dinsdag 9 februari 2016

Budgetkeuze: uitstapjes

Deze week staat in de schijnwerpers: uitstapjes

Toen wij in 2012 een begroting opstelden, namen wij daarin ook een maandelijks budget op voor uitstapjes. Wij budgetteerden € 50,00 per maand. Gingen wij bijvoorbeeld een keertje naar de bioscoop, dan betaalden wij het hiervan. Eigenlijk bleven wij in die periode altijd - ik mag wel zeggen - ruim binnen het budget.

Eén van de redenen dat wij binnen dit budget bleven is, denken wij, dat door een veranderende mentaliteit met betrekking tot onze financiële bewustwording (lees: consuminderen) wij steeds vaker uitjes ondernamen die geen geld kostten. Zondagmiddag lekker een lange wandeling maken - en ondertussen geocachen* - op de hei of in het bos. Of een lange fietstocht maken. Activiteiten die heel burgerlijk zijn, maar ach, misschien zijn wij dat ook wel een beetje :-)

En zo af en toe nemen wij het er heus wel van, maken jullie je niet ongerust :-) Wij kijken dan wel bewuster naar, bijvoorbeeld, kortingsacties of kaarten via Marktplaats. Dat maakt bijvoorbeeld een dagje pretpark een stuk voordeliger. Dat geldt ook voor het meenemen van drinken en eten. Waar wij in het verleden uitgebreid koffie dronken en aten op locatie, nemen wij tegenwoordig toch vaker zelf eten en drinken mee. Dat neemt niet weg dat er heus wel een ijsje af kan, maar door hier bewuster op te letten kun je echt veel geld besparen.

Sinds vorig jaar hebben wij het budget losgelaten. Inmiddels zitten wij zo in het stramien, dat wij op 'de automatische piloot'  weten wat er binnenkomt en uit gaat. Natuurlijk houden wij dit geregeld tegen het licht, want ook situaties veranderen. 

Hebben jullie een budget voor uitstapjes? En zo ja, kom je daar dan mee uit?

* Geocachen: Geocaching (uitgesproken als Dzjio-kesjing) is een avontuurlijk spel voor GPS gebruikers. Bron: Wikipedia Zie ook: www.geocaching.nl

14 opmerkingen:

 1. Wij hebben een vast budget, 1000 euro per jaar en dat is inclusief vakanties. In de zomer nemen wij( op onze kosten) mijn opa en oma een dagje mee naar iets naar hun keuze, zo zijn we al een jaar in Artis, trein museum, dierenpark Rhenen en vorig jaar naar het Zuiderzee museum geweest, de dag sluiten wij af met een etentje, de ene keer in een restaurant de andere keer thuis met bijvoorbeeld Chinees. 1000 euro is erg ruim meestal kunnen wij daarvan 2 tot 3 keer van op vakantie. En dan 2 keer een dagje weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat jullie met een budget van € 1.000,00 per jaar uitkomen! Ik vind dat nogal knap, aangezien wij enkel aan de zomervakantie al meer dan dat kwijt zijn (kamperen). Mag ik vragen wat voor vakanties jullie dan ondernemen?

   En wat leuk dat jullie jouw opa en oma trakteren op een leuk dagje uit. Dat zijn onvergetelijke herinneringen :-)

   Verwijderen
  2. Tot nu toe gaan we graag met de kinderen naar een vakantie park met huisjes, voor heen buiten de school vakanties. Nu oudste zoon 5 is geworden zal dat niet meer gaan. Maar er zijn vele goedkope opties een mid week kost ons meestal 200 euro. We nemen de boodschappen van huis mee wel zo makkelijk met alle allergieën in ons gezin. Land van Bartje is onze favoriet, we hadden een groot huisje met de familie en waren 175 euro per gezin kwijt voor een volle week. Veel dingen te doen op het park voor de kleine kinderen en in de omgeving ook zeer leuke museums.

   Verwijderen
 2. Nee, eigenlijk niet. Maar we zitten nu wel op dansles, en dat is dus een ons wekelijkse uitje geworden.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk, toch?! Het is maar wat je onder een uitje verstaat. Zo lang je van wat je doet er maar samen van geniet!

   Verwijderen
 3. Ja, er is een budget en die is waarschijnlijk wat ruimer dan de echte consuminderaar. Het budget is €200 per maand en daar blijven we eigenlijk altijd wel onder. Wij gaan graag uit eten (en nemen ook nog wel eens onze ouders mee) en VL heeft een wat duurdere hobby. Ik zet hem ook graag iets hoger in omdat ik mezelf anders waarschijnlijk niks meer zou gunnen :S.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je reageert! Ik denk dat iedereen op zijn eigen manier kan consuminderen. Het budget is wat bij jullie en jullie keuzes past. Dus wat mij betreft ben je wel een echte consuminderaar :-)

   Je hebt overigens wel een punt voor wat betreft jou laatste opmerking. Door onze veranderde levensstijl in de afgelopen jaren, en de focus te leggen op de jaardoelen, kunnen wij veel minder 'makkelijk' geld uitgeven. Dat is soms best wel eens lastig. Maar ook hier geldt: daarin maakt iedereen zijn eigen keuzes. Er is geen goede of foute keuze.

   Ik zag je dat net (weer) begonnen met bloggen. Leuke stukjes schrijf je, dus ga er vooral mee door. Ik zet je hier in ieder geval op de leeslijst :-)

   Verwijderen
  2. Bedankt! En leuk dat je daar over begint. Ik had namelijk ook net gereageerd op je vorige post over de statistieken. Ik hoop dat ik er net zo'n succes van kan maken als jij hebt gedaan! Nu eerst volhouden om regelmatig te schrijven!

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 4. Wij zetten elke maand 50 euro op een vrij opneembare spaarrekening en noemen dat "pleziersparen" :-).
  Op deze rekening zetten we ook het vakantiegeld. We komen hier prima mee uit.
  We zijn ook geen echte uitgaanders. Wel af en toe ergens gezellig lunchen en 1 of 2 weken naar Frankrijk. Dan koken we zelf dus dat valt reuze mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wilma, dat vind nou een leuk idee! Door het apart te zetten, maak je er bewust en. Isschien sneller gebruik van dan als het op de grote hoop (buffer) gaat. Wij nemen jouw suggestie in beraad :-)

   Verwijderen
 5. Ik heb daar geen budget voor, simpelweg omdat ik me daar toch niet aan zou houden. Of dat het te groot wordt om te budgetteren. Als het kan, dan doe ik dingen, als het niet kan, dan doe ik het niet. Omdat mijn inkomsten echter altijd verschillen, kan ik niet echt een vast bedrag per maand ergens voor apart zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan mij voorstellen dat je met een wisselend inkomen minder makkelijk met vaste budgetten werkt, maar - zoals ik al vaker op jouw blog heb gelezen - met percentages. Ik denk dat dat ook de beste manier is.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews