woensdag 6 juli 2016

10 bespaartips voor in de zomer

De zomer staat weer voor de deur. Juist in deze periode valt er ook genoeg te besparen. Bij deze tien bespaartips. Sommigen zijn een open deur (dat is dan maar zo) en aan andere tips had je misschien nog niet gedacht. Doe er je voordeel mee! :-)

Tip 1: Droog de was buiten
Natuurlijk, je moet daar dan wel de mogelijkheid voor hebben. Maar heb je die, dan is er niets goedkoper dan de zon je was te laten drogen. En, niet onbelangrijk, de was ruikt ook nog eens veel lekkerder!

Wij hangen de was zoveel mogelijk buiten op. Hierbij hanteren wij de stelregel dat als de straat droog is en blijft die dag (er is dan geen vocht in de lucht) de was buiten gedroogd kan worden.  

Tip 2: gratis festivalkaartjes
In de zomerperiode worden veel festivals georganiseerd. Een aantal van deze festivals is gratis te bezoeken. Op de website www.festivalinfo.nl vind je een uitgebreide agenda over de periode 2016 en 2017 van festivals in Nederland en België.

Tip 3: gratis activiteiten
Houd je niet van festivals? Ga dan lekker de natuur in. Een lekkere wandeling door het bos of op de hei, maak een (lange) fietstocht of lees boek in de tuin of in het park. Zwemmen in een recreatieplas; vaak betaal je alleen parkeergeld. Ga dus op de fiets :-) En deze tip kan natuurlijk ook gecombineerd worden met de volgende tip (zij het dat die niet gratis is).

Tip 4: Ga lekker picknicken of bbq-en
De zomer is de uitgelezen periode om eens lekker een terrasje te pakken of uit eten te gaan. Met mooi weer is het daarentegen nog leuker om zelf een picknick of bbq te organiseren in het park of recreatiegebied. Je kunt er zo ook een gezellige en bovendien budgetvriendelijke middag en/of avond van maken!

Tip 5: zelf ijs maken
Wat is er lekkerder dan een heerlijk verkoelend (water)ijsje als het zo warm is? Nou, een zelf gemaakt (water)ijsje! Voordeel is niet alleen dat deze goedkoper zijn, maar je kunt naar hartenlust experimenteren met producten (zoals vers fruit) en smaken die jij lekker vindt. Inspiratie nodig? Klik dan hier

Tip 6: verwarming uit
Hoewel de meeste consuminderaars hier al scherp op zijn - en het voor hen dus ongetwijfeld een open deur is - is het raadzaam om toch nog even naar de instelling van de (geprogrammeerde) thermostaat te kijken. Staat deze wel echt 'uit'? Is het toch wat kouder, trek dan iets warms aan in plaats van de verwarming een zwieper te geven.

Tip 7: voorkom sluipgebruik van stroom of gas
Op vakantie? Zet dan alle apparatuur in huis uit door de stekker uit het stopcontact te trekken. Zo staat een televisie of computer ook echt helemaal uit. Maak ook de koelkast (en/of vriezer) zoveel mogelijk leeg vóór het vertrek. Deze kan dan ook uit. En dat scheelt ook weer onnodige stroom. 

Zet ook de cv helemaal uit, de boiler (om water continu te verwarmen) verbruikt namelijk ook gas. 

Tip 8: Vuurkorf
Terrasverwarmers zijn helemaal hot! Letterlijk en figuurlijk :-) Lekker behaaglijk als het na een zwoele zomeravond toch iets te koud wordt.  Maar ze vreten ook stroom of gas! Steek eens een vuurkorf aan of pak een warme deken. Dat geeft de nodige warmte en sfeer! Toegegeven, de fijnstof die vrijkomt bij het verbranden van hout is dan wel weer slechter voor het milieu.

Tip 9: Tuinverlichting
Als we nu toch al in de tuin zitten, blijven we even bij dit onderwerp hangen. Stel de (voorgeprogrammeerde) tuinverlichting anders in. Het blijft ten slotte langer ligt in de zomer dan in de andere seizoenen. Dat scheelt stroom. Overweeg je tuinverlichting? Kies dan voor een variant op zonne-energie!

Tip 10: Besproei je tuin met regenwater
De tuin kan op warme dagen wel wat water gebruiken. Het is dan eigenlijk best zonde om dat te doen met leidingwater, waar ook nog eens de nodige kalk in zit. Gebruik regenwater! 

Heb jij nog een leuke zomer bespaartip?

11 opmerkingen:

 1. inplaats van heel veel frisdrank , heel veel water drinken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij passen op huizen van familieleden.
  Zus, dochter, zoon.
  En doen dan hun tuin en zorgen voor eventuele dieren.
  Uiteraard zorgen we voor een keurig schoon huis, een gevulde koelkast, en een bijgehouden tuin.
  Er blijft genoeg tijd over voor leuke uitstapjes, fietstochten, en strandbezoek op 3 verschillende locaties.

  In september zoeken we nog een leuke vakantiebestemming voor onszelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw reactie! Dat is ook een goed idee zeg! Ik had hier al wel van gehoord in het buitenland, in de zin dat je van huis kunt ruilen. Zo kan het natuurlijk ook! En hoe lang doen jullie dat? Eerst twee of drie weken hier, dan twee of drie weken daar?

   Verwijderen
 3. Ja, per adres meestal 2 weken.
  Dus per zomer zo'n zes weken.
  Je bespaart dus zelf veel stroom, water enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hebben jullie dan slim aangepakt! Veel plezier de komende zomer!

   Verwijderen
 4. bij hebben lampjes met zonnepaneeltjes erop.Kost geen stroom dan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor degenen met hooikoorts is de was buiten drogen niet zo slim, je haalt er pollen mee naar binnen. Zomer is goedkoop fruit op de markt halen en zelf jam maken. Daar heb je de hele winter plezier van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jouw reactie! Voor mensen met hooikoorts is dat inderdaad niet verstandig. De fruitige tip nemen wij ter harte. Goed om eens te proberen :-)

   Verwijderen
 6. Voor mensen met hooikoorts: Haal honing bij de imker in de buurt. Vraag aan de imker honing van de bijen uit de regio. Na enkele dagen gebruik merk je dat de hooikoorts een stuk minder wordt en meestal over gaat. Dan kun je wel lekker je was buiten drogen. Bovendien is een pot honing stukken voordeliger en gezonder dan die chemische pilletjes die je voor de hooikoorts kunt kopen. Heb je ook nog weinig weerstand dan kun je ook nog een potje pollen meenemen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Totaal aantal pageviews