vrijdag 10 juni 2016

Eerste loonstrook

Afgelopen week was ik de administratie aan het opschonen: alles wat 7 jaar of ouder is verdween – zij het versnipperd – in het ronde archief. Bij het doornemen van de administratie, die ik van mijn voormalige en huidige werkgevers bij houd, kwam ik ook mijn allereerste loonstrook tegen. Herinneringen aan deze leuke en vooral leerzame periode flitsten voorbij. Ik pakte ook mijn laatste loonstrook er bij en vergeleek hoe de bedragen zich verhouden tot elkaar in de bijna 20 jaar dat ik nu werkzaam ben.

Bij mijn eerste werkgever – een advocaten en belastingadvieskantoor – stroomde ik na een zogenoemd lerend werken traject als stagiair - in als kantoorklerk. Ik was toen net 20. Als ik dit zou opschrijf, klinkt dat wel erg ouderwets :-) Mijn werkzaamheden waren juridisch administratief van aard. Daarvoor betaalde mij men bij een fulltime dienstverband ƒ 1,342,20 bruto per maand. Omgerekend is dat € 514,67. Naarmate de tijd vorderde werd mijn aandacht steeds meer getrokken naar de IT. In die tijd bestond dat met name uit het prutsen met het aanleggen en onderhouden van kantoor computernetwerken. In mijn vrije tijd was ik Forum Manager van een aantal forums bij één van de eerste internetproviders in Nederland.

Na vier diende ik mijn ontslag in bij het advocatenkantoor en ging ik fulltime aan de slag bij deze internetprovider, op de nog op te zetten testafdeling. Ik volgde allerlei opleidingen, cursussen en trainingen, in binnen- en buitenland. En zo zette mijn ‘carrière’ zich voort: ik ging na twee jaar – zij het noodgedwongen door een reorganisatie bij deze internetprovider - aan de slag bij een technologiebedrijf dat zich specialiseerde in netwerk- en antivirusbeveiliging. Tot in 2003. De ‘internetzeepbel’ barstte uiteen en zorgde er voor dat ik thuis kwam te zitten. Net als vele anderen in mijn vakgebied. Mijn salaris was toen al – in verhouding tot mijn beginsalaris – fors gestegen. Rondkomen van een WW-uitkering ging ons eigenlijk best goed af. Achteraf gezien konden wij toen al erg goed terugschakelen :-) Was het kwartje toen maar gevallen, maar nee, wij gingen vrolijk door op oude voet toen ik - nadat ik zes maanden naar allerhande banen had gesolliciteerd – aangenomen werd als administratieve kracht bij een bank.

Bij het aflopen van mijn jaarcontract bij de bank was de IT weer helemaal booming. Eind 2004 maakte ik weer de overstap terug naar de IT. Duidelijk is dat hier echt mijn passie ligt! De bij de bank opgedane kennis kon ik heel mooi gebruiken bij mijn huidige werkgever. Ik stroomde in als externe medewerker (tegenwoordig noemen ze dat een ZZP-er) met een hoog salaris van € 3.000,00 bruto per maand. Na een korte periode werd mij een vaste baan aangeboden. Het salaris bleef hetzelfde, maar de bijkomende secundaire arbeidsvoorwaarden waren zeer riant, zoals verlofdagen en opleidingsbudget.

Nu bijna 12 jaar verder is het salaris gestegen naar € 4.830,34 bruto per maand, voor een fulltime werkweek. Dit komt met name door de jaarlijkse CAO-verhogingen (in de eerste jaren waren deze nog riant) en de jaarlijkse beloning bij goed presteren en het volgen van veel aanvullende opleidingen.

Onbedoeld is het een ´walk-down-memory lane´ geworden. Verbazend kijk ik nog maar eens naar beide loonstroken: een verschil van € 4.315,67 bruto. In percentages uitgedrukt is dat een verschil van ruim 838%. Zo maar 'krijgen' doe ik het niet, er moet heel hard voor worden gewerkt. De druk is hoog en zonder vernieuwing is er geen toekomst. Maar los hiervan, het is en blijft toch een bizar groot verschil.

Heb jij jouw eerste loonstrookje wel eens naast jouw huidige loonstrookje gelegd? En hoe ziet dat er dan uit?

23 opmerkingen:

 1. Ik heb hem niet meer helaas! Leuk om je werkverleden zo te lezen!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nicole, jammer ;-) Dat vond ik zelf ook :-) Leuk zo af en toe eens terug te kijken, een 'walk down memory lane'. En ik heb jullie daar graag in meegenomen.

   Verwijderen
 2. In 1980 start carrière als medewerker in een potplantenkwekerij voor 1400 gulden netto per maand.Bij een andere kweker met veel overuren tussen de 1600 en1800 gulden per maand. Later als vrachtwagenschauffeur met veel overuren 1600/ 1700 euro per maand op het laatst. Toen in 2009 ziek geworden. Ontslagen. Nu baantje van 400 euro per maand (15 uur per week) en WIA van 940euro p/m.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Halverwege de jaren tachtig werkte ik als typiste bij een bank. Voor 32 uur in de week kreeg ik per maand 690 gulden. Echt heel weinig. Mijn laatste loonstrookje was van 1989 en toen verdiende ik als administratief medewerker voor een fulltime baan 1550 gulden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt dat jij een inkijkje wilt geven in jouw werkverleden! Als je dat naast de maatstaven van vandaag de dag legt, is dat eerste inkomen inderdaad weinig. Het tweede daarentegen klinkt mij voor die tijd als vrij normaal in de oren.

   Verwijderen
 4. Ik ben al in 1967 gaan werken op kantoor en weet nog dat ik ongeveer 250 gulden netto kreeg voor 42 uur werken. Ik heb nooit bijzonder veel verdient omdat ik altijd in administratief werk aan de slag ben geweest.
  Toen ik op 62 100% werd afgekeurd kreeg ik nog maar weinig.
  Nu ik AOW en pensioen heb ontvang ik weer een stuk meer dankzij 25 jaar bij 1 werkgever.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lot, bedankt voor het delen van jouw verhaal! Het is inderdaad ook erg afhankelijk in welke sector je werkt. Het is dan ook niet helemaal eerlijk om mijn eerste salaris met mijn huidige salaris te vergelijken. Administratief werk wordt nu eenmaal anders betaald dan werk in de ICT. Datzelfde geldt ook voor de zorg bijvoorbeeld. De verhoudingen liggen, qua verantwoordelijkheid, soms zo scheef. Als er iets mis gaat, gaat er een project mis. Dat kost geld. Hiervoor ben ik niet eens verantwoordelijk. Maakt iemand in de zorg een fout, dan is deze verantwoordelijk voor de (persoonlijke) gevolgen hiervan. De beloning zou ook in die context in verhouding moeten staan. Helaas werkt dat niet zo.

   Fijn dat je het nu, in vergelijking met de leeftijd dat je werd afgekeurd, beter hebt.

   Verwijderen
 5. Ik heb een heleboel loonstroken weggegooid. Helaas. Tegenwoordig scan ik alles in. Als het kalenderjaar is afgelopen scan ik de loonstroken per jaar in. Net als de jaaropgaven en de pensioendingen waar de A-factor op staat. En alles voor de belastingdienst. En gebruiksaanwijzingen met aankoopbewijzen. Doordat ik voor mijn kind ook van alles moet bewaren ter verantwoording van de uitgaven van het PGB heb ik anders een gigantische papierwinkel met mappen waar Marie Kondo acuut een hartverzakking krijgt. Dus alle instanties opgebeld met de vraag of ik het ook als PDF mocht bewaren. En dat mocht, als ik het maar weer aan kon leveren. O ja, ook officiele documenten van de notaris kunnen ingescand worden (testament, eigendoms akte woning en hypotheekakte). Want het origineel ligt toch nog ergens in een bunker in een kluis.
  Wel de ingescande documenten nog een keer goed saven en extra kopie branden op een CD rom of zo.
  Dit is hoe ik het doe hè, als je je er niet goed bij voelt, lekker niet doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O ja, nog wel een vraagje aan een ICT-er: Hoe groot is de kans dat het PDF formaat over pak weg 10 jaar niet meer in te lezen is? Of zal dit formaat altijd wel leesbaar blijven of makkelijk opnieuw naar een ander bestand over te zetten zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je zo uitgebreid reageert op dit blog! Het is zeker verstandig om de administratie te digitaliseren. Dat ben ik ook nog steeds van plan, maar het komt er maar ten dele van. Weer een goede reminder om dit binnenkort op te pakken.

   Voor wat betreft jouw laatste vraag: ik ben natuurlijk geen helderziende, maar het PDF-formaat is wereldwijd een standaard. Het moet wel heel gek lopen als die standaard over een langere periode niet meer bestaat. En ook al zou dat zo zijn, dan bestaan er ongetwijfeld nog de nodige (online) vertaalprogramma's, die het bestand van het ene naar het andere formaat kunnen omzetten.

   Verwijderen
 7. Reacties
  1. Leuk dat je reageert. Mag ik vragen wat voor werk je toen deed?

   Verwijderen
 8. Van mijzelf weet ik het niet. In het begin verdiende ik iets van 700 gulden per maand dat al vlug omhoog ging. Ik eindigde met 2100 gulden.
  Manlief begon met een salaris van 19.000 euro (ongeveer per jaar) naar nu boven de 60.000 euro. De stijging is gigantisch maar manlief heeft ook vele jaren gewerkt en zich altijd actief ingezet. Deze maand slaagt hij (hopelijk) voor zijn laatste diploma. Dan is hij klaar.
  Alsof de bureaus het weten. Hij heeft deze maand al twee aanbiedingen voor nieuwe banen gekregen.
  Maar bovenop alles telt het feit dat hij lekker thuis komt lunchen, wij gaan dan met de hond wandelen en op zijn gemak gaat hij weer terug. Heerlijk toch.
  Daar kan geen salarisverhoging bovenop zijn mooie salaris tegenop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je jouw ervaring, en die van je man, hier met ons wilt delen! Het is inderdaad een gigantisch verschil, zij het dat hij zichzelf, net als ik, heeft ontwikkeld door het volgen van opleidingen en cursussen. Wat voor werk doet hij als ik zo vrij mag zijn?

   Geld is inderdaad één, maar die dingen die jij beschrijft zijn onbetaalbaar. Het is een kwestie van de juiste balans zoeken. Voor mij was het ook een reden om dichtbij huis te gaan werken. Geen lange reistijden meer, thuis kunnen zijn wanneer dat (voor onze zoon) nodig is.

   Verwijderen
 9. ik heb nog nooit een fulltime baan in loondienst gehad, in de horeca begonnen. bij mn ouders voor 2,50 gulden per uur in de afwas toen ik 12 was ;) later in de bediening. op mn 17e via pgb bij een gezin gaan werken, ook geen fulltime baan. daarna verhuisd, bij de Mac gewerkt, ook weer met een uurloon (min loon) en daarna als gastouder gaan werken, eerst aan huis, met min loon. nu vanuit mijn eigen huis.. inkomen tussen de 300 en 1300 per maand (al haal ik dat laatste nooit eigenlijk) dus niet zo veel als jou.. wauw.. had ik ook maar meer met mn internetinteresse gedaan.. maar ik gng sph doen omdat ik niet wist wat ik wou.. en ondertussen mezelf geleerd websites te bouwen in html, later met php basiskenis en css... achteraf heel jammer dat ik nooit wat met mn interesse voor cijfers etc heb gedaan. altijd het idee dat ik het toch niet zo goed kan als een ander... zonde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Heb je al gekeken naar de mogelijkheden naar een ict opleiding? Wat de kosten hiervan zijn enz? Maar er zijn veel werkgevers opzoek naar goede ict mensen!!
   Dus het is nooit te laat.
   Wendy

   Verwijderen
  2. zie het zelf neit zitten met de kinderen.. de ratrace van kinderen naar de opvang.. daarnast is oudste temperamentvol en wil ze al niet eens 1x per week naar de overblijf.. school zelf is eigenlijk al te veel nl, dus ook nog opvang erbij.. nee niets voor mij.. lekker relaxt werken als gastouder.. niet uitdagend, maar wel heel leuk en fijn thuis :)
   (btw werk ik nu wel fulltime, maar heb nooit een 40 urig of 38 urig contract gehad.. ook niet toen ik fulltime bij de Mac werkte, dus t is niet alsof ik altijd maar weinig werkte. heel wisselend. maar nooit met een fulltime vast aantal uren contract.. :p)

   Verwijderen
  3. @Dertiger: dan weet je al meer van websites bouwen dan ik :-) Net als Wendy al aangeeft, is het nooit te laat om te leren. Kansen grijpen. Natuurlijk, je bent ouder, dus zal het een grotere investering vragen. En als je het enkel vanuit hobby-perspectief bekijkt? Is dan een cursus niet iets voor jou?

   Maar ik begrijp ook dat je qua huidig werk er veel plezier en voldoening uit haalt, daar nu een balans in hebt gevonden.

   Verwijderen
 10. Ik begon in 1998 met ongeveer f 3.000,00 bruto voor 40 uur. Nu dat bedrag bruto in € ongeveer voor 32 uur. Als tiener gewerkt bij een rozenkweker. Daar kreeg je f 3 per uur bij 13 jaar. F 4 per uur bij 14 jaar enz. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mascha, leuk dat je jouw werkervaring hier wilt delen! Dat is een net inkomen. Mag ik vragen wat voor werk je nu doet?

   Verwijderen
 11. Van mijn allereerste loon in 1966 kocht ik een suede jas met franjes, maar ik moest er geld bijlenen van mijn moeder. Ik verdiende niet genoeg. Geloof dat ik net 400 gulden (bruto) verdiende...
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, dat is nog eens een aankoop, die je, zoals nu blijkt, niet snel zult vergeten! Al moest je er wat voor bij lenen :-)

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews