vrijdag 26 februari 2016

Waterverbruik: de eindafrekening over 2015 en update waterbesparende maatregelen

Begin januari gaven wij jullie - naar aanleiding van een verzoek van het waterbedrijf om de waterstanden door te geven - een inkijkje in ons waterverbruik. Het waterverbruik is het afgelopen jaar gedaald van 115 m³ naar 106 m³. Dat is een besparing van iets minder dan 8%!

Periodeafrekening waterbedrijf

Vandaag viel de 'periodeafrekening' van het waterbedrijf in onze mailbox. De kosten van het drinkwater komen over de periode van 31 december 2014 tot en met 2 januari 2016 uit op € 161,86. De in rekening gebrachte termijnbedragen komen uit op € 176,16. Er werd dus € 14,30 te veel in rekening gebracht. Het nieuwe termijnbedrag is enkele euro's gedaald tot € 39,50.

Meteen hebben wij even gekeken naar de tarieven en de daarover te betalen belastingen. Wat ons opvalt is dat het tarief van drinkwater per 1 januari is gedaald van 0,680 naar 0,630 per eenheid (m³). De belasting op water is daarentegen heel licht gestegen: van 0,333 naar 0,335 per eenheid (m³). Met name het vastrecht is gestegen: van 40,00 naar 45,00 per eenheid (m³).

Hoe staat het met onze doelstellingen om minder water te verbruiken?

Verbeterpunt 1: nog beter letten op hoe lang wij douchen, door de zandloper strikter te gebruiken. 
De zandloper wordt inderdaad strikter gebruikt. Hiermee zijn wij dus op de goede weg. Aan de andere kant duurt het herstel van Y. langer, waardoor er nog altijd één tot twee keer per dag kort gedoucht moet worden. 

Verbeterpunt 2: het toilet beneden meer gebruiken voor 'de kleine boodschap'
Dit blijkt niet erg praktisch, met name 's nachts hebben wij geen zin om naar beneden te lopen. Ook omdat dit inhoudt dat wij eerst het alarm er van af moeten halen en er weer op moeten zetten. De oplossing is simpel en eenvoudig: wij hebben online een 'wc stopper' gekocht en die in de wc boven geplaatst. Dit gewichtje zorgt er voor dat er minder water wordt doorgespoeld bij het doortrekken van de wc. De wc beneden heeft al een 'waterbespaarknop'.

Verbeterpunt 2: een tweedehands regenton kopen voor in de tuin, waarmee alle planten gedurende het jaar kunnen worden besproeid;
De regenton is er inmiddels, zij het dat het geen tweedehandse is. Wij hebben gezocht en gezocht, maar vonden geen geschikt exemplaar voor in onze tuin. Wij hebben dan ook een nieuwe gekocht, die aan te sluiten is op de regenafvoer. Het filter zorgt er voor dat er geen rommel in de regenton terecht komt. De 'winterstand' zorgt er voor dat tijdens vorst geen water in de regenton loopt. Zodra het weer beter is, sluiten wij de regenton helemaal netjes aan.

Verbeterpunt 3: bij toekomstige vervanging van kranen (wellicht dit jaar al in de douche) een waterbesparende kraan aanschaffen;
Kranen zijn nog niet vervangen. Wel hebben wij, gelijktijdig met het bestellen van de 'wc stopper', een tweetal setjes 'waterbespaarders' gekocht. De waterbesparing zou 50% zijn. 'Waterbespaarders' zijn goedkoop en eenvoudig te monteren in vrijwel elke kraan. 

Verbeterpunt 4: ook zullen wij de periodieke controles meterstanden opschroeven naar maandelijkse controles.
Ahum, dit waren wij al weer vergeten :-( Dus, zojuist een bezoek gebracht aan de watermeter. Sinds 3 januari 2016 hebben wij 17 m³ verbruikt. Als wij rekening houden met de genomen maatregelen, en de regenton die nog geïnstalleerd moet worden, is een besparing op drinkwater binnen handbereik.

21 opmerkingen:

 1. Netjes! Wij hadden iets van €12,- terug :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn er blij mee, maar door nog bewuster om te gaan met kostbaar drinkwater moet er toch nog wel iets meer af kunnen.
   Jullie teruggave is ook netjes, dat houdt in dat jullie ook een stuk minder hebben verbruikt.

   Verwijderen
 2. Ken je deze waterbespaarders oor de kraan al?Ik heb ze in a de kranen, het duurt wat langer voor de wasbak vol is, verder merk je er niets van en je bespaart ongemerkt toch.

  https://www.bespaarbazaar.nl/waterbespaarders-kraan-p-456.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het maakt toch niet uit of je je wasbak vol laat lopen met of zonder een waterbesparende kraan? Je hebt toch hetzelfde aantal liters nodig om die wasbak vol te krijgen?
   Of maak ik een denkfout?
   Merel

   Verwijderen
  2. Juist, exact deze hebben wij gekocht bij het genoemde bedrijf, evenals de wc stopper. Werkt prima!

   Verwijderen
  3. Anoniem: volgens mij maak jij geen denkfout :-) Waterbespaarders hebben vooral zin als je even de kraan aan doet om bijvoorbeeld wat af te spoelen. Je gebruikt dan 50% minder water voor de duur dat de kraan open staat.

   Verwijderen
  4. Je kunt ook zelf de kraan minder ver open draaien en hierdoor water besparen, dit werkt ook goed tijdens het douche.

   Verwijderen
  5. Amandjuh88: dat kan ook, maar met een zoon in huis die het niet zo nauw neemt (ondanks mijn herhaalde verzoeken) is het geen overbodige luxe :-)

   Verwijderen
 3. Wij gebruiken per jaar 46m3 per jaar met 2 personen, en elke keer moeten we bijbetalen.
  Hoe minder we gebruiken moeten altijd bij betalen.
  Omdat er weer ergens wat verhoogd is, wij hebben de stand al door gegeven maar weten nog niet wat we moeten bijbetalen.
  Wij hadden net als vorig jaar 46m3 gebruikt en toen moesten we 33euro bijbetalen.
  Ik ben benieuwd deze keer, maar eigenlijk is het van de zotte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow! Dat is een mooi laag verbruik! Jullie zitten blijkbaar al zo laag dat wijzigingen in bijvoorbeeld de belastingen meteen effect hebben. Dat is wel zuur inderdaad zuur, er van uitgaande dat deze meestal stijgen in plaats van dalen. Of zou het zijn dat ze het termijnbedrag gewoon niet goed inschatten?

   Verwijderen
  2. Wij gaan ook wel op het randje zitten hoor met het bedrag :-), wij willen volgend jaar als het kan nog wat naar beneden met het verbruik.
   Je kunt het ook verhogen het bedrag maar het is de kunst om er weer net onder te zitten.

   Verwijderen
 4. Elke zondag alle meterstanden (water, gas, electra)opschrijven op een lijst die in de meterkast hangt. Als je het wekelijks doet heb je veel meer in de gaten op welke momenten je juist veel of weinig verbruikt.

  En voor de kleine boodschap: trek pas door nadat meerdere familieleden een kleine boodschap gedaan hebben, scheelt ook water (en de aanschaf van een wc-stopper). Volgens mij legde het vrekkenechtpaar een baksteen in de spoelbak, ook een soort wc-stopper.

  Wij kregen dit jaar, zoals altijd, geld terug. Het wordt bedrag wordt wel steeds lager, maar op een gegeven moment is er een punt bereikt dat je niet met minder water of energie toe kunt, zeker met een groeiend gezin.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. N., leuk dat je reageert en jouw ervaring deelt!

   Het regelmatig bijhouden van de meterstanden heeft zeker zin. Voorheen deden wij dat wekelijks, nu met een digitale meter gaat dat online. Juist dan vergeten wij de watermeter, want die is nog analoog.

   Van die baksteen had ik ook wel eens gehoord, maar ook dat het na verloop van tijd afbrokkelt. Misschien was een gevulde fles, zoals een andere lezer aangeeft, een beter idee geweest.

   Er komt inderdaad een moment dat je niet zuiniger kunt. Het is dan mooi te bedenken dat je het maximale er uit hebt gehaald, toch?! :-)

   Verwijderen
 5. Wat leuk, ja ik moet ook even mijn blogje over waterstand en winst geven. Van de week kwam de Vitens afrekening binnen. Gefeliciteert met je slag. Hoewel het bij ons om 2 euro winst per maand is over 8 maanden vind ik het toch leuk. En wij hebben onze doelen voor 2016 voor onder 50 m3. Ga meteen ook ff bloggen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rose, leuk dat je reageert! Ik ga zo direct even je blog lezen of het gelukt is om jullie doelstelling te halen.

   Verwijderen
 6. Wij zijn iets omhoog gegaan qua verbruik. Van 103 m3 in 2014 naar 117 in 2015.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Enig idee waar deze stijging vandaan komt?

   Verwijderen
 7. Ons ene toilet heeft een waterbespaartoets, het andere toilet niet. Wij hebben, jaren geleden, een met water gevulde plastieken fles in het waterreservoir gelegd zodat elke spoeling minder water verbruikt. Principe is zoals met een baksteen in het reservoir te leggen maar bij een baksteen vallen er op de duur kleine korreltjes zand, steen in het water en als er een met water gevulde plastieken fles water in het reservoir ligt, heb je dat probleem niet. Een met water gevulde plastieken fles heeft hetzelfde resultaat als een waterstopper maar is een pak goedkoper en je recykleert er je oude plastiek fles mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Van een baksteen in de stortbak had ik al wel eens gehoord, maar ook dat deze, zoals jij ook al aangeeft, na verloop van tijd afbrokkelt. Een gevulde plastic fles is wel een hele goede tip. Zo inventief zijn wij blijkbaar niet :-( Weer wat geleerd :-)

   Verwijderen
 8. Onze afrekening komt geloof ik pas in juli. Door de geboorte van onze zoon denk ik wel dat we meer zijn gaan verbruiken. De wasmachine draait nu eenmaal vaker. Nu ik weer werk moeten er iedere avond flessen,spenen en kolfonderdelen gewassen en uitgekookt worden. Ik doe dit wel met een teiltje maar het zal allicht schelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert en jouw ervaring wilt delen. Met een klein kind, dat in bad gaat en waarbij je vaker moet wassen, zal dat ongetwijfeld invloed hebben. Het gaat er om dat je er bewust mee om gaat om toch verantwoord met water om te gaan. Zo'n teiltje is daar al een mooi voorbeeld van!

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews