zijn en waarschijnlijk allemaal aan elkaar gekoppeld zijn. Daardoor wel fraudegevoelig. Lijkt op het electronisch patientendossier, dat het zover ik weet nooit gehaald heeft, was het niet om dezelfde reden?

    Aan de andere kant maakt de overheid nu wel inzichtelijk voor de burgers welke informatie ze allemaal bewaart en gebruikt.

    N.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. nee is niet aan elkaar geknoopt, je kunt links naar de betreffende site volgen, daar moet je soms gewoon weer opnieuw inloggen met je digid om de daar opgeslagen info te zien. Of er komt op die site te staan dat er over jou geen info bekend is.

      Het is een vast rijtje zo staat bij iedereen het LBIO er bij terwijl lang niet iedereen met deze club te maken zal hebben.

      Verwijderen
    2. Je kunt inderdaad de links naar de betreffende andere overheidssites volgen. Hoewel er expliciet bij staat dat op basis van de zogenaamde sessie cookie aanmelding niet opnieuw nodig is, is dat het soms wel. Geen flauw idee in welke gevallen wel en welke gevallen niet.

      Verwijderen
  2. Ik vind het waardeloos. De mail die ik krijg vermeld niet het onderwerp van de notificatie. Weet dus niet of het belangrijk of reclame is. Ik kijk dus nooit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, dat is een duidelijke mening FlyingDutchBoy :-) In de notificatie staat ook dat zij geen persoonlijke informatie mogen delen via die weg. Vandaar dat je moet inloggen. Het is wel de vraag of het niet handiger is om wel het algemene onderwerp aan te geven. Dat weet je al waarover het gaat (bijvoorbeeld: verzoek aangifte inkomstenbelasting).

      Verwijderen
  3. Ik vind dat t nog wel wat verbeterd mag worden. Zoals gezegd weet je niet waarover het gaat. Dan log je in met je DigiD en is de kans groot dat je nog niet bij het juiste bericht komt. Had ik laatst, ik kreeg een mail dat er een bericht was. Toen logde ik in met DigiD. Vervolgens blijkt dat er een bericht van het UWV voor me klaar staat en word ik door gelinkd naar die site, kom ik daar moet ik weer inloggen met DigiD. En lees daar dat mijn jaaropgave klaar staat.
    Nou moe, had t UWV me ook een mail over kunnen sturen.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Martine, bedankt voor je reactie! Dat klinkt inderdaad niet erg praktisch. Het zou klantvriendelijker zijn om direct vanuit het bericht, binnen MijnOverheid, door te linken naar de betreffende (bijlage op de) overheidssite.

      Verwijderen
  4. Goed artikel. Wordt door mijn ervaringen bevestigd.

    Je krijgt toch berichten binnen, waar je niet voor hebt opgegeven. De papieren versie wordt dan niet meet gestuurd. Als je niet regelmatig nakijkt, dan mis je facturen met alle gevolgen.


    Opzeggen is idd. niet mogelijk via de website, terwijl dat letterlijk in de gebruiksovereenkomst is aangegeven.

    Gebruiksvoorwaarden Mijnoverheid versie 2.9.pdf "De Gebruiker kan het gebruik van MijnOverheid opzeggen door in te loggen op
    zijn account bij MijnOverheid en daar te kiezen voor het verwijderen van zijn account."

    De servicedesk vraagt om BSN en andere informatie via mail te sturen.


    Kortom, deze dienst heeft nog een hele weg te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews