woensdag 10 februari 2016

Extra aflossing februari

In onze doelen van 2016 gaan wij uit van een maximale extra aflossing van € 10.500,00 op onze aflossingsvrije hypotheek. Omgerekend komt dat neer op een maandelijkse extra aflossing van € 875,00. Dit bedrag boekten wij - na ontvangst van ons salaris in januari - via een periodieke overboeking automatisch over naar de bank. Inmiddels hebben wij de bevestiging van de bank binnen. Op 1 maart wordt het nieuwe termijnbedrag geïnd.

Toen wij eergisteren schreven over de toename van spaartegoeden van huishoudens, en wij hierover gisteren ook nog blogs lazen van mede-bloggers, begon het toch weer te kriebelen. Want, het is leuk dat wij de buffer op streefniveau hebben, maar het levert wel erg weinig op met de huidige rentestanden. Het geld staat daar maar, zonder dat wij het nu of binnenkort nodig hebben. 
Is het dan niet verstandig om, zoals wij dat vorig jaar ook al deden, een grotere extra aflossing uit de buffer voor te schieten? Het gaat weliswaar maar om een hele kleine en bijna te verwaarlozen rentebesparing. Wie het kleine niet eert, is het gro... nou ja, dat dus. Deze rente hoeven wij de rest van de looptijd niet meer te betalen.

Na ampel overleg met 'het parlement' :-) overwogen wij drie termijnen uit de buffer voor te schieten. Een bedrag van in totaal € 2.625,00. 

Het internetbankieren van onze bank kent een relatief nieuwe functionaliteit. Dat wil zeggen dat je nu via internetbankieren een extra aflossing kunt doen. Het leuke daarbij is dat je - door te spelen met het extra af te lossen bedrag - meteen kunt zien wat het nieuwe termijnbedrag wordt. 
Door nu drie termijnen in één keer extra af te lossen levert dat zoals gezegd een hele kleine rentebesparing op.

Nu heeft Y. een aardige voorliefde voor getallen en met name afgeronde getallen. Een mooi moment, nu de buffer toereikend is, om de restschuld van het aflossingsvrije hypotheek terug te brengen van € 55.574,54 naar € 52.500,00. 
Wij besloten dan ook in onze wijsheid :-) om € 3.074,54 uit onze buffer voor te schieten voor de extra aflossing. De komende 3,5 maanden zullen wij het bedrag dat bedoeld was voor de maandelijkse extra aflossing doorsluizen naar onze buffer, zodat deze na deze periode weer netjes is aangezuiverd.

De extra aflossing wordt per 1 maart 2016 verwerkt en het nieuwe termijnbedrag wordt per 1 april 2016 geïncasseerd. Door deze extra aflossing daalt onze maandtermijn voor dit leningdeel van € 219,98 naar € 207,81. Een rentebesparing van € 12,17 bruto.

De aanpassing van de overboekingen zijn inmiddels ook netjes afgehandeld.

Heb jij ook wel eens van die momenten dat het begint te kriebelen om meer of anders extra af te lossen dan je gepland had?

19 opmerkingen:

 1. Jazeker, heel regelmatig zelfs. Maarik vindingen buffer nu nog te klein om meer ineens af te lossen dan we nu maandelijks doen. Ook omdat een deel van de buffer nog tot mei in een deposito vaststaat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een goed gevulde buffer heeft ook onze prioriteit. Wij maken juist nu deze keuze, omdat de buffer het toe laat. Het feit dat julle al extra aflost is al een fijn gegeven op zich! Goed bezig!

   Verwijderen
 2. Ik heb wel de kriebels, maar kan daar absoluut nog niet aan toegeven. Daar de buffer momenteel echt benedenmaats is. En de maximale extra aflossing zie ik ons ook nog niet doen. Ik vind het erg knap van jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Karin, leuk dat je reageert! Ik kan mij voorstellen dat je er nog niet aan toe wilt geven. Een goed gevulde buffer is belangrijk, al is de hoogte er van voor iedereen weer verschillend. Die van ons is op pijl, vandaar dat wij het nu kunnen voorschieten.

   Verwijderen
 3. Ja, ik heb voor 1 maart toch nog even snel een extra aflossing verhoogt met 1000, zodat de aflossing nu 6000 word i.p.v 5000. Zo leuk, om de bedragen te zien zakken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekk dat je reageert! Het is zo verleidelijk om dat doen, helemaal als je inderdaad het effect er van ziet! :-)

   Verwijderen
 4. Ja! Vooral als ik bezig ben! Ik zit ook steeds te bedenken of ik niet beter m'n autolening met m'n buffer kan aflossen, maar dan houd ik voor m'n gevoel toch te weinig over, gezien mijn hoge lasten. En ik wil er natuurlijk juist geen stress van hebben. Super dat jullie zo bezig zijn!

  Overigens zet ik nu wel extra vaart achter de autolening, om toch een beetje aan dit gevoel toe te geven ;-) En ondertussen bouwt de buffer dan iets minder hard op, maar in ieder geval niet af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las vandaag jouw plan om de autolening versneld af te lossen. Een ambitieus plan. Maar het gaat je zeker lukken!
   Hoewel ik persoonlijk snel de neiging zou hebben om (ook al is het maar een klein deel) van de buffer hiervoor aan te spreken, begrijp ik jouw reden om dat niet te doen. Het is en blijft zoeken naar een juiste balans waar jij je goed voelt:-)

   Verwijderen
  2. Klopt! Ik ben normaal ook wel van zo snel mogelijk ergens vanaf zijn hoor, maar als ik dan even rekening houd met ondernemerschap (=onzekerheid), hoge lasten én dat ik hier als enige voor verantwoordelijk ben, dan weet ik dat ik teveel spanning zou hebben van meteen die buffer inleveren. Ik heb nu echter dus in amper 2 maanden tijd al €4300 afgelost. Wel met wat flinke meevallers, maar dan nog. Als dat een beetje doorzet, dan heeft de inzet van de buffer straks niet zo'n grote impact meer en kan ik er wel snel vanaf.

   Een deel kan natuurlijk ook, maar juist omdat ik dus in amper 2 maanden die €4300 al heb gedaan, vind ik het soort niet echt de moeite om dan bv nog €1000 of €2000 van de buffer te pakken als dat niet betekent dat ik er dan direct in één keer vanaf ben. Aan het einde dus wel, maar tussendoor niet.

   Verwijderen
 5. Ja gevoelsmatig wil je zo wel eens de hele buffer inleveren om een mooie aflossing te kunnen doen. Maar dat is niet (absoluut niet) verstandig. Dus daarom toch maar met stapjes blijven aflossen. Onze buffer is nu op het minimale niveau, dus daar komen wij niet meer aan dit jaar (behalve in noodgevallen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, de hele buffer inleveren gaat wat ver, maar ik begrijp wat je bedoeld :-))
   Een goed gevulde buffer is ook belangrijk. Het is ook niet zozeer dat wij er op interen, wij schieten het voor. Ik vind het aan de andere kant juist knap dat jullie er bewust van af blijven.

   Verwijderen
 6. Wow, goed zeg!! Hier kriebelt het ook om af te lossen, maar het is helaas gewoon even niet verstandig, omdat we momenteel echt even de buffer aan moeten vullen. Het is even niet anders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! :-) Ja, soms moet je gewoon prioriteiten stellen. Ik kan mij goed voorstellen dat in jullie geval het verstandig is om eerst de buffer weer op orde te krijgen na het onverwachte onderhoud. Daarna komt het extra aflossen wel weer joh! ;-)

   Verwijderen
 7. Ja. het kriebelt zeker. Alleen heb ik net het bedrag wat ik boetevrij per jaar af mag lossen afgelost. Hierdoor heb ik het hele jaar maximaal voordeel heb van de lagere maandlasten. Verder heb ik de ziektekosten voor een heel jaar vooruit betaald. En nu spaar ik natuurlijk elke maand om in december weer de ziektekosten te betalen en in januari de extra aflossing. Waar ik nu aan moet gaan werken is goedkopere verzekeringen afsluiten en minder betalen voor energie. En beginnen met beleggingsfondsen. Dat zijn voor mij "enge" dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je weer reageert! Goed bezig zeg!
   Door aan begin van het jaar meteen maximaal extra af te lossen, heb je inderdaad maximaal rentevoordeel. Het eerste jaar, in december 2012, hebben wij dat ook gedaan: een deel gespaard en een deel vanuit de buffer.
   We zouden dan weer een jaar moeten sparen om aan het eind ervan, of het begin van het daaropvolgende jaar, maximaal extra te kunnen aflossen. Vandaar daar wij er voor gekozen hebben het per maand doen. Of zoals nu voor te schieten.

   Het ineens betalen van de zorgpremie is ook slim. Wij hebben een collectieve zorgverzekering via het werk van Y. De werkgever van Y. betaalt voor alle werknemers vooruit. Deze korting is dan verdisconteerd in de maandelijkse premie.

   Verwijderen
 8. Zeker ook hier de kriebels. Ik had nog een klein deel annuiteitenhypotheek. Ik heb boete opgevraagd voor geheel aflossen hiervan. Deze was redelijk dus naast de 10% boetevrije aflossingen ga ik nu een stukje geheel aflossen! Er blijven nog vier delen over dus nog genoeg werk aan de winkel, maar ik word er blij van, de schuld wordt steeds kleiner. Het lag niet in de planning maar de buffer is redelijk, mijn oude auto weer voor een jaar goedgekeurd dus toch maar gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Wow, dat zal een fantastisch gevoel geven om het laatste stukje van het annuïteitendeel afgelost te hebben! Op naar het volgende deel. Goed bezig!

   Verwijderen
 9. Jij gaat goed zeg. Hoelang zijn jullie in totaal al bezig hiermee?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geregeld kriebelt het, maar in het nieuwe jaar wil ik altijd eerst het bedrag dat ik dat jaar nodig heb voor vakantie en andere uitgaven op de spaarrekening bovenop de buffer hebben. Daarna ga ik pas extra aflossen.
  Wij moeten nog een kleine 50.000 euro en hebben daarvoor nog 13 jaar te tijd, dus als alles goed verloopt moet dit gemakkelijk haalbaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews